Ήρα Κατσούδα: «Ποιος είπε πως το χιούμορ είναι ανδρικό προνόμιο;»

Αν μπορείς να κάνεις μια κοπέλα να γελάσει, μπορείς να την κάνεις να κάνει οτιδήποτε, είχε πει η Μέριλιν Μονρόε. Τι γίνεται όμως όταν μια κοπέλα είναι εκείνη που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή; Την απάντηση δίνει η Ήρα Κατσούδα με τη νέα της stand up παράσταση «Για γυναίκα, καλή είναι» που πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στις 7 Νοεμβρίου στο ELIART.

Με κείμενα ολόφρεσκα, ιστορίες βγαλμένες από την καθημερινότητα (ή περίπου) και τίτλο σίγουρα βγαλμένο από τη ζωή, η Ήρα Κατσούδα είναι έτοιμη να παρουσιάσει τη δεύτερη σόλο παράστασή της και να μας χαρίσει άφθονο γέλιο! Τελικά το stand up comedy είναι ανδρική ή γυναικεία υπόθεση; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας επιτυχημένης ατάκας και ποια είναι τα θέματα που της αρέσει περισσότερο να σατιρίζει;

Η Ήρα Κατσούδα μιλάει στο Infowoman.gr με το αστείρευτο χιούμορ που τη χαρακτηρίζει και μας δίνει μια μικρή γεύση για όσα πρόκειται να επακολουθήσουν στο ELIART.

%ce%ae%cf%81%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%8d%ce%b4%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%af%cf%80%ce%b5-%cf%80%cf%89%cf%82-%cf%84%ce%bf-%cf%87%ce%b9%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%bf0

«Για γυναίκα, καλή είναι». Πώς επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος τίτλος;

Δυστυχώς είναι μια φράση που έχουμε ακούσει όλες οι γυναίκες λίγο πολύ. Φυσικά εγώ δεν αποτέλεσα εξαίρεση, με αποτέλεσμα να υπάρχει κόσμος μετά από παράσταση που έρχεται και θεωρεί σκόπιμο να μοιραστεί μαζί μου ότι «μπράβο! Πολύ γέλασα! Για γυναίκα, καλή είσαι…». Την πρώτη φορά που το άκουσα, δεν σου κρύβω ότι πέρασε όλη η ζωή του τύπου μπροστά από τα μάτια μου, αλλά επειδή είμαι κατά της βίας, είπα να το κάνω τίτλο παράστασης!

Έχει επικρατήσει η άποψη ότι το stand up comedy είναι ανδροκρατούμενο. Τελικά το χιούμορ έχει φύλο;

Ναι είναι μια άποψη που επικρατεί. Και να σου πω κάτι; Είναι ανδροκρατούμενο. Όσον αφορά όμως μόνο στην αριθμητική υπεροχή και όχι στην ποιοτική ή την ουσιαστική. Προφανώς και δεν έχει θηλυκό ή αρσενικό φύλο το χιούμορ! Εξάλλου είναι ουδέτερο. Είναι ΤΟ χιούμορ (και αυτό ήταν ένα κακό χιούμορ!). Το να υπάρχει η αντίληψη ότι το χιούμορ είναι ανδρικό προνόμιο, είναι εξίσου ανυπόστατο με το να λες ότι η εξυπνάδα είναι ανδρική υπόθεση. Εγώ ήμουν πολύ μακριά από αυτή την οπτική. Οι γυναίκες της οικογένειας μου έχουν απίστευτο χιούμορ, σου έρχεται η ατάκα από εκεί που δεν την περιμένεις, σε αντίθεση με τους άνδρες της οικογένειας που το λέβελ του χιούμορ τους αγγίζει σχεδόν μηδενικά επίπεδα! Σκέψου ήμουν τόσο μακριά από αυτό το στερεότυπο, που σαν παιδάκι νόμιζα το αντίθετο, ότι δηλαδή το χιούμορ είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση. Οπότε, φαντάζεσαι την έκπληξή μου όταν άκουσα για πρώτη φορά μετά από παράσταση το «Για γυναίκα, καλή είσαι».

