Η Αιμιλία Υψηλάντη στο Infowoman.gr: Μια κατάκτηση της εποχής μας είναι ότι τα θέματα της ψυχικής υγείας δεν είναι ταμπού πια

Η σημαντική κυρία του ελληνικού θεάτρου συναντά στη σκηνή του ΑΡΓΩ, τη σημαντικότερη ψυχαναλύτρια στην Ευρώπη. Η Αιμιλία Υψηλάντη ενσαρκώνει την Μέλανι Κλάιν, την ψυχαναλύτρια με πρωτοπόρες έρευνες στη νηπιακή και παιδική ψυχολογία, ενώ αμφισβήτησε ακόμα και θεωρίες του Σίγκουμντ Φρόιντ, ο οποίος υπήρξε δάσκαλός της.

Για την Αιμιλία Υψηλάντη δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου, παράδειγμα προς μίμηση καλλιτεχνικά, αλλά και πηγή έμπνευσης για όλους, καθώς στα 80 της χρόνια παίζει στη σκηνή σε απαιτητικούς ρόλους ενώ έχει και το φορτίο της διαχείρισης του θεάτρου ΑΡΓΩ. Οι φιλοδοξίες του ανθρώπου δεν – πρέπει να – σταματούν ποτέ και η κυρία Υψηλάντη είναι το καλύτερο παράδειγμα σε αυτό. Αν και η ίδια επισημαίνει στο Infowoman.gr, πως “πρέπει κατά καιρούς να τιθασεύει τις φιλοδοξίες της”.

Αυτή την περίοδο τη συναντάμε στην παράσταση “Κυρία Κλάιν“, έχοντας στο πλευρό της τις Νατάσσα Καλογρίδη και Σάρα Εσκενάζη. Εμείς μιλήσαμε μαζί της και είχε πολύ όμορφα πράγματα να μας πει.

Πείτε μας λίγα λόγια για την κυρία Κλάιν. Ποια ήταν;

Η Μέλανι Κλάιν που είναι το βασικό πρόσωπο του έργου του Νίκολας Ράιτ “η Κυρία Κλάιν”, ΄ήταν μια σημαντική επιστήμων, ψυχαναλύτρια, μαθήτρια του Φρόιντ η οποία αμφισβήτησε σε πολλά θάματα τον δάσκαλό της και άφησε το δικό της στίγμα στην ψυχανάλυση. Ασχολήθηκε κυρίως με τα παιδιά και οι έρευνες της συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην εκπαιδευτική διαδικασία.

%ce%b7-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%85%cf%88%ce%b7%ce%bb%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-gr-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%ba%cf%84%ce%b7%cf%830

Στην παράσταση αναδεικνύεται η σχέση μάνας και κόρης; Πόσο σημαντική είναι αυτή η σχέση; Είναι εύκολη πιστεύετε;

Γενικά οι σχέσεις μας με τους γονείς μας είναι από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν και καθορίζουν την ζωή του κάθε ανθρώπου. Οι σχέσεις αυτές διαμορφώνουν την προσωπικότητα του παιδιού και το βοηθάνε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής, αλλά παράλληλα δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα όπως κάθε σχέση εξάρτησης. Η αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων δεν είναι εύκολη όταν μάλιστα πρόκειται για σχέση μεταξύ μάνας και κόρης. Στην παράσταση μας, τα προβλήματα αυτής της εξάρτησης έρχονται στο φως και ομολογούνται, έτσι ώστε οι σχέσεις μάνας και κόρης να επανακαθοριστούν και τα αρνητικά της μεταξύ τους εξάρτησης να οδηγηθούν προς τις λύσεις τους.

Μου κάνει εντύπωση πως ποτέ δεν έχει μπει το ερώτημα, εάν ένας πατέρας που είναι αφοσιωμένος στην δουλειά του, μπορεί να είναι ταυτόχρονα και καλός πατέρας

Υπάρχει ανταγωνισμός στη σχέση μάνας και κόρης;

Οι ανταγωνισμοί και οι εξαρτήσεις είναι πολύ ισχυροί μέσα στην οικογένεια και ως ένα σημείο φυσιολογικοί. Όταν ξεπερνούν όμως κάποια όρια θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους θεραπείας.

