Μπήκαμε στην πρόβα του «Προμηθέα Δεσμώτη» με τον Γιάννη Στάνκογλου- Τι είπαν οι συντελεστές

μπήκαμε-στην-πρόβα-του-προμηθέα-δεσμ

Με τον «Προμηθέα Δεσμώτη», ένα από τα κορυφαία έργα του Αισχύλου αποφάσισε να αναμετρηθεί φέτος ο Άρης Μπινιάρης στην πρώτη του κάθοδο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Μεγάλο στοίχημα, καθώς πρόκειται για μία τραγωδία με φαινομενική στατικότητα και απουσία δράσης.

Εμείς βρεθήκαμε στην ανοιχτή πρόβα των ηθοποιών στην Ελληνογερμανική σχολή, συζητήσαμε μαζί τους και είδαμε το συγκλονιστικό απόσπασμα ανάμεσα στον Προμηθέα (Γιάννη Στάνκογλου) και την Ιώ (Ηρώ Μπέζου).

%ce%bc%cf%80%ce%ae%ce%ba%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b7%ce%b8%ce%ad%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%cf%83%ce%bc0

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι έργο αχρονολόγητο. Ειδικοί θεωρούν πως ο σπουδαίος ποιητής το έγραψε στον απόηχο της έκρηξης της Αίτνας περί το 470 π.Χ., άλλοι, μεταξύ 467 και 458 π.Χ. κι άλλοι το θεωρούν όψιμο έργο του, γραμμένο μετά την Ορέστεια, συγκεκριμένα όταν διένυε την τελευταία περίοδο της διαμονής του στη Σικελία.

Στην τραγωδία, ο Αισχύλος πραγματεύεται την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα, να υποκύψει στο θέλημα του «ανελέητου» Διός.Πρόκειται για ένα ασταμάτητο αγώνα κατά της δύναμης της εξουσίας… Είναι ένα έργο, που χωρίς άλλο, αποκαλύπτει και τη βαθιά θρησκευτική ιδιοσυγκρασία του Αισχύλου.

%ce%bc%cf%80%ce%ae%ce%ba%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b7%ce%b8%ce%ad%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%cf%83%ce%bc2

Ο Άρης Μπινιάρης προσπάθησε να δει και να βγάλει προς τα έξω το τι είναι αυτό που κινεί έναν ήρωα σαν τον Προμηθέα και κατ’ επέκταση τι είναι αυτό που μπορεί να κινήσει το σύνολο των ηθοποιών της παράστασης. «Προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε τις συγκρούσεις που διατρέχουν το έργο, τις καθαρά ανθρώπινες με τις θεϊκές. Προσπαθήσαμε να δείξουμε τα σύμβολα και τα πρόσωπα του δράματος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άρης Μπινιάρης.

Ο Γιάννης Στάνκογλου που ενσαρκώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του αλυσοδεμένου Προμηθέα αναφέρει χαρακτηριστικά πως ναι μεν ο Προμηθέας είναι στατικός, αλλά αυτή η στατικότητα βράζει από μέσα. «Χάνω 2 κιλά σχεδόν όταν κάνουμε πρόβα. Αυτή ακριβώς η στατικότητα του ήρωα μου δίνει την ευκαιρία να ακουμπήσω ουσιαστικά τον ρόλο».

«Ο Δίας με αποκτήνωσε γιατί με πόθησε»

%ce%bc%cf%80%ce%ae%ce%ba%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b7%ce%b8%ce%ad%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%cf%83%ce%bc4

Στο επίκεντρό της τραγωδίας αυτής ο σκηνοθέτης τοποθετεί τη φράση της Ιούς, «Ο Δίας με αποκτήνωσε γιατί με πόθησε». «Αυτό ήρθε σε απευθείας συντονισμό μέσα μου. Ποιοι είναι αυτοί που αποκτηνώνονται από έναν ηγεμόνα και ποιος είναι ο ηγεμόνας αυτός; Αλλά και σε προσωπικό επίπεδο σκεφτόμουν. Τι είναι στην πραγματικότητα αυτό που αποκτηνώνει εμένα τον ίδιο;» αναρωτήθηκε.

Ο ρόλος της μουσικής

Όσο για τον ρόλο της μουσικής, για την οποία διακρίνονται όλες οι παραστάσεις του Άρη Μπινιάρη; «Η μουσική για μένα», λέει ο ίδιος, «δεν είναι υπόκρουση, είναι η ίδια η δραματουργία. Η παράσταση αυτή έχει μουσική δραματουργία. Αφήνουμε ακόμα και τις ανάσες να λειτουργήσουν μουσικά. Θέλω με τον τρόπο αυτό να μεταφέρω στο κοινό την μεταφυσικότητα των ηρώων».

