Τζένη Καρέζη: Η Finos Film θυμάται τα πιο όμορφα μάτια του ελληνικού σινεμά

τζένη-καρέζη-η-finos-film-θυμάται-τα-πιο-όμορφα

Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες και δημοφιλέστερες Ελληνίδες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου, με το πηγαίο ταλέντο, τη βραχνή φωνή της και το σαγηνευτικό της βλέμμα.

Ήταν η Τζένη Καρέζη.

Η Ευγενία Καρπούζη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου 1934. Έζησε τα παιδικά της χρόνια σε διάφορες πόλεις, ακολουθώντας τις μεταθέσεις των γονιών της που ήταν εκπαιδευτικοί. Ο πατέρας της, Κωνσταντίνος Καρπούζης, ήταν μαθηματικός και η μητέρα της, Θεώνη, δασκάλα. Στη Θεσσαλονίκη μπήκε εσωτερική στο Γαλλικό Σχολείο Καλογριών και αργότερα συνέχισε στο αντίστοιχο Σεν Ζοζέφ στην Αθήνα.

Με αφορμή τη γέννησή της η Φίνος Φιλμς θυμάται τις κορυφαίες στιγμές της πορείας της αγαπημένης ηθοποιού, με τις αξέχαστες ταινίες της οποίας μεγάλωσαν γενιές και γενιές.

«Αντιφατική, εκρηκτική και ασυμβίβαστη, με σπάνια ομορφιά και δυναμική ψυχή, η Τζένη Καρέζη δεν ήταν το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Ο έρωτας της ήταν η τέχνη της και η μεγάλη της αγάπη ήταν ο Κώστας Καζάκος, με τον οποίο γνωρίστηκε στα γυρίσματα της ταινίας «Κοντσέρτο για Πολυβόλα» το 1967.

Συνέχεια είχε το φιλμ «Αγάπη και Αίμα» (1968), αγαπημένη ταινία της Τζένης, αφού ήταν τόσο ερωτευμένοι οι δυό τους, που όλες οι σκηνές πάθους και αγάπης έβγαιναν εκ του φυσικού.

Η Τζένη Καρέζη γεννήθηκε σαν σήμερα το 1934 και τη θυμόμαστε μέσα από τρυφερές της στιγμές με τον Κώστα Καζάκο στην Φίνος Φιλμ», αναφέρει στη λεζάντα του βίντεο ο λογαριασμός της Φίνος Φιλμς. 

Από μικρή έδειξε την κλίση της στο θέατρο

Η αγάπη της για το θέατρο άρχισε να εκδηλώνεται από τα μαθητικά της, ακόμη, χρόνια κι εκφράστηκε με τη συμμετοχή της στις σχολικές παραστάσεις. Τη χρονιά αποφοίτησής της από την Ελληνογαλλική Σχολή το 1951 πήρε μέρος στην παράσταση της «Aντιγόνης» του Σοφοκλή που ανέβηκε στο θέατρο «ΡΕΞ» από τους τελειόφοιτους, ερμηνεύοντας τον ομώνυμο ρόλο.

Την ίδια χρονιά έγινε δεκτή στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου μαθήτευσε δίπλα στον Δημήτρη Pοντήρη, τον Άγγελο Tερζάκη, την Kατερίνα και τον Γιώργο Παππά, που υπήρξε και ο πρώτος μεγάλος της έρωτας. Αποφοίτησε το 1954 και αμέσως χρίστηκε πρωταγωνίστρια.

Ο πρώτος της ρόλος στο θεατρικό σανίδι ήταν δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, στο έργο του Αντρέ Ρουσέν «Ωραία Ελένη», που ανέβηκε τον Οκτώβριο του 1954 στο Θέατρο Κοτοπούλη. Ακολούθησε ο ρόλος της Αντέλα στο έργο του Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα», στο οποίο πρωταγωνιστούσε η Κατίνα Παξινού και σκηνοθέτησε ο Αλέξης Μινωτής. Το χρονικό διάστημα 1955-1959 έπαιξε με επιτυχία σπουδαίους ρόλους στο Εθνικό Θέατρο: Οφηλία (Άμλετ), Κορντέλια (Βασιλιάς Ληρ), Μυρίννη (Λυσιστράτη) κ.ά.

