Η Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλά στο Infowoman.gr: “Για κάθε παιδί που κακοποιείται, υπάρχει ένας ενήλικας που μπορεί να το σώσει”

Υπό της σκηνοθετικές οδηγίες του Νίκου Καμτσή, η σπουδαία ηθοποιός Πέγκυ Σταθακοπούλου με τους κωμικούς και δραματικούς τόνους της, ερμηνεύει τον ρόλο της αφανούς συζύγου του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Αν Χάθαγουεϊ. Το έργο του Άκη Δήμου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στο Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ ενώ οι παραστάσεις ολοκληρώνονται την Κυριακή 17/4.

Το Infowoman.gr μίλησε με την Πέγκυ Σταθακοπούλου σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κουβέντα, για την παράσταση, το θέατρο, αλλά και για το Σωματείο Ελίζα, όπου η αγαπημένη ηθοποιός είναι πρέσβειρα.

Στο έργο του Άκη Δήμου «Σαν ρόδο και σαν αίνιγμα» υποδύεστε την Αν Χάθαγουεϊ, τη σύζυγο του Σαίξπηρ που είναι σχεδόν άγνωστη στον κόσμο. Πείτε μας λίγα λόγια για εκείνη

Η Αν στα 26 της χρόνια ερωτεύεται τον Γουίλιαμ που είναι μόλις 18 ετών και στα 1582 παντρεύονται. Το μεγαλείο της προσωπικότητας του Σαίξπηρ και η άστατη και μυστηριώδης ερωτική του ζωή ,έχουν επισκιάσει το γάμο και την αθόρυβη ζωή της Αν Χάθαγουει. Στο δικό μας θεατρικό κείμενο το τελευταίο βράδυ της ζωής του ο Γ. Σαίξπηρ θα αποκοιμηθεί για πάντα, αφού θα έχει ακούσει την παραληρηματική εξομολόγηση της γυναίκας του. Μια φωνή που παραδέρνει ανάμεσα στον θυμό της, την λατρεία της για εκείνον, το πάθος για ζωή, τις απώλειες της και την αιώνια απουσία του από την ζωή της.

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Δουλεύοντας ένα μονολογικό κείμενο, οδηγείσαι περισσότερο από ποτέ σε όσα κι εσύ δεν έχεις μοιραστεί ποτέ με κανέναν

Κι ενώ τα έργα του Σαίξπηρ είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο, η προσωπική του ζωή παραμένει ένα μυστήριο. Η παράσταση ρίχνει φως σε αυτήν; Και με ποιο τρόπο;

Η παράσταση κάνει τα πάντα για να δώσει τον λόγο για μια έστω φορά- σ΄ αυτή την τόσο σιωπηλή μέσα στους αιώνες γυναίκα. Μια γυναίκα που μιλάει για πρώτη και τελευταία φορά και αποκαλύπτει αλήθειες άγνωστες για τον μεγάλο δραματουργό και την ζωή της στην σκιά του βάρδου. Μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά τους ,εργάζεται σκληρά, πληρώνει τα χρέη του, μαθαίνει τις απιστίες του, αισθάνεται την αδιαφορία του κι ωστόσο πάντα ονειρεύεται, ζει σαν αμύθητο και εξαίσιο πλάσμα και παλεύει με νύχια και με δόντια στα δύσκολα. Κάποτε ζωντανή και άλλοτε ανεπανόρθωτα πληγωμένη – ίσως και λίγο πεθαμένη. Με μια καρδιά πληθωρική, με βήμα τολμηρό και λέξεις που χαρακώνουν τον αέρα, τα μοναχικά της βράδια.

Ποιες είναι οι προκλήσεις, αλλά και οι δυσκολίες ενός θεατρικού μονολόγου;

Πιστεύω ότι δουλεύοντας ένα μονολογικό κείμενο, οδηγείσαι περισσότερο από ποτέ σε όσα κι εσύ δεν έχεις μοιραστεί ποτέ με κανέναν. Γιατί προσπαθώντας να επανεφεύρεις τον εαυτό σου –μια και μόνον αυτόν έχεις συμπαίχτη επί σκηνής- ανακαλύπτεις ότι τις αλήθειες τις δικές σου αλλά και της ηρωίδας που υποδύεσαι, επείγει να τις μοιραστείς αυτούσιες και απεριποίητες με το κοινό. Είναι μονόδρομος! Δεν μπορείς να βασιστείς πουθενά αλλού παρά μόνο στην ειλικρίνεια μιας εκ βαθέων εξομολόγησης, που απαιτεί τεράστιο θάρρος, ανεξάντλητες δυνάμεις και μια παράξενη σύνεση.

