“Χορέψτε μην ντρέπεστε.. Χορέψτε γιατί χανόμαστε…” – Οι διοργανωτές του Dare Dance Festival μιλάνε στο Infowoman.gr

χορέψτε-μην-ντρέπεστε-χορέψτε-γιατί

Η ομάδα του Dare.Dance.Digitalize διοργανώνει το διήμερο φεστιβάλ Dare Dance Festival #dDF22 στις 28 και 29 Μαΐου στην Αθήνα στο Cinema Ideal (οδός Πανεπιστημίου 46, Αθήνα). Οι διοργανωτές αποτελούνται από τον Αντώνη Μπέρτο, διαθεματικό καλλιτέχνη, performer σωματικού θεάτρου-ψυχολόγο, την Άρτεμις Μανάκου, ηθοποιό-performer σωματικού θεάτρου, κινησιολόγο και τον Βαγγέλη Παπαευαγγελίου κινηματογραφιστή-σκηνοθέτη.

Από το 2018, η ομάδα συνδυάζει την ψυχολογία, το σωματικό θέατρο και την ψηφιακή τεχνολογία και στοχεύει στη δημιουργία short films & videodance με έντονο καλλιτεχνικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Η αφετηρία της είναι μια εν δυνάμει φιλοσοφική περιέργεια για το πώς υπάρχουμε στον κόσμο, στον χώρο που μας περιβάλλει ως ανθρώπινα όντα που δρουν και αντιδρούν κάθε στιγμή. Αυτή μας η περιέργεια, την φέρνει αντιμέτωπη με την διαδικασία της εξερεύνησης διαφορετικών μορφών χορευτικής κινησιολογίας.

Το Infowoman.gr, λίγο πριν ξεκινήσει το Dare Dance Festival, μίλησε με τους διοργανωτές Αντώνη Μπέρτο, Άρτεμις Μανάκου και Βαγγέλη Παπαευαγγελίου…

Ποια ήταν η αφορμή για να γεννηθεί το 1ο dareDanceFestival;

Αντώνης Μπέρτος: Το dareDanceFestival γεννήθηκε από την αγάπη και των τριών μας για τον χορό, το σωματικό θέατρο και τον κινηματογράφο. Συνεργάζομαι με την Άρτεμις από το 2015 και με το Βαγγέλη από το 2020. Η Άρτεμις έχει ταλέντο στην κίνηση και στη διδασκαλία που με συγκινεί. Η οπτική του Βαγγέλη στη σκηνοθεσία και την κινηματογράφηση είναι ταυτόχρονα ρεαλιστική και ονειρική, γεγονός που απογειώνει το τελικό αποτέλεσμα Η χημεία που έχουμε ως ομάδα, μας ώθησε να κάνουμε ένα μεγαλύτερο βήμα με τη διοργάνωση του 1ου dareDanceFestival στην πανέμορφη αίθουσα του cinemaideal.

Άρτεμις Μανάκου: Παρατηρώντας πολύ έντονα την εποχή και τη ροή της συνειδητοποιώ, πως πολύ συχνά χάνεται το νόημα. Υπάρχουν απροσδόκητα μηνύματα που κρύβονται πίσω από κάτι προφανές μέσα στην καθημερινότητα και πρέπει να ασχοληθούμε με αυτά. Υπάρχουν συνεχώς φόρμες μπροστά μας, για αυτό και εμείς θέλουμε να κοιτάμε πίσω από αυτές. Ο όγκος της πληροφορίας, καλλιτεχνικής ή μη, είναι απεριόριστος. Η τέχνη όμως για να είναι καλή πρέπει να έχει αξίες όπως και η ζωή. Τώρα επιστρέφοντας στην ερώτηση ίσως σας μπερδέψω λίγο αλλά δεν πειράζει- η αφορμή για το 1ο dareDanceFestival είναι σαν τη στιγμή που θέλεις να μαγειρέψεις την συνταγή της γιαγιάς. Θα πετύχει μόνο αν αλλάξεις κάποιο συστατικό!

