Αναστασία Βούλγαρη: «Ο έρωτας είναι η αρχή των πάντων»

Το ποιητικό κείμενο της Αναστασίας Βούλγαρη «ΟΡΚΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ» – από τη συλλογή «Το φως λιγόστεψε στην άκρη της πόλης» (εκδόσεις Εύμαρος, 2016)- παρουσιάζεται στη ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ του Θεάτρου ΑΛΜΑ από τις 14/2/2020 και για 6 μόνο παραστάσεις σε σκηνοθεσία Αλέξιου Κοτσώρη.

Μια παράσταση για την πίστη και τον έρωτα στην πιο ολοκληρωμένη του διάσταση, όταν το ιδεατό γίνεται πραγματικότητα. 

Η υπόθεση: Όταν οι φωτιές καίνε τα πάντα, ο ορκισμένος αρχέτυπος έρωτας ετοιμάζεται να νικήσει ξανά. Ο Άντρας αρνείται να φύγει χωρίς εκείνη, αυθαίρετα βρίσκεται ακόμα εδώ και συμπάσχει με την αγαπημένη του, της «μιλά» μέσα από την υπερκόσμια πλέον υπόστασή του και περιμένει πότε θα την κρατήσει ξανά στην αγκαλιά του. Η Γυναίκα όμως αδυνατεί να αντιληφθεί την παρουσία του. Αναμετράται με την μοναξιά της, τη ζωή, τον κοινωνικό περίγυρο, τον χρόνο και θρηνεί την απώλεια του αγαπημένου της που χάθηκε στις μεγάλες φωτιές. Μάχεται για να είναι και πάλι με εκείνον που αγάπησε, τώρα ξέρει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς αυτόν. Θα απελευθερωθεί από την οδύνη; Το παρόν ορίζει την επιλογή.

Εμείς μιλήσαμε με την συγγραφέα του έργου, Αναστασία Βούλγαρη, στην προσπάθειά μας να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα γι΄αυτό…

Με ποιά αφορμή γράψατε το έργο;

Ήταν ένα ηλιόλουστο χειμωνιάτικο πρωινό. Άκουγα μια αγαπημένη μουσική και ήμουν πολύ συγκινημένη. Έπιασα την πένα μου και το τετράδιό μου και έγραψα μονομιάς την πρώτη γραφή.

Είχε προηγηθεί μια αλληλουχία γεγονότων και συναισθημάτων. Συσσωρευμένοι ψυχικοί πόνοι, συσσωρευμένες απογοητεύσεις, ελπίδες που έσβησαν, αλλά και μεγάλες χαρές, και ερωτικές εμπειρίες ανεπανάληπτης ομορφιάς έγιναν ένας χείμαρρος λόγου, που ξεχείλισε μέσα στην καρδιά μου κι εκείνη μην μπορώντας να συγκρατήσει την ορμή του με πρόσταξε να γράψω. Έτσι γεννήθηκε ο «Όρκος στο παρόν».

Καθώς έγραφα η ηρωίδα μου ξέφυγε από εμένα, από τον δικό μου κόσμο, αυτονομήθηκε, δημιούργησε τον δικό της κόσμο και καθοδήγησε τη σκέψη μου και το χέρι μου που την έπλασε. Ύστερα, διάβασε το κείμενο ο Αλέξιος Κοτσώρης (είχε αναλάβει την σκηνοθεσία της παρουσίασης της ποιητικής μου συλλογής «Το φως λιγόστεψε στην άκρη της πόλης», στην οποία συμπεριλαμβάνεται το συγκεκριμένο κείμενο) και αγάπησε τη Γυναίκα, και θέλησε να της δώσει σάρκα και οστά, γι αυτό συνάντησε την Άννα Ψαρρά, που κι εκείνη με τη σειρά της την αγάπησε και δέχτηκε να την ενσαρκώσει. Στη συνέχεια, ο Αλέξιος με παρότρυνε να γράψω τα λόγια του Άντρα.

Θυμάμαι, καθώς έγραφα αναρωτήθηκα τι δουλειά θα έκανε ο Άντρας και τότε μεμιάς ανασύρθηκαν από το μυαλό μου οι τρομακτικές εικόνες από τις φωτιές του 2007 και του 2008, την Αρχαία Ολυμπία στις φλόγες και τα δέντρα της Πάρνηθας να λαμπαδιάζουν, κι έτσι ο Άντρας έγινε πυροσβέστης.