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Το ΑΓΝΩΣΤΟ είναι εξαιρετικά απελευθερωτικό και δεσμευτικό ταυτόχρονα

Το γεγονός ότι το πρόσωπο που υποδύεστε δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό και θεατρικά, αυτό σας δημιουργεί ένα επιπλέον άγχος για το πώς θα συστήσετε την Αν Χάθαγουεϊ;

Για να είμαι ειλικρινής, αυτό το ΑΓΝΩΣΤΟ είναι εξαιρετικά απελευθερωτικό και δεσμευτικό ταυτόχρονα. Χρειάζεται μέτρο κάθε στιγμή και φυσικά να τολμάς να επιτίθεσαι σε όλους τους φόβους σου. Μεγάλη τύχη για μένα η καθοδήγηση του Νίκου Καμτσή που στάθηκε δίπλα στον τρόμο μου και απλά με πήρε από το χέρι και με βοήθησε να πάμε παρακάτω. Όσο για το κείμενο του Άκη Δήμου που τόσο πολύ εκτιμώ, είναι ό,τι πιο πολύτιμο θα μπορούσε να μου συμβεί σε μια στιγμή της ζωής μου που αποχαιρετώ κι εγώ σχέσεις και ανθρώπους που αγάπησα.

Από την μέχρι τώρα επαφή σας με την ηρωίδα που υποδύεστε, τι είναι αυτό που σας έχει εντυπωσιάσει περισσότερο σε εκείνη;

Η δύναμη της, η αυτάρκεια και ο αυτοσαρκασμός της, το βιτριολικό χιούμορ της, το πάθος για την ζωή και ο ποιητικός τρόπος με τον οποίο ξόδεψε την αθόρυβη ζωή της. Τι γυναίκα!

Η επιστροφή στο θέατρο μετά τα lockdown έχει φέρει αλλαγές; Ο κόσμος τι είναι αυτό που θέλει να βλέπει περισσότερο;

Αλήθεια είναι δύσκολο να δει κανείς καθαρά τι ακριβώς μας συμβαίνει. Τόσο σε μας τους καλλιτέχνες όσο και στο κοινό. Νομίζω ότι αναζητούμε όλοι ένα ΜΑΖΙ μέσα από την αυταπάτη της τέχνης του Θεάτρου. Δοκιμάζουμε να τρυπήσουμε τις μάσκες και να αγγίξουμε την ψυχή των θεατών. Δεν ξέρουμε τι μας λείπει περισσότερο, δεν είμαστε σίγουροι αν θέλουμε να γελάσουμε ξεκαρδιστικά η να συγκινηθούμε ανεπανόρθωτα μήπως και διώξουμε τελικά το γκρίζο του πολέμου, της απαγόρευσης, του παραλογισμού και των ψεμάτων που μας έχουν κατακλείσει. Πρέπει να απελευθερωθούμε από την εικόνα μας και την αγωνία μας να ανταποκριθούμε στα καλέσματα των καιρών. Αυτό πιστεύω!

Η Πέγκυ Σταθακοπούλου για το Σωματείο Ελίζα

Ειστε πρέσβειρα του Σωματείου Ελίζα, συμμετείχατε στο σποτ ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κατα της παιδικής κακοποίησης, ενώ έχετε δηλώσει ότι θέλετε να βοηθήσετε με όλες σας τις δυνάμεις προς αυτό το στόχο. Τι αισθάνεστε γι αυτή τη συμμετοχή;

