Η Μάτα Κατσούλη στο Infwoman.gr: Στην Ελλάδα ακόμη προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι αξίζουμε και το ρόλο της Αρχιμουσικού

Τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου στις 20:30, στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, η διακεκριμένη υψίφωνος και αρχιμουσικός Μάτα Κατσούλη διευθύνει ένα πρόγραμμα με εμβληματικά έργα, συνδέοντας το Θείο Δράμα με τον ανθρώπινο, υπό τον τίτλο Commune: Λυγμοί.

Το Infowoman.gr με αφορμή την παράσταση, μίλησε με την διακεκριμένη υψίφωνο και αρχιμουσικό Μάτα Κατσούλη.

κ Κατσούλη θα σας παρακολουθήσουμε τη Μεγ. Δευτέρα στον ρόλο της μαέστρου σε μια συναυλία στον ιστορικό Παρνασσό, μ ένα εμβληματικό μουσικό έργο. Δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε γυναίκες στον ρόλο μαέστρου. Μιλήστε μας για το πρόγραμμα. Τι θα ακούσουμε;

Το πρόγραμμα της συναυλίας πραγματεύεται τη συλλογική έκφραση του θρήνου. Θα προσεγγίσουμε το μοιρολόι και με τον ελληνικό αλλά και με τον δυτικό μουσικό τρόπο. Γι αυτό ετοιμάσαμε ένα ριζίτικο, ένα έργο του Πέρσελ για έγχορδα, το έργο Stabat Mater -Ίστατο η Μήτηρ- του Περγκολέζι αλλά κι ένα μοιρολόι. Το ένα μουσικό έργο δίνει περνάει το νήμα στο άλλο κι όλα μαζί πλέκουν το υφαντό της χαρμολύπης που χαρακτηρίζει τη Μεγάλη Εβδομάδα τόσο στην Καθολική όσο και στην Ορθόδοξη εκκλησία.

Μάτα Κατσούλη: Στην Ελλάδα ακόμη προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι αξίζουμε και το ρόλο της Αρχιμουσικού

Μαέστρος γυναίκα. Υπέρ και κατά; Πιστεύετε ότι είναι ένα άβατον που τώρα καταργείται κι αυτό όπως τόσα;

Στο εξωτερικό όλο και περισσότερο στέκονται γυναίκες στο πόντιουμ άρα ναι, έχει καταργηθεί το άβατον. Στην Ελλάδα ακόμη προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι αξίζουμε και το ρόλο της Αρχιμουσικού.

Έχετε χαρακτηρίσει τη Μαρία Κάλλας σαν πνευματική σας μητέρα;

Από πολύ νεαρή άκουγα επί ώρες τις ηχογραφήσεις της Μαρίας Κάλλας. Οι ερμηνείες της είχαν τόση δραματικότητα και βάθος που δύσκολα έβαζα άλλη λυρική καλλιτέχνιδα δίπλα της. Η επιρροή της στη διαμόρφωση του προσωπικού μου στυλ ήταν τόσο σαφής ώστε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της δικής μου ερμηνείας ηχούσε στο κεφάλι μου παράλληλα με τη δική μου προσπάθεια για αναδημιουργία. Επίσης με την υποτροφία “Μαρία Κάλλας” μου δόθηκε η ευκαιρία να διευρύνω τις γνώσεις μου μελετώντας με σπουδαίους καθηγητές στην Ιταλία και τη Γερμανία.

Μάτα Κατσούλη: Η αλήθεια είναι πως στερήθηκα πολλές φορές το παιδί μου

Εκτός από επιτυχημένη γυναίκα καλλιτέχνης είστε και μητέρα; Πως διανύσατε τη διαδρομή ανάμεσα στους δύο ρόλους σας ή τελικά δεν ήταν θέμα ισορροπίας αλλά ενός φυσικού, γόνιμου και υπέροχου ταξιδιού που συνεχίζεται;

Η μητρότητα ήρθε τη στιγμή που ολοκλήρωσα τη φωνητική μου διαδρομή. Κατόπιν ανέλαβα καθήκοντα διευθύντριας όπου είχα πολλές υποχρεώσεις. Η αλήθεια είναι πως στερήθηκα πολλές φορές το παιδί μου όμως φρόντιζα όσο περισσότερο γινόταν να της αφιερώνω αρκετό ποιοτικό χρόνο στον οποίο είχε την απόλυτη προτεραιότητα.

