Η Ιωάννα Παπαδοπούλου μιλάει στο Infowoman.gr για τα στερεότυπα στον κλάδο των αερομεταφορών που έχουν αρχίσει να καταρρίπτονται

η-ιωάννα-παπαδοπούλου-μιλάει-στο-infowoman-gr-γι

Η αλήθεια είναι πως για τον κλάδο των αερομεταφορών έχουμε στο μυαλό μας πως πρόκειται για έναν ανδροκρατούμενο – κατά κύριο λόγο – με τα στερεότυπα να κρατούν καλά. Όμως, σίγουρα πρόκειται και για έναν συναρπαστικό χώρο που προσφέρει συγκινήσεις κι εμπειρίες σε όσους απασχολούνται σε αυτόν.

Η κα. Ιωάννα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, “ανοίγει” τις πύλες και… παίρνει από το χέρι το Infowoman.gr και τις αναγνώστριές μας, ταξιδεύοντάς μας σε έναν κόσμο για τον οποίο πολλά έχουμε στο μυαλό μας, αλλά στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζουμε και τόσα πολλά.

Τουλάχιστον, σε αυτό το συμπέρασμα καταλήξαμε μετά την ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε με την κυρία Παπαδοπούλου, η οποία -μεταξύ άλλων – στο ερώτημά μας “πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να κάνει καριέρα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, όπως αυτός των αερομεταφορών”, μας προβλημάτισε με το ερώτημα που έθεσε η ίδια αντί σχολίου:  “Είναι πιο πιθανό για μια νέα γυναίκα να επιλέξει το επάγγελμα της αεροσυνοδού ή το επάγγελμα της πιλότου ή της μηχανικού αεροσκαφών; Γιατί;”.

Κυρία Παπαδοπούλου πείτε μας λίγα λόγια για εσάς

Με λίγα λόγια: Οι αερομεταφορές είναι ο κλάδος στον οποίο έχω εργαστεί όλα τα χρόνια της επαγγελματικής ζωής μου και χαίρομαι που μου δόθηκε η ευκαιρία και η δυνατότητα να αποκτήσω τη γνώση του κλάδου από διαφορετική, κάθε φορά, οπτική. Ξεκίνησα από τη ρυθμιστική αρχή (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας), με την οικονομική επίβλεψη αεροδρομίων και τις Διμερείς Αεροπορικές Συμφωνίες και Διεθνείς Αεροπορικές Σχέσεις και συνέχισα στο Υπουργείο Μεταφορών για θέματα Πολιτικής Αεροπορίας, σε θέση διοίκησης σε αεροπορική εταιρεία και από το 2009 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ως Διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ.

Παρά την ευμεταβλητότητα του κλάδου και τις πολλαπλές κρίσεις που τον συνταράσσουν κατά καιρούς – με πιο πρόσφατη και πιο δριμεία ως προς τις επιπτώσεις της μέχρι στιγμής, την πανδημία του κορωνοϊού – οφείλω να παραδεχτώ ότι το αεροπορικό έργο ασκεί επάνω μου την ίδια καθηλωτική γοητεία όπως την πρώτη μέρα που ξεκίνησα.

Ο κλάδος των αερομεταφορών είναι ανδροκρατούμενος. Πόσο δύσκολο είναι για μία γυναίκα να κάνει καριέρα σε ένα τέτοιο πεδίο;

Ενδιαφέρον έχουν οι αριθμοί: από πλευράς ποσοστών, ο κλάδος των αερομεταφορών φαίνεται να είναι σε καλύτερη κατάσταση από τους λοιπούς κλάδους μεταφορών. Το γυναικείο δυναμικό που απασχολείται στον κλάδο αποτελεί το 40%, έναντι περίπου του 20% στις οδικές και 15% στις θαλάσσιες μεταφορές. Εάν όμως δούμε πιο προσεκτικά και αναλύσουμε τα αριθμητικά αυτά δεδομένα, θα διαπιστώσουμε πράγματι μια τεράστια «ανισότητα». «Τεχνικές» ειδικότητες, όπως αυτή του μηχανικού αεροσκαφών, για παράδειγμα, ή του κυβερνήτη αεροσκάφους, πράγματι ανδροκρατούνται. Τα αντίστοιχα ποσοστά του γυναικείου εργατικού δυναμικού στις ειδικότητες αυτές δεν υπερβαίνουν το 5%-6%.

