Ένα από τα πιο αγαπημένα και γνωστά ελληνικά έργα ανεβαίνει φέτος τον Οκτώβριο στο Θέατρο Βέμπο. Η κωμωδία «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου, σε διασκευή και σκηνοθεσία του πιο διάσημου σύγχρονου συγγραφικού διδύμου, των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα.
Στην ξεκαρδιστική κωμωδία με θέμα το χούι του διχασμού, οι συγγραφείς σατιρίζουν και ανατρέπουν την πόλωση, που ταλαιπωρεί αιώνες τώρα τους Έλληνες. Το έργο βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1960, σε μια μετεμφυλιακή Ελλάδα που προσπαθούσε να ξεχάσει και να ξεπεράσει το τραύμα της δεκαετίας του ‘40. Οι Σακελλάριος – Γιαννακόπουλος έδωσαν τη δική τους απάντηση στο τι μας χωρίζει και τι μας ενώνει με όπλο το χιούμορ – το μόνο όπλο που αποκαθηλώνει όλα τα στερεότυπα.
Παγιδευμένοι σε μια έχθρα με ανεξιχνίαστες αιτίες, ο Στέλιος και ο Θωμάς, οι δύο απολαυστικοί ήρωες του έργου, καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο χρέος και στη ζωή. Ψηφίζουν μονοκούκι τη ζωή, κι αυτή είναι ίσως η μόνη σοβαρή απάντηση σε κάθε δημοψηφισματική λογική που προσπαθεί να φανατίσει και να μας παγιδεύσει σε δύο εχθρικά στρατόπεδα.
Ερμηνεύουν γνωστοί κι αγαπημένοι ηθοποιοί:
Στέλιος Κοντογιώργης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ
Θωμάς Μακρυκώστας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΙΤΣΕΛΗΣ
Μαθιός ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χάιδω: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΡΙΦΗ
Πανάγος: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ
Κυρ Μιχάλης: ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΙΜΠΙΛΑΣ
Αστυνόμος: ΠΑΝΟΣ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Γιάννος: ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Γωγώ: ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΝΑΚΑ
Λεμόνα: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΑΧΟΥ
Οι Συντελεστές:
Διασκευή – Σκηνοθεσία:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ
Μουσική – Στίχοι: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΑΝΟΥ
Σκηνικά: ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΣΜΑΡΑΓΔΗ
Κοστούμια: ΕΒΕΛΥΝ ΣΙΟΥΠΗ
ART WORK: Κάρολος Πορφύρης
ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΜΠΟ
Καρόλου 18, Πλατεία Καραϊσκάκη
(στάση μετρό Μεταξουργείο)
Τηλ: 210 5229519
Google News