%ce%ae%cf%81%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%8d%ce%b4%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%af%cf%80%ce%b5-%cf%80%cf%89%cf%82-%cf%84%ce%bf-%cf%87%ce%b9%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%bf2

Σύμφωνα με ευρήματα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα Φύλου, η Ελλάδα βρέθηκε ξανά στην τελευταία θέση ανάμεσα στους «28» της Ε.Ε. Ποια είναι η διάκριση ανάμεσα στα δύο φύλα που σε εκνευρίζει περισσότερο και γιατί;

Ορίστε! Είμαστε πρώτοι από το τέλος! Θα σου πω. Με εκνευρίζουν αρκετά πράγματα όπως οι μη ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες, οι αντιλήψεις περί οικογένειας κτλ., αλλά πιο πολύ η νοοτροπία που υπάρχει στις καταστάσεις βιασμού, όπου και η κοινή γνώμη αλλά και τα μίντια προωθούν την άποψη ότι «όπως ντυνόταν ή όπως φερόταν, πήγαινε γυρεύοντας». Καμία γυναίκα δεν βγαίνει από το σπίτι της «γυρεύοντας» κάποιον βιαστή. Στην αντίθετη περίπτωση, όπου δηλαδή ένας άντρας θα δεχτεί σεξουαλική επίθεση από μια γυναίκα (πιο σπάνιο, αλλά και αυτό γίνεται), δεν θα πει κανείς, «ντάξει και αυτός όμως προκαλούσε, δεν τον είδες πώς ήταν ντυμένος;». Νομίζω είναι από τις πιο μεγάλες και επικίνδυνες διακρίσεις.

Από πού αντλείς το υλικό για τις παραστάσεις σου; Τι σε εμπνέει;

Το αντλώ από την καθημερινότητα, από προσωπικά βιώματα από ό,τι μου κάνει θετική ή αρνητική εντύπωση. Δεν υπάρχει κάτι που με εμπνέει συγκεκριμένα, εξάλλου θα ήταν βαρετό και επαναλαμβανόμενο να ασχολούμαι μόνο μ’ ένα θέμα. Και επίσης όσο μεγαλώνω με απασχολούν και άλλα πράγματα κάθε φορά.

Τι πρόκειται να παρακολουθήσουν οι θεατές που θα έρθουν στην παράσταση;

Σε καμία περίπτωση κάποιο φεμινιστικό μανιφέστο! Εννοώ μην περιμένετε ότι θα κάψουμε τα σουτιέν μας στην σκηνή! Φυσικά και θα θίξω το θέμα της ισότητας, αλλά είναι μια stand up comedy παράσταση, που περνάει και από πολλές θεματολογίες.

%ce%ae%cf%81%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%8d%ce%b4%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%af%cf%80%ce%b5-%cf%80%cf%89%cf%82-%cf%84%ce%bf-%cf%87%ce%b9%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%bf4

Από τη διαφήμιση στο stand up comedy… Και τα δύο στηρίζονται στην ατάκα. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας επιτυχημένης ατάκας;

Και τα δύο ισχύει ότι στηρίζονται στην ατάκα, αλλά με διαφορετικό τρόπο το καθένα. Έχουν διαφορετικές τεχνικές και επίσης διαφορετικό επιθυμητό αποτέλεσμα. Μην ξεχνάμε ότι στην διαφήμιση η ατάκα πολλές φορές δεν είναι κωμική και ακόμα-ακόμα πολλές φορές είναι απαγορευτικό να είναι κωμική – ανάλογα πάντα με το project που τρέχεις. Στο stand up ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να είναι κωμική με ό,τι θέμα και να καταπιάνεσαι! Οπότε σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να έχουν κάτι κοινό, αλλά στη βάση τους όχι και τόσο. Τώρα όσον αφορά στη συνταγή της επιτυχημένης ατάκας, είναι κάπως πολυπαραγοντικό το όλο θέμα αλλά δεν θα πω κάτι παραπάνω. Ας μην τα πω όλα και μείνω άνεργη!

