Ποιοι ηθοποιοί διεκδικούν τα βραβεία «Μελίνα Μερκούρη» και «Δημήτρης Χορν»

Το «Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» και το «Βραβείο Δημήτρης Χορν» θα απονεμηθούν σε κοινή τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Μαΐου, στις 20:00, στο « Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη» (Πολυγνώτου 9-11, Πλάκα).

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ « ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»

Το θεατρικό βραβείο απονέμεται ετησίως σε αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας νέας ηθοποιού της περασμένης θεατρικής περιόδου.

Η τιμητική διάκριση στη μνήμη της Μελίνας συνεκτιμά τη μέχρι τώρα σκηνική παρουσία των νέων ταλαντούχων ηθοποιών και τις υποκριτικές επιδόσεις τους. Το βραβείο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και η τιμώμενη ηθοποιός κρατά για ένα χρόνο την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία παραδίδει στην ομότεχνή της που διακρίνεται την επόμενη χρονιά.

Την επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Αμαλία Μουτούση και Ρένη Πιττακή.

Οι υποψήφιες είναι:

Νεφέλη Μαϊστράλη για το έργο «Σφήκες» του Αριστοφάνη, σκηνοθεσία Λένα Κιτσοπούλου. Εθνικό Θέατρο – συμπαραγωγή με το Κ.Θ.Β.Ε. Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Ειρήνη Μακρή για το έργο “Pomona” του ‘Αλιστερ Μακ Ντάουαλ, σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος, Θέατρο Πόρτα.

Ελίνα Ρίζου για τα έργα: «Μυθιστόρημα» του Γιώργου Χειμωνά, σκηνοθεσία Παναγιώτης Εξαρχέας, Μικρό Θέατρο Κεραμεικού, «Ο παγοπώλης έρχεται» του Ευγένιου Ο’Νηλ, σκηνοθεσία Ακύλλας Καραζήσης, Θέατρο Προσκήνιο και «Καμπάνες τα μεσάνυχτα. Κάποιες κυρίες διασκεδάζουν», παράσταση της ομάδας RMS MATAROA, σκηνοθεσία Μάνος Βαβαδάκης, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν Φρυνίχου.

Νάνσυ Σιδέρη για τα έργα: «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Γουίλιαμ Σέξπιρ, σκηνοθεσία Έκτορας Λυγίζος, Εθνική Λυρική Σκηνή – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, «Τρικυμία» του Γουίλιαμ Σέξπιρ, σκηνοθεσία Μάριος Παναγιώτου, Θέατρο Μουσούρη και «Σπιρτόκουτο – The Musical» βασισμένο στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, σκηνοθεσία Γιάννης Νιάρρος, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση-Κεντρική Σκηνή.

Πηνελόπη Τσιλίκα για τα έργα: «Η παρεξήγηση» του Αλμπέρ Καμί, σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν Φρυνίχου, Παράσταση-performance “Μυστήριο 76 Don’t Look Back”, σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς, Αποθήκες Παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ» 2021-2023

Το επαμειβόμενο Βραβείο «Δημήτρης Χορν» είναι ο σταυρός που φορούσε ο ηθοποιός, ο οποίος περνάει κάθε χρόνο από τον έναν βραβευμένο στον άλλο, συνοδευόμενος από περγαμηνή. Το βραβείο είναι ετήσιο και απονέμεται για την καλύτερη ερμηνεία νέου άντρα ηθοποιού κατά την περασμένη θεατρική περίοδο. Το θεσμοθέτησε ο Σταμάτης Φασουλής με την αρωγή του Θεοδόση Ισαακίδη.

Η περίοδος της πανδημίας ανέστειλε τη λειτουργία του θεσμού. Στην εκδήλωση θα απονεμηθούν τα Βραβεία των προηγούμενων ετών: 2019-2021, 2021-2022, 2022-2023).

Οι πέντε υποψήφιοι για το «Βραβείο Δημήτρης Χορν» για τις σεζόν 2019-2020 & 2020-2021(η σεζόν 2020-2021 δεν ολοκληρώθηκε λόγω της πανδημίας), είναι οι ακόλουθοι:

Κωνσταντίνος Ζωγράφος για το ρόλο του Mπένγιαμιν Μάντελσταμ στο «Βρακί» του Καρλ Στερνχάιμ, σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου (Skrow).

Δημήτρης Κίτσος για το ρόλο του Νικολά στο «Γιο» του Φλοριάν Ζελλέρ , σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (Θέατρο του Νέου Κόσμου).

Νίκος Μάνεσης για το ρόλο του Συντρόφου του Ιππόλυτου στη «Φαίδρα» της Μαρίνας Τσβετάγιεβα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά (Προσκήνιο).

Πάνος Παπαδόπουλος για το ρόλο του Χλεστιακόβ στον «Επιθεωρητή» του Νικολάι Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου (Tempus Verum-Εν Αθήναις).

