Συνεντεύξεις

Η Ανθή Γουρουντή διευθύνει τη συγκλονιστική πρώτη μελοποίηση του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν»

Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 γιορτάζει ο Δήμος Σπετσών και διοργανώνει τη μουσική εκδήλωση «Ύμνος εις την Ελευθερία» την Κυριακή 20 Ιουνίου 2021 και ώρα 20.30 στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Χατζηγιάννη Μέξη να την παρακολουθήσει.

Το ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερία» γράφτηκε από το Διονύσιο Σολωμό το Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο και έναν χρόνο αργότερα τυπώθηκε στο Μεσολόγγι. Το 1828 μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο για τετράφωνη ανδρική χορωδία και πιάνο.

Το έργο αποτελείται από 25 ωδές με τη συγκλονιστική 25η σε μορφή Fuga Reale. Το 1865 οι πρώτες μελοποιημένες στροφές του καθιερώνονται ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας και το 1966 ως Εθνικός Ύμνος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Φωνητικό Σύνολο Libro Coro σε διδασκαλία /διεύθυνση της Ανθής Γουρουντή παρουσιάζει την Α΄ μελοποίηση του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» εκ του πρωτοτύπου (από την έκδοση του 1873 στο Λονδίνο) για τετράφωνη ανδρική χορωδία και πιάνο-εξαιρετικής δυσκολίας και υψηλής αισθητικής ποιότητας συνάδουσας με το επαναστατικό και ρομαντικό περιεχόμενο του έργου.

Εμείς με αφορμή την εκδήλωση αυτή μιλήσαμε με την Ανθή Γουρουντή.

Ετοιμάζετε να παρουσιάσετε στις Σπέτσες στις 20 Ιουνίου με το φωνητικό Σύνολο Libro Coro τον «Ύμνο εις την Ελευθερία». Μιλήστε μας για αυτό.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς το ότι αρχίζουμε τη σειρά συναυλιών μας από το ηρωϊκό νησί των Σπετσών. Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» το συγκλονιστικό αυτό ποίημα του Διονυσίου Σολωμού στην Α΄ Μελοποίησή του από τον Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο, από την πρωτότυπη έκδοση του Λονδίνου του 1873 ξεκινάει το ταξίδι του από έναν τόπο έμπλεο ιστορικής μνήμης. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την αποδοχή της πρότασή μας τον δήμαρχο κύριο Παναγιώτη Λυράκη και την αντιδήμαρχο κυρία Ευγενία Φραγκιά, όπως και το αγκάλιασμα του δύσκολου αυτού εγχειρήματος από τους εργαζόμενους του Δήμου Σπετσών. Είθε την Κυριακή 20 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ στο Μουσείο Χατζηγιάννη Μέξη να λειτουργηθούμε των λόγων του Σολωμού και της μουσικής του Μάντζαρου!

Πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό εγχείρημα. Ποιες δυσκολίες συναντήσατε κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας του έργου;

Κατ΄αρχήν οι δυσκολίες αρχίζουν από τη στιγμή που η πανδημία ορίζει νέες συνθήκες για τις πρόβες. Άρα υπήρχαν τόσο τεχνικής φύσης εμπόδια-εξεύρεση ιδιαίτερα μεγάλου χώρου προβών, ολιγάριθμες –ακόμα και ατομικές –πρόβες, γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης προβών κλπ, όσο και μουσικές απαιτήσεις από τη φύση του ίδιου του μουσικού έργου αλλά και από την ανάγκη να αντικατασταθούν έμπειροι χορωδοί ανήκοντες σε ευπαθείς ομάδες.

Η διδασκαλία υπήρξε κοπιώδης- αλλά παράλληλα ιδιαίτερα δημιουργική. Η ομάδα μας αποτελείται στη βάση της από ερασιτέχνες οι οποίοι με τη συμμετοχή εξαιρετικών επαγγελματιών μονωδών-συνεργατών οδήγησαν σε αίσια κατάληξη το όλο εγχείρημα.

Το Libro Coro τα τελευταία χρόνια έχει μια πλούσια πολιτιστική δράση. Πόσο δύσκολο ήταν για ένα φωνητικό σύνολο να λειτουργεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Το Libro Coro άντεξε! Και αυτό έχει τη σημασία του. Μια ομάδα «λαϊκής βάσης» μια αυτόνομη καλλιτεχνική κολεκτίβα με την συμπαράσταση των μελών της, τη σκληρή δουλειά και την εργώδη προσήλωση στους στόχους της, υπάρχει ενεργή και στην «επόμενη ημέρα». Πιθανά η αντοχή μας να οφείλετε στο ότι δεν επιτρέπουμε σε τίποτα και σε κανέναν να μας στερήσει η χαρά της μουσικής και της δημιουργίας!

Το κράτος ήταν αρωγός κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου;

Άμεσα δεν θα το έλεγα. Έμμεσα- εντάσσοντας σε αυτό την τοπική αυτοδιοίκηση- ναι.