Βαγγέλης Παπαευαγγελίου: Εγώ εντάχθηκα στην ομάδα, όπως ανέφερε και ο Αντώνης, το 2020 κυρίως λόγω της αγάπης μου για τον χορό και το βίντεο. Η αφορμή λοιπόν για να «γεννηθεί» το 1o Dare Dance Festival ήταν αρχικά για να γίνεται μια παρουσίαση της δουλειάς των μαθητών του Αντώνη και της Άρτεμις. Στη συνέχεια μετά από συζήτηση, διευρύναμε το εύρος του φεστιβάλ και εντάξαμε videodanceprojects και άλλων συνεργατών και συναδέλφων και έγινε και η προσθήκη της δράσης onstage την οποία πλαισιώσουν επαγγελματίες χορευτές, χορευτές με αναπηρία και performers, παρουσιάζοντας ένα προσωπικό τους σόλο στη σκηνή του Ideal, με βάση την αρχή της συνύπαρξης επί σκηνής. Έτσι πήρε μια άλλη υπόσταση από το αρχικό concept με στόχο την μελλοντική ανάπτυξη της ιδέας σε κάτι ακόμα πιο μεγάλο με περισσότερους καλλιτέχνες του χώρου, που ευελπιστούμε να συμβεί από του χρόνου.

%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%ad%cf%88%cf%84%ce%b5-%ce%bc%ce%b7%ce%bd-%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%b5-%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%ad%cf%88%cf%84%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af0

Ο στόχος του DareDanceFestiva lείναι να ενώσει όλο και περισσότερο κόσμο μέσω του χορού!

Καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους συμπράττουν προς ένα κοινό στόχο. Ποιος είναι αυτός;

Άρτεμις: Στόχος μας είναι να αντλούμε την αλήθεια των σωμάτων που είναι τα μόνο “μέσο” που δεν μπορεί να πει ψέματα, ανεξαρτήτως ιδιότητας.

Βαγγέλης: Ο στόχος του φεστιβάλ, όπως και κάθε φεστιβάλ, είναι η προώθηση και η ανάδειξη της δουλειάς των καλλιτεχνών. Είναι μια ευκαιρία προς τους χορευτές και τους υπόλοιπους καλλιτέχνες, όπως κινηματογραφιστές, σκηνοθέτες, μουσικούς κτλ να δημιουργήσουν όλοι μαζί και να κάνουν αυτό που αγαπάνε.

Αντώνης: Ο στόχος του DareDanceFestiva lείναι να ενώσει όλο και περισσότερο κόσμο μέσω του χορού! Επίσης να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για νέους και νέες καλλιτέχνες, προερχόμενοι από το χώρο του χορού, του σωματικού θεάτρου και του κινηματογράφου να προβάλλουν τη δουλειά τους. Με αυτόν τον τρόπο να μπούμε στη διαδικασία να δημιουργήσουμε κάτι νέο που θα είναι πιο κοντά στις ανάγκες όλων και περισσότερων ανθρώπων.

Ποιο είναι το όραμά σας, πού θέλετε να φτάσετε μέσω του φεστιβάλ;

Αντώνης: Το όραμα του dareDanceFestival είναι να ενώσει περισσότερους ανθρώπους και καλλιτέχνες, περισσότερες πόλεις, διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και οργανισμούς μέσα από shortfilms, videodance και παραστάσεις. Σε μια εποχή που οι προκλήσεις είναι τεράστιες, για εμάς είναι απαραίτητο η ομορφιά της τέχνης να εμπεριέχει περισσότερες νέες αναπαραστάσεις, περισσότερη επικοινωνία-έρευνα-συμπερίληψη και μεγαλύτερη αλήθεια και πάθος για ζωή!