Αναστάσης Ροϊλός για το ρόλο του Τζιμ Ο’Κόνορ στο «Γυάλινο κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη (Εθνικό Θέατρο- Σκηνή Νίκος Κούρκουλος).

Οι πέντε υποψήφιοι για το «Βραβείο Δημήτρης Χορν» για τη σεζόν 2021-2022, είναι οι ακόλουθοι:

Στάθης Κόικας για το ρόλο του Δρόσου (ενήλικα) στο «Αγόρι στο θεωρείο» της Αγγελικής Δαρλάση, σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη (Μικρό Εθνικό- Κτήριο Τσίλερ – Κεντρική Σκηνή).

Τάσος Λέκκας για το ρόλο του Ίγκι στην «Επαρχία» του Μιχάλη Βιρβιδάκη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα (Θέατρο Οδού Κυκλάδων- Λευτέρης Βογιατζής).

Φώτης Στρατηγός για το ρόλο του Τζων στο «Πόσο κοστίζει να ζεις» της Μαρτίνα Μάγιοκ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (Πόρτα).

Δημήτρης Φιλιππίδης για το ρόλο του Τσάτσκι στο «Συμφορά από το πολύ μυαλό» του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ , σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού (Θέατρο Οδού Κυκλάδων- Λευτέρης Βογιατζής).

Ορέστης Χαλκιάς για το ρόλο του Νέου στο «Labor» της Ανθής Τσιρούκη, σε σκηνοθεσία Έμιλυς Λουΐζου (Πορεία).

Οι πέντε υποψήφιοι για το «Βραβείο Δημήτρης Χορν» για τη σεζόν 2022-2023, είναι οι ακόλουθοι:

Βαγγέλης Δαούσης για το ρόλο του Μικέλε στη «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου (Δημήτρης Χορν).

Πάνος Ζυγούρος για το ρόλο του Τοντ ‘Αντερσον στον «Κύκλο των χαμένων ποιητών» του Τομ Σούλμαν, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη (Βρετάνια).

Δημήτρης Καπουράνης για τους ρόλους του Μαρτίν/Φεδερίκου στο «Μια άλλη Θήβα» του Σέρχιο Μπλάνκο, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (Θέατρο του Νέου Κόσμου).

Βασίλης Μηλιώνης για το ρόλο του Ρικάρντο στη «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου (Δημήτρης Χορν).

Στρατής Χατζησταματίου για το ρόλο του Τσάρλι (Νέος) στο «Ντα» του Χιου Λέοναρντ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια (Ιλίσια).

Πρόεδρος της Επιτροπής του Βραβείου «Δημήτρης Χορν» (2019-2023) είναι ο Σταμάτης Φασουλής. Μέλη της Επιτροπής είναι η Λυδία Κονιόρδου, η θεατρολόγος Ειρήνη Μουντράκη και οι δημοσιογράφοι Μυρτώ Λοβέρδου και Αντιγόνη Καράλη.

Διαβάστε επίσης:

Φράνσις Φορντ Κόπολα: Κατηγορείται για ανάρμοστη συμπεριφορά σε γυναίκες

Συγκλονίζει η Καίτη Φίνου: «Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν τα νύχια και τα μαλλιά μου»

Σχετικά Άρθρα
Το μπαλέτο Κάρμεν επιστρέφει για τρεις μοναδικές παραστάσεις
Το μπαλέτο Κάρμεν επιστρέφει για τρεις μοναδικές παραστάσεις
"Blue Train": Το νέο έργο του Γεράσιμου Ευαγγελάτου έρχεται στο Θέατρο ΑΛΜΑ
“Blue Train”: Το νέο έργο του Γεράσιμου Ευαγγελάτου έρχεται στο Θέατρο ΑΛΜΑ
«Η Θάλασσα και ο Γέρος»: Πρεμιέρα για το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο
«Η Θάλασσα και ο Γέρος»: Πρεμιέρα για το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο
«Σεσουάρ για Δολοφόνους»: Η μακροβιότερη κωμωδία ετοιμάζεται για περιοδεία
«Σεσουάρ για Δολοφόνους»: Η μακροβιότερη κωμωδία ετοιμάζεται για περιοδεία
«ΜΙΞΕΡ»: Το λαϊκό μιούζικαλ τσέπης με την Έλενα Χαραλαμπούδη βγαίνει σε περιοδεία!
«ΜΙΞΕΡ»: Το λαϊκό μιούζικαλ τσέπης με την Έλενα Χαραλαμπούδη βγαίνει σε περιοδεία!
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: H Άννε Τερέζα Ντε Κέιρσμακερ επιστρέφει στο Ηρώδειο μαζί με την ομάδα της
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: H Άννε Τερέζα Ντε Κέιρσμακερ επιστρέφει στο Ηρώδειο μαζί με την ομάδα της

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του