3 λόγοι για να μείνετε μακριά από δυσλειτουργικές σχέσεις

– Ο φίλος μου δεν μου φέρεται καλά αλλά προσπαθεί και κατά βάθος είναι καλό παιδί.

– Η φίλη μου ποτέ δεν κρατάει το στόμα της κλειστό αλλά εγώ την εμπιστεύομαι!

– Ο συνεργάτης μου δεν εκτιμάει καθόλου τη δουλειά μου αλλά ο καημένος είναι υπό πίεση!

Βλέπετε καμιά παραδοξολογία στις παραπάνω φράσεις; Κάτι οξύμωρο; Μήπως αναγνωρίζεται τον εαυτό σας κατά καιρούς;

Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε από την αρχή: Κάθε σχέση καθορίζεται από τις προσδοκίες και τα όρια του κάθε μέρους. Όσο κι αν πιστεύουμε κάτι διαφορετικά, τελικά πάντα ξαναγυρίζουμε σε αυτά. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι τόσο για τις προσδοκίες μας όσο και για τα όριά μας. Αυτό αφορά κάθε σχέση στη ζωή μας: ερωτική, επαγγελματική, φιλική, οικογενειακή. Όπως σε όλα τα πράγματα κάτι επίσης σημαντικό είναι το μέτρο. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για μέτρο στην ενσυναίσθηση, στην ευαισθησία, στον εγωισμό, ακόμα και στη συμπόνια.

Η παγίδα των σχέσεων

Σε κάθε σχέση υπάρχει μια παγίδα: έχουμε την απόλυτα φυσική και κατανοητή ανάγκη να νιώθουμε αρεστοί, αγαπητοί, ελκυστικοί ή αποδεκτοί. Έτσι δείχνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, επενδύουμε στον άλλο και στη σχέση κι ελπίζουμε ότι θα εισπράξουμε αυτό που θέλουμε. Είμαστε συμπονετικοί στο πρόβλημά του, νοιαζόμαστε, προσπαθούμε να μπούμε στη θέση του και να τον καταλάβουμε / δικαιολογήσουμε. Και τίποτε από όλα αυτά δεν είναι κακό. Εκτός κι αν χάσουμε το μέτρο, ή τον εαυτό μας στην πορεία.

Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων που ηθελημένα ή όχι θυματοποιούνται;

  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Απέχθεια προς τις κάθε μορφής εντάσεις
  • Ισχυρή αίσθηση καθήκοντος
  • Μεγάλη προθυμία να κατανοήσουν “το πρόβλημα του άλλου”
  • Προτεραιότητα στα θέλω των άλλων
  • Ανάγκη έγκρισης και αποδοχής
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Αίσθηση ότι τους υποτιμούν
  • Υπέρμετρο φόβο για το “τι θα γίνει αν…”

Ξεκάθαρος ο ρόλος μας

Όσο κι αν ακουστεί παράδοξο θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σε κάθε σχέση είναι χρήσιμο να είναι ξεκάθαρος ο ρόλος μας και σε ελάχιστες εξαιρέσεις να αναλαμβάνουμε και κάποιον άλλο ρόλο. Αν για παράδειγμα πρόκειται για το σύντροφό μας, πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να είμαστε -εκτός από τα προφανή- και η μαμά του, ο μέντοράς του, η γραμματέας του κλπ. (Ακόμα και με το παιδί μας είναι καλό να οριοθετήσουμε τη σχέση μας: μαμά, δασκάλα, φίλη, υπηρέτρια, οδηγός…)

Αν εμείς δεν επιλέξουμε και σεβαστούμε τα όρια μας, τότε αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε εγκλωβισμένοι σε σχέσεις που δεν μας ωφελούν και είναι δυσλειτουργικές. Αν δεν έχετε ακόμα πειστεί, θα θέλαμε να σας θυμίσουμε 4 καλούς λόγους γιατί να μείνετε μακριά από τέτοιου είδους καταστάσεις.

Δώστε προσοχή στα παρακάτω

Σας ρουφάνε ενέργεια. Όποιος το έχει βιώσει ξέρει πόσο στραγγισμένος νιώθεις μέσα σε μια τέτοια σχέση. Παρεμπιπτόντως, όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο απαιτητική γίνεται σε χρόνο κι ενέργεια η δυσλειτουργική σχέση

Σας τρώνε χρόνο από τις λειτουργικές σχέσεις. Κάθε λεπτό που χαρίζετε σε ανθρώπους που δεν σας φέρονται καλά, είναι λεπτό που στερείτε από τον εαυτό σας σε χαρά και ηρεμία που θα βρίσκατε κάπου αλλού.