Βαγγέλης: Το όραμα του φεστιβάλ για μένα, είναι να δώσει ακόμα μία ευκαιρία στον χορό σαν τέχνη να «αγκαλιαστεί» από περισσότερο κόσμο στην Ελλάδα και μια ευκαιρία για αυτούς που ήδη το αγαπάνε και ασχολούνται με αυτό, να έχουν ακόμα ένα μέρος να μπορούν να πηγαίνουν και να ψυχαγωγούνται. Ήδη στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορα καταξιωμένα φεστιβάλ τα οποία λατρεύω να επισκέπτομαι είτε σαν θεατής είτε σαν καλλιτέχνης. Το να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε και εμείς από την πλευρά μας κάτι ανάλογο, είναι για μένα προσωπικά κάτι πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό. Επιπλέον τώρα με το φεστιβάλ, έχουμε την δυνατότητα να δείχνουμε πιο άμεσα την δουλειά μας στον κόσμο σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Άρτεμις: Μέσω του Φεστιβάλ μας θα θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο που να μας χωράει όλους. Θα θέλαμε το dDF να μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο και να μπορεί να αγκαλιάσει όποιον έχει κάτι αληθινό να μοιραστεί με ειλικρίνεια και ενδιαφέρον για την τέχνη του videodance και να ενώνει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους που τους αρέσει να δημιουργούν σε μια εποχή που μόνο αυτό δεν σε προδιαθέτει να πράξεις.

%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%ad%cf%88%cf%84%ce%b5-%ce%bc%ce%b7%ce%bd-%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%b5-%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%ad%cf%88%cf%84%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af2

Χορέψτε μην ντρέπεστε.. Χορέψτε γιατί χανόμαστε…

Ο χορός είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία; Και ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στον κόσμο ώστε να τους ενθαρρύνετε να ασχοληθούν με τον χορό;

Βαγγέλης: Να ασχοληθείτε! Κάνει καλό και σωματικά και πνευματικά. Σε γεμίζει ενέργεια, σε γαληνεύει… Ξεφεύγεις από τα προβλήματα και τα άγχη της καθημερινότητας. Η κίνηση του σώματος προσφέρει πλεονεκτήματα σε πολλά επίπεδα. Ο εγκέφαλος εκκρίνει ενδορφίνες που μας δίνουν πολλά θετικά, βάση επιστήμης. Υπάρχουν πολλά είδη χορών που κάποιος μπορεί να καταπιαστεί ώστε να κερδίζει από το κάθε είδος και κάτι διαφορετικό. Είτε από απλή εκγύμναση του σώματος, είτε εκγύμναση της ψυχής. Μπορείς να χορέψεις γιατί νοιώθεις χαρούμενος και μπορεί να χορέψεις γιατί νοιώθεις στεναχωρημένος. Ο χορός είναι για όλους. Δεν κάνει διακρίσεις. Ακόμα και αν δεν γίνουμε όλοι δεινοί χορευτές. Και πάλι καλό θα μας κάνει. Μακάρι οι δρόμοι να είχαν μεγάφωνα παντού και να έπαιζε μουσική και ο κόσμος αντί να περπατάει και να τρέχει, να χορεύει. Η ζωή θα αποκτούσε περισσότερη ομορφιά. Ο χορός είναι κάτι έμφυτο στον άνθρωπο… Το βασικό είναι πως θα το εξελίξει κάποιος. Οπότε χορέψτε μην ντρέπεστε.. Χορέψτε γιατί χανόμαστε…

