Γιώργος Οικονόμου: Από το Terror στην… Πανούκλα!

Ο Γιώργος Οικονόμου θα σκηνοθετήσει την περίοδο 2020-2021 σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας την Πανούκλα του Αλμπέρ Καμύ , σε διασκευή του σκηνοθέτη και συγγραφέα Neil Bartlett. Πρόκειται για μια πολύ σύγχρονη, λιτή και δυναμική θεατρική προσέγγιση του αριστουργηματικού μυθιστορήματος το οποίο εκτός από διαχρονικό είναι δυστυχώς και απολύτως επίκαιρο. Η συνεχής κι απροσδόκητη επαφή του κειμένου και οι αφηγηματικές του συμπτώσεις με την εμπειρία της πανδημίας του 2020 δεν παύουν να εκπλήσσουν αλλά και να διαφωτίζουν τον αναγνώστη και θεατή της παράστασης.

%ce%b3%ce%b9%cf%8e%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%82-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%8c%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-terror-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%8d0

Η Πανούκλα του Καμύ εκδόθηκε στην Γαλλία το 1947 κι έγινε αμέσως best seller αγγίζοντας μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χορδή σε μια χώρα που ακόμα πάλευε να κατανοήσει την ‘πανούκλα’ που την είχε συγκλονίσει κι ενάντια στην οποία κάποιοι είχαν πολεμήσει γενναία. Η διαδικασία της αυτογνωσίας ήταν επώδυνη κι επιτακτική. Εβδομήντα τρία χρόνια αργότερα τα κεντρικά ερωτήματα του πως αντιμετωπίζει μια κοινωνία την απροσδόκητη και καταστροφική λαίλαπα είναι εξ ίσου επίκαιρα, περίπλοκα και ισχυρά. Οι πολιτικοί και ιστορικοί συμβολισμοί του κειμένου είναι πολλοί και ποικίλοι και, δυστυχώς, καμία πλέον από τις αναφορές του δεν ανήκει στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Σε μια από τις τελευταίες σελίδες της ‘Πανούκλας’ ένας απ τους κεντρικούς χαρακτήρες αναλογίζεται: «αποφάσισα να μην είμαι κι εγώ ένας από αυτούς που θα σιωπήσουν. Θα μιλήσω και θα δώσω την δική μου μαρτυρία, για να μείνει έστω και μια μακρινή ανάμνηση της αδικίας και της βίας που ο κόσμος υπέστη. Θα μιλήσω για να καταγράψω όσο πιο απλά μπορώ τι διδαχτήκαμε στα χρόνια της πανούκλας. Ότι τελικά ο άνθρωπος προκαλεί περισσότερο θαυμασμό παρά μίσος και απελπισία».

Η διασκευή του Neil Bartlett ανέβηκε στο Λονδίνο το 2017. Είναι μια σύγχρονη και θεατρικά συναρπαστική προσέγγιση με απόλυτη προσήλωση στο κείμενο, το λόγο και το πνεύμα του Καμύ από έναν σημαντικό άνθρωπο του θεάτρου.

Η παράσταση προγραμματίζεται να ανέβει σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας. Περισσότερες λεπτομέρειες για το χώρο διεξαγωγής και το καστ, θα δοθούν στη δημοσιότητα τις προσεχείς ημέρες.

Σημειώστε πως τη φετινή θεατρική σεζόν ο Γιώργος Οικονόμου σκηνοθέτησε την απόλυτη talk of the town παράσταση της χρονιάς, το πολυσυζητημένο TERROR στο Θέατρο Αθηνών.

Σχετικά Άρθρα
christmas-theater-%ce%b4%cf%8d%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%bf%cf%83%ce%bc%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%86%ce%ae%ce%bc%ce%b7%cf%82-%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b70
Christmas Theater: Δύο παγκοσμίου φήμης χορευτές στη «Λίμνη των Κύκνων» στις 22/7
"Όμορφη πόλη μαγική": Mια παράσταση του Γιώργου Φρατζεσκάκη με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη
“Όμορφη πόλη μαγική”: Mια παράσταση του Γιώργου Φρατζεσκάκη με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη
%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%ad%cf%80%ce%b1%cf%85%ce%bb%ce%b7-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%80%cf%84%cf%8e%ce%bc%ce%b1-%ce%bf%ce%ba%cf%84%cf%8e-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b10
Μια έπαυλη. Ένα πτώμα. Οκτώ γυναίκες. Κανένα άλλοθι. Του Ρομπέρ Τομά
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024: Η συνέχεια του προγράμματος με τρεις παραστάσεις χορού
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024: Η συνέχεια του προγράμματος με τρεις παραστάσεις χορού
«Ηρακλής Μαινόμενος»: Ξεκινάει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα
«Ηρακλής Μαινόμενος»: Ξεκινάει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα
«Το ΤάΒΛΙ»: Το ιστορικό θεατρικό έργο κατεβαίνει σε περιοδεία στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη
«Το ΤάΒΛΙ»: Το ιστορικό θεατρικό έργο κατεβαίνει σε περιοδεία στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του