Πάνω από 2.000 άτομα ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα «Σοφή Παρέα στο Μουσείο» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Πάνω από 2,000 άτομα άνω των 65 ετών συμμετείχαν στο κοινωνικό πρόγραμμα «Σοφή Παρέα στο Μουσείο» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που την τελευταία τριετία πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη και συνεργασία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος.

Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο του 2019 έως και τον Δεκέμβριο 2021, ο απολογισμός της τριετίας περιλαμβάνει 148 εργαστήρια εντός και εκτός Μουσείου, δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά, όπως εργαστήρια σε μη κερδοσκοπικά γηροκομεία της Αττικής, εβδομαδιαία εργαστήρια ΚΑΠΗ Δήμων μέσα στο Μουσείο αλλά και διαδικτυακά εργαστήρια σε γηροκομεία όλης της χώρας.

%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-2-000-%ce%ac%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1-%cf%89%cf%86%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b1%ce%bd-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b30

Δράσεις μέσα στα γηροκομεία

Την περίοδο από Ιανουάριο 2019 μέχρι Μάρτιο 2020 πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης 45 εκπαιδευτικά εργαστήρια σε 15 μη κερδοσκοπικά γηροκομεία σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως στο κέντρο της Αθήνας, στη Νέα Σμύρνη, στο Μοσχάτο, στην Πεύκη, στην Παλαιά Φώκαια κ.α.

Ειδικότερα, σε κάθε γηροκομείο πραγματοποιήθηκαν 3 εργαστήρια, σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου seveneleven, η οποία διαθέτει εμπειρία και γνώση στην οργάνωση ψυχαγωγικών προγραμμάτων σε γηροκομεία. Το πρόγραμμα απευθύνθηκε σε πάνω από 500 άτομα τρίτης ηλικίας σε γηροκομεία, εκ των οποίων περίπου το 85% ζει με κάποια μορφή άνοιας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υλοποιήθηκαν στα γηροκομεία πλήθος δράσεων ειδικά σχεδιασμένες για τα άτομα τρίτης ηλικίας, όπως ειδικά προσαρμοσμένη εισαγωγή στον κυκλαδικό πολιτισμό, παρουσίαση πετρωμάτων και κυκλαδικών ειδωλίων, ηχητικά ερεθίσματα, όπως ο ήχος της θάλασσας και του ανέμου αλλά και συμμετοχή σε καλλιτεχνικές δράσεις. Τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο 2020, σε τρία γηροκομεία πραγματοποιήθηκαν επίσης εικονικές ξεναγήσεις στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με τη χρήση γυαλιών εικονικής πραγματικότητας.

%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-2-000-%ce%ac%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1-%cf%89%cf%86%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b1%ce%bd-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b32

Εργαστήρια ΚΑΠΗ μέσα στο Μουσείο

Την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκαν 37 εκπαιδευτικά εργαστήρια μέσα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για δομές ΚΑΠΗ του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Νίκαιας και του Δήμου Αμαρουσίου. Τα εργαστήρια υλοποιούνταν σε εβδομαδιαία βάση και συμμετείχαν σε αυτά 740 άτομα τρίτης ηλικίας. Στο πρώτο μέρος των επισκέψεων, τα μέλη των ΚΑΠΗ παρακολουθούσαν μία ειδικά προσαρμοσμένη ξενάγηση στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου με έμφαση στις προθήκες με τα παιδικά παιχνίδια στην αρχαιότητα. Στο δεύτερο μέρος, οι συμμετέχοντες συζητούσαν για τα δικά τους παιδικά χρόνια και τα παιχνίδια που παίζανε εκείνοι όταν ήταν παιδιά ενεργοποιώντας τις παιδικές τους μνήμες. Στο τέλος, συμμετείχαν σε καλλιτεχνική δράση όπου δημιουργούσαν το δικό τους παιχνίδι από πηλό και άλλα καλλιτεχνικά υλικά.