Πού είναι αφιερωμένο;

Στους άντρες και στις γυναίκες που δίνονται ολοκληρωτικά σ’ έναν έρωτα. Σε όλους εκείνους και εκείνες που κάνουν πράξεις αυτοθυσίας, όπως ο ήρωας μου. Στους πιλότους Δημήτρη Στοϊλίδη και Ιωάννη Χατζούδη, που έδωσαν τη ζωή τους για να σώσουν από τη φωτιά τα σπίτια στη Ν. Εύβοια, μεταξύ αυτών και το εξοχικό σπίτι των γονιών μου.

Ποιός είναι ο κεντρικός άξονας του έργου;

Ο κεντρικός άξονας του έργου είναι η απόλυτη αγάπη και ο ιδεατός έρωτας που γίνεται πραγματικότητα. Γύρω από αυτόν τον άξονα ο λυρισμός δύο ανθρώπων ερωτευμένων με τη ζωή. Ευγνώμονες για το δώρο της ζωής δίνουν τον καθημερινό όρκο στο παρόν. Έτσι θρέφουν τη ζωή με έρωτα και τον έρωτα με ζωή, όπως γράφω στο κείμενό μου. Δύο άνθρωποι που ενώθηκαν και αφιέρωσαν τη ζωή τους στο αιώνιο ωραίο.

Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στον θεατή;

Ο έρωτας είναι η αρχή των πάντων. Μας ελευθερώνει, μας ανυψώνει ψυχικά και πνευματικά και μας δίνει τη δύναμη να νικήσουμε τους φόβους μας.

Συντελεστές

Κείμενο | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Σκηνοθεσία | ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΤΣΩΡΗΣ

Μουσική | ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΙΟΛΑΣ

Στίχοι τραγουδιών | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΝΤΑΖΗ

Βοηθός σκηνοθέτη | ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΟΥ

Φωτογραφίες | ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΙΑΣΚΟΥΡΗΣ

Φωτισμοί: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

Παραγωγή | ΑΠΟΗΧΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΘΕΑΜΑΤΑ

Παίζουν: ΑΝΝΑ ΨΑΡΡΑ | ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΤΣΩΡΗΣ

Στα τραγούδια της παράστασης ακούγεται η Αργυρώ Καπαρού

Παραστάσεις:

Παρασκευή 14 & 21 Φεβρουαρίου ώρα 20:00

Σάββατο 15 & 22 Φεβρουαρίου ώρα 20:00

Κυριακή 16 & 23 Φεβρουαρίου ώρα 18:30

Διάρκεια: 60’

Τιμές εισιτηρίων: 13 €| 10 € φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+

Σχετικά Άρθρα
%ce%b7-%ce%bc%ce%ac%ce%b3%ce%b4%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%85%cf%81%cf%8c%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b7-%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-bee0
Η Μάγδα Μαυρόγιαννη μιλά στο Infowoman για τον Beethoven και την Αθάνατη Αγαπημένη
%cf%81%cf%89%ce%b3%ce%bc%ce%b5%cf%83-%ce%bc%ce%af%ce%b1-%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%b8%ce%b5%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%ce%ba%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b80
[ΡΩΓΜΕΣ]: Μία χοροθεατρική σκηνική σύνθεση – Η δημιουργός Χριστίνα Κυριαζίδη μιλά στο Infowoman
%ce%bf-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%ad%cf%87%ce%b5%ce%b9-%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%cf%89%cf%80%ce%bf-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b1%cf%820
«Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας»: Οι πρωταγωνίστριες της παράστασης μιλούν στο Infowoman
%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%ad%ce%ba%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%bd%ce%b5%cf%8d%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%ba0
Χριστίνα Πετρολέκα στο Infowoman: «Εμπνεύστηκα την Νέλλη από τη γιαγιά μου – Έβρισκε πάντα τη χαρά μέσα στην μοναξιά της»
Η Ελένη Αλιφραγκή στο Infowoman: «Στο έργο του Θεοτόκη εντόπισα, ότι στο σκοτάδι κρύβονται τα περισσότερα χρώματα»
Η Ελένη Αληφραγκή στο Infowoman: «Στο έργο του Θεοτόκη εντόπισα, ότι στο σκοτάδι κρύβονται τα περισσότερα χρώματα»
%ce%b7-%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%ae%ce%bd%ce%b7-%ce%b4%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b9%cf%84%ce%b6%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%84%ce%bf0
Η Ειρήνη Δερμιτζάκη στο Infowoman: Το αντίδοτο στη μοναξιά δεν είναι η φήμη και το χρήμα, αλλά οι διαπροσωπικές σχέσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του