Στην παράσταση θα δούμε και αν μία γυναίκα που είναι αφοσιωμένη στη δουλειά της, μπορεί ταυτόχρονα να είναι και καλή μητέρα; Αν δηλαδή μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτούς τους δύο ρόλους;

Πάντα μπαίνει το ερώτημα εάν μια γυναίκα που είναι αφοσιωμένη στην δουλειά της, μπορεί να είναι και καλή μητέρα και εάν μια γυναίκα μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτούς τους δυο ρόλους. Μου κάνει εντύπωση πως ποτέ δεν έχει μπει το ερώτημα, εάν ένας πατέρας που είναι αφοσιωμένος στην δουλειά του, μπορεί να είναι ταυτόχρονα και καλός πατέρας και εάν μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτούς τους δύο ρόλους.

%ce%b7-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%85%cf%88%ce%b7%ce%bb%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-gr-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%ba%cf%84%ce%b7%cf%832

Είναι τελείως διαφορετική η σχέση μεταξύ μιας γυναίκας με το παιδί της και η σχέση με το εγγόνι της

Εσείς είστε μητέρα μιας κόρης. Πώς είναι η δική σας σχέση; Έχετε κάποια κοινά με την Κυρία Κλάιν;

Ένας ηθοποιός όταν έχει να ερμηνεύσει έναν ρόλο με οδηγό πάντα το κείμενο του έργου, γιατί είναι τελείως διαφορετικό ποια ήταν πραγματικά η Μέλανι Κλάιν και πώς την παρουσιάζει ο Νίκολας Ράιτ στο έργο του “η Κυρία Κλάιν” προσπαθεί να βρει στον εαυτό του στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να προσεγγίσει αυτή την προσωπικότητα. Πέρα όμως από αυτό, φέρνει στην μνήμη του στοιχεία και άλλων γυναικών, όπως ας πούμε η μητέρα του, γυναίκες από το κοινωνικό του περιβάλλον, αλλά και από τη λογοτεχνία, γιατί η παρατήρηση και η μυθοπλασία είναι ένα πεδίο άντλησης πληροφοριών.

Είστε όμως και γιαγιά; Ισχύει αυτό που λένε “του παιδιού μου το παιδί, δυο φορές παιδί μου;”

Είναι τελείως διαφορετική η σχέση μεταξύ μιας γυναίκας με το παιδί της και η σχέση με το εγγόνι της. Σε καμία περίπτωση ένα εγγόνι, όσο αγαπητό και εάν είναι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη σχέση με το παιδί.

Αιμιλία Υψηλάντη: μια κατάκτηση της εποχής μας είναι ότι τα θέματα της ψυχικής υγείας δεν είναι ταμπού πια

Τον τελευταίο ειδικά καιρό, ακούμε τόσες τραγικές ειδήσεις, όπως οι γυναικοκτονίες και οι σεξουαλικές ή σωματικές κακοποιήσεις. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως το πρόβλημα ξεκινάει από την οικογένεια. Εσείς συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Είναι πολύ ενδιαφέρον και το έργο μας αναφέρεται για αυτό, πώς διαμορφώνεται ο ψυχικός κόσμος του παιδιού αμέσως μετά την γέννηση του. Η σχέση του με τον μαστό και η ανάγκη του για αποκλειστικότητα που το οδηγεί στην αγάπη αλλά και στο μίσος όταν τον στερείται. Σύμφωνα με την Κλάιν η σχέση αυτή καθορίζει σημαντικά την διαμόρφωση του εγώ του παιδιού.

Ναι, η οικογένεια παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, μαζί με το σχολείο και το κοινωνικό περιβάλλον.

%ce%b7-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%85%cf%88%ce%b7%ce%bb%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-gr-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%ba%cf%84%ce%b7%cf%834

Η Κυρία Κλάιν ήταν ψυχαναλύτρια. Τα θέματα ψυχικής υγείας έχουν πάψει να αποτελούν ταμπού;

Νομίζω πως μια κατάκτηση της εποχής μας είναι ότι τα θέματα της ψυχικής υγείας δεν είναι ταμπού πια. Αρχίζουν να μας απασχολούν το ίδιο όπως η σωματική υγεία. Προφανώς ο εγκλεισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας όξυνε πολλά προβλήματα στον τομέα αυτό και μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι χρειαζόμαστε επιστημονική βοήθεια για την αντιμετώπιση τους.