«Η παράσταση αποτελεί ένα θεατρικό και ταυτόχρονα μουσικό γεγονός. Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από τη ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν, με το σώμα και τη φωνή, σε θεατρική δράση, τον ήχο και τον ρυθμό του ποιητικού λόγου. Με όχημα τη μουσική, δημιουργούν μια δυναμική πλατφόρμα σκηνικής αναπαράστασης και αναδεικνύουν το έργο σαν μια σπαρακτική και με συνεχή κλιμάκωση, επίκληση ενός πάσχοντος θεού για τον άνθρωπο. Χορωδιακά μέρη, μελωδίες και δυναμικοί ρυθμοί, δημιουργούν ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται τα πρόσωπα μιας παλιάς μα πάντοτε διαχρονικής και επίκαιρης ιστορίας. Μιας ιστορίας που μπορεί να ακουστεί ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον» καταλήγει.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης

Μουσική Σύνθεση: Φώτης Σιώτας

Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου

Επιμέλεια κίνησης – Χορογραφίες: Εύη Οικονόμου

Σύμβουλος δραματουργίας: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου

Μετρική ανάλυση πρωτοτύπου: Καίτη Διαμαντάκου

Επιστημονική συνεργάτης: Κατερίνα Διακουμοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Δώρα Ξαγοράρη

Βοηθός σκηνογράφου: Ξένια Παπατριανταφύλλου

Βοηθός ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Γαρνάβος

Bοηθός φωτιστή: Ναυσικά Χριστοδουλάκου

Ειδικές κατασκευές – γλυπτική: Eργαστήριο Δήμητρα Καίσαρη

Επιμέλεια μακιγιάζ: Eύη Ζαφειροπούλου

Διεύθυνση Παραγωγής: Στέλλα Γιοβάνη

Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Βασιλεία Τάσκου

ΔΙΑΝΟΜΗ

Προμηθέας: Γιάννης Στάνκογλου

Κράτος: Άρης Μπινιάρης

Βία: Κωνσταντίνος Γεωργαλής

Ήφαιστος: Δαυίδ Μαλτέζε

Ωκεανός: Αλέκος Συσσοβίτης

Ιώ: Ηρώ Μπέζου

Ερμής: Ιωάννης Παπαζήσης

ΧΟΡΟΣ (Αλφαβητικά)

Αντριάνα Αντρέοβιτς

Δήμητρα Βήτα

Φιόνα Γεωργιάδη

Κατερίνα Δημάτη

Γρηγορία Μεθενίτη

Νάνσυ Μπούκλη

Δώρα Ξαγοράρη

Λεωνή Ξεροβάσιλα

Αλεξία Σαπρανίδου

Μουσικός επί σκηνής: Νίκος Παπαϊωάννου (Βιολοντσέλο, effects)

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» θα κάνει πρεμιέρα στις 4 Ιουλίου στα Χανιά, στην έδρα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης και στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, ενώ στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα παρουσιαστεί στις 20, 21 & 22 Αυγούστου στο πλαίσιο του Athens Epidaurus Festival.

Το πρόγραμμα της περιφέρειας έχει ως εξής:

Φίλιπποι (Καβάλα) 20-21/7

Αλεξανδρούπολη 22/7

Ιωάννινα 24/7

Θέατρο Δάσους (Θεσσαλονίκη) 27-28/7

Βόλος 29/7

Λάρισα 30/7

Δελφοί 31/7

Aρχαία Ηλιδα 24/8

Σχετικά Άρθρα
Ο Προμηθέας Δεσμώτης επιστρέφει σε νέα καλοκαιρινή περιοδεία - Η παράσταση που δεν πρέπει να χάσεις!
Ο Προμηθέας Δεσμώτης επιστρέφει σε νέα καλοκαιρινή περιοδεία – Η παράσταση που δεν πρέπει να χάσεις!
«Η Λεονί εν αναμονή» του Ζωρζ Φεντώ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
«Η Λεονί εν αναμονή» του Ζωρζ Φεντώ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Πέθανε γνωστή ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου - Η ανακοίνωση του Σπύρου Μπιμπίλα
Πέθανε γνωστή ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου – Η ανακοίνωση του Σπύρου Μπιμπίλα
Ο «Φιλοκτήτης» με τον Τάσο Νούσια και τη Μαρία Πρωτόπαππα έρχεται - επιτέλους - και στην Αθήνα: Η παράσταση που όλοι περιμένουν
Ο «Φιλοκτήτης» με τον Τάσο Νούσια και τη Μαρία Πρωτόπαππα έρχεται – επιτέλους – και στην Αθήνα: Η παράσταση που όλοι περιμένουν
Ντίνα Κώνστα: Το συγκινητικό μήνυμα της Εβελίνας Παπούλια για τη "Ντένη Μαρκορά"
Ντίνα Κώνστα: Το συγκινητικό μήνυμα της Εβελίνας Παπούλια για τη “Ντένη Μαρκορά”
Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο - Πέθανε η Ντίνα Κώνστα
Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο – Πέθανε η Ντίνα Κώνστα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του