Αντώνης: Γενικότερα η τέχνη είναι για τους περισσότερους ανθρώπους με την ευρύτερη έννοια ‘’θεραπευτική’’. Άλλωστε και ο Freudμιλούσε για την τέχνη της ψυχοθεραπείας. Η κίνηση και ο χορός μπορούν να σε ωθήσουν να νιώσεις και να καταλάβεις τόσα πράγματα για τον εαυτό σου και τους άλλους στα οποία η γλώσσα μόνο, δε θα μπορούσε να διεισδύσει. Σίγουρα όμως δεν κάνουμε ψυχοθεραπεία. Ως DareDanceDigitalize κινούμαστε στην αμιγώς καλλιτεχνική και εκπαιδευτική ένωση του σωματικού θεάτρου, της ψυχολογίας και του κινηματογράφου, μέσω της διαθεματικότητας (interdisciplinarity). Αυτό μας επιτρέπει να αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας με έναν πιο ολιστικό και λιγότερο κατακερματισμένο τρόπο. Όποιος ή όποια-επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, θα ήθελε να έχει αυτή την πολύ όμορφη εμπειρία των μαθημάτων σωματικού θεάτρου που καταλήγουν σε μια κινηματογραφική αίθουσα, ας μας αναζητήσει.

Άρτεμις: Εν προκειμένω για εμένα ο χορός δεν είναι ψυχοθεραπεία είναι ανάγκη, μία από τις βασικές. Δεν θα ήθελα να πείσω κανέναν για αυτό, μα όλοι αναπνέουμε!

 Διαβάζουμε πως δίνετε ιδιαίτερη έμφαση “στον δημόσιο αστικό χώρο και τη φύση και πώς το σώμα τοποθετείται μέσα σε αυτούς τους εκ διαμέτρου αντίθετους τόπους”. Πείτε μας λίγο γι’ αυτό

Άρτεμις: Η οπτική μας αφορά τον χώρο που μας περιβάλλει, ως ανθρώπινα όντα που δρουν και αντιδρούν κάθε στιγμή. Θα ήταν αλλιώς αν πετούσαμε, θα ήταν διαφορετικά αν ζούσαμε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, είμαστε όμως άνθρωποι και πατάμε χώμα και πολύ τσιμέντο, αρά αυτά έχουμε να παίξουμε- ας τα κάνουμε λοιπόν όσο πιο ενδιαφέροντα μπορούμε δίνοντας τους ποικίλες διαστάσεις και αποτυπώσεις.

Βαγγέλης: Προσωπικά λατρεύω την φύση και λατρεύω και το αστικό τοπίο για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Το να στήνουμε την ιστορία μας σε αυτούς τους εκ διαμέτρου αντίθετους χώρους και να τους συνδυάζουμε, είναι κάτι το οποίο οπτικά έχει πολύ ενδιαφέρον.

Αντώνης: Αν μια θεατρική ή χορευτική παράσταση σε θέατρο χρειάζονται το σκηνικό τους, το δικό μας σκηνικό είναι η φύση και ο αστικός χώρος. Εκεί τοποθετούμε το σώμα του κάθε ερμηνευτή-τριας για να αφηγηθεί την ιστορία του και το κινηματογραφούμε.

%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%ad%cf%88%cf%84%ce%b5-%ce%bc%ce%b7%ce%bd-%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%b5-%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%ad%cf%88%cf%84%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af4

Το σώμα μας είναι το σπίτι μας πρέπει να το φροντίζουμε

Η περίοδος της πανδημίας που ήταν και μία περίοδος ακινησίας, πώς έχει λειτουργήσει στον κόσμο; Τώρα που έχουμε σχεδόν επιστρέψει στην κανονικότητα, ο κόσμος δείχνει διάθεση να ασχοληθεί με το σώμα του; Να ξεκινήσει διάφορες δραστηριότητες, ανάμεσά τους και ο χορός;

Αντώνης: Η μακρά περίοδος των εγκλεισμών ώθησε τον κόσμο να θέλει να ασχοληθεί με το σώμα του, να εκφραστεί, να κινηθεί περισσότερο από πριν την πανδημία. Το τιμώμενο έργο του φεστιβάλ, το Torso, το δημιουργήσαμε μετά την λήξη της 1ης καραντίνας το καλοκαίρι του 2020 και εκφράζει όλα όσα μας απασχολούσαν εκείνη την πρωτόγνωρη για την ανθρωπότητα περίοδο, όπως η επαφή με τη φύση με την πιο βαθιά και ουσιαστική έννοια.

