Θέατρο-Χορός

Επιστρέφει τον Μάρτιο το Θεατρικό Φεστιβάλ Μονολόγων «Ο γιος μου…» – Αφιερωμένο στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη

Το θεατρικό project «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ… » είναι ένα ετήσιο θεατρικό φεστιβάλ μονολόγων, με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά, που φέρνει επί σκηνής, μάνες σπουδαίων Ελλήνων ανδρών. Το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη της αγαπημένης ηθοποιού και συνεργάτιδας, Χρύσας Σπηλιώτη.

Μέσα από τις αφηγήσεις αυτών των γυναικών θίγονται και καυτηριάζονται θέματα, όπως η θέση της γυναίκας, η ενδοοικογενειακή βία, ο αναλφαβητισμός, η διαφορετικότητα, η ομοφοβία, ο ρατσισμός, ο φόβος της κοινωνικής κατακραυγής, το στίγμα του νόθου, η ορφάνια, η φτώχεια, η θρησκοληψία, ο κομματικός φανατισμός, οι πολιτικές διαμάχες, οι πληγές των πολέμων, τα εγκλήματα του Εμφυλίου, η προσφυγιά, η μετανάστευση, ο θάνατος και πάνω από όλα η μητρότητα.

Όλα αυτά με φόντο την ιστορία της χώρας μας. Μιας Ελλάδας γεμάτης τραύματα και πληγές, που προσπαθούσε να σταθεί όρθια, μετά από επανάσταση, πανδημίες, πολέμους, κατοχή, εμφύλιο, χούντα, διχασμούς και καταστροφές.

«Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ… »: Λίγα λόγια για το φεστιβάλ

Για τις ανάγκες του φεστιβάλ, γίνεται ανάθεση σε θεατρικούς συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και άλλους καλλιτέχνες, οι οποίοι καλούνται να δημιουργήσουν ένα θεατρικό project με πρωταγωνίστρια την μάνα ενός σημαντικού, για την ιστορία της Ελλάδας, άνδρα. Μονόλογοι που ξεδιπλώνουν την ζωή αυτών των σπουδαίων ανθρώπων και αποτελούν φόρο τιμής στις γυναίκες που τους ανέθρεψαν.

Στόχος του φεστιβάλ είναι να αναδείξει και να προβάλει την σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργικότητα, παντρεύοντας την πείρα των παλαιοτέρων με την ορμή των νέων δημιουργών. Στηρίζει και στηρίζεται στο νεοελληνικό κείμενο και φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας. Τα έργα αυτά έχουν βαθιά κοινωνικοπολιτική χροιά και θίγουν τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας, που εξακολουθούν να υφίστανται ακόμη και σήμερα.

Έχουν έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, απευθύνονται και αφορούν κάθε πολίτη αυτής της χώρας και προβάλουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Το φεστιβάλ «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ… » εγκαινιάστηκε το 2017. Περιελάμβανε πέντε έργα που έγιναν παραστάσεις και γνώρισαν μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία. Το μονοθεματικό αυτό φεστιβάλ θα συνεχιστεί τη φετινή σεζόν με τα επόμενα 3 νέα έργα. Όλα τα projects είναι σε μορφή μονολόγου, έχουν κοινή θεματική αλλά διαφορετική σκηνοθετική και ερμηνευτική προσέγγιση.

Για τη σεζόν 2021-22 ετοιμάστηκαν τα επόμενα 3 έργα που θα συνεχίσουν την πορεία του θεατρικού φεστιβάλ από τον Μάρτιο του 2022 στον Πολυχώρο VAULT

1. «Η Μάνα Αυτουνού, Έλλη Ζάχου Ταχτσή» (βασισμένο στην ζωή της μητέρας του Κώστα Ταχτσή)

Κείμενο: Κική Μαυρίδου. Σκηνοθεσία : Βαγγέλης Λάσκαρης. Πρωτότυπη μουσική : Μάνος Αντωνιάδης. Στο ρόλο της Έλλης Ζάχου Ταχτσή η Ράνια Σχίζα.

Η Έλλη, μάνα του Κώστα Ταχτσή, μίας από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας, ξεδιπλώνει την τραγική ζωή της και αποκαλύπτει τις άγνωστες πτυχές της θυελλώδους ζωής του διακεκριμένου λογοτέχνη και της σχέσης της μαζί του.

