Ο υπνοθεραπευτής Δημήτρης Τσουκνιδής μιλά στο Infowoman.gr: “Κάθε γυναίκα έχει αξία και οφείλει να την αναγνωρίζει”

«Είσαι γυναίκα. Αξίζεις!», το βιβλίο της Νανάς Παλαιτσάκη και του Δημήτρη Τσουκνιδή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός, απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες, τις δυναμικές και ευάλωτες συνάμα. Στις γυναίκες που ψάχνουν τρόπους να ξεπεράσουν τους δαίμονές τους, τις φοβίες τους, τις καταθλίψεις τους, τις εμμονές τους, τους ψυχαναγκασμούς, τις ενοχές και τα ξεσπάσματά τους. Στις γυναίκες που αναζητούν πρακτικά εργαλεία, τα οποία θα τις βοηθήσουν ν’ απολαμβάνουν τη ζωή, με τα καλά και τα δύσκολά της.

Η έμπειρη δημοσιογράφος Νανά Παλαιτσάκη αφηγείται, με γραφή γρήγορη και χρονογραφηματική, δέκα πραγματικές ιστορίες γυναικών. Τη σκυτάλη παίρνει ο Δημήτρης Τσουκνιδής ο οποίος, με βάση τις ιστορίες αυτές, προτείνει λύσεις που στηρίζονται σε έγκριτες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Εμείς μιλήσαμε με τον υπνοθεραπευτή Δημήτρη Τσουκνίδη για το βιβλίο, για τους λόγους που μία γυναίκα οδηγείται σε ψυχολογικό αδιέξοδο, για τις φοβίες, το στρες και όσα απασχολούν και προβληματίζουν τη σύγχρονη γυναίκα.

Ο υπνοθεραπευτής Δημήτρης Τσουκνιδής μιλά στο Infowoman.gr: "Κάθε γυναίκα έχει αξία και οφείλει να την αναγνωρίζει"

Πώς προέκυψε το βιβλίο και η συνεργασία σας με τη Νανά Παλαιτσάκη; Ήταν μια κοινή επιθυμία να γράψετε ένα βιβλίο για την ψυχολογία των γυναικών;

Ναι, η επιθυμία μας ήταν κοινή. Εγώ, από την πλευρά μου, ως υπνοθεραπευτής συνεργάζομαι κυρίως με γυναίκες, οπότε γνωρίζω σε βάθος τα προβλήματα που τις απασχολούν. Παράλληλα, η Νανά, από τη δική της πλευρά, είχε να καταθέσει αρκετές ιστορίες γυναικών που συγκέντρωνε όλα αυτά τα χρόνια από την επαφή της μαζί τους.

Δημήτρης Τσουκνιδής: Κάθε γυναίκα έχει αξία και οφείλει να την αναγνωρίζει

“Είσαι γυναίκα. Αξίζεις”. Ένας πολύ δυνατός τίτλος και με 3 μονάχα λέξεις, λέτε αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα – διαβάζοντάς τον, εγώ συμπλήρωσα μόνη μου και το τέλος… “Είσαι γυναίκα. Αξίζεις. Τέλος”. Πώς καταλήξατε στον συγκεκριμένο πολύ εύστοχο τίτλο και τι σημαίνουν για εσάς αυτές οι τρεις λέξεις;

Ο τίτλος μας είναι όντως εξαιρετικά εύστοχος επειδή είναι εξαιρετικά αληθινός. Ουσιαστικά, το μήνυμα που κρύβεται κάτω από αυτές τις τρεις λέξεις είναι απλό: κάθε γυναίκα έχει αξία και οφείλει να την αναγνωρίζει. Εάν είσαι γυναίκα, τότε αναγνώρισε την τεράστια αξία που έχεις και προάσπισέ την. Πάρε τη ζωή στα χέρια σου και διεκδίκησε ένα καλύτερο αύριο για τον εαυτό σου.

Οι 10 ιστορίες γυναικών τι πραγματεύονται; Και αν υπάρχει μεταξύ τους ένας κοινός παρονομαστής

Οι αληθινές μας ιστορίες πραγματεύονται καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Ελληνίδα γυναίκα, όπως η συμβίωση μέσα σε έναν τοξικό γάμο, η ανατροφή “δύσκολων” παιδιών, η διαχείριση βάρους, το άγχος, το στρες, οι κρίσεις πανικού, οι φοβίες, η κατάθλιψη. Ο κοινός παρονομαστής μεταξύ των ηρωίδων μας είναι η απουσία ψυχικής δύναμης, αλλά και η ταυτόχρονη επιθυμία τους να αλλάξουν τη ζωή τους.

