Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Πορεία: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής

σχολή-πυροδότησης-θεατρικής-γραφής-τ

Μετά από δυο χρονιές λειτουργίας, η διετούς φοίτησης Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία, μπαίνει στην τρίτη ακαδημαϊκή χρονιά της. Στην διετία 2019-2021 φοίτησαν στην Σχολή 49 σπουδαστές και έγραψαν μέσα στα πλαίσια της μαθητείας σε αυτήν 109 έργα – τέσσερα από αυτά, παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, ήδη έχουν πάρει έναν δρόμο προς την παραστατική τους εκδοχή. Επίσης στην διετία αυτή δημιουργήθηκαν 60 τρίλεπτα βίντεο με αποσπάσματα των έργων στα οποία συμμετέχουν κορυφαίου ηθοποιοί του ελληνικού θεάτρου.

Αναλυτικότερα:

Α. Το πρόγραμμα της Σχολής Πυροδότησης για το έτος 2021-2022

Το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 η Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία με εισηγητές τους συγγραφείς Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και Θανάση Τριαρίδη και βοηθούς εισηγητές τους Μάνο Κουνουγάκη και Ανθή Τσιρούκη θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου του 2021 και  θα περιλαμβάνει και πάλι δύο ανεξάρτητους ετήσιους κύκλους: τον Κύκλο Γενικής Πυροδότησης (Εισαγωγή) και τον Κύκλο Εξειδίκευσης. Οι κύκλοι αυτοί θα έχουν ως στόχο την παραγωγή δύο νέων έργων από  κάθε σπουδαστή μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Οι συμμετέχοντες στους δύο Κύκλους της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής θα προκύψουν κατόπιν αποστολής βιογραφικού και δείγματος γραφής έως τις 29 Σεπτεμβρίου στην ειδικά διαμορφωμένη φόρμα στο site της Σχολής. Αναλυτικά η προκήρυξη ενδιαφέροντος και οι όροι συμμετοχής για κάθε ενδιαφερόμενο βρίσκονται εδώ

Β. Απολογισμός πεπραγμένων της δεύτερης χρονιάς λειτουργίας της Σχολής (ακαδημαϊκό έτος: 2020-2021)

H δεύτερη χρονιά της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και ολοκληρώθηκε τον Ιουνίου του 2021. Βασικοί εισηγητές ήταν οι Θανάσης Τριαρίδης και Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης και βοηθός εισηγητής ο Μάνος Κουνουγάκης.

Μετά από την προκήρυξη ενδιαφέροντος που δημοσίευσε το Θέατρο Πορεία και την κατάθεση αιτήσεων συμμετοχής από τους ενδιαφερομένους σχηματίστηκαν εν τέλει, μετά από προσεχτική επιλογή, δύο Τμήματα.

%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%b4%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%b8%ce%b5%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae%cf%82-%cf%840

Το Τμήμα Γενικής Πυροδότησης όπου συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν το έτος φοίτησης 15 σπουδαστές-συγγραφείς (οι Δήμητρα Αθανασοπούλου, Μαρία Βρεττού, Αργυρώ Βώβου, Δανάη Δημοπούλου, Μάρω Κακαβέλα, Μαριάντζελα Κατσαβριά, Κατερίνα Λιαποπούλου, Θεανώ Ηλιάδη Λιήμπεκ, Βαγγέλης Μανούβελος, Άσπα Μαυραντώνη, Μαρία Μπαρμπατσάλου, Χρήστος Νταμπακάκης, Λίλα Παντελίδου, Βιργινία Παπατρέχα και Πέτρος Φωκιανός).

Το Τμήμα Εξειδίκευσης όπου συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν το έτος φοίτησης 16 σπουδαστές-συγγραφείς (οι Κωνσταντίνος Αβράμης, Θεανώ Ακριβοπούλου, Δημήτρης Βαλελής, Βανέσσα Βαίτση. Λεωνίδας Βουρδονικόλας, Ευαγγελία Γατσωτή, Βάσω Γιαννακοπούλου, Χρύσα Γκοτζαμάνη, Κωνσταντίνος Γοργολίτσας, Μαρία Δριμή, Γιώργος Καλτσάς, Σπύρος Κούτμος, Αλεξάνδρα Καλτσογιάννη, Τέρψη Κονταργύρη, Ειρήνη Σοφιανού, Γιάννης Φαρσάρης)

Κάτω από την εποπτεία και καθοδήγηση των εισηγητών γράφτηκαν 52 έργα, τα οποία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Θεάτρου Πορεία.