Αισθάνομαι πολύ τυχερή και το εννοώ απόλυτα που συναντήθηκα με τους υπέροχους ανθρώπους του ΕΛΙΖΑ. Όχι μόνο γιατί προσπαθούν ακούραστα να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν γονείς, σχολεία, την πολιτεία και την κοινή γνώμη για το τι πραγματικά σημαίνει η παιδική κακοποίηση. Κυρίως γιατί προτείνουν λύσεις και προγράμματα που αφορούν τα ίδια τα παιδιά μας από την ευαίσθητη ακόμα νηπιακή ηλικία, έτσι ώστε η αντίληψη τους για το τι είναι το Ασφαλές ΄Αγγιγμα και πως μπορούν να μοιραστούν το οποιοδήποτε περιστατικό βίας τους συμβαίνει, να είναι ένας μόνο από τους σίγουρους τρόπους πρόληψης. Ξέρετε τα παιδιά, όταν τους συμβαίνει κάτι τόσο αποτρόπαιο, αισθάνονται ότι φταίνε εκείνα που το προκάλεσαν και γι αυτό άλλωστε αυτός ο ΦΟΒΟΣ τα εμποδίζει να το μοιραστούν με εκείνον τον ενήλικο που μπορεί να τα βοηθήσει. Όταν δε η κακοποίηση λαμβάνει χώρα εντός του ευρύτερου οικογενειακού η φιλικού περιβάλλοντος εκεί η δυσκολία είναι ανυπέρβλητη!

Σας προβληματίζει το γεγονός ότι καθημερινά οι ειδήσεις για την κακοποίηση των παιδιών είναι πολλές, κάποιες φορές μάλιστα με τρόπους απεχθείς; Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό; Υπάρχει ελπίδα ότι θα αλλάξουν τα πράγματα;

Τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι η παιδική κακοποίηση είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών. Είναι αληθινά τρομακτικό να ξέρεις πόσο πολύ ανυπεράσπιστα είναι χιλιάδες παιδιά τριγύρω μας. Είναι επίσης αδιανόητο να μην ξέρεις πώς μπορείς να βοηθήσεις η να σιωπάς ακόμα κι όταν μπορεί, πολύ κοντά σου να συμβαίνουν ύποπτα περιστατικά. Ο καθένας μας πρέπει να μάθει και να δράσει, γιατί για κάθε παιδί που κακοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο, υπάρχει ένας ενήλικας που μπορεί να το βοηθήσει ή και τελικά να το σώσει.

Διαβάστε επίσης

Η Αλεξία Στολιδάκη στο Infowoman.gr: “Η θανατική ποινή ως τιμωρία δεν θα έπρεπε να αποτελεί καν θέμα συζήτησης”

Η Μάτα Κατσούλη στο Infwoman.gr: Στην Ελλάδα ακόμη προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι αξίζουμε και το ρόλο της Αρχιμουσικού

Ο διακεκριμένος πιανίστας Άρης Γραικούσης στο Infowoman.gr: Η μουσική μπορεί να ενώσει και να φέρει κοντά όλο τον κόσμο!

infowoman team

Recent Posts

Ο Πέτρος Φιλιππίδης πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο κι επέστρεψε στο σπίτι του

Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ο Πέτρος Φιλιππίδης κι επέστρεψε στο σπίτι του στο Ψυχικό,…

44 λεπτά ago

Ζήσε την απόλυτη εμπειρία ήχου με τα νέα HUAWEI FreeBuds Pro 2!

Τα νέα κορυφαία ακουστικά HUAWEI FreeBuds Pro 2 είναι διαθέσιμα και στην ελληνική αγορά και…

1 ώρα ago

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Φρίντα Κάλο, η πιο ασυμβίβαστη ζωγράφος στην ιστορία

Η Φρίντα Κάλο υπήρξε μία από τις πιο διάσημες και αναγνωρίσιμες ζωγράφους, που  γεννήθηκε σαν…

1 ώρα ago

Έριξε βραστό νερό στα γεvvητικά όργανα του συζύγου της επειδή ονειρευόταν άλλη γυναίκα στον ύπνο του

Μία απίστευτη ιστορία κακοποίησης ενός άνδρα από τη σύζυγό του κάνει τον γύρο του διαδικτύου…

2 ώρες ago

Άγριες Μέλισσες: Δείτε την αποψινή συγκλονιστική σκηνή με την εξομολόγηση της Μυρσίνης στις αδελφές Σταμίρη

Μία ανάσα πριν το οριστικό φινάλε είναι οι Άγριες Μέλισσες και στα τελευταία επεισόδια της…

2 ώρες ago

Άμβλωση…. Συνταγματικό δικαίωμα ή ποινικό αδίκημα;

Μετά τον παγκόσμιο κοινωνικό διχασμό που προκάλεσε η νομολογιακή μεταστροφή δικαστηρίου των ΗΠΑ με πρόσφατη…

3 ώρες ago