Ο υπνοθεραπευτής Δημήτρης Τσουκνιδής μιλά στο Infowoman.gr: "Κάθε γυναίκα έχει αξία και οφείλει να την αναγνωρίζει"

Η Νανά Παλαιτσάκη περιγράφει τις ιστορίες κι εσείς έπειτα παίρνετε τη σκυτάλη. Πείτε μας λίγο για τον δικό σας “ρόλο” στο βιβλίο

Η δομή του βιβλίου μας είναι ακριβώς αυτή που περιγράφετε. Αρχικά, η Νανά αφηγείται δέκα ιστορίες δέκα γυναικών, οι οποίες ταλαιπωρούνται από διαφορετικά ζητήματα η καθεμία. Στο τέλος της κάθε ιστορίας, παίρνω τη σκυτάλη εγώ, παραθέτοντας απλές και πρακτικές οδηγίες έγκριτων ψυχοθεραπευτών, με σκοπό η κάθε αναγνώστριά μας που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα να ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει για να τα λύσει.

Δημήτρης Τσουκνιδής: Η πανδημία αύξησε περισσότερο τις κρίσεις πανικού, τις φοβίες

Για ποιους λόγους πιστεύετε μία γυναίκα μπορεί να οδηγηθεί σε ένα ψυχολογικό αδιέξοδο;

Οι πιθανοί λόγοι είναι αρκετοί. Ωστόσο, με βάση την εμπειρία μου, οι συχνότεροι λόγοι εδράζονται στις δυσλειτουργικές διαπροσωπικές σχέσεις που δημιουργούν ενδοοικογενειακές συγκρούσεις. Η δυσλειτουργική σχέση που μπορεί να έχει μία γυναίκα με τον σύζυγο, το παιδί, τη μητέρα ή την αδερφή της, αποτελεί πηγή συνεχούς στρες και άγχους.

Τα στερεότυπα, η πατριαρχική κοινωνία, το κοινωνικό περιβάλλον είναι βασικοί αρνητικοί μοχλοί ψυχολογικής πίεσης για μια γυναίκα; Και εδώ τι θα συμβουλεύατε;

Ουσιαστικά, όλα όσα αναφέρετε, αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους διότι το κοινωνικό περιβάλλον μιας Ελληνίδας γυναίκας είναι η πατριαρχική κοινωνία των στερεοτύπων. Έτσι λοιπόν, η μόνη λύση που μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα σε ανακούφιση είναι η σωστή διαχείριση του κοινωνικού της περιβάλλοντος. Όμως, για να διαχειριστεί μια γυναίκα επαρκώς την πατριαρχική κοινωνία των στερεοτύπων, οφείλει να καλλιεργήσει μέσα της τους σπόρους της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής της.

%ce%bf-%cf%85%cf%80%ce%bd%ce%bf%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%ae%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b7%cf%82-%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%bd%ce%b9%ce%b4%ce%ae0

Η πανδημία αύξησε περισσότερο τις κρίσεις πανικού, τις φοβίες; Οι γυναίκες επηρεάστηκαν περισσότερο ψυχολογικά;

Ως υπνοθεραπευτής που βοηθώ καθημερινά ανθρώπους με κρίσεις πανικού και φοβίες, επιβεβαιώνω πως όντως η πανδημία τις αύξησε περισσότερο. Είναι, επίσης, βέβαιο πως οι γυναίκες επηρεάστηκαν περισσότερο διότι – εκτός από την πανδημία – είχαν και έχουν να διαχειριστούν πολλούς διαφορετικούς ρόλους μέσα στην κοινωνία, ρόλους τεράστιων απαιτήσεων και δυσβάσταχτων δυσκολιών.

Δημήτρης Τσουκνιδής: Η απόφαση της αλλαγής είναι καθαρά προσωπική μας υπόθεση

Πότε μια γυναίκα πρέπει να ζητήσει βοήθεια για τα προβλήματά της; Κι από τη δική σας εμπειρία, οι γυναίκες σήμερα ζητούν βοήθεια πιο εύκολα;

Μια γυναίκα πρέπει να ζητήσει βοήθεια όταν τα συναισθήματα την κατακλύζουν και δεν μπορεί να τα διαχειριστεί. Συναισθήματα όπως ο θυμός, η θλίψη και η απογοήτευση, χρειάζονται τρόπους σωστής διαχείρισης, διότι στην αντίθετη περίπτωση, η ανεξέλεγκτη ροή τους, αφαιρεί κάθε σταγόνα ευτυχίας και προσωπικής γαλήνης.

Διαβάζω στο σημείωμα της Νανάς Παλαιτσάκη για το βιβλίο πως δίνετε “πρακτικά «εργαλεία» στην κάθε μία ξεχωριστά ώστε ν’ απελευθερωθείτε και να χαρείτε τις στιγμές της ζωής σας, γιατί η ζωή μας είναι μία και πολύτιμη”. Πόσο εύκολο είναι αυτό; Να απελευθερωθείς και να χαρείς τη ζωή; Και αν αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα ή χρειάζεται να βοηθήσει και το περιβάλλον σου – οικογενειακό, φιλικό κ.α.

