Η ανθεκτικότητα είναι κάτι που βιώνεται μέσα στις σχέσεις, μέσα στο διάλογο και την εμπειρία της συνάντησης με τους άλλους. Οι αλλαγές και οι ανατροπές των πλαισίων μάς οδηγούν σε αβεβαιότητες και σε μετακινήσεις από τις οικείες και γνώριμες εμπειρίες στο ανοίκειο και το καινούργιο.
Στην οπτική μας η ανθεκτικότητα και η ευαλωτότητα δεν είναι σε σύγκρουση ούτε σε αντίθεση αλλά συμπληρώνουν η μία την άλλη ως συνθήκες, ως ψυχικές καταστάσεις εμπλουτίζοντας με τον τρόπο τους τον εαυτό και την ταυτότητά μας.
Σκοπός & Στόχοι του Προγράμματος
Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στην απόκτηση των κατάλληλων γνώσεων, δεξιοτήτων και συμπεριφορών για την παροχή αποτελεσματικών συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών που έχουν σαν στόχο την ψυχική ενδυνάμωση και την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας, σε άτομα, ομάδες και οργανισμούς. Μετά το πέρας του προγράμματος, οι επιμορφωμένοι θα είναι σε θέση:
α) να αξιοποιήσουν πλήρως τις σύγχρονες μεθόδους, μέσα και τεχνικές για την ψυχική ενδυνάμωση στην επαγγελματική τους σχέση με τους ανθρώπους που έχουν βιώσει τραύματα ή κρίσεις σε ατομικό ή κοινωνικό επίπεδο.
β) να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την υιοθέτηση και σωστή πρακτική εφαρμογής πρακτικών και τεχνικών για την ψυχική ανθεκτικότητα
γ) να σχεδιάσουν, οργανώσουν και να υλοποιήσουν οργανωμένες παρεμβάσεις με βάση μια τεκμηριωμένη και σύγχρονη θεωρία για τις θεμελιώδεις αρχές και δεοντολογικές πρακτικές της παροχής υπηρεσιών για την ψυχική ενδυνάμωση και την ανθεκτικότητα.
Στο τέλος του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι/ες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο Handbook με ασκήσεις και βιωματικά εργαστήρια, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιήσουν στη δουλειά με άτομα, ομάδες και οργανισμούς.
Σε ποιους απευθύνεται
Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς/ες, σε απόφοιτους/ες σχολών κοινωνικής εργασίας, σε απόφοιτους/ες σχολών κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, σε απόφοιτους/ες σχολών ψυχολογίας καθώς και σύμβουλους ψυχικής υγείας, σε εργαζόμενους/ες στο πεδίο της παιδικής προστασίας, σε χώρους φιλοξενίας και υποδοχής προσφύγων, κακοποιημένων ή άλλων ευάλωτων πληθυσμών ή συντονιστές/στριες ομάδων.
Τύπος Προγράμματος
Το Πρόγραμμα οδηγεί στην χορήγηση Bεβαίωσης Επιμόρφωσης και σε όσες και όσους επιθυμούν και Certification in Psychological resilience techniques & skills.
Διάρκεια Προγράμματος
Το Πρόγραμμα υλοποιείται διαδικτυακά και έχει συνολική διάρκεια 119 ώρες (θεωρητική, βιωματική και πρακτική κατάρτιση και εποπτεία) και είναι δομημένο στη βάση 7 αυτοτελών θεματικών ενοτήτων. Το Πρόγραμμα συνδυάζει τη θεωρητική γνώση με τη βιωματική εμπειρία, τη συμμετοχή σε ομάδες αυτογνωσίας και αναστοχασμού (28 ώρες) και την εποπτεία (21 ώρες) για την καλύτερη κατανόηση και εμπέδωση της θεωρητικής κατάρτισης, αλλά και την εφαρμογή των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Έναρξη: Φεβρουάριος 2021
Λήξη: Σεπτέμβριος 2021
Δείτε αναλυτικά τις θεματικές ενότητες ΕΔΩ
«Ομάδα αυτογνωσίας»
Συνολική Διάρκεια: 28 ώρες
Η ομάδα αυτογνωσίας θα υλοποιείται ανά 15 ημέρες. Κάθε συνάντηση θα διαρκεί 2 ώρες και θα είναι συνδεδεμένη με το θεωρητικό μέρος του προγράμματος. Σημ: Τα βιωματικά εργαστήρια που περιλαμβάνονται στον κύριο κορμό του προγράμματος είναι ανεξάρτητα από την ομάδα αυτογνωσίας, η οποία είναι επικεντρωμένη στη διερεύνηση της προσωπικής ανθεκτικότητας και στην φροντίδα της ευαλωτότητας.
Εποπτεία: Η ομάδα εποπτείας θα υλοποιείται μία Κυριακή κάθε μήνα για ένα τρίωρο.
Συνολική Διάρκεια: 119 ώρες (17 ώρες ανά μήνα)
Κόστος Συμμετοχής
Ανά συμμετέχοντα: 180 ευρώ ο μήνας και 45 ευρώ το certification στο τέλος
Ημερομηνίες υλοποίησης εκπαιδευτικών διημέρων: 27-28/2/2021, 27-28/3/2021, 24-25/4/2021, 22-23/5/2021, 12-13/6/2021
Οι ημερομηνίες για τις εποπτικές συναντήσεις θα ανακοινωθούν σύντομα, όπως και οι ημερομηνίες για την υλοποίηση της ομάδας προσωπικής ανάπτυξης με επίκεντρο την ανθεκτικότητα.
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News