Γ. Κινηματογράφηση Αποσπασμάτων

Για την καλύτερη διάδοση των έργων κινηματογραφήθηκαν 31 αποσπάσματα σε συνθήκη αναλογίου από 31 έργα (ένα από κάθε σπουδαστή-συγγραφέα) από τον Πάτροκλο Σκαφίδα. Στα αποσπάσματα συμμετέχουν κορυφαίοι ηθοποιοί του ελληνικού θεάτρου όλων των γενεών. (βλ. εδώ)

Δ. Ένταξη τριών έργων της Σχολής στο παραστασιακό ρεπερτόριο του Θεάτρου Πορεία για την χρονιά 2021-2022 και 2022-2023

Τον μήνα Μάιο του 2021 μια Επιτροπή του Θεάτρου Πορεία αποτελούμενη από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Πορεία Δημήτρη Τάρλοου, τον συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη και την δραματολόγο και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου Έρι Κύργια, διάβασε 31 παραχθέντα έργα της Σχολής Πυροδότησης (ένα από κάθε σπουδαστή) επιλέγοντας το έργο Garamond 12 της Μαρίας Δριμή για να ενταχθεί στο ρεπερτόριο του Θεάτρου Πορεία τη σεζόν 2022-2023 στα πλαίσια της δράσης Νέο Αίμα. Στα πλαίσια της ίδιας δράσης τη φετινή σεζόν (2021-2022) θα ανεβούν τα έργα Labor της Ανθής Τσιρούκη και Νυχιάγκ της Ευαγγελίας Γατσωτή, τα οποία γράφτηκαν στη Σχολή Πυροδότησης το έτος 2019-2020.

Site Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής Θεάτρου Πορεία: poreiatheatre.com/academy/

Διαβάστε επίσης

«Εμείς οι Κούρδοι δεν έχουμε χώρα, στη Συρία τα έχουμε χάσει όλα» – Η συγκινητική ιστορία της Ρίμα στο Game of Chefs

Locomondo: Έρχονται στο Faliro Summer Theater για δύο ξεχωριστές συναυλίες

«Για Λόγους Τιμής»: Το βιβλίο για την έμφυλη βία είναι πιο επίκαιρο από ποτέ

Σχετικά Άρθρα
Σεμινάριο Φωτογραφίας Studio από το iFocus Seminars - Για να βγάζετε φωτογραφίες σαν επαγγελματίες!
Σεμινάριο Φωτογραφίας Studio από το iFocus Seminars – Για να βγάζετε φωτογραφίες σαν επαγγελματίες!
Πρόσκληση για συμμετοχή στο επιστημονικό συνέδριο του ΕΚΠΑ για τον Έρωτα -Πού θα στείλετε τις αιτήσεις της
Πρόσκληση για συμμετοχή στο επιστημονικό συνέδριο του ΕΚΠΑ για τον Έρωτα -Πού θα στείλετε τις αιτήσεις της
Καλοκαιρινό Θεατρικό Σεμινάριο στη Μεθώνη από την Fabrica Athens
Καλοκαιρινό Θεατρικό Σεμινάριο στη Μεθώνη από την Fabrica Athens
Η φιλοσοφία επιστρέφει στην Ακαδημία Πλάτωνος - Δράσεις για μικρούς και μεγάλους
Η φιλοσοφία επιστρέφει στην Ακαδημία Πλάτωνος – Δράσεις για μικρούς και μεγάλους
Πώς η θρησκεία σε συνεργασία με την ιατρική μπορούν να ανακουφίσουν την αρρώστια και να προωθήσουν την ανθρώπινη ευζωία;
Πώς η θρησκεία σε συνεργασία με την ιατρική μπορούν να ανακουφίσουν την αρρώστια και να προωθήσουν την ανθρώπινη ευζωία;
%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bc-%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%86%cf%8e%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b7-%cf%86%ce%bf0
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Για πρώτη φορά οι κλασικές γλώσσες ενώνονται σε ένα πραγματικά μοναδικό γεγονός!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του