Μιλήσαμε με τους πρωταγωνιστές της παράστασης «Κύκλος». Τι μας είπαν για τη συνεργασία τους με τον Τούρκο Μπουράκ Χακί;

μιλήσαμε-με-τους-πρωταγωνιστές-της-πα

%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ae%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b10

Ο Κύκλος, μια παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Αϊβάζη παίζεται στο Θέατρο Σταθμός και προκαλεί έκπληξη!

Ενδιαφέρουσα, διασκεδαστική, γρήγορη, ακριβής, με πολλά κοινωνικά μηνύματα η παράσταση «Κύκλος» σε κρατά σε εγρήγορση και σε κάνει να σκεφτείς πέρα από όσα ξέρεις. Τελικά, η ζωή είναι ένας κύκλος και καλό είναι να μην αφήνουμε εκείνα που ήδη ξέρουμε να μας επηρεάζουν. Τουλάχιστον, όχι μέχρι να ακούσουμε όλες τις πλευρές της ιστορίας…

Επειδή, λοιπόν, η παράσταση μας έκανε θετικότατη εντύπωση, μιλήσαμε με τους πρωταγωνιστές για το τι συμβαίνει πάνω στη σκηνή, πώς είναι να συνεργάζεσαι με έναν ηθοποιό-σκηνοθέτη, αλλά και με έναν άνθρωπο που προέρχεται από μια διαφορετική υποκριτική κουλτούρα…

%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ae%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b12

Ο Γιάννης Αϊβάζης σκηνοθετεί το 5ο έργο του και μας μιλά για αυτό με ηρεμία, συνείδηση και σεβασμό για τους ηθοποιούς του. Παραδέχεται ότι καμιά συνεργασία δεν είναι εύκολη, ενώ αποκαλύπτει πως ετοιμάζει καινούρια πράγματα με τον Μπουράκ Χακί στην Τουρκία.

Γιατί, όμως, επέλεξε τον Μπουράκ Χακί για τον ρόλο «κλειδί» του έργου;

«Ο Μπουράκ είναι φίλος μου, τον πιστεύω. Λέγαμε να συνεργαστούμε στο κομμάτι της υποκριτικής μαζί. Αλλά μου ήρθε αυτή η φαϊνή ιδέα, τον προσάρμοσα στο κείμενο, του έκανα την πρόταση και εκείνος, χωρίς δεύτερη κουβέντα, με εμπιστεύτηκε και ήρθε. Ο Μπουράκ είναι πολύ αγαπητός στην Ελλάδα, αλλά τα εισιτήρια δεν ήταν ο στόχος μας. Τη συγκεκριμένη παράσταση δεν μπορείς να την πεις άκρως εμπορική. Μυρίζει θέατρο. Γι’ αυτό και επέλεξα και αυτόν τον χώρο, γι’ αυτό θέλουμε να το δείξουμε στον κόσμο, γι’ αυτό είναι και sold out».

Η παράσταση πέρα από αξιόλογους πρωταγωνιστές, όμως, μιλά και για προβλήματα τα οποία διέπουν τη σημερινή κοινωνία, όπως αυτό της παιδικής πορνογραφίας και των κινδύνων που εγκυμονεί η χρήση του διαδικτύου. Πώς θα προσπαθήσει να μιλήσει ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης στην κόρη του για αυτά τα ζητήματα;

«Τα παιδιά είναι πολύ πιο έξυπνα πλέον από ό,τι ήμασταν εμείς. Τα πράγματα, όμως, έρχονται σιγά σιγά. Δε φορτώνεις ένα παιδί συνέχεια με πληροφορίες. Προσπαθείς να δημιουργήσεις ένα ασφαλές περιβάλλον στο σπίτι σου για να μπορείς να του μιλήσεις, αργότερα, στα ίσια».

Ποιο μήνυμα θέλει να περάσει μέσα από την παράσταση «Κύκλος»;

«Δε θέλω να περάσω κάποιο μήνυμα. Στο θέατρο οι παραστάσεις πάντα περνούν μηνύματα. Εγώ και σαν ηθοποιός θέλω ο κόσμος να γυρίσει στο θέατρο. Όχι ότι θα σώσω το θέατρο, αλλά όταν θα τους προσφέρουμε κάτι να τους προσφέρουμε κάτι καλό…».