Βαγγέλης: Η καραντίνα στο κομμάτι του χορού ήταν αρχικά ένα μεγάλο πλήγμα. Με τον κόσμο να κλείνεται στα σπίτια και μπροστά σε μια οθόνη και σε ένα δωμάτιο να προσπαθεί να χορέψει. Τα σώματα εγκλωβίστηκαν και περιορίστηκαν σε τεράστιο βαθμό, με αποτέλεσμα με την «επιστροφή» στην πραγματικότητα, πολύς κόσμος είτε ασχολούταν με τον χορό πριν, είτε όχι, ξεχύθηκε να ασχοληθεί με ό,τι δραστηριότητα του έκανε κέφι. Υπάρχει μια τεράστια κινητικότητα σε όλα τα είδη δραστηριοτήτων και αυτό είναι ευχάριστο.

Άρτεμις: Κάποιοι ήμασταν εγκλεισμένοι κα πριν τον αναγκαστικό εγκλεισμό, κάποιοι όχι. Δεν γνωρίζω αν τώρα ο περισσότερος κόσμος αποζητά την άθληση και τον χορό, ξέρω όμως πολύ καλά να σας πω, πως αν δεν κινούμαστε μια μέρα δεν θα μπορούμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι και δεν θα είμαστε απαραίτητα 70 χρονών. Το σώμα μας είναι το σπίτι μας πρέπει να το φροντίζουμε, να το αφήνουμε να αναπνέει, να το προστατεύουμε και να του δίνουμε σημασία. Ο χορός… θα βοηθούσε πολύ σε αυτό.

Πώς μπορούμε να ακούσουμε τις ιστορίες που αφηγείται το σώμα μας; Χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη τεχνική που μαθαίνεται; Μας δίνει το ίδιο το σώμα τα σημάδια;

Αντώνης: Όπως γράφει και η ψυχαναλύτρια AliceMiller ´´το σώμα δεν ψεύδεται ποτέ´´. Όταν ακούμε τις ανάγκες του και τα πραγματικά του συναισθήματα, απελευθερωνόμαστε. Στην αρχή βέβαια, είμαστε συνήθως μπερδεμένοι. Δεν ξέρουμε πως να ακούσουμε το σώμα μας, να αναγνωρίσουμε τα σημάδια που μας δίνει και να δώσουμε χώρο στον αυθεντικό μας εαυτό. Ζούμε συνεχώς σε ένα περιβάλλον όπου η ελεύθερη έκφραση λογοκρίνεται από όταν είμαστε πολύ μικροί. Η τεχνική στη δουλειά μας είναι πολύ σημαντική. Χρησιμοποιούμε μεθοδολογίες που έχουμε διδαχθεί και εφαρμόσει εδώ και 20 χρόνια σε ποικίλες ομάδες όπως το σωματικό θέατρο, τη δυναμική της ομάδας, μεθόδους σωματικής αφήγησης-storytelling και την επικοινωνία δίχως βία.

Βαγγέλης: Για τεχνικές θα μιλήσουν ο Αντώνης και η Άρτεμις καθώς είναι και οι πιο ειδικοί στο κομμάτι αυτό. Πέρα όμως από τεχνικές, εγώ μπορώ να πω ότι το σώμα, όπως και το μυαλό, αν δεν τα εκπαιδεύσεις και δεν τα ξυπνήσεις, θα μένουν σε λήθαργο. Δεν μπορούμε πάντα να καταλάβουμε τα σημάδια που μπορεί να μας δίνει το σώμα μας, οπότε χρειαζόμαστε εξάσκηση και μια καθοδήγηση, για να τα καταλαβαίνουμε και αυτό γίνεται κάνοντας μαθήματα. Το σώμα πλάθεται. Και από ιστορίες άλλο τίποτα. Το σώμα δουλεύει ως τρόπος έκφρασης της ψυχής και των συναισθημάτων μας. Και από αυτά ο άνθρωπος έχει μπόλικα. Και θα τελειώσω με τα λόγια της χορογράφου, Πίνα Μπάους που είπε σχετικά: «Δεν με ενδιαφέρει στους χορευτές το πως χορεύουν, αλλά τί τους ωθεί να χορέψουν»

