Η Νύχτα της Ιγκουάνα είναι ένα από τα πιο γοητευτικά, αν και λιγότερο παιγμένα στη χώρα μας έργα του
Tennessee Williams κι έρχεται στο Θέατρο Πορεία από τις 20 Οκτωβρίου και για έναν μήνα παραστάσεων.
Σ’ έναν απομακρυσμένο λόφο κάπου στο Μεξικό, το ξενοδοχείο της υπερσεξουαλικής Μαξίν,“Costa Verde”, θα γίνει το καταφύγιο κάποιων περιπλανώμενων ψυχών: ενός αποσχηματισμένου ιερέα – νυν ξεναγού- και μιας ζωγράφου που συνοδεύει τον υπέργηρο ποιητή παππού της. Για λιγότερο από εικοσιτέσσερις ώρες παρακολουθούμε τους ήρωες του έργου να έρχονται αντιμέτωποι με τα ζωτικά τους ψεύδη σχετικά με τη Ζωή, τη Θρησκεία, την Αγάπη, ενώ παράλληλα προσπαθούν να βρουν παρηγοριά στην “καλοσύνη των ξένων”.
Έργο γραμμένο το 1961, «Η Νύχτα της Ιγκουάνα» θεωρείται το τελευταίο μεγάλο έργο του Tennessee Williams. Κατά κάποιον τρόπο αποτελεί έναν λαμπρό και θλιμμένο επίλογο, καθώς συνοψίζει τους χαρακτήρες και τις αγαπημένες θεματικές όλου του έργου του: μοναξιά και πρόσκαιρες συνευρέσεις, καταπιεσμένη σεξουαλικότητα και ενοχές, αμαρτία και Θεός, το δίπολο σώμα- ψυχή, η μνήμη που βασανίζει, τα παιδικά τραύματα και οι ψυχικές ασθένειες, ο κοινωνικός κανιβαλισμός, οι εξαρτήσεις.
Το έργο γνώρισε διαδοχικές γραφές, ήδη από το 1948. Το 1961 ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ ως τρίπρακτο έργο, με την Μπέτυ Ντέιβις μεταξύ των πρωταγωνιστών. Το 1964 γυρίστηκε από τον Τζων Χιούστον η ομώνυμη ταινία, με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, την Άβα Γκάρντνερ κ.ά. Στην Ελλάδα το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1963-64 από τον Κάρολο Κουν, κι έκτοτε σπανίως ανεβαίνει στη χώρα μας.
Με την παράσταση στο θέατρο Πορεία, το αθηναϊκό κοινό έπειτα από αρκετά χρόνια θα έχει την ευκαιρία να θυμηθεί ή να γνωρίσει αυτό το σαγηνευτικό έργο, τόσο για τους υπέροχους καταραμένους ήρωές του και την προσπάθεια του συγγραφέα να καταγράψει τα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής, όσο και για την ποιητικότητα της γραφής του. Πηγαίνοντας ένα βήμα πέρα από τον ρεαλισμό, ο Williams διερευνά τα ψυχικά τοπία των προσώπων μέσα από το συμβολικό και το μεταφυσικό στοιχείο, διακηρύσσοντας την ιερότητα της, έστω και πρόσκαιρης, ανθρώπινης επαφής.
Συντελεστές:
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Μαρία Μαγκανάρη
Σκηνικά: Τίνα Τζόκα
Εκτέλεση σκηνικού:ΕλίναΛούκου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Μαρία Γοζαδίνου
Μουσική σύνθεση: NalyssaGreen
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Γοζαδίνου
Βοηθός σκηνογράφου: Αλέξανδρος Γαρνάβος, Εύα Παπαδουράκη
Βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Φωτογραφίες &trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας
Μακιγιάζφωτογράφησης: OlgaFaleichyk
Ηθοποιοί:
Ιωάννης Παπαζήσης
Μαρία Κεχαγιόγλου
Γιώργος Μπινιάρης
Σύρμω Κεκέ
Δήμητρα Βλαγκοπούλου
Βίκυ Κατσίκα
Πέτρος Μάλαμας
Πρώτη παράσταση: θέατρο Πορεία 20 Οκτωβρίου 2021
Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Ημέρες & ώρες: Τετάρτη 19:00, Πέμπτη & Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 & 21:00, Κυριακή 18:00
Παραστάσεις με αγγλικούς υπέρτιτλους
Σάββατο 13 Νοεμβρίου 21.00
Σάββατο 20 Νοεμβρίου 18.00
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 19.00
Διάρκεια: 100 λεπτά, χωρίς διάλειμμα
Τιμές Εισιτηρίων: A’ ζώνη: 20 ευρώ, Β’ ζώνη: 17 ευρώ, Γ’ ζώνη: 15 ευρώ.
Εκπτωτικά εισιτήρια*: Senior (άνω των 65): 17 ευρώ, φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 22), ανέργων: 15 ευρώ, ΑΜΕΑ (67% και άνω), με την επίδειξη βεβαίωσης αναπηρίας: 12 ευρώ
*Σε συγκεκριμένες θέσεις με σειρά προτεραιότητας, απαραίτητη είναι η επικοινωνία με το ταμείο
του θεάτρου για τα εισιτήρια ΑΜΕΑ.
Site & αγορά εισιτηρίων: poreiatheatre.com
Δείτε το τρέιλερ της παράστασης
* Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
** Το θέατρο Πορεία λειτουργεί ως χώρος CovidFree: Οι εισερχόμενοι στον χώρο πρέπει είτε να
έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης.
INFO: «Η νύχτα της Ιγκουάνα» | Θέατρο Πορεία | Από 20 Οκτωβρίου έως 28 Νοεμβρίου 2021 |
Διαβάστε επίσης
Χάρης Ρώμας: “Παλιά ήμουν ζωηρός. Τώρα μεγάλωσα και ξέρω να υποτάσσω τις όποιες ορμές μου”
Σεμινάριο: Το pr στις ανάγκες του «σήμερα» με τη Βάσω Σωτηρίου
Google News