%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ae%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b14

Ο Γιώργος Κοψιδάς υποδύεται τον Ερρίκο, έναν άνθρωπο που στα 45 του χρόνια χάνει τα πάντα, η ζωή του αλλάζει άρδην και εκείνος αποφασίζει να βάλει ένα τέλος σε αυτή. Ωστόσο, μέσα από μερικές διακυμάνσεις τα πράγματα αλλάζουν και στο τέλος έρχεται η μεγάλη ανατροπή! Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία του ηθοποιού στην προσπάθειά του να ενσαρκώσει αυτόν τον ρόλο;

«Πρόκειται για έναν ήρωα τραγικό που του συμβαίνουν κωμικές καταστάσεις. Η μεγαλύτερη, όμως, δυσκολία ήταν ο χρόνος. Έγιναν όλα πολύ γρήγορα. Ουσιαστικά, σ’ έναν μήνα και κάτι ανέβηκε η παράσταση. Εγώ προσωπικά δεν έχω ξανακάνει τόσο γρήγορα παράσταση και έχοντας και αυτό το ρόλο. Συμμετείχαμε, αλλάζαμε το κείμενο συνέχεια, το προσαρμόζαμε. Στο τέλος, όμως, όλα πήγαν καλά…»

Πώς είναι να συνεργάζεται με έναν άνθρωπου από διαφορετική υποκριτική κουλτούρα;

«Φαντάζομαι πιο δύσκολο θα ήταν για τον Μπουράκ. Για μας ήταν πολύ μεγάλη τύχη να δουλεύουμε με τον Μπουράκ. Είναι ένας άνθρωπος πολύ ποιοτικός, πολύ καλό παιδί, και επαγγελματίας».

Πώς είναι ο Γιάννης Αϊβάζης ως σκηνοθέτης;

«Με τον Γιάννη συνεργαζόμαστε πρώτη φορά. Από την μία σε καταλαβαίνει γιατί είναι και αυτός ηθοποιός, οπότε μπορεί να μπει στη θέση σου. Από την άλλη, με τον κάθε σκηνοθέτη είναι διαφορετικό. Κάθε σκηνοθέτης έχει τον δικό του τρόπο που λειτουργεί και το όλο θέμα σε κάθε συνεργασία είναι να βρεις τον σωστό κώδικα επικοινωνίας. Με ορισμένους σκηνοθέτες, που έχω δουλέψει και δυο και τρεις φορές, γίνεται αυτόματα με τον Γιάννη μέχρι να βρούμε αυτόν τον κώδικά μας πήρε λίγο χρόνο, αλλά τελικά έγινε και έχουμε μια πολύ ωραία συνεργασία».

Το έργο βρίθει και από παραδείγματα διαφορετικότητας. Με δεδομένο ότι το κοινό της παράστασης είναι διαφόρων ηλικιών, ποιο είναι το feedback που λαμβάνει από τον κόσμο σε αυτό το θέμα;

«Ο κάθε άνθρωπος βλέπει την παράσταση μέσα από τα δικά του βιώματα. Αν ρωτήσεις δέκα διαφορετικούς ανθρώπους θα σου δώσουν δέκα διαφορετικές γνώμες. Πολλοί έχουν πει ότι παίρνουν τέτοια μηνύματα. Το καλό είναι ότι υπάρχει μια αναφορά στην παιδεραστία, χωρίς όμως να κουράζει και να γίνεται πολύ βαρύ…».

%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ae%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b16

Η Κατερίνα Τσάβαλου και η Ευγενία Παναγοπούλου, οι δυο γυναίκες της παρέας παραδέχονται ότι στον κόσμο αρέσει πολύ η παράσταση και ιδιαίτερα στις γυναίκες, ενώ νιώθουν πολύ όμορφα για τη συνεργασία τους με τον Γιάννη Αϊβάζη.

