Η Φωτεινή Μπαξεβάνη στο Infowoman.gr: “Υπάρχουν πολλές πατρίδες, αλλά πρέπει να τις χάσεις για να γίνουν δικές σου”

η-φωτεινή-μπαξεβάνη-στο-infowoman-gr-υπάρχουν-π

Η Κυρά της Ρω”, ο θεατρικός μονόλογος του Γιάννη Σκαραγκά με την Φωτεινή Μπαξεβάνη σε μια καθηλωτική ερμηνεία, είναι από τις πιο πετυχημένες θεατρικές παραστάσεις και συγκινεί όπου κι αν έχει παρουσιαστεί έως σήμερα. Η φετινή της επιστροφή στο θέατρο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, παίρνοντας παράταση. Έτσι, η Κυρά της Ρω θα συνεχίσει ολόκληρο τον Φεβρουάριο, στη νέα σκηνή του Arroyo (κάθε Σάββατο στις 18.00 & Κυριακή στις 21.15). Πληροφορίες εδώ.

Βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Γιάννη Σκαραγκά, και είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της Ελληνίδας χήρας που έγινε γνωστή ως Κυρά της Ρω από το όνομα του μικρού νησιού, στο οποίο έζησε μόνη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα βαθιά γεράματά της. Μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Δέσποινα Αχλαδιώτη έγινε μια ηρωική φυσιογνωμία.

Η Κυρά της Ρω είναι μια αξέχαστη παράσταση που τιμά όλα όσα αντιπροσωπεύει η κοινή μας ανθρωπιά. Πρόκειται για μια διαχρονική ιστορία για γυναίκες που αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο χωρίς μνήμη και χώρο για αυτές.

Εμείς, με αφορμή την παράσταση μιλήσαμε με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη….

Φωτεινή Μπαξεβάνη: Υπάρχουν πολλές πατρίδες, αλλά πρέπει να τις χάσεις για να γίνουν δικές σου

%ce%b7-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%be%ce%b5%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-gr-%cf%85%cf%80%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%800

Τι θαυμάζετε περισσότερο στην Κυρά της Ρω και τι συμβολίζει για εσάς;

Για μένα συμβολίζει την πίστη στο καλό και στον άνθρωπο ακόμα και όταν ο κόσμος διαλύεται γύρω σου. Θαυμάζω τη δύναμη της ελεύθερης κι ανεξάρτητης γυναίκας που υπήρξε.

Η Δέσποινα Αχλαδιώτη είχε μία άδολη αγάπη για την πατρίδα. Εμείς σήμερα αγαπάμε την πατρίδα μας; Ποια αίσθηση σάς έχουν αφήσει σε αυτό το κομμάτι η επαφή και οι αντιδράσεις του κοινού;

Θα απαντήσω με ένα απόσπασμα από το συγκλονιστικό κείμενο του συγγραφέα του έργου Γιάννη Σκαραγκά:

“Γιατί υπάρχουν πολλές πατρίδες. Η μυρωδιά της μάνας μου και τα χρόνια που πίστευα ότι θα κοιτάω για πάντα τον κόσμο από μακριά. Τα βήματα του άντρα μου που επιστρέφει και αυτό το μυστήριο της αγκαλιάς να ταιριάζει τις ανάσες μεταξύ τους. Η λάμψη στα μάτια απ’ τα πασχαλινά κεράκια, και πάνω απ’ όλα, τα χαμόγελα των αγαπημένων σου κάθε φορά που σε κοιτάζουν, και παρόλο που ονειρεύονταν κάτι άλλο, χαμογελούν από ευγνωμοσύνη.

Υπάρχουν πολλές πατρίδες, αλλά πρέπει να τις χάσεις για να γίνουν δικές σου. Κι εγώ τις έχασα όλες, μία μία.

Γι αυτές τις πατρίδες θέλω να πω. Για αυτό το παραπάνω βάρος που γέρνει τις πλάτες όσων νοιάζονται. Δεν ξέρω αν είναι πείσμα, φιλότιμο, αφέλεια. Ξέρω μόνο ότι σου σφίγγει την καρδιά, και σου αφήνει σημάδια.

