Underground Youth Orchestra: Γιατί η μουσική είναι ο καλύτερος παρηγορητής!

Η Underground Youth Orchestra ξεκίνησε από ένα σύνολο παιδιών, που επιθυμούσαν να βρίσκονται και να κάνουν μουσική μαζί. Οι πρόβες άρχισαν σε ένα υπόγειο του σπιτιού του μαέστρου Κώστα Ηλιάδη (εξ ου και το όνομα της ορχήστρας) και τα πρώτα χρόνια οι συναυλίες είχαν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Γρήγορα, η μουσική ομάδα κατάφερε να διακριθεί, να συμμετέχει σε Φεστιβάλ, να πραγματοποιεί συναυλίες, κερδίζοντας την αγάπη των φιλόμουσων. Το σχήμα σήμερα αποτελείται από 45 σπουδαστές μουσικής, ηλικίας 10-25 ετών και από το 2019 στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μέχρι τώρα η δραστήρια Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 60 συναυλίες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το 2016 πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση στο εξωτερικό δίνοντας μια συναυλία στη Γερμανία στο Πανεπιστήμιο του Tübingen και το 2018 στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου σε συνεργασία με το Julius Stern Institute. Το 2019 προσκαλείται στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών Young Euro Classic στο Βερολίνο. Τιμώμενη χώρα του Φεστιβάλ για την συγκεκριμένη χρονιά ήταν η Ελλάδα και την συναυλία διηύθυνε ο διάσημος αρχιμουσικός Christoph Eschenbach. Η UYO έχει συνεργαστεί πολλές φορές με την Έλλη Πασπαλά και έχει συμπράξει με την Μαρία Φαραντούρη και την Δήμητρα Γαλάνη, ενώ το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο CD με τίτλο “THE UNDERGROUND YOUTH ORCHESTRA LIVE” με ζωντανές ηχογραφήσεις από συναυλίες της.

Εμείς μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, μαέστρο και ενορχηστρωτή της UYO, Κώστα Ηλιάδη, για την Underground Youth Orchestra και τα σχέδια της.

underground-youth-orchestra-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%b7-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf0

Πώς προέκυψε η δημιουργία αυτής της ορχήστρας;

Ο αρχικός πυρήνας της Underground Youth Orchestra ήταν μια ομάδα παιδιών που τους άρεσε να μαζεύονται στο σπίτι μας και να παίζουν μουσική. Εγω έκανα τις ενορχηστρώσεις και διασκευές των μουσικών έργων προσαρμόζοντας τα στο τεχνικό επίπεδο των παιδιών αλλά και στο συνδυασμό οργάνων. Με το πέρασμα του χρόνου αυτή η ομάδα άρχισε να μεγαλώνει φτάνοντας σήμερα στο επίπεδο μιας συμφωνικής ορχήστρας.

Πώς επιλέγονται τα μέλη της;

Για την επιλογή των μελών της πραγματοποιούνται ακροάσεις δύο φορές τον χρόνο. Δεδομένων των σημερινών συνθηκών ετοιμάζουμε μια πλατφόρμα μέσα από το site της ορχήστρας ώστε να πραγματοποιούμε ιντερνετικές ακροάσεις όλη την διάρκεια του χρόνου.

Γιατί η κλασική μουσική δεν είναι η «αγαπημένη» των νέων παιδιών; Πώς μπορεί να αλλάξει η άποψη αυτή; Είναι θέμα παιδείας;

Νομίζω ότι δεν είναι θέμα ηλικίας, αλλά θέμα παιδείας, Τα παιδιά είναι πιο θετικά και “ανοιχτά” στο να ακούσουν αυτό το είδος μουσικής. Η δουλειά άλλωστε που γίνεται στα μουσικά γυμνάσια το αποδεικνύει αυτό. Τα ωδεία επίσης έχουν ένα σημαντικό ρόλο στην αλλαγή αυτής της νοοτροπίας. Θα έλεγα ότι η άποψη αυτή που λέτε υπάρχει σε μικρότερο βαθμό σήμερα.