Το ίδιο αισθάνονται και για τη συνεργασία τους με τον Μπουράκ Χακί, ο οποίος κάνει κάτι πολύ δύσκολο, «αλλά είναι ένας ποιοτικός άνθρωπος, ένας φτασμένος ηθοποιός και απόλυτα επαγγελαματίας».

Μέσα από τους ρόλους τους τονίζουν ξέχωρες πτυχές των ανθρωπίνων σχέσεων και διακρίνουν δυο διαφορετικά μηνύματα της παράστασης.

Η Κατερίνα, από τη μια υπογραμμίζει ότι «η αλήθεια, τελικά, πάντα θα βγαίνει στο φως, θα υπερισχύει και θα φαίνεται. Εμείς δεν πρέπει να τα παρατάμε ποτέ!». Η Ευγενία από την άλλη μας εφιστά την προσοχή για το διαδίκτυο και την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείχνουμε μέσω αυτού. «Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί και συγκεντρωμένοι, γιατί μπορεί να συμβούν πράγματα που να μας κάνουν μεγάλο κακό».

%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ae%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b18

Ο Δημήτρης Γιώτης είναι ο μπερδεμένος ρόλος της υποθέσης. Ένας δικηγόρος που φαινομενικά βοηθά τους άλλους, αλλά, τελικά, κρύβει ένα βρώμικο μυστικό! Έχει κάποιο κοινό στοιχείο με το συγκεκριμένο χαρακτήρα ο ηθοποιός;

«Όχι. Σε καμία περίπτωση. Μάλιστα, αν δεν γίνονταν όλα τόσο γρήγορα αυτός ο ρόλος δε θα ήταν η πρώτη μου επιλογή. Η ορμή όμως και το τρέξιμο του Γιάννη μου άρεσαν. Χάρηκα, μάλιστα, πολύ που βρεθήκαμε και επαγγελματικά με τον Γιάννη, αλλά και με όλα τα παιδιά».

Πώς νιώθει για τη συνεργασία του με τον Μπουράκ Χακί;

«Δεν τον γνώριζα και δεν επηρεάστηκα καθόλου από την φήμη του, αλλά μόνο από τον χαρακτήρα του. Είναι ένας ευγενικός άνθρωπος, έχει βαθιά παιδεία και είναι πολύ συνεργάσιμος. Είναι μια ήρεμη δύναμη και η συνεργασία με όλους είναι πολύ όμορφη».

%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ae%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b110

Για το τέλος σας άφησα την έκπληξη του έργου, τον Mπουράκ Χακί. Μπορεί οι περισσότεροι να τον γνωρίζετε από τους ρόλους του σε γνωστά σήριαλ που έχουν προβληθεί κατά καιρούς στην τηλεόραση, αλλά όπως φαίνεται είναι πολλά περισσότερα από αυτό!

Ο Μπουράκ Χακί υποδύεται τον…Μπουράκ και μας μιλά για την πρώτη του θεατρική παράσταση στην Ελλάδα, τις διαφορές ανάμεσα στις δυο χώρες, αλλά και για το πώς νιώθει που βρίσκεται στην χώρα μας.

Μοιάζει με τον χαρακτήρα που υποδύεται στο έργο «Κύκλος»;

«Σε κάθε ρόλο μου υπάρχουν ομοιότητες. Είμαι και γω ήρεμος άνθρωπος που δεν θυμώνει εύκολα. Η υποκριτική είναι αυτή. Βάζεις ένα κομμάτι του εαυτού σου σε κάθε ρόλο».

Έχει δουλέψει ποτέ σε άλλη χώρα πριν από την Ελλάδα;

«Ως ηθοποιός όχι. Έχω δουλέψει ως μοντέλο, όμως, σε διάφορες χώρες του κόσμου».