Ντεμπούτο με “Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο”

Το 1955 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», για να ακολουθήσουν περισσότερες από 30 ταινίες: «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος» (1960), «Η νύφη το ’σκασε» (1962), «Τα κόκκινα φανάρια» (1963), «Δεσποινίς διευθυντής (1964), «Μια τρελή τρελή οικογένεια» (1965), «Τζένη – Τζένη» (1966), «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» (1968), «Μια γυναίκα στην αντίσταση» (1970).

Μετά το 1960, δημιούργησε δικούς της προσωπικούς θιάσους και συνεργάστηκε με έξοχους κωμικούς, όπως ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Μίμης Φωτόπουλος και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Από το 1968 μέχρι το θάνατό της έπαιξε μαζί με τον Κώστα Καζάκο, έργα των Καμπανέλλη, Άλμπι, Ίψεν, Τσέχοφ, Αναγνωστάκη, ενώ το 1985 ερμήνευσε για πρώτη φορά αρχαίο δράμα, με τη «Μήδεια», σε σκηνοθεσία Μίνωα Bολανάκη, μια παράσταση που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Επίδαυρο και το Ηρώδειο. Δύο χρόνια αργότερα πρωταγωνίστησε στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Στούρουα, που ανέβηκε στην Επίδαυρο και τον Λυκαβηττό.

Η μεγάλη της θεατρική επιτυχία υπήρξε αναμφισβήτητα το σπονδυλωτό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο», που ανέβηκε το 1973, το οποίο και αποτέλεσε μία από τις εστίες πνευματικής αντίστασης κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Η ίδια, όσο και ο σύζυγός της Κώστας Καζάκος, συνελήφθησαν και ταλαιπωρήθηκαν από τις αρχές της χούντας. Το είδος αυτό είχε συνέχεια μετά τη μεταπολίτευση με τα έργα «Το κουκί και το ρεβύθι» (1974) και «Εχθρός Λαός» (1975). Τελευταία της θεατρική παράσταση ήταν τα «Διαμάντια και μπλουζ» της Λούλας Αναγνωστάκη (1990).

Οι γάμοι με τον Ζάχο Χατζηφωτίου και τον Κώστα Καζάκο

Στην προσωπική της ζωή έκανε δύο γάμους. Ο πρώτος με τον δημοσιογράφο Ζάχο Χατζηφωτίου το 1962 και ο δεύτερος με τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο το 1968, με τον οποίο έμεινε παντρεμένη έως το τέλος της ζωής της. Το ζευγάρι απέκτησε ένα γιο, τον Κωνσταντίνο Καζάκο, που ακολούθησε τα βήματα των γονιών του, όντας και ο ίδιος ηθοποιός.

Η Τζένη Καρέζη πέθανε στις 27 Ιουλίου του 1992, νικημένη από την επάρατο νόσο. Στη μνήμη της ιδρύθηκε, την ίδια χρονιά, το ίδρυμα «Τζένη Καρέζη», με σκοπό την παρηγορητική αγωγή των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο και χρόνιες καταληκτικές νόσους και τη με κάθε μέσο ανακούφισή τους από τον πόνο.