Όταν ξεκινήσατε τη δημιουργία του φωνητικού συνόλου Libro Coro αναμένατε αυτήν τη γρήγορη αναγνώριση που σίγουρα οφείλεται στο όραμα σας και στη σκληρή δουλεία;

Δεν σας κρύβω ότι στο ξεκίνημα, πρόθεσή μας ήταν να…..κάνουμε φασαρία στην πόλη μας τον Πειραιά! Αυτό όμως γρήγορα «ξέφυγε» γεωγραφικά και εκ του αποτελέσματος η καλλιτεχνική μας ωρίμανση «άνοιξε» δρόμους και συνεργασίες που σίγουρα δεν είχαμε σχεδιάσει. Εναλλακτική Λυρική Σκηνή, συναυλίες ανά την Ελλάδα με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, μουσικές παραστάσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, δισκογραφία με Septicflesh στην Νuclearblast, συμμετοχή στο “Sail to Freedom” το κομβικό γεγονός επετειακών εορτασμών της ομογένειας , δεκάδες άλλες μικρότερες παραγωγές, τρία χορωδιακά σχήματα ( μικτή, ανδρική, νεανική) είναι ο πλούτος της οκταετούς παρουσίας μας στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας μας.

Πού θα δούμε τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» μετά τις Σπέτσες;

Έχουμε μετακληθεί από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, για να παρουσιάσουμε τη συναυλία μας στο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ, θα λάβουμε μέρος στις γιορτές πόλης Δήμου Κατερίνης «Αικατερίνεια 2021» και βέβαια στις 23 Σεπτέμβρη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά προσκεκλημένοι του ΟΠΑΝ Δήμου Πειραιά. Παράλληλα σχεδιάζεται μια περιοδεία σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα.

Συντελεστές παράστασης:

Διδασκαλία/Διεύθυνση: Ανθή Χ. Γουρουντή

Φωνητικό Σύνολο LIBRO CORO: Πακάκης Σταμάτης, Μασμανίδης Αλέξανδρος, Καλτσής Στέφανος, Γιαννίτσιου-Παπαευαγγέλου Σ., Φωτιάδης Αλέξανδρος, Κασσαβέτης Γιώργος, Καραγιώργης Μιχάλης, Κοντονικολάου Σταμ., Γκαρτζόπουλος Μιχάλης , Δάλλας Κωνστ., Goutierez Kostas, Πετράκης Βασίλης, Κολοσιώνης Δημήτρης, Καισαρίνης Σταύρος, Μάντζαρης Θανάσης, Μπαταγιάννης Άρης, Toikin Igor, Δάβιος Κωνσταντίνος

Πιάνο: Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου

Αναγνώστης: Λευτέρης Παπακώστας

Voice coach: Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα

Info:

Κρατήσεις θέσεων στο e-mail του Δήμου Σπετσών , spetses21@gmail.com

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Κυριακή 20 Ιουνίου στις 20:30

Μουσείο Χατζηγιάννη Μέξη Σπέτσες

Γεωργία Οικονόμου

Recent Posts

Η Βίκυ Κουλιανού αποκαλύπτει ποιος διάσημος ρόλος είχε γραφτεί για εκείνη

Όλοι θυμόμαστε την ψηλόλιγνη «Βίκυ» - Κατερίνα Λέχου, στην σειρά «Είσαι το ταίρι μου» του…

59 λεπτά ago

Δείτε πώς να ενεργοποιήσετε τη ντοπαμίνη σας, σύμφωνα με τους ειδικούς μακροζωίας

Είναι άραγε η ευτυχία επιλογή; Ναι, είναι! Από την πρώτη στιγμή της ημέρας, με το…

1 ώρα ago

Η Νάντια Μαργαρίτη στο Infowoman: «Δεν για όλες της γυναίκες οι πόρτες ανοιχτές και τα σκυλιά δεμένα»

Η ομάδα Νοσταλγία εκκινεί το 2024 με μια βουτιά στο πληθωρικό σύμπαν της Ελένης Σικελιανός,…

2 ώρες ago

Sin Boy: Άγριος ξυλοδαρμός ενώ έκανε live στο Instagram (video)

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού φέρεται να έπεσε από αγνώστους ο τράπερ Sin Boy με τη στιγμή…

3 ώρες ago

“Always”: Συνεχίζει τις προσπάθειες υπέρ της ενδυνάμωσης των νεαρών κοριτσιών

Η Always, η κορυφαία μάρκα σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής, ενώνει τις δυνάμεις της με τον…

3 ώρες ago

Δύσκολες ώρες για τον Δημήτρη Κόκοτα – Τα νεότερα για την υγεία του

Κρίσιμα χαρακτηρίζονται τα επόμενα 24ωρα για τον τραγουδιστή Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος νοσηλεύεται από το…

3 ώρες ago