Αγγελική Aριάδνη Βούλγαρη: “Η ΑΓΑΠΗ βρίσκεται μόνο στο παρόν”

Διανύουμε δύσκολους καιρούς, περιόδους κρίσης σε πολλούς τομείς, οι οποίοι δικαιολογημένα οδηγούν πολλούς από εμάς στην εσωστρέφεια, στην θλίψη,στην απόγνωση… Αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα, είναι η επαφή μας με τους άλλους. Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να δώσει νόημα στην ύπαρξή μας, είναι η προσφορά μας προς τους άλλους. Όμως πώς; 

Η Αγγελική Aριάδνη Βούλγαρη, στο πρώτο της βιβλίο «Η Τέχνη της Σύνδεσης», μιλά στα βάθη της καρδιάς μας, στον πυρήνα της ύπαρξής μας και λειτουργεί ως πυξίδα ζωής. Η ίδια, παράλληλα, μιλά στο Infowoman.gr:

Το βιβλίο σας “Η Τέχνη της Σύνδεσης” βασίζεται στο τρίπτυχο “Τέχνη – Ψυχολογία – Πνευματικότητα”. Η Επιστήμη άραγε δεν χωρά στην προσπάθεια αυτή για ψυχική ανάταση;

Η ψυχολογία είναι πλέον μια επιστήμη. Αλλά ακόμα και επιστήμονες όπως κβαντικοί  φυσικοί ή αστροφυσικοί μιλούν και αποδεικνύουν με ένα τρόπο την ύπαρξη αυτού του αοράτου δικτύου που μας κρατά συνδεδεμένους.Ο Έλληνας αστροφυσικός Μάνος Δανεζης έχει μιλήσει αρκετά για αυτό .Ακόμα όμως και οι αποδείξεις πειραμάτων σε ζώα ,που δείχνουν πως αλληλοεπιρεαζονται ακόμα και όταν μεταφερθούν σε διαφορετική ήπειρο,αν το εξετάσουμε πιο ολιστικά,δηλαδή βάλουμε τη ματιά της πνευματικότητας (ή όπως θα έλεγε και ο ανθρωπόσοφος και κοινωνικός μεταρρυθμιστής Rudolf Steiner),την ματιά της “πνευματικής επιστήμης “,θα καταλάβουμε ότι πάλι επανερχόμαστε στο θέμα της ψυχής.Είμαστε συνδεδεμένοι μέσω της ομαδικής ψυχης.Για να καταλάβουμε τι είναι αυτό, ας φέρουμε στο μυαλό μας κάποια ήδη ζώων,όπως τα πουλιά ή τα ψάρια. Αυτή η τέλεια χορογραφημένη κίνηση τους, προέρχεται από την ομαδική τους ψυχή. Ο άνθρωπος έχει και ομαδική ψυχή και ατομική ψυχή.

Ζούμε σε μία εποχή κατά την οποία οι νέοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη “Σύνδεση” ως ηλεκτρονική διασύνδεση. Μπορούμε να “συνδεθούμε” πραγματικά μέσα από το διαδίκτυο; Και με ποιον τρόπο θα αποφύγουμε την παγίδα της αποξένωσης, παρά τους αμέτρητους ψηφιακούς φίλους που μπορεί να έχουμε;

Η εποχή που ζούμε είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μας απομακρύνει από τις αληθινές συνδέσεις οι οποίες προυποθέτουν την φυσική παρουσία.Την ενεργοποίηση των αισθήσεων, αφή, βλέμμα, άγγιγμα, όσφρηση, ακοή…

Μέσα από την τεχνολογική εποχή που διανύουμε, κινδυνεύουμε να χάσουμε τα στοιχεία που μας καθιστούν ανθρώπους.