Φιλμογραφία

  • Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο (1955)
  • Δελησταύρου και υιός (1957)
  • Η θεία από το Σικάγο (1957)
  • Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο (1957)
  • Η λίμνη των πόθων (1958)
  • Μια λατέρνα μια ζωή (1958)
  • Το τρελλοκόριτσο (1958)
  • Ναυάγια της ζωής (1959)
  • Ταξείδι με τον έρωτα (1959)
  • Το νησί των γενναίων (1959)
  • Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα (1960)
  • Ραντεβού στην Κέρκυρα (1960)
  • Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος (1960)
  • Χριστίνα (1960)Ποιά είναι η Μαργαρίτα (1961)
  • Η Αθήνα τη νύχτα (1962)
  • Η νύφη το ‘σκασε (1962)
  • Προδομένη αγάπη (1962)
  • Τα κόκκινα φανάρια (1963)
  • Ένας μεγάλος έρωτας (1964)
  • Δεσποινίς διευθυντής (1964)
  • Λόλα (1964)
  • Μια τρελή τρελή οικογένεια (1965)
  • Μια σφαίρα στην καρδιά (1966)
  • Τζένη Τζένη (1966)
  • Εκείνος κι εκείνη (1967)
  • Κοντσέρτο για πολυβόλα (1967)
  • Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968)
  • Αγάπη και αίμα (1968)
  • Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970)
  • Μαντώ Μαυρογένους (1971)
  • Ερωτική συμφωνία (1972)
  • Λυσιστράτη (1972)
  • Τηλεοπτικές εμφανίσεις

    Μαρίνα Αυγέρη (1973, ΕΙΡΤ)

  • Η μεγάλη περιπέτεια (1976, ΕΡΤ)
  • Μαύρη χρυσαλλίδα (1990, ΕΤ-1)
Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Λάλος: Μία γυναίκα Ρομά τού είπε το ωραιότερο πράγμα που έχει ακούσει

Αναθεωρήθηκε ο νόμος “της ντροπής”: Gay και bisexual άτομα συμμετέχουν πλέον στην αιμοδοσία – Η ανάρτηση του Αύγουστου Κορτώ

Experience Park: Στο εντυπωσιακό πάρκο του Ελληνικού, η λάμψη και οι ξεχωριστές εμπειρίες δεν τελειώνουν ποτέ!

Σχετικά Άρθρα
Γιάννης Μπέζος και Πυγμαλίων Δαδακαρίδης σε "Αινιγματικές Παραλλαγές" - Μια συνέντευξη που οδηγεί σε ένα σκληρό παιχνίδι της αλήθειας
Γιάννης Μπέζος και Πυγμαλίων Δαδακαρίδης σε “Αινιγματικές Παραλλαγές” – Μια συνέντευξη που οδηγεί σε ένα σκληρό παιχνίδι της αλήθειας
«Frida ΚΙ ΑΛΛΟ»: Η συναρπαστική ζωή της Frida Kahlo επί σκηνής, ξανά!
«Frida ΚΙ ΑΛΛΟ»: Η συναρπαστική ζωή της Frida Kahlo επί σκηνής, ξανά!
"Δάχτυλο στο μέλι": Μια κωμωδία εποχής του '80 έρχεται στο θέατρο Eliart για να μας χαρίσει άφθονο γέλιο!
“Δάχτυλο στο μέλι”: Μια κωμωδία εποχής του ’80 έρχεται στο θέατρο Eliart για να μας χαρίσει άφθονο γέλιο!
"Το Τέρας κι εγώ": Το μπεστ-σέλερ του Σταμάτη Μαλέλη ανεβαίνει για έκτη χρονιά στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»
“Το Τέρας κι εγώ”: Το μπεστ-σέλερ του Σταμάτη Μαλέλη ανεβαίνει για έκτη χρονιά στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»
Cavewoman: Μετά από πολλές αναβολές η Κατερίνα Ζαρίφη έρχεται πανέτοιμη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Cavewoman: Μετά από πολλές αναβολές η Κατερίνα Ζαρίφη έρχεται πανέτοιμη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Φλανδρώ - Το Αγνάντεμα και το Άνθος του γιαλού του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Θέατρο Φούρνος
Φλανδρώ – Το Αγνάντεμα και το Άνθος του γιαλού του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Θέατρο Φούρνος

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του