Συνεντεύξεις

Ο διακεκριμένος πιανίστας Άρης Γραικούσης στο Infowoman.gr: Η μουσική μπορεί να ενώσει και να φέρει κοντά όλο τον κόσμο!

Ο διακεκριμένος πιανίστας Άρης Γραικούσης, συνεχίζοντας την καλλιτεχνική του συνεργασία με το Ίδρυμα Θεοχαράκη, παρουσιάζει ένα νέο ρεσιτάλ, «Ερωτικές αφηγήσεις» σε έργα με θέμα τον έρωτα, για μία και μοναδική εμφάνιση, την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022. Μέσα από τη μουσική μπαλέτου και την όπερα, ζωντανεύουν οι ιστορίες διάσημων ζευγαριών με τραγικό φινάλε.

Το Infowoman.gr, με αφορμή το ρεσιτάλ μίλησε με τον Άρη Γραικούση για την επικείμενη εμφάνισή του, για τον έρωτα, τη μουσική αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νέος καλλιτέχνης στο ξεκίνημά του.

«Ερωτικές αφηγήσεις στο πιάνο». Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση

Την Πέμπτη 14 Απριλίου παρουσιάζω ένα ρεσιτάλ στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, αφιερωμένο στον Έρωτα. Όλα τα έργα που θα παρουσιάσω είναι από μουσική μπαλέτου & όπερας σε μεταγραφή για πιάνο. Ιστορίες όπως του Ρωμαίου & Ιουλιέτας, του Σπάρτακου & Φρυγίας, του Τριστάνου & Ιζόλδης θα ζωντανέψουν μέσα από τα πλήκτρα του πιάνου.. «Ερωτικές αφηγήσεις» είναι ο τίτλος της βραδιάς. Σας περιμένω..!

Γιατί επιλέξατε να ζωντανέψετε τις ιστορίες διάσημων ζευγαριών με τραγικό φινάλε; Τι ήταν αυτό που σας ιντρίγκαρε ώστε να επιλέξετε το συγκεκριμένο μουσικό θέμα;

Η ιδέα γεννήθηκε όταν αισθάνθηκα την ανάγκη να βρω ιστορίες αγάπης που έχουν παρουσιαστεί μέσα από την κλασική μουσική. Βρήκα πολλά γνωστά έργα και κάποια λιγότερο γνωστά, με πολύ διάσημα μουσικά θέματα. Η δραματικότητα, η τρυφερότητα αλλά και η αμεσότητα των συνθέσεων, με εξίταρε ώστε να ετοιμάσω αυτό το νέο πρόγραμμα.

Άρης Γραικούσης: Ο έρωτας εκφράζεται ποικιλοτρόπως

Ο έρωτας εκφράζεται καλύτερα με νότες;

Ο έρωτας εκφράζεται ποικιλοτρόπως. Σε όλες τις μορφές τέχνης έχουμε συναντήσει τον έρωτα, σε πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, στο θέατρο. Έτσι και στην μουσική, μέσα από τις νότες, ο έρωτας ζωντανεύει με τις μελωδίες και τα ηχοχρώματα!…

Θέλατε από μικρός να ασχοληθείτε με τη μουσική; Και τι είναι για εσάς η μουσική;

Η μουσική είναι η γλώσσα των ήχων, η μοναδική κατανοητή κοινή γλώσσα παγκοσμίως. Ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας με όλο τον κόσμο. Όσο για μένα, το γεγονός ότι από πολύ μικρός είχα ακούσματα (η μητέρα μου είναι καθηγήτρια πιάνου) ήταν μία αφορμή για να ξεκινήσω. Πολύ σύντομα γύρω στα 13 μου, αποφάσισα ότι αυτό θέλω να ακολουθήσω στη ζωή μου, γιατί με συνεπήρε αυτή η μαγική γλώσσα επικοινωνίας.

Άρης Γραικούσης: Η παιδεία και κυρίως το ταλέντο όταν υπάρχει, καλλιεργούνται

Ως χώρα έχουμε παιδεία στην κλασική μουσική;

Η Ελλάδα σίγουρα, δεν έχει την ίδια παράδοση στην κλασική μουσική, όπως άλλες χώρες της Ευρώπης. Υπάρχει μεγαλύτερο κοινό, ίσως πιο καταρτισμένο στο εξωτερικό, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν υπάρχει και στην Ελλάδα. Πολλοί είναι οι λάτρεις της κλασικής μουσικής στη χώρα μας. Στις μέρες μας πάντως, ειδικά οι νέοι άνθρωποι δεν αρέσκονται ν’ ακούνε κλασική μουσική. Υποχρέωσή μας είναι να βοηθήσουμε τους νεότερους να αγαπήσουν ακούσματα υψηλής ποιότητας ώστε να ευαισθητοποιηθούν και να αποκτήσουν ευρύτερη παιδεία.

