Οι kóka&panú εισβάλλουν στις Ροές με «Μοχθηρούς Μονόκερους»

οι-kokapanu-εισβάλλουν-στις-ροές-με-μοχθηρο

Η Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου και ο Παναγιώτης Μανουηλίδης είναι οι kóka&panú και παρουσιάζουν το δεύτερο έργο τους υπό τον τίτλο «evil unicorns*» στο θέατρο Ροές από τι 3 Φεβρουαρίου.

Το έργο αυτό αντλεί υλικά, εικόνες, κείμενα, κινήσεις και ήχους από τον κόσμο των πεπερασμένων ανθρώπινων αισθήσεων αλλά και της εικονικής, ψηφιακής, διαμεσολαβημένης πραγματικότητας όπως αυτή αναδύεται στον κόσμο του διαδικτύου, της διαφήμισης, των fake news. Η σκηνή μετατρέπεται σε χώρο αποτύπωσης κινητικών, ηχητικών και εικονικών συμβάντων ριζικής αναδιοργάνωσης της μνήμης. Ίχνη του παρελθόντος σχηματίζουν αναμνήσεις οι οποίες παραμορφώνονται, προσαρμόζονται στην ανάγκη της επιβίωσης.

Εμείς μιλήσαμε μαζί τους…

%ce%bf%ce%b9-kokapanu-%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%b2%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%81%ce%bf%ce%ad%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%bf%cf%87%ce%b8%ce%b7%cf%81%ce%bf0
φωτο: Νικόλας Χρυσός

Τι σας ενέπνευσε για την παράσταση αυτή;

Όταν ξεκινάμε τη δημιουργία ενός έργου, βουτάμε σε αυτό ολόκληροι. Αρχίζουμε να βλέπουμε τον κόσμο, μέσα από αυτό το πρίσμα. Έτσι όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας μπορεί να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης. Το πώς αγκαλιάζονται δύο άνθρωποι στον δρόμο, η επαναληπτικότητα του μοτίβου σε μια κυλιόμενη σκάλα, ο ήχος του τυπογραφείου της γειτονιάς που πριν μας περνούσε απαρατήρητος, ο απαλός κυματισμός μιας κουρτίνας στο παράθυρο της απέναντι πολυκατοικίας.

Στο «evil unicorns*» βρήκαμε υλικό στις ψευδαισθήσεις οπτικές ή ηχητικές, τα παιχνίδια του μυαλού σε σχέση με τη μνήμη και τις αναμνήσεις, την επικοινωνία και αυτοπροβολή μέσω των social media.

Τι σημαίνει / συμβολίζει ο τίτλος «evil unicorns»; Και γιατί είναι βασισμένο σε ψευδή γεγονότα;

O τίτλος «evil unicorns*» είναι όρος που επινόησαν κάποιοι μηχανικοί της Google για μη επαληθευμένες αναρτήσεις γεμάτες ψέματα, που εμφανίζονται κατά καιρούς στο διαδίκτυο. Συμβολίζει το όριο μεταξύ πραγματικότητας-φαντασίας, αλήθειας-ψέματος, είναι-φαίνεσθαι.

Το κυνήγι της αλήθειας είναι πάντα επίκαιρο. Η φράση «βασισμένο σε αληθινή ιστορία» προσδίδει σε οτιδήποτε συνοδεύει μια επιπλέον αξία. Κι αυτό γιατί όλοι διψάμε να μάθουμε τί πραγματικά συνέβη. Η ιστορία όμως αλλάζει ανάλογα από το ποιός τη διηγείται, την οπτική του γωνία, τα πιστεύω, τον ηθικό του κώδικα, την απόσταση από το συμβάν, την ψυχολογική του κατάσταση κλπ.

Το «βασισμένο σε ψευδή γεγονότα» είναι ένα σχόλιο στο κυνήγι του θησαυρού της αλήθειας σε συνταγές, τρόπους και μεθόδους.

%ce%bf%ce%b9-kokapanu-%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%b2%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%81%ce%bf%ce%ad%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%bf%cf%87%ce%b8%ce%b7%cf%81%ce%bf2

%ce%bf%ce%b9-kokapanu-%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%b2%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%81%ce%bf%ce%ad%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%bf%cf%87%ce%b8%ce%b7%cf%81%ce%bf4

Πού ακουμπά στο σήμερα, ποιος ο στόχος σας;

Το «evil unicorns*» είναι ένας ονειρικός κόσμος. Αυτά που συμβαίνουν είναι μέσα στη συνθήκη ενός μαγικού καθρέφτη που μας κάνει να βλέπουμε το όνειρο σαν πραγματικότητα. Η επιστήμη μας λέει πως ό,τι βλέπουμε γύρω μας δεν υπάρχει στη μορφή που το αντιλαμβανόμαστε αλλά είναι ο τρόπος που οι ατελείς μας αισθήσεις περιγράφουν τα ερεθίσματα του φωτός ως μια άμυνα του οργανισμού, μας με σκοπό την επιβίωση. Το αστείο είναι ότι μόλις η επιστήμη αποκάλυψε αυτό το ψέμα η ανθρωπότητα έφτιαξε ασυναίσθητα έναν καινούργιο εικονικό κόσμο που πλέον μας φαίνεται πιο αληθινός από την ίδια τη ζωή. Μήπως αυτό που ζούμε μέσα στα μέσα μαζικής δικτύωσης είναι η αλήθεια; Ένας καινούργιος τρόπος επιβίωσης; Μήπως τελικά ό,τι πιστεύουμε είναι αλήθεια; Ο Πανού φωνάζει απελπισμένα στην τελευταία σκηνή: ¨Η αγκαλιά του πατέρα μου ήταν αλήθεια, τα μαλλιά της αδερφής μου ήταν αληθινά, οι φίλοι μου στο σχολείο, οι φίλοι μου στο Facebook είναι αληθινοί, δεν είναι ψέμα, δεν μπορεί να είναι ψέμα!¨ Αυτή την απόγνωση του σημερινού ανθρώπου φέρνει το έργο, χωρίς να κατευθύνει ή να δίνει λύσεις. Το φινάλε μας βρίσκει σε μια καινούργια αρχή στριμωγμένους κάτω από μια ομπρέλα, χαμένους και χωρίς να ξέρουμε τι μας επιφυλάσει το μέλλον, αλλά μαζί!