Άρτεμις: Ό,τι δεν ακούμε ή δεν βλέπουμε είναι γιατί φοβόμαστε να το αντιμετωπίσουμε, αλλά όπως τα έχει πει καλύτερα και η Πίνα “Ο φόβος κινείται. Ο φόβος σε κάνει να δημιουργείς επειδή θέλεις να εφεύρεις έναν κόσμο που οι ιδέες και τα όνειρα σου λειτουργούν.’’ Αν κάνουμε ησυχία λοιπόν, σίγουρα θα ακούσουμε καλύτερα αυτό που θέλουμε να μας πούμε.

Δείτε το τρέιλερ του φεστιβάλ

Διαβάστε επίσης

Η Αιμιλία Υψηλάντη στο Infowoman.gr: Μια κατάκτηση της εποχής μας είναι ότι τα θέματα της ψυχικής υγείας δεν είναι ταμπού πια

Η συγγραφέας Σοφία Δημοπούλου στο Infowoman.gr: Να εκπαιδεύσουμε τα αγόρια μας να δείχνουν στις γυναίκες σεβασμό

“Οι πολιτικοί που καλούνται να διαχειριστούν την κρίση, είναι αμόρφωτοι, πολιτικά και κοινωνικά” -Ο Κωστής Καπελώνης μιλά στο Infowoman.gr

Σχετικά Άρθρα
Η Αγοραστή Αρβανίτη μιλά στο Infowoman.gr κι εξηγεί γιατί δεν αφήνει να την κυνηγούν τα στερεότυπα
Η Αγοραστή Αρβανίτη μιλά στο Infowoman.gr κι εξηγεί γιατί δεν αφήνει να την κυνηγούν τα στερεότυπα
%ce%b7-%cf%83%ce%ba%ce%b7%ce%bd%ce%bf%ce%b8%ce%ad%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%ad%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-gr-%cf%84%ce%b70
Η σκηνοθέτις Γεωργία Ανδρέου στο Infowoman.gr: Τη δυστυχία μας τη φτιάχνουμε μόνοι μας, όπως και την ευτυχία μας
Η Δήμητρα Ιωάννου στο Infowoman.gr: Στους φίλους που έχουν θέματα άγχους συστήνω πάντα ένα καλό βιβλίο
Η Δήμητρα Ιωάννου στο Infowoman.gr: Στους φίλους που έχουν θέματα άγχους συστήνω πάντα ένα καλό βιβλίο
Η Δρ Νάνσυ Μαλλέρου εξηγεί στο Infowoman.gr πώς μπορείς να ζήσεις χωρίς ενοχές και να αγαπήσεις εσένα!
Η Δρ Νάνσυ Μαλλέρου εξηγεί στο Infowoman.gr πώς μπορείς να ζήσεις χωρίς ενοχές και να αγαπήσεις εσένα!
Η Αιμιλία Υψηλάντη μιλά στο Infowoman.gr: Μια κατάκτηση της εποχής μας είναι ότι τα θέματα της ψυχικής υγείας δεν είναι ταμπού πια
Η Αιμιλία Υψηλάντη στο Infowoman.gr: Μια κατάκτηση της εποχής μας είναι ότι τα θέματα της ψυχικής υγείας δεν είναι ταμπού πια
Η συγγραφέας Σοφία Δημοπούλου στο Infowoman.gr: Να εκπαιδεύσουμε τα αγόρια μας να δείχνουν στις γυναίκες σεβασμό
Η συγγραφέας Σοφία Δημοπούλου στο Infowoman.gr: Να εκπαιδεύσουμε τα αγόρια μας να δείχνουν στις γυναίκες σεβασμό

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του