Κόρα Καρβούνη: «Η εποχή που βιώνουμε είναι η πλέον αβέβαιη για όνειρα, κυρίως μας ματαιώνει»

κόρα-καρβούνη-η-εποχή-που-βιώνουμε-εί

Μια από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς της γενιάς της, η Κόρα Καρβούνη -εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού- συναντιέται εκ νέου με τον ρόλο της Ευρυδίκης στην ομώνυμη παράσταση που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Τάρλοου πριν χρόνια στο θέατρο Πορεία και άφησε εποχή.

Πρόκειται για ένα συγκινητικό έργο σκηνοθετημένο ως underground μιούζικαλ από τον Δημήτρη Τάρλοου, με την πρωτότυπη μουσική της Κατερίνας Πολέμη να ερμηνεύεται ζωντανά από τους ηθοποιούς. Η παράσταση εξαιτίας των πρόσφατων περιοριστικών μέτρων θα μεταδοθεί ζωντανά από το θέατρο Πορεία στις 22 Νοεμβρίου (διαβάστε εδώ περισσότερα).

Εμείς με αφορμή την παράσταση αυτή είχαμε μία μεγάλη και ουσιαστική συζήτηση με την ηθοποιό.

%ce%ba%cf%8c%cf%81%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b2%ce%bf%cf%8d%ce%bd%ce%b7-%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%bf%cf%87%ce%ae-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%b9%cf%8e%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%b5%ce%af0

Η πολύμηνη αυτή σιωπή του Πολιτισμού λόγω της πανδημίας, σας έκανε να αναθεωρήσετε και να επανεκτιμήσετε πράγματα και αν ναι, ποια;

Η πανδημία, εν γένει, με έκανε να επανεκτιμήσω την ίδια τη ζωή, την υγεία, τις σχέσεις, με βοήθησε να εστιάζω στο ουσιώδες. Επίσης, συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα του πολιτισμού, το γεγονός πως ο πολιτισμός δε γίνεται να μένει σιωπηλός, όχι γιατί τον έχουν ανάγκη μόνο οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, αλλά κυρίως το κοινό.

Το κοινό τελικά γιατί έχει ανάγκη το θέατρο; Νιώθετε πως αλλάζουν οι άνθρωποι με την πανδημία αυτή και την επιβληθείσα κοινωνική αποστασιοποίηση;

Ένα μέρος της καλής ψυχικής υγείας οφείλεται στην ύπαρξη του πολιτισμού. Το κοινό χρειάζεται την ψυχαγωγία, έχει ανάγκη να ξεσκάσει. Και ειδικά με την πανδημία και τον εγκλεισμό, η ανάγκη αυτή έχει διπλασιαστεί. Ελπίζω πως η πανδημία θα κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητες της ζωής τους, πως ίσως θα λειτουργήσει ως μάθημα ζωής.

Πώς είναι «να συναντάτε» τον ίδιο ρόλο οκτώ χρόνια μετά; Βλέπετε με άλλα μάτια το έργο τώρα;

Είμαι ευτυχής και ευγνώμων που συναντώ ξανά την Ευρυδίκη, γιατί αισθανόμουν πως κάτι δεν είχε ολοκληρωθεί μεταξύ μας. Συναντιόμαστε δε μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, όπου πολλά έχουν μεσολαβήσει και φυσικά επηρεάζουν το πώς βλέπουμε το έργο όλοι μας, καθώς είμαστε οκτώ χρόνια ωριμότεροι.

Η παράσταση είναι ακριβώς ίδια με το 2013 ή είναι ανανεωμένη; Ποια είναι η Ευρυδίκη; Σκιαγράφηστέ μας την ηρωίδα αυτή…

Η παράσταση ανανεώθηκε πρώτον γιατί έχει δύο νέους ηθοποιούς, που δεν ήταν στην προηγούμενη εκδοχή και κατά δεύτερον για συνομιλεί με μια άλλη εποχή από τότε που είχε ανέβει. Έχουν αλλάξει οι αναγωγές που έχουμε μέσα μας.