Εν μέσω του lockdown της πανδημίας του κορωνοϊού δημιουργήσατε ένα αισιόδοξο βίντεο σαν ορχήστρα. Γιατί προβήκατε στην κίνηση αυτή και τι αντίκτυπο είχε και σε εσάς ως ορχήστρα, αλλά και στον κόσμο;

Όταν ξεκίνησε η καραντίνα η Underground Youth Orchestra ήταν σε μια πολύ δημιουργική περίοδο. Ετοιμάζαμε την συναυλία μας στο Μέγαρο σε συνεργασία με το Julius Stern Institute και το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου, είχαμε master classes με καθηγητές από το Βερολίνο και πολλές άλλες σημαντικότατες συνεργασίες . Όλα αυτά “πάγωσαν” και ταυτόχρονα σταμάτησαν και οι πρόβες. Καταλαβαίνετε ότι αυτό ήταν ένα μεγάλο σοκ και η αντίδραση όλων μας ήταν να δηλώσουμε ότι δεν το βάζουμε κάτω. Δημιουργήσαμε αυτό το βίντεο για να τονίσουμε και να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Η αισιοδοξία και η χαρά των παιδιών μέσα από την μουσική είναι κάτι που μπορεί να σε στηρίξει σε αυτή την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι και αυτό φάνηκε μέσα από την θερμή υποδοχή της δουλειάς μας από τον κόσμο.

Μιλήστε μας για το γεγονός πως η Underground Youth Orchestra συμμετέχει ως Greek Ambassador στην καμπάνια #greecefromhome του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.

Όταν άρχισε να προβάλλεται το βίντεο δέχτηκα μια πρόσκληση από τον ειδικό σύμβουλο του ΕΟΤ κύριο Ηλία Τζιώρα για να συμμετάσχουμε ως Greek Ambassador στην καμπάνια Greecefromhome την οποίο θεωρώ πολύ τιμητική.

Άφησε κάτι θετικό πίσω της αυτή η καραντίνα, αυτή η ξαφνική παύση από τα καθήκοντά μας και ποιο είναι αυτό;

Προσωπικά νομίζω ότι σε ότι μας συμβαίνει υπάρχει κάπου ένα θετικό στοιχείο και πάντα πρέπει να ψάχνουμε να το βρούμε. Η περίοδος αυτή με τον άφθονο χρόνο που μου προσέφερε για μελέτη και ενασχόληση με πράγματα που στην καθημερινότητα μας τα θεωρούμε δευτερεύοντα, μου φανέρωσε μια διαφορετική οπτική θεώρησης των καταστάσεων. Ο χρόνος μας διαστέλλεται ή συστέλλεται από την χρήση που του κάνουμε. Νομίζω ότι καλό θα είναι που και που να βλέπουμε την ζωή μας πιο “αργά”.

Πόση ανάγκη έχει ο κόσμος τη μουσική την περίοδο αυτή;

Η μουσική νομίζω ότι ήταν η κυρίαρχη μορφή τέχνης αυτή την περίοδο. Η υπερπροσφορά συναυλιών αλλά και βίντεο που δημιουργήθηκαν , δηλώνουν την ανάγκη του ανθρώπου να βρει ένα στήριγμα σε αυτή την περίεργη κατάσταση. Η Μουσική είναι ο καλύτερος παρηγορητής!

underground-youth-orchestra-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%b7-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf2

Πώς καταρτίζεται το ρεπερτόριό της; Και τι θα επιλέγατε τώρα να παρουσιάσετε στον κόσμο μετά από μια τέτοια περιπέτεια;

Το ρεπερτόριο της ορχήστρας εξελίσσεται και διαμορφώνεται ανάλογα με το επίπεδο της . Μια νεανική ορχήστρα έχει την ιδιαιτερότητα της εναλλαγής των μελών της. Τώρα επιτέλους αρχίσαμε να κάνουμε πρόβες και η σκέψη μας είναι να ετοιμάσουμε ένα πρόγραμμα γεμάτο ενέργεια και αισιοδοξία!

