Θέατρο Πορεία: 6 κάμερες κινηματογραφούν και μεταδίδουν live τις παραστάσεις

θέατρο-πορεία-6-κάμερες-κινηματογραφο

Αεικίνητο και πρωτοπόρο το θέατρο Πορεία παίρνοντας δύναμη και αντλώντας έμπνευση από τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και έχοντας εργαστεί εντατικά για περισσότερους από έξι μήνες, έχει πλέον τη δυνατότητα διαδικτυακής μετάδοσης των παραστάσεών του σε πραγματικό χρόνο (real time live streaming) με θεατές, έξι κάμερες και τηλεσκηνοθεσία επί τόπου.

Η διαδικτυακή πρεμιέρα του νέου αυτού εγχειρήματος αναμένεται στις 11 Οκτωβρίου 2020, στις 7:30μμ, με τον «Γιούγκερμαν» του Μ. Καραγάτση σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου, θεατρική διασκευή του Στρατή Πασχάλη, ζωντανή μουσική της Κατερίνας Πολέμη, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και 25 ακόμη σπουδαίους ηθοποιούς και μουσικούς επί σκηνής.

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ – ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ – ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Αυτή η προσπάθεια του θεάτρου Πορεία, έρχεται να δημιουργήσει ένα νέο είδος, το κινηματογραφούμενο θέατρο, και να ικανοποιήσει ένα αίτημα που εκφράστηκε έντονα από εκατοντάδες νέους και παλαιούς φίλους του θεάτρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αφορά τη δυνατότητα παρακολούθησης μίας παράστασης μέσω του διαδικτύου.

Με αφορμή τη δράση “Κάθε μέρα θέατρο” και τα εκατοντάδες ευχαριστήρια μηνύματα φίλων από κάθε μέρος της Ελλάδας, Έλληνες του εξωτερικού, νοσοκομεία και άλλες δομές, εργαστήκαμε εντατικά και δημιουργήσαμε μία νέα πλατφόρμα όπου θα προβάλλονται ζωντανά οι παραστάσεις μας.

Έτσι, το θέατρο Πορεία φτάνει πια σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας, ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες, διαπαιδαγωγεί και ψυχαγωγεί, τέρπει και παρηγορεί.

Δίνει, επίσης, τη δυνατότητα σε ανθρώπους με κινητικά ή άλλα προβλήματα να μη στερούνται το θέατρο, σε μαθητές και εφήβους που ζουν σε μικρά νησιά να έρχονται σε επαφή με το θεατρικό φαινόμενο, σε ομογενείς που ζουν στην άλλη πλευρά του πλανήτη να μένουν σε επικοινωνία με την πατρίδα τους, αλλά και στους ολοένα και περισσότερους ξένους φίλους μας να γνωρίσουν τη σύγχρονη ελληνική θεατρική δημιουργία.

Τέλος, δίνει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες και τεχνικούς όλων των ειδικοτήτων, να συνεχίσουν να εργάζονται και να ζούνε με αξιοπρέπεια! Ο χώρος μας έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας, όμως το live streaming μας καθιστά πιθανώς ικανούς να καλύπτουμε τα έξοδά μας, να συνεχίζουμε να προσφέρουμε δουλειά με άριστες εργασιακές συνθήκες, να δημιουργούμε, να εγγυόμαστε το γνωστό σε όλους υψηλό επίπεδο των παραστάσεών μας, να υπάρχουμε.

Κλείνοντας, είναι απαραίτητο να επισημάνουμε εμφατικά ότι το θέατρο ήταν, είναι και θα παραμείνει συνώνυμο της ζωντανής επαφής, είναι μια κιναισθητική εμπειρία. Τίποτα δεν μπορεί να το υποκαταστήσει! Όταν η πανδημία θα αποτελεί πια παρελθόν, τα θέατρα θα γεμίσουν και πάλι, και οι δυνατότητες του live streaming θα παραμείνουν ένα πολύτιμο όπλο για την εξωστρέφεια της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

ΠΟΡΕΙΑ LIVE

%ce%b8%ce%ad%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf-%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af%ce%b1-6-%ce%ba%ce%ac%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf0

Το θέατρο Πορεία εδώ και χρόνια κινηματογραφεί τις παραστάσεις του έχοντας δημιουργήσει ένα σπάνιο αρχείο από υψηλού επιπέδου κινηματογραφήσεις. Οι λήψεις των παραστάσεών μας, ιδιαίτερα των τελευταίων ετών (όπως λ.χ. η Μεγάλη Χίμαιρα, οι Τρεις Αδερφές, Το Ευχαριστημένο. κ.ά.), παρουσιάζουν επιπλέον κινηματογραφική αξία, καθώς έχουν γυριστεί από επαγγελματίες κινηματογραφιστές με έξι κάμερες και κοντινά πλάνα.