Κι αυτό είναι το μυστήριο και με τις καρδιές και με τις πατρίδες. Δεν ξέρεις αν αυτό που τις σημάδεψε είναι μουτζούρα ή σταυρουδάκι. Δεν ξέρεις αν τις λέρωσες ή αν τις σταύρωσες σαν πόρτα την Ανάσταση για ευλογία. (“Η Κυρά της Ρω” Γιάννης Σκαραγκάς Εκδόσεις Κριτική).

Φωτεινή Μπαξεβάνη: Το Καστελλόριζο είναι πια ο τόπος της καρδιάς μου

Η παράσταση έχει διαγράψει μία πολύ πετυχημένη πορεία. Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε αυτήν; Και η Φωτεινή τι έχει μάθει μέσα από την επαφή της αυτή με την Δέσποινα Αχλαδιώτη; Και τι θα μάθει το κοινό, πέρα από τη συναρπαστική ιστορία της ζωής της;

Την πίστη μας ότι στα δύσκολα μπορούμε να αναδείξουμε το πιο φωτεινό μας κομμάτι και όχι το σκοτάδι. Την ελπίδα ότι ο κόσμος αλλάζει από τους ασήμαντους. Το να καταφέρνουμε να γιορτάζουμε τη ζωή.

Πόσο δύσκολο είναι να υποδύεσαι ένα υπαρκτό πρόσωπο, τόσο σημαντικό και μάλιστα σε έναν μονόλογο;

Δεν σκέφτηκα ποτέ τη δυσκολία ή ότι θα συμμετέχω σε κάτι “δύσκολο”. Πόσο μάλλον όταν έχω στα χέρια μου ένα τόσο ποιητικό κείμενο και έχω δίπλα μου έναν σπουδαίο συνεργάτη τον Σταύρο Λίτινα που υπογράφει τη σκηνοθεσία και το σκηνικό κι έχει καταφέρει να κάνει τόσο μαγική δουλειά και ν΄ αναδείξει αυτή την ποίηση. Δεν κάνουμε ντοκιμαντέρ. Το κείμενο είναι μυθοπλασία περιέχοντας βέβαια όλα τα πραγματικά στοιχεία της ζωής της και τα ιστορικά μετά από έρευνα που έγινε στο Καστελλόριζο και μας τα μετέφεραν συγγενείς αλλά και κάτοικοι του νησιού. Η Δέσποινα Αχλαδιώτη δεν έχει αφήσει λόγο πίσω της ούτε υπάρχει βιβλιογραφία.

%ce%b7-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%be%ce%b5%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-gr-%cf%85%cf%80%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%802

Πώς ήταν η επαφή σας με το Καστελλόριζο;

Το Καστελλόριζο είναι πια ο τόπος της καρδιάς μου, και μέσα από εκείνη έγραψα τη μουσική της παράστασης και δύο τραγούδια για να ταξιδέψουν το αγαπημένο αυτό νησάκι σε όλες τις καρδιές του κόσμου. Η δύναμη ψυχής και υπομονής, που έχουν δείξει οι Καστελλοριζιοί σε όλη τη διάρκεια της πολύπαθης ιστορίας αυτού του τόπου είναι αξιοσημείωτη και μοναδική.

Τα τραγούδια της παράστασης “Καστελλόριζό μου” και “Ερημοπούλι (για την Κυρά της Ρω)” κυκλοφορούν από την Walnut Entertainment Greece και τα ερμηνεύει εξαιρετικά η Βιολέτα Ίκαρη με την σπάνια φωνή της που θα την ευχαριστώ πάντα γι΄ αυτή την τιμή.

ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ διατίθενται για την μουσική και θεατρική εκπαίδευση των παιδιών του νησιού μέσω του συλλόγου ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών-Γρίφων-Μαθηματικών) του Καστελλόριζου, αλλά και για την καταγραφή και διάσωση ιστοριών και παραδόσεων του νησιού.

Ήδη μετά από ένα χρόνο, κυκλοφορίας των τραγουδιών στα πλαίσια του 1ου φεστιβάλ γρίφων του Καστελλόριζου τον Σεπτέμβριο 2021, προσφέραμε ένα εργαστήριο θεάτρου σκιών από τον σπουδαίο καλλιτέχνη Χρήστο Στανίση και κατασκευάσαμε έναν επαγγελματικό μπερντέ αλλά και φιγούρες με τη συμμετοχή κατοίκων του νησιού κάθε ηλικίας.