Το έργο αυτό παίζει πολύ με το δίπολο ζωής και θανάτου. Πώς ορίζεται αυτό μέσω του έργου;

Η Ευριδίκη είναι μια νέα γυναίκα ερωτευμένη με τον άντρα της, αλλά και με τον πατέρα της. Έχει έντονο το οιδιπόδειο σύνδρομο και δεν είναι σε θέση να επιλέξει ανάμεσα στους δύο. Θεωρώ πως παρόλο που συναισθηματικά είναι τοσο μπερδεμένη κι όχι ιδιαίτερα ευφυής με την έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης, αποδεικνύεται στο τέλος ένα βαθιά γενναιόδωρο πλάσμα.

Πού συναντά το σήμερα το κείμενο της Ruhl Sarah Ruhl;

Πιστεύω πως ένα κείμενο, ένα έργο που μιλάει για τον έρωτα δεν μπορεί παρά να είναι πάντοτε σύγχρονο. Το έργο αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ένας ύμνος στη ζωή διαμέσω του θανάτου.

Ποιος ο ρόλος της μουσικής στην παράσταση αυτή;

Ο Δημήτρης Τάρλοου δημιούργησε μια μουσική παράσταση με τη βοήθεια της πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης της Κατερίνας Πολέμη, ένα μιούζικαλ στον Άδη. Η μουσική, λοιπόν, δεν ντύνει απλώς την παράσταση, αλλά χρίζεται ο μεγάλος πρωταγωνιστής της.

Στην τηλεόραση φαίνεται πως επανέρχεται σιγά σιγά η ελληνική μυθοπλασία. Θα σας δούμε κάπου τη φετινή σεζόν;

Φέτος, παίρνω μέρος στην σειρά Έτερος Εγώ – Κάθαρσις σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια που θα προβληθεί στην Cosmote TV το Δεκέμβριο του 2020.

Είστε αισιόδοξη σαν άνθρωπος; Ποιο θα λέγατε πώς είναι το όνειρό σας αν κοιτάξετε το… μέλλον;

Είμαι αισιόδοξη αλλά είμαι και ρεαλίστρια. Η εποχή που βιώνουμε είναι η πλέον αβέβαιη για όνειρα, κυρίως μας ματαιώνει. Παρ’ όλα αυτά κοιτώντας το μέλλον θέλω να έχω υγεία.

Σχετικά Άρθρα
Το Θέατρο Χώρος ξεκινάει με Έλενα Μαυρίδου και Δημήτρη Λάλο - Αναλυτικό Πρόγραμμα παραστάσεων 2022-23
Το Θέατρο Χώρος ξεκινάει με Έλενα Μαυρίδου και Δημήτρη Λάλο – Αναλυτικό Πρόγραμμα παραστάσεων 2022-23
«Κανονική Δουλειά»: Ο Στέλιος Ανατολίτης σε μια Stand up Comedy Παράσταση που τα έχει όλα!
«Κανονική Δουλειά»: Ο Στέλιος Ανατολίτης σε μια Stand up Comedy Παράσταση που τα έχει όλα!
«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Ο νέος μονόλογος του Βασίλη Κατσικονούρη με τον Γιώργο Νινιό
«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Ο νέος μονόλογος του Βασίλη Κατσικονούρη με τον Γιώργο Νινιό
Μετά την επιμονή του κοινού, ο Πάνος Βλάχος επιστρέφει με τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού"
Μετά την επιμονή του κοινού, ο Πάνος Βλάχος επιστρέφει με τον “Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού” στο Θέατρο Γκλόρια
Η κόρη της Τζένης Βάνου μιλά στο Infowoman.gr για την κακοποίηση της μητέρας της από τον πατέρα της
Η κόρη της Τζένης Βάνου μιλά στο Infowoman.gr για την κακοποίηση της μητέρας της από τον πατέρα της
Αγγελική Aριάδνη Βούλγαρη: "Η ΑΓΑΠΗ βρίσκεται μόνο στο παρόν"
Αγγελική Aριάδνη Βούλγαρη: “Η ΑΓΑΠΗ βρίσκεται μόνο στο παρόν”

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του