Ποιος ο στόχος σας με την ορχήστρα αυτή; Πώς τη φαντάζεστε στο μέλλον;

Η Underground Youth Orchestra δημιουργήθηκε με στόχο να φέρει τα παιδιά κοντά στην ορχηστρική μουσική αλλά και στον ομαδικό τρόπο δημιουργίας. Είναι κάτι που δυστυχώς λείπει από την παιδεία μας. Θεωρώ, ότι είναι σημαντικό όσο καλός και αν είσαι σε αυτό που κάνεις, να σέβεσαι και να ακούς τον διπλανό σου.

Τα τελευταία χρόνια η ορχήστρα έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται στο εξωτερικό με συναυλίες και συνεργασίες με Πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο του Tubingen, το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου, το Ινστιτούτο Julius Stern. Η ευρωπαϊκή διάσταση της ορχήστρας τονίστηκε με την συμμετοχή της στο Διεθνές Φεστιβάλ YOUNG EURO CLASSIC στο Βερολίνο.

Ελπίζω στο μέλλον να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε ώστε όλο και περισσότερα παιδιά να απολαύσουν την μαγεία της ορχήστρας .

Μελλοντικά σχέδια;

Αυτή την χρονιά γιορτάζουμε τα 10 χρόνια της ορχήστρας και είχαμε προγραμματίσει σημαντικές συναυλίες με εξαιρετικές συνεργασίες. Δεν θέλουμε να στερήσουμε τα παιδιά αλλά και το κοινό μας από όλα αυτά οπότε θα μετατοπίσουμε τον σχεδιασμό μας και μόλις οι συνθήκες μας το επιτρέψουν θα υλοποιήσουμε μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις και συναυλίες!

Σχετικά Άρθρα
Άρτεμις Γρύμπλα, τελικά πόσο αποδεχόμαστε το κάτι διαφορετικό;
Άρτεμις Γρύμπλα, τελικά πόσο αποδεχόμαστε το κάτι διαφορετικό;
Η Χρυσοξένη Προκοπάκη στο Infowoman: «Η γραφή είναι ένας τρόπος να υπάρχω και να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο»
Η Χρυσοξένη Προκοπάκη στο Infowoman: «Η γραφή είναι ένας τρόπος να υπάρχω και να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο»
Η Αγγελική Μαρίνου στο Infowoman: «Αυτή τη στιγμή η «μπαμπεσία» κοντεύει να αποκτήσει θετικό πρόσημο»
Η Αγγελική Μαρίνου στο Infowoman: «Αυτή τη στιγμή η «μπαμπεσιά» κοντεύει να αποκτήσει θετικό πρόσημο»
Η Ειρήνη Αδάμου στο Infowoman: «Το δίκιο το έχει αυτός που μπορεί να δει τι ερχεται και εξεγείρεται»
Η Ειρήνη Αδάμου στο Infowoman: «Το δίκιο το έχει αυτός που μπορεί να δει τι ερχεται και εξεγείρεται»
Οι Βερτζί Μαβί στο Infowoman: «Μουσική για μας είναι ένας ευγενής τρόπος επικοινωνίας, μια συνδεση, μια γλώσσα»
Οι Βερτζί Μαβί στο Infowoman: «Μουσική για μας είναι ένας ευγενής τρόπος επικοινωνίας, μια συνδεση, μια γλώσσα»
Η Πηνελόπη Μωρούτ στο Infowoman: «Ποιος είπε ότι είναι εύκολο να κουβαλάμε μέσα μας τις εμπειρίες, τα τραύματα, τις πληγές μας;»
Η Πηνελόπη Μωρούτ στο Infowoman: «Ποιος είπε ότι είναι εύκολο να κουβαλάμε μέσα μας τις εμπειρίες, τα τραύματα, τις πληγές μας;»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του