*Για όσους ενδιαφέρονται να στηρίξουν οικονομικά την προσπάθεια αυτή μπορούν να αγοράσουν τα τραγούδια εδώ:

Buy/stream: http://smarturl.it/erimopouli

Buy/Stream: http://smarturl.it/KastellorizoMou

Φωτεινή Μπαξεβάνη: Είμαι μοναχική αλλά μέσα στο πλήθος

Από πού αντλούσε, πιστεύετε, όλη εκείνη τη δύναμη για να μένει μόνη της σε ένα νησί;

Γιατί πίστευε στη ζωή και στον κόσμο των ανθρώπων. Γιατί εκεί δημιούργησε τον δικό της κόσμο, σ΄αυτό το μικρό νησάκι. Δεν είναι λίγο. Πήγαν μαζί με τον άνθρωπο που αγάπησε και όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή, εκείνη παρέμεινε πιστή και “φύλακας” των επιλόγων της, της αγάπης της και του μικροσκοπικού κόσμου που είχε δημιουργήσει.

Εσείς είστε μοναχικός άνθρωπος; Θα μπορούσατε να μείνετε μόνη σε ένα νησί;

Αυτή η εικόνα παλιά θα μου έμοιαζε με τιμωρία. Μέσα από την ιστορία της κυράς έμαθα όμως πως μπορεί να είναι μία επιλογή ζωής και αυτό δεν έχει αρνητικό πρόσημο. Έτσι μπορώ ν΄ απαντήσω ναι. Αν ήταν μία αντίστοιχη επίλογή μου ναι, θα μπορούσα. Είμαι μοναχική αλλά μέσα στο πλήθος. Μέσα από το πλήθος. Μαζί με το πλήθος. Πιστεύω όλοι οι άνθρωποι είναι μοναχικοί. Όλα τα πράγματα που ζούμε τα βιώνουμε πολύ μοναχικά και προσωπικά ο καθένας μας και γι΄ αυτό είναι υπέροχη η ανάγκη να προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τους άλλους και ν΄ αναγνωρίσουμε μικρά κοινά κομμάτια ζωής και εμπειριών.

%ce%b7-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%be%ce%b5%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-gr-%cf%85%cf%80%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%804

Φωτεινή Μπαξεβάνη: Δεν είναι τα νούμερα τηλεθέασης η απόδειξη της αποδοχής

Τηλεοπτικά σας είδαμε στο «Ζακέτα να πάρεις». Μια σειρά που το κοινό την αγάπησε πολύ. Ποια είναι η εμπειρία σας από τη συνεργασία αυτή;

Η πρόταση για τη σειρά ήρθε πριν ένα χρόνο μέσα στο λοκντάουν και μου έδωσε μεγάλη χαρά και για το γεγονός ότι μπορούσα να δουλεύω σ΄αυτές τις συνθήκες αλλά και γιατί ήταν πολύ καλοί οι συντελεστές, ο ρόλος, και φυσικά το ότι θα ήταν στην ΕΡΤ.

Πώς βλέπετε την επένδυση της ΕΡΤ στη μυθοπλασία και μάλιστα με πολύ αξιόλογες σειρές; Και γιατί ενώ ο κόσμος τις αγαπά και αποσπούν θετικές κριτικές, όπως το «Ζακέτα να πάρεις», δεν κάνουν νούμερα τηλεθέασης όπως άλλες σειρές της ιδιωτικής τηλεόρασης;

Η ΕΡΤ κάνει πάντα πολύ αξιόλογες δουλειές και είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να δουλεύω εκεί. Πάντα ήταν. Έχω κάνει κι άλλες συνεργασίες στο παρελθόν κι ελπίζω και στο μέλλον, Είναι πολύ σημαντικό που επενδύει και πάλι στη μυθοπλασία γιατί πραγματικά μας είχε λείψει. Χαίρομαι πάρα πολύ που το κοινό αγάπησε τη σειρά και πιστέψτε με δεν είναι τα νούμερα τηλεθέασης στην εποχή μας η απόδειξη της αποδοχής.