%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-2-000-%ce%ac%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1-%cf%89%cf%86%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b1%ce%bd-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b34

Διαδικτυακές δράσεις κατά την περίοδο του lockdown

Κατά τη διάρκεια του lockdown, το πρόγραμμα συνεχίστηκε σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου seveneleven σε διαδικτυακή μορφή, όπου προσφέρθηκαν συνολικά 66 διαδικτυακά εργαστήρια σε 22 γηροκομεία- 3 στο κάθε ένα- σε περίπου 800 άτομα συνολικά. Τα εργαστήρια περιλάμβαναν διαδικτυακή ξενάγηση στην κυκλαδική συλλογή του Μουσείου, διαδραστική εισαγωγή στον κυκλαδικό πολιτισμό καθώς και ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο όπου οι επωφελούμενοι δημιούργησαν το δικό τους ειδώλιο από αλουμινόχαρτο. Η διαδικτυακή μορφή αυτής της δράσης έδωσε την ευκαιρία σε γηροκομεία που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας να συμμετέχουν. Έτσι το πρόγραμμα «άνοιξε» ακόμη περισσότερο σε άτομα που μπορεί να μην είχαν επισκεφθεί το Μουσείο ποτέ ούτε να είχαν έρθει σε επαφή με τον κυκλαδικό πολιτισμό.

Το πρόγραμμα «Σοφή Παρέα στο Μουσείο» ξεκίνησε το 2016 και απευθύνεται σε άτομα άνω των 65. Από το 2019 έως τον Δεκέμβριο 2021 Το πρόγραμμα εξελίχθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος. Με τη σύμπραξη των δύο Ιδρυμάτων επιτεύχθηκε ο κύριος στρατηγικός στόχος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, να γίνει ένα Μουσείο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με νέες δράσεις.

Περισσότερες πληροφορίες στο cycladic.gr

Διαβάστε επίσης

Σασμός: Η σκηνή στη φυλακή με Μαρίνα και Αστέρη καθήλωσε το κοινό – Ο πόνος της μάνας!!

Σκέφτεστε να ανανεώσετε την κουζίνα; Ιδού, μικρές ιδέες που θα κάνουν τη διαφορά

3 νέες γαστρονομικές αφίξεις στην Αθήνα δίνουν λαχταριστή, ιταλική γεύση στα κρύα βράδια μας

Σχετικά Άρθρα
ΙΑΣΩ: Σεμινάριο"Ian Donald 11th Advanced Course of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology: Difficult Cases Best Solutions"
ΙΑΣΩ: Σεμινάριο”Ian Donald 11th Advanced Course of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology: Difficult Cases Best Solutions”
iFocus Workshops: Φωτογραφίζοντας στην Αθήνα με τον Νίκο Οικονομόπουλο - 5ήμερο εργαστήρι
iFocus Workshops: Φωτογραφίζοντας στην Αθήνα με τον Νίκο Οικονομόπουλο – 5ήμερο εργαστήρι
Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Θεάτρου βασισμένο στην τεχνική της Katie Mitchell και στο σύστημα Στανισλάφσκι
Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Θεάτρου βασισμένο στην τεχνική της Katie Mitchell και στο σύστημα Στανισλάφσκι
%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%cf%83%cf%84o-%cf%81%ce%bf%ce%b6-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-%ce%b1%cf%84%ce%bc%cf%8c%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b5%ce%bb0
Όλα στo ροζ. Διάθεση, ατμόσφαιρα, αποτελέσματα. To workshop του Infowoman.gr ήταν αυτο που χρειαζόμαστε…
«Democracy & Wellbeing Weekend» στην Costa Navarino με καταξιωμένους ομιλητές
«Democracy & Wellbeing Weekend» στην Costa Navarino με καταξιωμένους ομιλητές
Οι 5 καλύτερες επιλογές σεμιναρίων για να παρακολουθήσεις
Οι 5 καλύτερες επιλογές σεμιναρίων για να παρακολουθήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του