Κάνουν κακό στην αυτο-εκτίμησή σας. Εδώ είναι λίγο σαν την κότα και το αυγό. Όταν έχεις χαμηλή αυτο-εκτίμηση επιλέγεις ανθρώπους και σχέσεις που δεν είναι κατάλληλοι για εσένα με αποτέλεσμα μετά να έχεις ακόμα χαμηλότερη εκτίμηση στον εαυτό σου για τις επιλογές που έκανες!

Σας κάνουν άδικους. Αυτό δεν το καταλαβαίνουν πολλοί. Ας πάρουμε το παράδειγμα δύο παιδιών. Το ένα είναι βολικό και υπάκουο ενώ το άλλο είναι ατίθασο και κουραστικό. Ασυναίσθητα, όλη η ενέργεια του γονιού πάει στο άτακτο παιδί γιατί πρέπει “να το μαζέψει”, να το διαβάσει, να το ελέγξει κλπ. Κι όλα αυτά στα παιδικά μάτια σημαίνουν ένα πράγμα: “έχω την αμέριστη προσοχή της μαμάς και του μπαμπά.” Σπάνια ο γονιός θα σκεφτεί ότι το ήσυχο παιδί μπορεί να νιώσει αδικημένο ή ριγμένο μιας και καταλήγει να απολαμβάνει λιγότερης προσοχής και χρόνου από το δύσκολο αδελφάκι.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που θα σας χαρίσει το coaching είναι το σθένος και η επιμονή να παραμείνετε μακριά από δυσλειτουργικές σχέσεις και να χαρίζετε το χρόνο και τον εαυτό σας σε ανθρώπους και καταστάσεις που σας κάνουν πιο χαρούμενους, πιο καλούς και πιο ευτυχισμένους ανθρώπους.

Χτίστε σχέσεις εμπιστοσύνης

Στο αυριανό coaching σεμινάριο με τη Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, 22/2, στις 19.00, θα μάθετε τα πάντα για το πώς να χτίσετε σχέσεις επιστοσύνης. Μη το χάσετε!

Διαβάστε επίσης

Keto διατροφή… Είναι σύμμαχος στην απώλεια βάρους;

Νέα γυναικοκτονία στα Γιάννενα: 69χρονος ξυλοκόπησε τη γυναίκα του μέχρι θανάτου

Την άρπαξαν από το δρόμο, την ξεγύμνωσαν και γύρισαν “ροζ” βίντεο” – Ακραία υπόθεση revenge porn

Σχετικά Άρθρα
iFocus Workshops: Φωτογραφίζοντας στην Αθήνα με τον Νίκο Οικονομόπουλο - 5ήμερο εργαστήρι
iFocus Workshops: Φωτογραφίζοντας στην Αθήνα με τον Νίκο Οικονομόπουλο – 5ήμερο εργαστήρι
Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Θεάτρου βασισμένο στην τεχνική της Katie Mitchell και στο σύστημα Στανισλάφσκι
Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Θεάτρου βασισμένο στην τεχνική της Katie Mitchell και στο σύστημα Στανισλάφσκι
%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%cf%83%cf%84o-%cf%81%ce%bf%ce%b6-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-%ce%b1%cf%84%ce%bc%cf%8c%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b5%ce%bb0
Όλα στo ροζ. Διάθεση, ατμόσφαιρα, αποτελέσματα. To workshop του Infowoman.gr ήταν αυτο που χρειαζόμαστε…
«Democracy & Wellbeing Weekend» στην Costa Navarino με καταξιωμένους ομιλητές
«Democracy & Wellbeing Weekend» στην Costa Navarino με καταξιωμένους ομιλητές
Οι 5 καλύτερες επιλογές σεμιναρίων για να παρακολουθήσεις
Οι 5 καλύτερες επιλογές σεμιναρίων για να παρακολουθήσεις
Σεμινάριο φωτογραφίας δρόμου - Γιατί τα καλύτερα κλικ είναι στην αληθινή ζωή!
Σεμινάριο φωτογραφίας δρόμου – Γιατί τα καλύτερα κλικ είναι στην αληθινή ζωή!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του