Πρώτον γιατί υπάρχει το ERTFLIX και πολύ κόσμος βλέπει τις σειρές της ΕΡΤ όποια ώρα θέλει, το οποίο το βρίσκω καταπληκτικό. Και δεύτερον γιατί εμείς οι ηθοποιοί καταλαβαίνουμε την επιτυχία μιας σειράς και από τον κόσμο που μας συναντάει στο δρόμο και μας εκφράζει τα θετικά του σχόλια. Με την παράσταση όλο το χρόνο ήμουν σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και ο κόσμος που μιλούσε συνέχεια για την Ζακέτα πόσο τους άρεσε και μου έλεγε μέχρι και ατάκες! Αυτό είναι μία ζωντανή απόδειξη πιστεύω των νούμερων τηλεθέασης.

Κλείνοντας, πιστεύετε πως σήμερα έχουμε έλλειψη από πρόσωπα – σύμβολα;

Μην περιμένουμε από τους άλλους. Ας γίνουμε εμείς το πρόσωπο-σύμβολο της δικής μας ζωής του δικού μας μικρού κόσμου. Αν το καταφέρναμε αυτό όλος ο κόσμος θα ήταν αλλιώς.

Διαβάστε επίσης

Η συγγραφέας Ματίνα Ευαγγέλου στο Infowoman.gr: “Σήμερα υπάρχει πολλή ¨φασαρία¨ για τη γυναίκα”

Μανώλης Εμμανουήλ: Ο Έλληνας ηθοποιός πίσω από τη βρετανική καμπάνια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, μιλά στο Infowoman.gr

“Τι είναι τελικά, η ευτυχία;” Χρυσάνθη Κορνηλίου; Η σκηνοθέτις του “Φάουστ” μιλά στο Infowoman.gr

Σχετικά Άρθρα
Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη: "Η κινητήριος δύναμή μας δεν είναι ο ορθολογισμός αλλά το συναίσθημα"
Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη: “Η κινητήριος δύναμή μας δεν είναι ο ορθολογισμός αλλά το συναίσθημα”
Η Μάγδα Μαυρογιάννη αποκαλύπτει στο Infowoman.gr άγνωστες πτυχές της σχέσης της Μαρίας Καλλάς με την αδελφή της, Τζάκυ Καλογεροπούλου
Η Μάγδα Μαυρογιάννη αποκαλύπτει στο Infowoman.gr άγνωστες πτυχές της σχέσης της Μαρίας Καλλάς με την αδελφή της, Τζάκυ Καλογεροπούλου
Η Ελπίδα Τοπάλογλου στο Infowoman.gr: "Αν οι ιθύνοντες ξεχνούν ότι οι ζωές μας μετράνε, θα πρέπει να τους το θυμίσουμε εμείς"
Η Ελπίδα Τοπάλογλου στο Infowoman.gr: “Αν οι ιθύνοντες ξεχνούν ότι οι ζωές μας μετράνε, θα πρέπει να τους το θυμίσουμε εμείς”
Η Αλεξάνδρα Βουτζουράκη μιλά στο Infowoman.gr για την αλήθεια πίσω από τον Πειρασμό του Ξενόπουλου
Η Αλεξάνδρα Βουτζουράκη μιλά στο Infowoman.gr για την αλήθεια πίσω από τον Πειρασμό του Ξενόπουλου
Αγγελική Κοντού: Η Νόρα του "Κουκλόσπιτου" εξηγεί στο Infowoman.gr γιατί θαυμάζουμε την ηρωίδα του Ίψεν, 1.5 αιώνα μετά
Αγγελική Κοντού: Η Νόρα του “Κουκλόσπιτου” εξηγεί στο Infowoman.gr γιατί θαυμάζουμε την ηρωίδα του Ίψεν, 1,5 αιώνα μετά
Ο Μάριος Τζανακάκης στο Infowoman.gr: "Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην υιοθεσία αδέσποτων ζώων"
Ο Μάριος Τζανακάκης στο Infowoman.gr: “Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην υιοθεσία αδέσποτων ζώων”

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του