Αιμιλία Υψηλάντη: Η δική μου λύση για κάθε ψυχολογικό πρόβλημα είναι η εργασία

Εσείς θα κάνατε ή έχετε κάνει ψυχανάλυση;

Δεν έχω κάνει ψυχανάλυση, δεν ένοιωσα ποτέ την ανάγκη, ίσως επειδή είχα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια και μια οικογένεια που θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε φυσιολογική. Η δική μου λύση για κάθε ψυχολογικό πρόβλημα είναι η εργασία. Εξάλλου το επάγγελμα μου, η μεταμόρφωση δηλαδή και η φυγή σε έναν άλλον άνθρωπο πάνω στην σκηνή του θεάτρου είναι μια διέξοδος που με βοηθάει να μην κλείνομαι στα προσωπικά μου προβλήματα.

Για έναν ηθοποιό μεγαλώνοντας ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος;

Ο μεγαλύτερος φόβος ενός ηθοποιού είναι η μείωση της ικανότητας του να απομνημονεύει και η δυνατότητα του να έχει καλή αναπνοή.

Οι συνεργασίες γενικά στο θέατρο δεν είναι μια εύκολη υπόθεση

Φέτος, ανεβάσατε και παίξατε σε τρία έργα. Τι είναι αυτό που σας δίνει αυτές τις σωματικές αντοχές, διότι αυτό που κάνατε μόνο εύκολο δεν είναι.

Για εμένα δεν είναι κάτι δύσκολο, η μνήμη μου είναι αρκετά καλή και οι σωματικές αντοχές μάλλον καλές συγκριτικά με την ηλικία μου. Επειδή όμως έχω και το φορτίο της διαχείρισης ενός θεάτρου και των οικονομικών προβλημάτων των παραστάσεων που παρουσιάζονται στο θέατρο ΑΡΓΩ, μερικές φορές οι απαιτήσεις αυτές ξεπερνάνε τις δυνατότητες μου, ή μάλλον θα έλεγα τις φιλοδοξίες μου τις οποίες κατά καιρούς πρέπει να τιθασεύω.

%ce%b7-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%85%cf%88%ce%b7%ce%bb%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-gr-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%ba%cf%84%ce%b7%cf%836

Στην Κυρία Κλάιν πρωταγωνιστείτε τρεις γυναίκες, σκηνοθετεί γυναίκα. Γυναικεία υπόθεση. Πώς είναι αυτή η συνεργασία;

Ναι η παράσταση μας, είναι φανερό από το θέμα της αφορά τις γυναίκες και δεν είναι τυχαίο που στη σκηνή βρίσκονται τρεις γυναίκες, η Μέλανι Κλάιν, η κόρη της Μελίτα Κλάιν την οποία υποδύεται η Νατάσα Καλογρίδη και η μελλοντική γραμματέας της Μέλανι Κλάιν που την υποδύεται η Σάρα Εσκενάζυ. Το ενδιαφέρον ακόμα είναι ότι και οι τρεις έχουν το ίδιο επάγγελμα, είναι και οι τρεις ψυχαναλύτριες. Μας σκηνοθετεί μια γυναίκα η Χρύσα Καψούλη, βασική συνεργάτρια του θεάτρου Αργώ. Σημαντικό ρόλο στην ομάδα μας παίξανε δύο ακόμα γυναίκες στον εικαστικό τομέα της παράστασης (σκηνικό, φωτισμοί) η Βαλεντίνα Ταμιολάκη και η Μελίνα Αναλυτή. Οι γυναίκες στην παράσταση μας είναι πλειοψηφία.

Οι συνεργασίες γενικά στο θέατρο δεν είναι μια εύκολη υπόθεση γιατί πρέπει να φτιαχτεί μια ομάδα με κοινό στόχο. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης που είναι βάση μιας ομάδας πρέπει να χτίζονται σταδιακά και με μεγάλη προσοχή. Το σημαντικό είναι να πετύχει κανείς κάθε πρόβλημα που δημιουργείται ακόμα και το πιο μικρό να αντιμετωπίζεται άμεσα, με διάλογο και καλή πίστη. Η επιβίωση μιας ομάδας είναι μια καθημερινή ενασχόληση και πρέπει να στηρίζεται στην αποδοχή της ιεραρχίας, στον σεβασμό της προσωπικότητας του άλλου και την υποστήριξη του συμπαίχτη στην διάρκεια των προβών και των παραστάσεων.