Πώς κι αν μπορούμε να προσεγγίσουμε την αλήθεια;

Η αλήθεια είναι τρόπος ζωής. Εκδηλώνεται μέσα από τις πράξεις και τις επιλογές του καθενός. Ποιός είμαι, ποιός θα ήθελα να είμαι, πώς θέλω να με βλέπουν οι άλλοι, πώς με βλέπουν οι άλλοι. Η προβολή του εαυτού προς τα έξω, μέσω των social media, των γονεϊκών και κοινωνικών προσδοκιών/επιταγών δημιουργεί εκείνο το σημείο όπου χάνεται η επαφή με την ουσία και αρχίζει ένα τεράστιο μπέρδεμα. Ο δρόμος είναι προσωπικός για τον καθένα και ενέχει το θάρρος της επιλογής.

Τρεις άνθρωποι ακροβατούν ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, τη φαντασία και την πραγματικότητα, το οικείο και το ανοίκειο, το υλικό και το μεταφυσικό, και χρησιμοποιούν την ουσιαστική μνήμη του σώματος για να ξαναβρούν την αλήθεια και την ποίηση που αυτή περιέχει.

*evil unicorns (μοχθηροί μονόκεροι) είναι όρος που επινόησαν κάποιοι μηχανικοί της Google για μη επαληθευμένες αναρτήσεις γεμάτες ψέματα, που εμφανίζονται κατά καιρούς στο διαδίκτυο και παρεισφρέουν στα αποτελέσματα της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης.

Συντελεστές

Σύλληψη: kóka&panú

Δημιουργία & Ερμηνεία: kóka&panú (Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου &

Παναγιώτης Μανουηλίδης), Τάσος Καραχάλιος

Μουσική: Panú

Κείμενα: kóka&panú, Τάσος Καραχάλιος

Φωτισμοί & φωτιστικές κατασκευές: Δήμητρα Αλουτζανίδου

Σκηνικά & κοστούμια: kóka&panú

Επεξεργασία ήχου & ηχοληψία: Χρήστος Παραπαγκίδης

Φωτογραφίες: Νικόλας Χρυσός

Video: Νεφέλη Παπαϊωάννου

Graphic design: Mike Rafail

Συντονισμός παραγωγής, επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης

Παραγωγή: kóka&panú

Με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

Σε συνεργασία με το Θέατρο Ροές

Πληροφορίες

Ημερομηνίες παραστάσεων: 3, 4, 10, 11, 24 & 25 Φεβρουαρίου 2020, Ώρα έναρξης: 21:00

Εισιτήρια: 12€ (Κανονικό), 8€ (Μειωμένο: Φοιτητές, Μαθητές, Άνεργοι, Άνω των 65, ΑμεΑ)

Χώρος διεξαγωγής: Θέατρο Ροές, (Ιάκχου 16, Αθήνα 118 54), Τηλ: +30 2103474312

Προπώληση εισιτηρίων

www.viva.gr

Σχετικά Άρθρα
Οι "Μπαμπάδες με ρούμι" έρχονται στο Ανοιχτό θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» Αγ.Ι. Ρέντη
Οι “Μπαμπάδες με ρούμι” έρχονται στο Ανοιχτό θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» Αγ.Ι. Ρέντη
Ο «Οθέλλος» με τον Γιάννη Μπέζο στο Κατράκειο θέατρο Νίκαιας
Ο «Οθέλλος» με τον Γιάννη Μπέζο στο Κατράκειο θέατρο Νίκαιας
Βλέπουμε την υπέροχη παράσταση «Νικήρατος… ο δρόμος για την Ελευθερία» και βοηθάμε ένα παιδί να πραγματοποιήσει την ευχή του
Βλέπουμε την υπέροχη παράσταση «Νικήρατος… ο δρόμος για την Ελευθερία» και βοηθάμε ένα παιδί να πραγματοποιήσει την ευχή του
Ανοίγει η αυλαία του Φεστιβάλ Κολωνού - Τα έσοδα στους πληγέντες από τις πυρκαγιές
Ανοίγει η αυλαία του Φεστιβάλ Κολωνού – Τα έσοδα στους πληγέντες από τις πυρκαγιές
Ηρώδειο: "Φορώντας χρώματα ανοιχτά" - Μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη
Ηρώδειο: “Φορώντας χρώματα ανοιχτά” – Μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη
Faliro Summer Theater: Μπέζος, Στάνκογλου, Πυξ Λαξ και άλλοι έρχονται τον Σεπτέμβριο στο νέο ανοιχτό θέατρο της πόλης
Faliro Summer Theater: Μπέζος, Στάνκογλου, Πυξ Λαξ και άλλοι έρχονται τον Σεπτέμβριο στο νέο ανοιχτό θέατρο της πόλης

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του