Πόσο εύκολο είναι σήμερα για ένα νέο παιδί να καλλιεργήσει το ταλέντο του στην Ελλάδα; Υπάρχουν τα εφόδια και η στήριξη για να προχωρήσει;

Η παιδεία και κυρίως το ταλέντο όταν υπάρχει, καλλιεργούνται. Διανύουμε μία δύσκολη περίοδο παγκοσμίως, πολιτιστικά και κοινωνικά. Υπάρχουν αξιόλογοι δάσκαλοι και ιδρύματα, που μπορούν να οδηγήσουν τα νέα παιδιά, να αναπτύξουν το ταλέντο τους. Το σημαντικότερο όμως είναι, η προσωπική αφοσίωση και μελέτη, με την σωστή καθοδήγηση. Πάντα υπάρχουν δρόμοι για να ανοίξει κανείς τα φτερά του…

Η μουσική μπορεί να ενώσει και να φέρει κοντά όλο τον κόσμο!

Εσείς αντιμετωπίσατε δυσκολίες στην μέχρι τώρα πορεία σας;

Ποιος δεν αντιμετώπισε δυσκολίες, ειδικά στην τέχνη… Θα έλεγα ψέματα αν έλεγα όχι. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν δυσκολίες. Μπορεί να διαφέρουν, αλλά πάντοτε θα είναι μία νέα πρόκληση. Χαίρομαι γι’ αυτό, συνεχίζω μπροστά, με μελέτη, υπομονή κι αγάπη. Ξεπέρασα πολλές δυσκολίες κι αυτό είναι κάτι που μου δίνει χαρά, αλλά και δύναμη να συνεχίζω.

Λένε πως ο δρόμος της τέχνης είναι όμορφος, αλλά και μοναχικός. Στη δική σας την περίπτωση ισχύει κάτι τέτοιο;

Χρειάζονται πολλές θυσίες για να προχωρήσει κανείς μέσα σε αυτόν τον μαγικό κόσμο. Σίγουρα οι ατελείωτες ώρες μελέτης κι η συγκέντρωση που απαιτείται στερεί από άλλες κοινωνικές δραστηριότητες κι επαφές. Δεν είναι καθόλου μοναχικός ο δρόμος, είναι απίστευτα δημιουργικός! Η μουσική μπορεί να ενώσει και να φέρει κοντά όλο τον κόσμο!

Info: Στις 14 Απριλίου, ώρα 20:30, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα).

Ώρα έναρξης: 20:30

Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ

Διάρκεια:  70 λεπτά

Προπώληση/Πληροφορίες / Κρατήσεις: thf.gr | στο ταμείο του Ιδρύματος | στο 2103611206

Διαβάστε επίσης

Η Ελντίνα Παπαναστασίου μιλά στο Infowoman.gr: Η Μητρότητα είναι καριέρα

Ο Πάνος Βλάχος στο Infowoman: “Δεν είμαι αναρχικός – Πολλές φορές κρύβομαι κι εγώ μέσα στην ευκολία μου”

Η Κερασία Σαμαρά μιλά στο infowoman.gr: Αν η ειλικρίνεια γίνει μονόδρομος, θα παρασύρει στο διάβα της πολλές αρετές

Δημητρα Ζαρκου

Recent Posts

Στην εντατική ο Δημήτρης Κόκοτας – Σοβαρή η κατάστασή του

Στο νοσοκομείο Γεννηματάς, μετά από έμφραγμα που υπέστη, νοσηλεύεται ο 55χρονος τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας, ο…

6 ώρες ago

Ουγγαρία: Αλυσοδεμένη στο δικαστήριο η 38χρονη Ιταλίδα δασκάλα που επιτέθηκε σε νεοναζί

Απέρριψε η ουγγρική δικαιοσύνη την μετατροπή της προφυλάκισης  σε κατ' οίκον περιορισμό για την Ιλάρια…

11 ώρες ago

Αλέκα Ζωγράφου: Η συγγραφέας επανέρχεται με το νέο βιβλίο “Μαυροδάφνη”

Τα όνειρά του ήταν καμωμένα από χώμα και αμπέλι και, λίγο μετά την άφιξή του…

12 ώρες ago

Το Infowoman σάς καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία με δράσεις για τα παιδιά (30/03)

Oι ανάγκες για αίμα δεν τελειώνουν ποτέ. Κάθε στιγμή, κάπου γύρω μας, υπάρχει κάποιος που…

12 ώρες ago

«Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω» στο Ρεκτιφιέ

Η παράσταση της Φένιας Προβελεγγίου, «Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω», είναι εμπνευσμένη από την…

12 ώρες ago

Μαλλιά πιο λεία και δυνατά σε 10 δευτερόλεπτα!

Η Aveda, με υπερηφάνεια παρουσιάζει, τη νέα προσθήκη στη σειρά Botanical Repair™ με την επανορθωτική…

13 ώρες ago