Προφανώς αυτό δεν οφείλεται σε έλλειψη ικανοτήτων του γυναικείου φύλου. Οφείλεται σε στερεότυπα, τα οποία εξακολουθούν, ακόμη και τη σημερινή εποχή, να συνοδεύουν και εν πολλοίς να διαμορφώνουν τις επιλογές των νεαρών γυναικών από πολύ μικρή ηλικία. Αξίζει, αντί άλλου σχολίου, να σκεφτούμε την απάντηση στις παρακάτω ερωτήσεις:

– Είναι πιο πιθανό για μια νέα γυναίκα να επιλέξει το επάγγελμα της αεροσυνοδού ή το επάγγελμα της πιλότου ή της μηχανικού αεροσκαφών; Γιατί;

– Και ποια είναι συνήθως η αντίδραση του οικογενειακού, σχολικού και κοινωνικού περιβάλλοντος στην ανακοίνωση μιας τέτοιας επιλογής;

Τα στερεότυπα αυτά έχουν βέβαια αρχίσει να καταρρίπτονται τα τελευταία χρόνια, αλλά με πολύ κόπο και προσπάθεια.

Αντίστοιχα, η ποσοστιαία αναλογία του γυναικείου εργατικού δυναμικού σε ανώτερες διοικητικές και διευθυντικές θέσεις στον κλάδο, είναι μονοψήφια. Σε θέσεις δε γενικών διευθυντών (CEOs, COOs, κ.λπ.) δεν υπερβαίνει το 5%.

Προφανώς και στην περίπτωση αυτή, αυτό δεν οφείλεται σε έλλειψη άξιων, ικανών και δυναμικών γυναικών στον κλάδο. H ανάδειξη προσώπων σε ηγετικές θέσεις εξακολουθεί και τη σημερινή εποχή, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, να «ορίζεται» από κοινωνικά στερεότυπα, προκαταλήψεις και άλλες κοινωνικές στρεβλώσεις και όχι από τις αρχές ίσων ευκαιριών, δίκαιης αξιολόγησης, μη διακριτικής μεταχείρισης και συμπερίληψης.

Για να απαντήσω λοιπόν στο ερώτημα σας: χρειάζεται πολύς κόπος, επιμονή και υπερπροσπάθεια.

Πολύ απλά: εάν χρειάζεται να αποδεικνύουμε σε όλα τα επίπεδα ότι αξίζουμε κάνοντας διπλάσια προσπάθεια, θα κάνουμε πολλαπλάσια προσπάθεια. Ο χρόνος και οι συνθήκες είναι πλέον με το μέρος μας.

%ce%b7-%ce%b9%cf%89%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ac%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-gr-%ce%b3%ce%b90

Θεωρείτε πως έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες εργασίας για τις γυναίκες σήμερα; Τι είναι αυτό που θα θέλατε να αλλάξει άμεσα;

Οι συνθήκες έχουν σαφώς βελτιωθεί. Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και διατάξεις, ευαισθητοποίηση ως προς τη διαμόρφωση πλαισίου ίσων ευκαιριών και πλαίσιο εταιρικής στρατηγικής ως προς την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη.

Η εκρίζωση όμως των κοινωνικών στερεοτύπων και των προκαταλήψεων δεν είναι μια κανονιστική διαδικασία με αρχή, μέση και τέλος, αλλά μια διαρκής προσπάθεια διαμόρφωσης τρόπου σκέψης, συμπεριφοράς και καθημερινής πρακτικής, τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό και εταιρικό επίπεδο.

Αυτή τη μεταβολή θα ήθελα να δω να συντελείται και έχουμε όλες και όλοι την υποχρέωση να συμβάλλουμε καθημερινά, μέσω του οικογενειακού, κοινωνικού και επαγγελματικού μας ρόλου στην υπέρβαση στερεοτυπικών αντιλήψεων και στη διαμόρφωση συνθηκών ίσων ευκαιριών, ισότιμης μεταχείρισης και δίκαιης αξιολόγησης.