Όταν λέω να χάσουμε, εννοώ να  ατροφίσουν αυτά που μας διαφοροποιπυν από τα ζώα και στο τέλος,να μεταλλαχθούμε.Ξερω ότι ακούγεται ίσως βαρύ ,αλλά θεωρώ ότι ταυτόχρονα με την τεχνολογική μας εξέλιξη και συνεχή εκπαίδευση,θα χρειαστεί να φροντίσουμε την ανθρώπινη μας υπόσταση.Πώς;Mέσα από συνειδητή εκπαίδευση του τι είναι ο άνθρωπος,από τι αποτελείται ,τι δεξιότητες/ποιότητες και αρετές έχει και τι δυνάμεις θα αποκτήσει αν εξασκηθεί συνειδητά πάνω σε αυτές.Δεν είμαι οπισθοδρομική ,ούτε κατά τις τεχνολογίας όμως θεωρώ ότι θέλει μεγάλη βαθμό αυτοσυνείδησης για να μην μας καταπιεί όλο αυτό.

%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-a%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%b4%ce%bd%ce%b7-%ce%b2%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b3%ce%b1%cf%81%ce%b7-%ce%b7-%ce%b1%ce%b3%ce%b1%cf%80%ce%b7-%ce%b2%cf%81%ce%af0

Όχι δεν μπορούμε να συνδέθούμε μέσα από το διαδίκτυο, όχι ολιστικά γιατί λείπουν η συμμετοχή ενός εκ των 3 βασικών αρχών από τις οποίες αποτελείται ο άνθρωπος.Λείπει η συμμετοχή του σώματος.Ο άνθρωπος αποτελείται από 3 διακεκριμενες αρχες .Σώμα,ψυχή και πνεύμα.Οι αρχές αυτές είναι μεν ξεχωριστές,αλλά ταυτόχρονα  διαπερνάει η μία την άλλη. Στην ψυφιακή εποχή απουσιάζει το σώμα με τις αισθήσεις.

Χρειάζεται να περιορίσουμε την χρήση των social media. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που περνούν λιγότερο χρόνο στα social και επιλέγουν τις φυσικές συνδέσεις, έχουν πιο υψηλα επίπεδα ευτυχίας.

Μια πρόταση είναι να βγάλουμε τα social σπό τα κινητά μας και να αφιερώνουμε συγκεκριμένο χρόνο που θα έχουμε προαποφασίσει καθημερινά.Με αυτό το τρόπο θα προστατευουμε και τις συνδέσεις μας.Πόσο συχνά είμαστε με κάποιον και ενώ μας μιλάβει το μυαλό μας , η ματιά μας και η έννοια μας , ειναι να απαντήσουμε σε μηνυματα, mail και λοιπά…

Η πορεία σας αποδεικνύει, ότι την δική σας αυτοπραγμάτωση την βρίσκετε μέσα από την ψυχοσυναισθηματική στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και δη παιδιών. Πόσο εύκολο είναι να διατηρήσεις το χαμόγελο και την αισιοδοξία σου, όταν έρχεσαι συστηματικά σε επαφή με τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση; Τι σας δίνει δύναμη να προχωράτε;

Η επενέργεια είναι διπλή και διττή. Απο τη μια παίρνεις δύναμη να έρχεσαι σε επαφή με τον πόνο και ίσως τον θάνατο,καθώς αυτό σε στρέφει σε μια κατάσταση ευγνωμοσύνης για αυτό που έχεις. Η ευγνωμοσύνη με τη σειρά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ΠΑΡΟΝ, και το παρόν είναι συνδεδεμένο με την ποιότητα της ΑΓΑΠΗΣ. Η ΑΓΑΠΗ βρίσκεται μόνο στο παρόν.

Εκεί γεμίζεις ενέργεια και δύναμη.Είναι πνευματικό κομμάτι αυτό που λέω τώρα καθώς η ΑΓΆΠΗ δεν είναι συναίσθημα, αλλά κατάσταση πνευματική .

Από την άλλη μεριά, η ψυχή κινδυνεύει να επιφορτιστεί με λύπη, βάρη που προέρχονται από αγχογόνες εμπειριες που αν δεν μεταβολιστούν με κάποιο τρόπο, μπορεί να αποβούν εώς και τραυματικές.