Για να απελευθερωθεί ένας άνθρωπος και να χαρεί τη ζωή του πρέπει να προσπαθήσει αρκετά, διότι αυτό στις μέρες μας είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Όμως, τα καλά νέα είναι πως εάν κάποιος το θέσει ως στόχο του, μπορεί να το πετύχει. Εμείς, στο βιβλίο μας, δίνουμε τα σωστά εργαλεία ώστε κάποιος να μπορέσει να απολαύσει τις στιγμές της ζωής του. Συνεπώς, εάν κάποιος χρησιμοποιήσει προγραμματισμένα και συστηματικά αυτά τα εργαλεία, τότε σίγουρα θα αποκτήσει τεράστια πλεονεκτήματα που πριν δεν είχε. Κατά τη γνώμη μου, η απόφαση της αλλαγής είναι καθαρά προσωπική μας υπόθεση.

Ο υπνοθεραπευτής Δημήτρης Τσουκνιδής μιλά στο Infowoman.gr: "Κάθε γυναίκα έχει αξία και οφείλει να την αναγνωρίζει"

Δημήτρης Τσουκνιδής: Μην κλείνεις τα μάτια σου σε όσα σε ενοχλούν

Τι είναι αυτό που μπορεί να ανεβάσει την ψυχολογία μίας γυναίκας;

Αυτό που μπορεί πραγματικά να ανεβάσει την ψυχολογία μιας γυναίκας είναι οι υγιείς συναναστροφές. Όταν μια γυναίκα έχει αναπτύξει υγιή σχέση με τον σύντροφό της, λειτουργική σχέση με τα παιδιά της και αυθεντικούς δεσμούς φιλίας στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον της, τότε η γυναίκα αυτή αισθάνεται σε μεγάλο βαθμό ασφαλής. Και ακριβώς αυτή η ασφάλεια είναι κάτι που μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας ισορροπημένης ψυχικής υγείας.

Κλείνοντας, από τις συμβουλές που δίνετε στις γυναίκες, έχετε μία ως την πιο σημαντική που να μας αφορά όλες;

Η πιο σημαντική συμβουλή που μπορεί να λάβει μία γυναίκα είναι η εξής: “Μην κλείνεις τα μάτια σου σε όσα σε ενοχλούν. Γράψε σ’ ένα χαρτί τα προβλήματα που σε απασχολούν και ψάξε να βρεις τις καλύτερες λύσεις για να τα διαγράψεις οριστικά από τη λίστα σου”.

Διαβάστε επίσης

Η Μαίρη Μηνά στο Infowoman.gr: “Η επαγγελματική επιτυχία, δεν είναι ευτυχία”

Ο Χρήστος Λύγκας στο Infowoman.gr: “Τη Μοναξιά ίσως μπορείς να την ξεγελάσεις αλλά να τη νικήσεις ….Ποτέ!”

Ο Δημήτρης Αντωνίου μιλά στο Infowoman.gr για το ατύχημα στα 15 του που τον οδήγησε στην… Τέχνη της αισιοδοξίας!

Σχετικά Άρθρα
%ce%bf-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%ad%cf%87%ce%b5%ce%b9-%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%cf%89%cf%80%ce%bf-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b1%cf%820
«Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας»: Οι πρωταγωνίστριες της παράστασης μιλούν στο Infowoman
%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%ad%ce%ba%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%bd%ce%b5%cf%8d%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%ba0
Χριστίνα Πετρολέκα στο Infowoman: «Εμπνεύστηκα την Νέλλη από τη γιαγιά μου – Έβρισκε πάντα τη χαρά μέσα στην μοναξιά της»
Η Ελένη Αλιφραγκή στο Infowoman: «Στο έργο του Θεοτόκη εντόπισα, ότι στο σκοτάδι κρύβονται τα περισσότερα χρώματα»
Η Ελένη Αληφραγκή στο Infowoman: «Στο έργο του Θεοτόκη εντόπισα, ότι στο σκοτάδι κρύβονται τα περισσότερα χρώματα»
%ce%b7-%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%ae%ce%bd%ce%b7-%ce%b4%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b9%cf%84%ce%b6%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%84%ce%bf0
Η Ειρήνη Δερμιτζάκη στο Infowoman: Το αντίδοτο στη μοναξιά δεν είναι η φήμη και το χρήμα, αλλά οι διαπροσωπικές σχέσεις
%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%bf-%ce%b9%cf%89%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%b7-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%ce%af%cf%83%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%ad%ce%bb0
Νίκο Ιωαννίδη, πώς είναι να είσαι… ο Έλληνας που σκότωσε τον νταή του Απαρτχάιντ;
Η Χριστίνα Μπουριώτη στο Infowoman: «Οι προβληματισμοί της Ελένης και της Σούλας είναι οι προβληματισμοί οποιασδήποτε γυναίκας»
Η Χριστίνα Μπουριώτη στο Infowoman: «Οι προβληματισμοί της Ελένης και της Σούλας είναι οι προβληματισμοί οποιασδήποτε γυναίκας»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του