Με ανησυχούν πάρα πολλά θέματα που έχουν ανακύψει στον σημερινό κόσμο

Έχετε ασχοληθεί ενεργά και με την πολιτική, ήσασταν βουλευτής με το ΚΚΕ. Παρακολουθείτε όσα συμβαίνουν σήμερα; Πώς βλέπετε την πολιτική κατάσταση;

Παρακολουθώ αρκετά το τι συμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου αλλά και διεθνώς γιατί με ενδιαφέρει να είμαι ένας ενεργός πολίτης. Με ανησυχούν πάρα πολλά θέματα που έχουν ανακύψει στον σημερινό κόσμο που δεν ξέρω πώς η πολιτική όπως την ξέραμε οι παλιότερες γενιές θα μπορέσει να τα αντιμετωπίσει. όπως είναι οι όξυνση των ανισοτήτων σε όλα τα πεδία, από τον πλούτο έως την μόρφωση και τις δεξιότητες και τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής.

Αν ήσασταν σήμερα βουλευτής, τι θα ήταν αυτό που θα θέλατε να αλλάξετε;

Με ρωτάτε εάν ήμουν σήμερα βουλευτής τι θα ήθελα να αλλάξω. Δεν νομίζω ότι ένας βουλευτής μπορεί να αλλάξει οτιδήποτε παρά μόνο να έχει έναν λόγο μιας κάποιας βαρύτητας σε έναν κομματικό οργανισμό όπου μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων. Προσωπικά εάν μπορούσα να είχα μια δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης θα ήθελα να αλλάξω την αντίληψη που έχουμε για τον δημόσιο χώρο. Εννοώ τους χώρους που ανήκουν σε όλους μας και που θα τους ήθελα πιο λειτουργικούς, πιο όμορφους, ακόμα και πιο πολυτελείς από τα σπίτια μας.

Διαβάστε επίσης

“Οι πολιτικοί που καλούνται να διαχειριστούν την κρίση, είναι αμόρφωτοι, πολιτικά και κοινωνικά” -Ο Κωστής Καπελώνης μιλά στο Infowoman.gr

Η συγγραφέας Σοφία Δημοπούλου στο Infowoman.gr: Να εκπαιδεύσουμε τα αγόρια μας να δείχνουν στις γυναίκες σεβασμό

Η Μάτα Κατσούλη στο Infwoman.gr: Στην Ελλάδα ακόμη προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι αξίζουμε και το ρόλο της Αρχιμουσικού

Σχετικά Άρθρα
Η Νάντια Μαργαρίτη στο Infowoman: «Δεν για όλες της γυναίκες οι πόρτες ανοιχτές και τα σκυλιά δεμένα»
Η Νάντια Μαργαρίτη στο Infowoman: «Δεν για όλες της γυναίκες οι πόρτες ανοιχτές και τα σκυλιά δεμένα»
Ο Χρήστος Λιακόπουλος στο Infowoman: «Ο μεγαλύτερος δυνάστης μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός»
Ο Χρήστος Λιακόπουλος στο Infowoman: «Ο μεγαλύτερος δυνάστης μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός»
Ο Κωνσταντίνος Κυριακού στο Infowoman: «O Μποστ ξεσκεπάζει την πτωχευτική εξίσωση των πάντων προς τα κάτω»
Ο Κωνσταντίνος Κυριακού στο Infowoman: «O Μποστ ξεσκεπάζει την πτωχευτική εξίσωση των πάντων προς τα κάτω»
Η Ελένη Καρακούλη στο Infowoman: «Δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης στη ζωή, στη σχέση, στον έρωτα»
Η Έλενα Καρακούλη στο Infowoman: «Δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης στη ζωή, στη σχέση, στον έρωτα»
Λωξάντρα Λούκας: Ποια είναι η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο Down που είδαμε στον "Γιατρό" και μας συγκίνησε
Λωξάντρα Λούκας: Ποια είναι η ταλαντούχα ηθοποιός με σύνδρομο Down
Η Μάγδα Μαυρογιάννη στο Infowoman: «Η μουσική είναι το δυνατό μου κίνητρο, ενεργοποιεί την φαντασία μου»
Η Μάγδα Μαυρογιάννη στο Infowoman: «Η μουσική είναι το δυνατό μου κίνητρο, ενεργοποιεί την φαντασία μου»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του