«Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν»: Ένα έργο-ύμνος στη ζωή στο θέατρο Μεταξουργείο

το-θαύμα-της-άννυ-σάλιβαν-ένα-έργο-ύμ

Το θέατρο Μεταξουργείο συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας. Δύο δεκαετίες κατά τις οποίες ανέβηκαν περισσότερες από 30 προσεκτικά επιλεγμένες παραστάσεις που παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές.

Η Άννα Βαγενά, πιστή στο όραμά της αλλά και το όραμα του Λουκιανού Κηλαηδόνη για τη δημιουργία ενός χώρου έκφρασης και επικοινωνίας, γιορτάζει αυτή την επέτειο παρουσιάζοντας, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Λάρισας, το εμβληματικό έργο «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» του Ουίλιαμ Γκίμπσον. Η μετάφραση είναι του Μάριου Πλωρίτη, η δραματουργική επεξεργασία του Βασίλη Κατσικονούρη και η σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη.

Η ζωή, το πιο δυνατό σενάριο

«Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» είναι ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα σ’ όλο τον κόσμο. Εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία που συνέβη στον αμερικανικό νότο στα τέλη του 19ου αιώνα. Ηρωίδες, δύο γυναίκες -πρότυπα θέλησης και πίστης- η Έλεν Κέλλερ και η δασκάλα της, Άννυ Σάλιβαν.

%cf%84%ce%bf-%ce%b8%ce%b1%cf%8d%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ac%ce%bd%ce%bd%cf%85-%cf%83%ce%ac%ce%bb%ce%b9%ce%b2%ce%b1%ce%bd-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%ad%cf%81%ce%b3%ce%bf-%cf%8d%ce%bc0

Σε βρεφική ηλικία, η Έλεν Κέλλερ έχασε όραση, ακοή και φωνή, ενώ μέχρι τα έξι χρόνια ήταν ένα αγρίμι, το οποίο ζούσε μέσα στην απόλυτη σιωπή και το σκοτάδι. Οι γονείς της στην απόγνωσή τους κάλεσαν την Άννυ Σάλιβαν, μια εικοσάχρονη δασκάλα, που ήταν άτομο με αναπηρία και η ίδια αφού είχε μειωμένη όραση, για να τη βοηθήσει. Με την επιμονή της και κυρίως με την αγάπη της κατόρθωσε να μετατρέψει τη μικρή σ’ ένα χαρισματικό πλάσμα με σπάνιες πνευματικές αρετές.

Η μικρή Έλεν ξεπέρασε όλα της τα προβλήματα και με την υπομονετική καθοδήγηση της δασκάλας της κατάφερε να μιλήσει με τη νοηματική γλώσσα, αλλά και να γράφει και να διαβάζει με τη μέθοδο Μπράιγ. Σπούδασε σε γνωστά κολέγια, όπου αρίστευσε και στη συνέχεια αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην εκπαίδευση των τυφλών και κωφών, διδάσκοντας καινοτόμα παιδαγωγικά συστήματα και διαφωτίζοντας γονείς και δασκάλους μέσα από την οδυνηρή της εμπειρία.

Το «Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» είναι, λοιπόν, και βιογραφικό ντοκουμέντο, και συγκινητική ιστορία. Πρωτίστως όμως αποτελεί έναν ύμνο στην ανθρώπινη θέληση και γνώση, στον ηρωικό αγώνα του ανθρώπου ενάντια στις ίδιες του τις αδυναμίες.

Το Infowoman.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της παράστασης

%cf%84%ce%bf-%ce%b8%ce%b1%cf%8d%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ac%ce%bd%ce%bd%cf%85-%cf%83%ce%ac%ce%bb%ce%b9%ce%b2%ce%b1%ce%bd-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%ad%cf%81%ce%b3%ce%bf-%cf%8d%ce%bc2

Ταυτότητα παράστασης

Συγγραφέας: Ουίλιαμ Γκίμπσον

Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης

Δραματουργική επεξεργασία: Βασίλης Κατσικονούρης

Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη

Σκηνικά: Βασίλης Παπατσαρούχας

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Παίζουν: Γιασεμί Κηλαηδόνη, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Λίνα Φούντογλου, Σταμάτης Μπάκνης και οι μικρές Ιωάννα Αλεξανδρή (Ματίλντα στην περσινή ομώνυμη παράσταση του Ακροπόλ) και Κατερίνα Κανάκη.

Πληροφορίες

Πρεμιέρα: 1η Νοεμβρίου στις 20:00

Πότε: Παρασκευή στις 20:00

Σάββατο στις 20:00

Κυριακή στις 18:30

Εισιτήρια: 20€ γενική είσοδος, 12€ μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, πολύτεκνοι). Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ.

Κρατήσεις στο τηλέφωνο του θεάτρου 210 5234382

Προπώληση: 12 ευρώ μέσω www.viva.gr & στο τηλ. 11876

Προσφορά προκράτησης εισιτηρίων από 7 ευρώ μέχρι 1η Νοεμβρίου

Θέατρο Μεταξουργείο

Ακαδήμου 14, Αθήνα

Τηλ: 210 5234382

Σχετικά Άρθρα
Οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ: Η Ρούλα Πατερά στον ρόλο της Εκάβης και ο Στέφανος Κορκολής στο πιάνο
Οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ: Η Ρούλα Πατεράκη στον ρόλο της Εκάβης και ο Στέφανος Κορκολής στο πιάνο
%cf%80%ce%ad%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b5-%ce%b7-%ce%bd%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b1-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b1-84-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b90
Πέθανε η Νόνικα Γαληνέα στα 84 της χρόνια
«Οιδίπους Τύραννος» με τον Γιάννη Στάνκογλου και τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου
«Οιδίπους Τύραννος» με τον Γιάννη Στάνκογλου και τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου
«Υπερβολές!»: Η τελευταία πρεμιέρα της περιόδου απόψε στο Καρόλου Κουν
«Υπερβολές!»: Η τελευταία πρεμιέρα της περιόδου απόψε στο Καρόλου Κουν
Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη, στον «Θάνατο του Εμποράκου»
Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη, στον «Θάνατο του Εμποράκου»
Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Μια δωρεάν παράσταση για να γνωρίσουμε τα ταλέντα του μέλλοντος
Επαγγελματική Σχολή Χορού Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Μια δωρεάν παράσταση για να γνωρίσουμε τα ταλέντα του μέλλοντος

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του