2. «Χαρίκλεια Καβάφη» (βασισμένο στην ζωή της μητέρας του Κωνσταντίνου Καβάφη)

Κείμενο : Κοραής Δαμάτης. Σκηνοθεσία : Κοραής Δαμάτης. Στον ρόλο της Χαρίκλειας Καβάφη η Ασπασία Κράλλη.

Μια δυναμική γυναίκα που έζησε τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του 18ου αιώνα και μαζί με άλλα 8 παιδιά έφερε στη ζωή και μεγάλωσε τον μεγάλο μας ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη.

3. «Καραϊσκάκενα, Ο θρύλος» (βασισμένο στην ζωή της μητέρας του Γεώργιου Καραϊσκάκη)

Κείμενο : Σοφία Καψούρου. Σκηνοθεσία : Δημήτρης Καρατζιάς. Πρωτότυπη μουσική Μάνος Αντωνιάδης. Στον ρόλο της Ζωής – Διαμάντω Διμισκή η Σοφία Καψούρου.

Με ιδιαίτερη θεατρική γλώσσα, ποίηση, χιούμορ και συγκίνηση αναδύεται η προσωπικότητα του μεγάλου αγωνιστή του 1821 Γεώργιου Καραϊσκάκη, μέσα από την αφήγηση της μητέρας του, της καλόγριας Ζωής Διαμάντω Διμισκή.

* Το φεστιβάλ «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ… » πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Info

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Μειωμένο Εισιτήριο: 10 ευρώ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Άνω των 65 ετών / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας)

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

*Κατά την είσοδό τους στο θέατρο οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Στη παράσταση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον Covid-19.

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS

Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)

Πληροφορίες (11:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00) : 213 0356472, 6951832070

Προπώληση viva.gr

Email: vaultvotanikos@gmail.com

Διαβάστε επίσης

«Το Ψέμα» του πολυβραβευμένου Florian Zeller στο θέατρο «Αλεξάνδρεια» σε σκηνοθεσία Κερασίας Σαμαρά

“Όταν Ξυπνήσουμε Εμείς οι Νεκροί”: – Ο δραματικός επίλογος του Ερρίκου Ίψεν στο θέατρο Δρόμος

«Hyperspace ή αλλιώς…»: Το πρωτότυπο έργο της Δανάης Λιοδάκη στο Studio Μαυρομιχάλη

Δημητρα Ζαρκου

Recent Posts

NIKE: Το ολοκαίνουριο κατάστημα Nike West Athens άνοιξε τις πόρτες του και σε περιμένει για την απόλυτη εμπειρία αγορών

Η Nike, σε συνεργασία με τον διεθνή όμιλο Percassi, εγκαινίασε το κατάστημα Nike West Athens…

1 λεπτό ago

Στρούντελ με μήλα, σοκολάτα και χαλβά για τη νηστεία και όχι μόνο

Το στρούντελ είναι ένα δημοφιλές γλυκό γερμανικής και αυστριακής προέλευσης με βάση το χειροποίητο φύλλο…

30 λεπτά ago

“Λεσβία”: Έρχεται το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της Τζέλης Χατζηδημητρίου

Θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε όμορφη κωμόπολη σε ένα οποιοδήποτε όμορφο ελληνικό νησί. Όμως…

46 λεπτά ago

Η Βίκυ Κουλιανού αποκαλύπτει ποιος διάσημος ρόλος είχε γραφτεί για εκείνη

Όλοι θυμόμαστε την ψηλόλιγνη «Βίκυ» - Κατερίνα Λέχου, στην σειρά «Είσαι το ταίρι μου» του…

2 ώρες ago

Δείτε πώς να ενεργοποιήσετε τη ντοπαμίνη σας, σύμφωνα με τους ειδικούς μακροζωίας

Είναι άραγε η ευτυχία επιλογή; Ναι, είναι! Από την πρώτη στιγμή της ημέρας, με το…

2 ώρες ago

Η Νάντια Μαργαρίτη στο Infowoman: «Δεν για όλες της γυναίκες οι πόρτες ανοιχτές και τα σκυλιά δεμένα»

Η ομάδα Νοσταλγία εκκινεί το 2024 με μια βουτιά στο πληθωρικό σύμπαν της Ελένης Σικελιανός,…

3 ώρες ago