Επίσης ο φόβος είναι ένας μεγαλος κίνδυνος.Θυμάμαι όταν έμεινα έγκυος στην κόρη μου, είχα απίστευτες φοβίες για το αν θα βγει καλά το παιδί. Μου ερχόντουσαν συνεχώς εικόνες παιδιών που ήταν άρρωστα,παιδιά στα ογκολογικά,παιδιά με ειδικές ανάγκες ή καλύτερα διαφορετικές ανάγκες,παιδιά με σύνδρομα.Όλο αυτό με βασάνιζε πολύ τότε.Αυτό το κομμάτι είναι το ψυχικό.

Δύναμη μου δίνει η σχέση που έχω με την ποιότητα της ΕΛΠΙΔΑΣ. Θεωρώ χρέος μου να κάνω ότι μπορώ ,για να διατηρω ζωντανή την ελπίδα στους ανθρώπους .Ότι μπορώ και ότι μου αναλογεί.Τώρα πια την διατηρώ με μέσα απο την «Τέχνη της Σύνδεσης» και τις εκπαιδευσεις πάνω στην μεθοδο αυτή.Σαφώς το βιβλίο δεν είναι ότι θα το διαβάσεις και θα φωτιστείς.Αποτελει ένα “σκούντηγμα”,μια υπενθύμιση ,σαν να λέω «κοίτα προς τα εκεί». Μετά χρειάζεται training και η δουλειά που γίνεται σε ομάδες αυτοαναπτυξης.Τόσο σε εταιρικά περιβάλλοντα όσο και σε πιο αυτογνωσιακό πλαίσιο.

Διαπιστώνουμε καθημερινά, και όσο η οικονομική και κοινωνική κρίση βαθαίνει στη χώρα μας, ότι μετατρεπόμαστε σε μια κοινωνία ανθρωποφαγική. Η αλληλεγγύη μοιάζει να φθίνει, ο φόβος για τον “ξένο” που απειλεί τα “ίδια” να αυξάνεται. Τι θα μας βγάλει από αυτό το σκοτεινό τούνελ; Σε τι μπορούμε τελικά να ελπίζουμε;

Η απάντηση βρίσκεται και πάλι στην πνευματικότητα .Όχι όμως με την έννοια του spiritual και του new age.

Χρειαζόμαστε γνώση του  ανθρώπου.Πνευματική γνώση.Ο άνθρωπος είναι Πνεύμα και ένδυεται ένα σώμα και μετά έχει αποκτά και μια ψυχή, της οποίας βασικός σκοπός  είναι να μεταφέρει τα μυνήματα από το πνευμα προς το σώμα και ανάποδα.Αυτή είναι η πρωταρχική ΣΥΝΔΕΣΗ.Τετοιες γνώσεις δεν μας έδωσε ποτέ κανείς,σε κανένα σχολείο και φροντιστήριο,σε κανένα Πανεπιστήμιο.Γιατί άραγε..γιατί η Γνώση,αυτού του είδους είναι Δύναμη .Αντιθέτως μας, παραμυθιάζουν με αυτή τη φράση “η γνώση ειναι δύναμη”,και κανείς δεν μας λέει ποιά γνώση.

Οι γνώσεις οι ακαδημαϊκές δεν είναι δύναμη. Η γνώση του ανθρώπου και των απεριόριστων δυνατοτήτων του είναι Δύναμη.

%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-a%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%b4%ce%bd%ce%b7-%ce%b2%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b3%ce%b1%cf%81%ce%b7-%ce%b7-%ce%b1%ce%b3%ce%b1%cf%80%ce%b7-%ce%b2%cf%81%ce%af2

Μπορούμε να ελπίζουμε ναι, σε μια ανθρωπότητα αλληλεγγύης και αμοιβαιότητας γιατί όσο και σκοτεινό να φαίνεται το σήμερα ,βρισκόμαστε σε μια μετάβαση. Φεύγουμε από την ατομική και περνάμε σε μια πιο συλλογική συνείδηση.Οι άνθρωποι ξυπνάνε από τη λήθη,εδώ έχει βοηθήσει η τεχνολογία μέσα από το διαδίκτυο εν μέρη,ο κόσμος μπορεί πιο εύκολα να αποκτήσει πρόσβαση σε μεγάλες αλήθειες και διδάσκαλιες απ’ όλες τις παραδόσεις .Δεν έχει καμία σημασία ποια παράδοση θα του αποκαλύψει πράγματα.Η Αλήθεια άλλωστε  είναι μια και έχει εκφραστεί με διαφορετικούς τρόπους μέσα στους αιώνες.