Τέλος, δεν μπορούμε να παραλείψουμε μία ερώτηση τουριστικού περιεχομένου! Πώς πιστεύετε πως θα κινηθεί ο τουρισμός φέτος το καλοκαίρι; Με ποιες ενέργειες το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος συμβάλλει στην ταξιδιωτική εμπειρία του τουρίστα;

Οι ενδείξεις του πρώτου τριμήνου είναι θετικές, οι έρευνές μας δείχνουν ότι το ταξίδι αποτελεί βασική προτεραιότητα και ότι η Αθήνα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ ψηλά στις επιλογές των ταξιδιωτών. Επιπλέον, ο μέχρι τώρα προγραμματισμός των αεροπορικών εταιρειών για τη θερινή περίοδο ενισχύει τις προσδοκίες μας για ένα δυναμικό καλοκαίρι.

Στο πλαίσιο αυτό, η διατήρηση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών αποτελεί για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στρατηγική προτεραιότητα. Τεχνολογία, καινοτομία και βιώσιμη ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τη φιλόξενη διάθεση του ανθρώπινου δυναμικού μας, είναι τα βασικά συστατικά στοιχεία που φιλοδοξούμε ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν τα βασικά συστατικά στοιχεία των υπηρεσιών μας προς τον ταξιδιώτη και αγωνιζόμαστε καθημερινά για αυτό.

Το γεγονός ότι το επιβατικό κοινό μάς ψήφισε πρόσφατα, στο πλαίσιο της Έρευνας Ταξιδιωτικής Εμπειρίας της Διεθνούς Ένωσης Αεροδρομίων, ως ένα από τα καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου ως προς το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στο επιβατικό κοινό, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς.

Επιτείνει τη βαθιά αίσθηση ευθύνης και την αφοσίωσή μας έτσι ώστε να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για να διατηρήσουμε το υψηλό αυτό επίπεδο υπηρεσιών για τους συνεργάτες μας και για το ταξιδιωτικό κοινό.

Διαβάστε επίσης

Η Αθηνά Μαυρομάτη στο Infowoman.gr: “Δεν έχω μετανιώσει ποτέ που έγινα ηθοποιός”

Η Ειρήνη Γαντερί στο Infowoman.gr: “Το να πραγματοποιεί μία υιοθεσία ένα ομόφυλο ζευγάρι είναι εξίσου όμορφο και απόλυτα υγιές”

Η θεραπεύτρια Αννίκ Μπρόφμαν στο Infowoman.gr: «Όλα μπορούν να θεραπευτούν»

Σχετικά Άρθρα
Κατερίνα Γώγου: Το «χαζοχαρούμενο» κορίτσι του σινεμά, η αναρχική ποιήτρια που πούλησε όσο ο Ελύτης
Κατερίνα Γώγου: Το «χαζοχαρούμενο» κορίτσι του σινεμά, η αναρχική ποιήτρια που πούλησε όσο ο Ελύτης
Μέριλιν Μονρόε: Η εγκατάλειψη στο ορφανοτροφείο και ο αναγκαστικός γάμος της στα 16
Μέριλιν Μονρόε: Η εγκατάλειψη στο ορφανοτροφείο και ο αναγκαστικός γάμος της στα 16
Τίνα Τέρνερ: Ο κακοποιητικός γάμος με τον Άικ και η απόδραση από την κόλαση - Ο λόγος που τον συγχώρησε στο τέλος
Τίνα Τέρνερ: Ο κακοποιητικός γάμος με τον Άικ και η απόδραση από την κόλαση – Ο λόγος που τον συγχώρησε στο τέλος
Η Χριστίνα Κυριαζίδη στο Infowoman: "Όλες οι γυναίκες βιώνουν την μητρότητα, είτε από τον ρόλο της μάνας, είτε από αυτόν της κόρης"
Η Χριστίνα Κυριαζίδη στο Infowoman: “Όλες οι γυναίκες βιώνουν την μητρότητα, είτε από τον ρόλο της μάνας, είτε από αυτόν της κόρης”
Βίκυ Μοσχολιού: Η φωνή που ύμνησε τη μοναξιά με τρόπο ανατριχιαστικό!
Βίκυ Μοσχολιού: Η φωνή που ύμνησε τη μοναξιά με τρόπο ανατριχιαστικό!
Τα μεγάλα glam περιοδικά κάνουν εξώφυλλα γυναίκες άνω των 70 γιατί… αυτές έχουν όλο το «ζουμί»!
Τα μεγάλα glam περιοδικά κάνουν εξώφυλλα γυναίκες άνω των 70 γιατί… αυτές έχουν όλο το «ζουμί»!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του