Ποιο είναι το αγαπημένο σου θέμα να σατιρίζεις και γιατί;

Δεν έχω αγαπημένο θέμα. Το μυαλό μου πηδάει συνέχεια από το ένα στο άλλο, από την μια σκέψη στην άλλη οπότε και σαν άνθρωπος δεν είμαι αυτός που θα «μείνει» κάπου συγκεκριμένα. Ίσως αυτό που μπορώ να πω για τη νέα μου παράσταση, είναι ότι μου αρέσει πολύ το θέμα «Ελληνάρες».

Γιατί stand up comedy και όχι κωμικοί ρόλοι σε θέατρο ή τηλεόραση; Θα έλεγες «ναι» σε μία τέτοια πρόταση;

Το stand up είναι από τις πιο δύσκολες μορφές κωμωδίας. Τρελαίνομαι με την αμεσότητα του. Με το γεγονός ότι εσύ γράφεις το κείμενο, εσύ «σκηνοθετείς» τον εαυτό σου, όλα τα κάνεις εσύ, οπότε είτε η επιτυχία είτε η αποτυχία είναι όλη πάνω σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαι ανοιχτή σε προτάσεις που προέρχονται από άλλους χώρους και ανάλογα πάντα με την πρόταση θα μπορούσα να είμαι πολύ θετική. Θέλεις να μου κάνεις κάποια πρόταση; Πες αλήθεια!

Ταυτότητα παράστασης

Ήρα Κατσούδα- «Για γυναίκα, καλή είναι»

Πρεμιέρα: 7 Νοεμβρίου 2019

Θέατρο ELIART, Κωνσταντινουπόλεως 127 (τηλ: 210 3477677)

Κάθε Πέμπτη στις 21:30 (έως 26 Δεκεμβρίου)

Είσοδος: 10€

Προπώληση: viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου

Διάρκεια: 80’

Σχετικά Άρθρα
Η Νάντια Μαργαρίτη στο Infowoman: «Δεν για όλες της γυναίκες οι πόρτες ανοιχτές και τα σκυλιά δεμένα»
Η Νάντια Μαργαρίτη στο Infowoman: «Δεν για όλες της γυναίκες οι πόρτες ανοιχτές και τα σκυλιά δεμένα»
Ο Χρήστος Λιακόπουλος στο Infowoman: «Ο μεγαλύτερος δυνάστης μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός»
Ο Χρήστος Λιακόπουλος στο Infowoman: «Ο μεγαλύτερος δυνάστης μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός»
Ο Κωνσταντίνος Κυριακού στο Infowoman: «O Μποστ ξεσκεπάζει την πτωχευτική εξίσωση των πάντων προς τα κάτω»
Ο Κωνσταντίνος Κυριακού στο Infowoman: «O Μποστ ξεσκεπάζει την πτωχευτική εξίσωση των πάντων προς τα κάτω»
Η Ελένη Καρακούλη στο Infowoman: «Δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης στη ζωή, στη σχέση, στον έρωτα»
Η Έλενα Καρακούλη στο Infowoman: «Δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης στη ζωή, στη σχέση, στον έρωτα»
Η Μάγδα Μαυρογιάννη στο Infowoman: «Η μουσική είναι το δυνατό μου κίνητρο, ενεργοποιεί την φαντασία μου»
Η Μάγδα Μαυρογιάννη στο Infowoman: «Η μουσική είναι το δυνατό μου κίνητρο, ενεργοποιεί την φαντασία μου»
Η Annick Brofman στο Infowoman: «Όλα μπορούν να θεραπευτούν»
Η Annick Brofman στο Infowoman: «Όλα μπορούν να θεραπευτούν»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του