Νομίζω το κλειδί για να βγούμε από το τούνελ είναι να ΤΟΛΜΑΜΕ.Να τολμάμε καθημερινά να εκφράζουμε την ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ μας.Με πίστη  στον εαυτό μας,ότι και να λέει η κοινή γνώμη,ότι και να πιστεύουν  οι πολλοί..με οποιοδήποτε κόστος.Μας εκπαιδεύουν ακόμα πιο συστηματικά  τα τελευταία χρόνια, να ακολουθούμε την μάζα,να ακολουθούμε τα πολλά  likes των άλλων,να ακολουθούμε αυτούς που ακολουθούνται και έτσι ξεχνάμε να ακολουθήσουμε εμας.Την δική μας εσωτερικη φωνή.Υπάρχε τόσος θόρυφος που δεν μπορούμε πλεον να την ακούσουμε.Μοιραία.Χρειάζεται να κλείσουμε τα ρολά στους περισπασμούς.

Ας εστιάσουμε στο να εκφράσουμε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη προσωπικότητα,ανόμοια και μοναδική. Με σεβασμό  και πίστη σε αυτό που είμαστε πραγματικά.

Και από κει θα απορεύσει και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο.

Ας προσπαθήσουμε να βλεπουμε στα μάτια των άλλων, τον ίδιο το Θεό. Δεν έχει να κάνει με το ποιός είναι ο άλλος, αλλά με το ποιοί είμαστε εμείς.

Διαβάστε ακόμα:

Σπάραξε η Ζωζώ Σαπουντζάκη πάνω από το φέρετρο της Μάρθας Καραγιάννη – Η σκηνή που συγκλονίζει

Πόσο θα κοστίσει φέτος η θέρμανση – Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, τζάκι ή σόμπα συμφέρει περισσότερο;

Γεωργία Μπίκα: Στο αρχείο μπαίνει η υπόθεση του καταγγελλόμενου βιασμού – Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημά της

Σχετικά Άρθρα
Ο Χρήστος Λιακόπουλος στο Infowoman: «Ο μεγαλύτερος δυνάστης μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός»
Ο Χρήστος Λιακόπουλος στο Infowoman: «Ο μεγαλύτερος δυνάστης μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός»
Ο Κωνσταντίνος Κυριακού στο Infowoman: «O Μποστ ξεσκεπάζει την πτωχευτική εξίσωση των πάντων προς τα κάτω»
Ο Κωνσταντίνος Κυριακού στο Infowoman: «O Μποστ ξεσκεπάζει την πτωχευτική εξίσωση των πάντων προς τα κάτω»
Η Ελένη Καρακούλη στο Infowoman: «Δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης στη ζωή, στη σχέση, στον έρωτα»
Η Έλενα Καρακούλη στο Infowoman: «Δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης στη ζωή, στη σχέση, στον έρωτα»
Λωξάντρα Λούκας: Ποια είναι η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο Down που είδαμε στον "Γιατρό" και μας συγκίνησε
Λωξάντρα Λούκας: Ποια είναι η ταλαντούχα ηθοποιός με σύνδρομο Down
Η Μάγδα Μαυρογιάννη στο Infowoman: «Η μουσική είναι το δυνατό μου κίνητρο, ενεργοποιεί την φαντασία μου»
Η Μάγδα Μαυρογιάννη στο Infowoman: «Η μουσική είναι το δυνατό μου κίνητρο, ενεργοποιεί την φαντασία μου»
Η Annick Brofman στο Infowoman: «Όλα μπορούν να θεραπευτούν»
Η Annick Brofman στο Infowoman: «Όλα μπορούν να θεραπευτούν»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του