Γνωρίζουμε ότι έχετε μουσικές καταβολές. Οι γονείς και οι δυο μουσικοί. Ήταν λοιπόν αυτονόητο ότι αυτός θα είναι και ο δικός σας δρόμος; Ή η συνειδητοποίηση έγινε αργότερα;

Μπορεί οι γονείς μου να είναι μουσικοί, όμως δεν είναι κι όλα μου τα αδέλφια μουσικοί. Είμαστε πέντε αδέλφια εκ των οποίων η μία είναι δερματολόγος κι ο άλλος καθηγητής τεχνολογίας επίσης κι οι άλλοι δύο παρόλο που ακολούθησαν τη μουσική έχουν πάμπολλα εξωμουσικά ενδιαφέροντα. Εμένα με κέρδισε η μουσική επειδή την έβλεπα σαν έκφραση την οποία είχα μεγάλη ανάγκη εκ φύσεως αλλά κι επειδή ως παιδί ζήλευα αφόρητα τα μεγαλύτερά μου αδέλφια που φοιτούσαν ήδη στο ωδείο και δεν έβλεπα την ώρα να μεγαλώσω ώστε να έρθει κι η δική μου σειρά!

Μάτα Κατσούλη: Μουσική είναι ο διαλογισμός μέσω του ήχου

Η ζωή μας βάλλεται πανταχόθεν από ασχήμια. Η μουσική είναι ένας τρόπος για ……..( τι θα συμπληρώνατε;)

Μουσική είναι ο διαλογισμός μέσω του ήχου. Ο νους, το σώμα κι η ψυχή αρμονικά συνεργάζονται έτσι ώστε ο μουσικός να παραμένει σε βαθιά συγκέντρωση για πολλά λεπτά συνεχόμενα. Όταν αρχίζει η μουσική, αισθάνομαι ασφαλής και γαλήνια.

Θα θέλατε η κόρη σας να είναι η συνέχεια σας; Ή δεν κάνετε προβολές πάνω στο παιδί σας;

Προβολές θα έκανα εάν δεν ήμουν ικανοποιημένη απ΄ τον δικό μου κύκλο ζωής. Οπότε το μόνο που εύχομαι για εκείνη είναι να εξελίξει τα ενδιαφέροντά της και να εμβαθύνει όσο περισσότερο μπορεί σε αυτά. Κάθε γονιός ανησυχεί μήπως το παιδί του δεν βρει την ασχολία που του δίνει χαρά. Αυτή είναι και η δική μου αγωνία. Αν αυτή θα είναι η μουσική ή κάτι άλλο δεν εξαρτάται από εμένα αλλά από τα πεδία που έχει έφεση η κόρη μου. Απ΄ το περιβάλλον της παίρνει πολλά ερεθίσματα κι όχι μόνο μουσικά.

Info

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός: Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα

Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου στις 20:30

Τιμές εισιτηρίων: 15€ (διακεκριμένη), 12€ (πλατεία), 12€ (εξώστης), 10€ (Ανέργων, Φοιτητών,

ΑμεΑ)

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr

Διαβάστε επίσης

Η Αλεξία Στολιδάκη στο Infowoman.gr: “Η θανατική ποινή ως τιμωρία δεν θα έπρεπε να αποτελεί καν θέμα συζήτησης”

Ο διακεκριμένος πιανίστας Άρης Γραικούσης στο Infowoman.gr: Η μουσική μπορεί να ενώσει και να φέρει κοντά όλο τον κόσμο!

Η Ελντίνα Παπαναστασίου μιλά στο Infowoman.gr: Η Μητρότητα είναι καριέρα

infowoman team

Recent Posts

Φάκελος “Αίμα”: «Κλειδί» για την αντιμετώπιση των ελλείψεων η βελτιστοποίηση της διαχείρισης του

Χάρη στην εξαιρετική πρόοδο της επιστήμης και τις σημαντικές βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί στα εθνικά…

5 λεπτά ago

Έφτασε η στιγμή να αφήσεις τον πόνο πίσω σου σε χρόνο dt

Ανήκω στη γενιά, που όταν πόναγες κάπου, η φράση-κλειδί για όλους μέσα στο σπίτι ήταν…

7 λεπτά ago

Πανεύκολη καλοκαιρινή σαλάτα με φράουλες και ντοματίνια

Καλοκαιράκι και οι σαλάτες έχουν την τιμητική τους. Ειδικά, τις ημέρες που έχει πολλή ζέστη,…

26 λεπτά ago

Ο Πέτρος Φιλιππίδης πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο κι επέστρεψε στο σπίτι του

Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ο Πέτρος Φιλιππίδης κι επέστρεψε στο σπίτι του στο Ψυχικό,…

1 ώρα ago

Ζήσε την απόλυτη εμπειρία ήχου με τα νέα HUAWEI FreeBuds Pro 2!

Τα νέα κορυφαία ακουστικά HUAWEI FreeBuds Pro 2 είναι διαθέσιμα και στην ελληνική αγορά και…

2 ώρες ago

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Φρίντα Κάλο, η πιο ασυμβίβαστη ζωγράφος στην ιστορία

Η Φρίντα Κάλο υπήρξε μία από τις πιο διάσημες και αναγνωρίσιμες ζωγράφους, που  γεννήθηκε σαν…

2 ώρες ago