Πόσο δύσκολο ήταν να υποδύεται έναν χαρακτήρα σε άλλη γλώσσα;

«Πολύ δύσκολο. Έχω, όμως, μάθει όλο το έργο απέξω και δούλεψα πολύ καιρό πριν ξεκινήσουμε και για το έργο και για να μάθω ελληνικά. Πρέπει να καταλαβαίνω όλα όσα λένε οι υπόλοιποι, αλλά είναι τόσο καλοί ηθοποιοί που με βοηθά και η γλώσσα του σώματος. Υπάρχουν, βέβαια, και πολλά σήματα που με βοηθούν. Πρέπει, όμως, να είμαι πάντα σε εγρήγορση και να «πιάνω» όλες τις ενέργειες και τους ρυθμούς. Για να τα καταφέρω παρακολούθησα άλλα θεατρικά έργα, όπως το «Πετάει Πετάει» της Μαρίας Κορινθίου. Μπορεί να μην καταλάβαινα πολλά, αλλά το θέατρο απαιτεί, κυρίως, να εκφράζεις τον εαυτό σου…».

Υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στην υποκριτική στην Τουρκία και στην Ελλάδα;

«Ναι, αλλά όχι πάρα πολλές. Η υποκριτική είναι μία. Περισσότερες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην τηλεόραση και το θέατρο και όχι στις δυο χώρες».

Πόσο εύκολο ήταν για εκείνον να μάθει ελληνικά;

«Καθόλου. Το φυσιολογικό είναι να μαθαίνεις μια γλώσσα όταν είσαι πιο μικρός και το μυαλό σου λιγότερο φορτωμένο. Όταν μεγαλώνεις το μυαλό σου γεμίζει και είναι δυσκολότερο να μάθεις μια καινούρια γλώσσα».

Και ποια τα αισθήματά του για την χώρα μας;

«Πάντα μου άρεσε η Ελλάδα. Οι άνθρωποι είναι φιλικοί, έχουν μια άλλη ένέργεια, μια θετικότητα, είναι ήρεμοι. Μου αρέσει που είμαι εδώ…»

*** Η παράσταση «Κύκλος» παίζεται από Πέμπτη έως Κυριακή στο Θεατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγγώ 55 στο Μεταξουργείο.

Ευχαριστώ πολύ την Μαρία για τη βοήθειά της…

Σχετικά Άρθρα
Η Αιμιλία Υψηλάντη μιλά στο Infowoman.gr: Μια κατάκτηση της εποχής μας είναι ότι τα θέματα της ψυχικής υγείας δεν είναι ταμπού πια
Η Αιμιλία Υψηλάντη στο Infowoman.gr: Μια κατάκτηση της εποχής μας είναι ότι τα θέματα της ψυχικής υγείας δεν είναι ταμπού πια
Τάσος Νούσιας και Μαρία Πρωτόπαππα στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή - Μαζί τους ο Γιώργος Αμούτζας
Τάσος Νούσιας και Μαρία Πρωτόπαππα στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή – Μαζί τους ο Γιώργος Αμούτζας
«Πεθαίνω σαν χώρα», η παράσταση που μας κάνει μάρτυρες σε έναν χρόνο όπου καμιά γυναίκα δεν φέρνει πια παιδί στον κόσμο
«Πεθαίνω σαν χώρα», η παράσταση που μας κάνει μάρτυρες μιας χώρας που καταρρέει
Η συγγραφέας Σοφία Δημοπούλου στο Infowoman.gr: Να εκπαιδεύσουμε τα αγόρια μας να δείχνουν στις γυναίκες σεβασμό
Η συγγραφέας Σοφία Δημοπούλου στο Infowoman.gr: Να εκπαιδεύσουμε τα αγόρια μας να δείχνουν στις γυναίκες σεβασμό
Πρεμιέρα στην Επίδαυρο για τους Πέρσες του Αισχύλου - Σκηνοθεσία Δημήτρης Καραντζάς
Πρεμιέρα στην Επίδαυρο για τους Πέρσες του Αισχύλου – Σκηνοθεσία Δημήτρης Καραντζάς
"Οι πολιτικοί που καλούνται να διαχειριστούν την κρίση, είναι αμόρφωτοι, πολιτικά και κοινωνικά" -Ο Κωστής Καπελώνης μιλά στο Infowoman.gr
“Οι πολιτικοί που καλούνται να διαχειριστούν την κρίση, είναι αμόρφωτοι, πολιτικά και κοινωνικά” -Ο Κωστής Καπελώνης μιλά στο Infowoman.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του