Τώρα, πηγαίνουμε πια ένα βήμα παραπέρα και ξεκινάμε τη ζωντανή κινηματογράφηση και ταυτόχρονη μετάδοση των παραστάσεών μας, με στόχο να συλλαμβάνεται όσο περισσότερο από το «εδώ και τώρα» της θεατρικής πράξης, έναν αναντικατάστατο όρο στην εμπειρία της θέασης.

Το υψηλό επίπεδο των μεταδόσεων είναι εγγυημένο, αφού την κινηματογράφηση με 6 κάμερες θα αναλάβουν επαγγελματίες του χώρου, που θα υπογράφουν και την τηλεσκηνοθεσία. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δούνε μια άλλη πλευρά της σκηνικής τέχνης, εφόσον θα υπάρχουν κοντινά πλάνα, κίνηση της κάμερας, και πολλά ακόμη!

Ο Δημήτρης Τάρλοου αναφέρει χαρακτηριστικά σε μήνυμά του: «Με ανάμικτα συναισθήματα σας καλωσορίζω στην πρώτη μεταπολεμικά χειμερινή σεζόν, όπου κανένας δεν μπορεί να προγραμματίσει τίποτε. Μπορεί μόνο να επιθυμήσει, να οραματιστεί, να πεισμώσει, ακόμα και να θυμώσει, αλλά όχι να προγραμματίσει. Ίσως, όμως, αυτή η ανασφάλεια να μας φέρει όλους πιο κοντά σε επίπεδο ουσίας, δηλαδή μυσταγωγίας. Η τελετή του θεάτρου θα είναι εκεί για να σας θυμίζει τις μέρες τις παλιές. Οι άνθρωποι του θεάτρου Πορεία σας υπόσχονται μόνο ένα: πως θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να νιώσετε ασφαλείς, ώστε να βυθιστείτε στη μοναδική παρηγοριά της Τέχνης μας. Ο Γιούγκερμαν, το This is not Romeo and Juliet, η Ευρυδίκη, η Κοινή Δόξα, σας περιμένουν. Δεν διακινδυνεύω προβλέψεις, όμως έχω βαθιά πίστη ότι θα τα καταφέρουμε.

Στη δύσκολη και κρίσιμη αυτή συγκυρία, εμείς επιλέγουμε να ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο τον πήχη. Έχοντας εργαστεί εντατικά τους τελευταίους έξι μήνες, είμαστε έτοιμοι για μία ακόμα πρεμιέρα, την πρώτη μας διαδικτυακή μετάδοση παράστασης σε πραγματικό χρόνο (real time live streaming). 

Αυτή η προσπάθεια έρχεται να δημιουργήσει ένα νέο είδος: το κινηματογραφούμενο θέατρο. Μέσω αυτού, το θέατρο Πορεία θα έχει τη δυνατότητα να φτάνει σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας, ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες, να διαπαιδαγωγεί και να ψυχαγωγεί, να τέρπει και να παρηγορεί. Θα δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους με κινητικά ή άλλα προβλήματα να μη στερούνται το θέατρο, σε μαθητές και εφήβους που ζουν σε μικρά νησιά να έρχονται σε επαφή με τη θεατρική τέχνη, σε ομογενείς που ζουν στην άλλη πλευρά του πλανήτη να διατηρούν ζωντανή τη σχέση τους με την πατρίδα μας, αλλά και στους ολοένα και περισσότερους ξένους φίλους μας να γνωρίζουν τη σύγχρονη ελληνική θεατρική δημιουργία.

Τέλος, δίνει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες και επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων, να συνεχίσουν να εργάζονται και να επιβιώνουν οικονομικά! Και για όσους ανησυχούν για την κατάργηση της διά ζώσης επικοινωνίας: πιστεύουμε ακράδαντα ότι το θέατρο είναι και θα παραμείνει συνώνυμο της ζωντανής επαφής. Όταν η πανδημία θα αποτελεί πια παρελθόν, τα θέατρα θα γεμίσουν και πάλι, και οι δυνατότητες του live streaming θα παραμείνουν ένα πολύτιμο εργαλείο για την εξωστρέφεια της καλλιτεχνικής δημιουργίας!

Μη χάσετε λοιπόν την πρώτη διαδικτυακή πρεμιέρα μας στις 11 Οκτωβρίου, με τον Γιούγκερμαν του Μ. Καραγάτση, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου, θεατρική διασκευή του Στρατή Πασχάλη, με τη ζωντανή μουσική της Κατερίνας Πολέμη, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και 25 ακόμα σπουδαίους ηθοποιούς και μουσικούς επί σκηνής».

Πώς μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τις παραστάσεις

ΑΓΟΡΑ

Δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου θα υπάρχει από την 1η Οκτωβρίου, αποκλειστικά μέσα από τη σελίδα του θεάτρου poreiatheatre.com.

Για να αγοράσετε το εισιτήριο σας για το live streaming θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό νέου χρήστη με το email σας. Σε περίπτωση που ανήκετε ήδη στον κύκλο του πορεία ως μέλος, φίλος ή υποστηρικτής, μπορείτε είτε να εξαργυρώσετε ένα από τα διαθέσιμα εισιτήριά σας, είτε να προχωρήσετε σε αγορά ενός live stream εισιτηρίου, εφόσον έχετε εξαντλήσει τα διαθέσιμα.

Η αγορά εισιτηρίου είναι διαθέσιμη έως και 30′ πριν την προγραμματισμένη ώρα λήξης της παράστασης.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Για να παρακολουθήσετε την παράσταση προτείνουμε να μπείτε στην πλατφόρμα live stream 15′ πριν την έναρξη της παράστασης, ώστε να προλάβετε να ρυθμίσετε τη συσκευή σας και να προετοιμαστείτε για την παράσταση.

Το βίντεο δεν θα είναι διαθέσιμο μετά το τέλος της παράστασης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIVE STREAMING

Το πρόγραμμα των live streaming παραστάσεων θα ανακοινώνεται στην αντίστοιχη ενότητα της ιστοσελίδας καθώς και στη σελίδα της κάθε παράστασης. Έως τώρα έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες διαδικτυακές αναμεταδόσεις παραστάσεων:

11 Οκτωβρίου 2020 – Γιούγκερμαν (7:30μμ – ώρα Ελλάδας)

18 Οκτωβρίου 2020 – Γιούγκερμαν (7:30μμ – ώρα Ελλάδας)

Έως τα μέσα Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες live streaming και για τις παραστάσεις: This is not Romeo & Juliet, Ευρυδίκη και Δόξα Κοινή.

Σχετικά Άρθρα
%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%b5%ce%be%ce%b9%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%b5%ce%bf%cf%86%ce%b1%cf%83%ce%b90
Η άνοδος της ακροδεξιάς, του νεοφασισμού και της ξενοφοβίας σε μία παράσταση
%cf%84%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%b9%ce%ac-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%87%cf%84%ce%b9%ce%ac-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b1-%ce%bc%ce%ac%cf%820
Τρία φιλιά και μία Σταχτιά γυναίκα μάς καλούν να παραμείνουμε ενεργοί και δημιουργικοί!
%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%b1%ce%af%ce%b8%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9%cf%87%cf%84%cf%8c-%ce%b8%ce%ad%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf-%cf%83%ce%ba0
Κλειστές αίθουσες – Ανοιχτό θέατρο: Σκέψεις και προβληματισμοί για τη μέρα πριν την «επόμενη μέρα» του θεάτρου
%ce%bf-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%86%cf%8c%cf%82-%ce%b4%ce%af%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%83%ce%ac%cf%81%ce%ba%ce%b1-%ce%ba%ce%b9-%ce%bf0
Ο Δημήτρης Καταλειφός δίνει σάρκα κι οστά στη ναυμαχία της Σαλαμίνας
%ce%b2%ce%b1%ce%b2%cf%85%ce%bb%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%bc%ce%af%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%840
Βαβυλωνία στο Εθνικό: Μία παράσταση στην «καρδιά» του κοσμοπολίτικου Ναυπλίου το 1827
4-%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-online-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%cf%8c-%cf%80%cf%81%ce%af%ce%b3%ce%ba%ce%b9%cf%800
4 λόγοι για να δείτε online τον Μικρό Πρίγκιπα με τη Λένα Παπαληγούρα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του