Μουσική

Το 1ο Φεστιβάλ Μουσικής και Τεχνητής Νοημοσύνης MUSAI στο ΚΠΙΣΝ, είναι γεγονός!

Για δυο βραδιές απόψε (1/6) και αύριο (2/6) στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο ΚΠΙΣΝ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στο 1ο Φεστιβάλ Μουσικής και Τεχνητής Νοημοσύνης MUSAI, την αλληλεπίδραση των μουσικών με εργαλεία νέων τεχνολογιών και τεχνητής νοημοσύνης.

Συμμετέχουν δεκατέσσερις Έλληνες μουσικοί και μια διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδα, η εθνομουσικολόγος Φρανσουάζ Ατλάν.

Για δύο ημέρες, στις 1 και 2 Ιουνίου 2023, στις 20.00, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει καλλιτέχνες από διαφορετικούς μουσικούς κόσμους να αλληλεπιδρούν και να ενσωματώνουν τα εργαλεία AI άλλοτε με τρόπο αυτοσχεδιαστικό, σε πραγματικό χρόνο, και άλλοτε ως συνθετικά εργαλεία στη μουσική δημιουργία.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ MUSAI, ακουστικά όργανα συναντούν ήχους ηλεκτρικούς και live visuals, αναλογικοί επεξεργαστές συνδιαλέγονται με αισθητήρες κίνησης και εγκεφαλικών σημάτων και τα πρωτόλεια ηχοχρώματα των φωνητικών ιδιωμάτων της Ανατολικής Μεσογείου γίνονται μουσικές ψηφίδες σε δημιουργίες μικροδομικής (granular) σύνθεσης.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, στις 12.00, αποκλειστικά μέσω της ticket services. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την επιστημονική καθοδήγηση του Εργαστηρίου Συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μάθησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του LabMat του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και τη συνεργασία της Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ.

Τι θα δούμε στο Φεστιβάλ

Την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ (1/6) ανοίγει ο πολυσχιδής πολυοργανίστας και συνθέτης Τηλέμαχος Μούσας με ένα πρόγραμμα ambient-experimental. Στη συνέχεια θα εμφανιστούν οι πειραματικοί μουσικοί Σπύρος Πολυχρονόπουλος στα ηλεκτρονικά και Γιάννης Αναστασάκης στην κιθάρα, συνοδευόμενοι από live visuals της εικαστικού Ναταλίας Μαντά, και θα συνεχίσουν οι Dance with Invisible Partners, πρότζεκτ του επιστήμονα και μουσικού Κωστή Γαρδίκη με dark pop κομμάτια που έχουν συν-δημιουργηθεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Η δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ (2/6) φέρνει στη σκηνή με τη Γαλλίδα τραγουδίστρια και εθνομουσικολόγο Φρανσουάζ Ατλάν, που έχει διαγράψει μια αξιόλογη καριέρα χάρη στο ιδιαίτερο φωνητικό της χρώμα και το εκφραστικό στιλ με το οποίο προσεγγίζει το σεφαραδίτικο, αραβικό και ανδαλουσιανό ρεπερτόριο.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με τη σύμπραξη της ερευνήτριας και ερμηνεύτριας Ναταλίας Κωτσάνη με τον Τάσο Κοφοδήμο στη φωνή και στο λαούτο, τον Χάρη Λαμπράκη στο νέυ, τον Γιώτη Κιουρτσόγλου στο ηλεκτρικό μπάσο και τον Βαγγέλη Καρίπη στα κρουστά σε μια ιδιαίτερη μουσική συνάντηση αφιερωμένη στα τραγούδια της Μεσογείου και την αλληλεπίδραση παραδοσιακών φωνητικών ιδιωμάτων και εργαλείων μικροδομικής (granular) σύνθεσης.

Ερευνητική oμάδα

Δρ Ντάνιελ Μπράουν (Intelligent Music Systems, ΗΠΑ)

Ναταλία Κωτσάνη (Υποψήφια Διδάκτορας ΕΜΠ)

Τηλέμαχος Μούσας (Υποψήφιος Διδάκτορας ΕΚΠΑ) Έντμουντ Ντερβάκος (Υποψήφιος Διδάκτορας ΕΜΠ)

Γιώργος Φιλανδριανός (Υποψήφιος Διδάκτορας ΕΜΠ)

Η εκπληκτική Φρανσουάζ Ατλάν, καταξιωμένη διεθνώς Γαλλίδα τραγουδίστρια, θα βρίσκεται για λίγες μέρες στην Αθήνα και θα πραγματοποιήσει σεμινάριο 8 ωρών Σεφαραδίτικου τραγουδιού το Σαββατοκύριακο 3-4 Ιουνίου.

Λίγα λόγια για την Φρανσουάζ Ατλάν

Ο πατέρας της είχε καταγωγή από την Αλγερία ενώ η μητέρα ήταν λυρική τραγουδίστρια. ´Εχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για τη βαθιά μουσικολογική της έρευνα και τη μοναδική ερμηνεία της που χαρακτηρίζεται από κλασική δεξιοτεχνία και την ευαισθησία των Σεφαραδίτικων φωνητικών ιδιωμάτων.

Έχει συνεργαστεί με την Boston Camerata και το σύνολο Musicatreize, η δισκογραφία της περιλαμβάνει επτά προσωπικούς δίσκους και έχει λάβει πλήθος βραβείων (1987: Grand Prix Académie Charles Cros for her performance of the Cantigas of Maurice Ohana, 1994: Diapason d’Or, 2007: Groupe Caisse d’Épargne award «Meilleure Artiste Chant du Monde»). Το 1998 βραβεύθηκε από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού (1998: “Prix Villa Médicis Hors les Murs”) για την προσφορά της. Η επιχορήγηση που έλαβε από το βραβείο αυτό της έδωσε τη δυνατότητα να εστιάσει την έρευνά της για τρία έτη στο Arab-Andalusian ρεπερτόριο, δίπλα στον Mohamed Briouel.

Κεντρικός άξονας του σεμιναρίου είναι η εξερεύνηση του ποιητικού και μουσικού κόσμου την εποχή του Al-Andalús μέσω του Πνεύματος της Κόρδοβας.

Καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να στείλετε μήνυμα στη σελίδα calda.productions

ή στο email info@caldaproductions.com.

Τηλ. επικοινωνίας: 2110136972

Διαβάστε επίσης

Παρουσίαση του λευκώματος «Αγορά Μοδιάνο Θεσσαλονίκη»

“Επίδοξοι Κληρονόμοι”: Η κωμωδία που εστιάζει στους γυναικείους χαρακτήρες, από 1 Ιουνίου στους κινηματογράφους

Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη, στον «Θάνατο του Εμποράκου»

infowoman team

Recent Posts

Στην εντατική ο Δημήτρης Κόκοτας – Σοβαρή η κατάστασή του

Στο νοσοκομείο Γεννηματάς, μετά από έμφραγμα που υπέστη, νοσηλεύεται ο 55χρονος τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας, ο…

3 ώρες ago

Ουγγαρία: Αλυσοδεμένη στο δικαστήριο η 38χρονη Ιταλίδα δασκάλα που επιτέθηκε σε νεοναζί

Απέρριψε η ουγγρική δικαιοσύνη την μετατροπή της προφυλάκισης  σε κατ' οίκον περιορισμό για την Ιλάρια…

8 ώρες ago

Αλέκα Ζωγράφου: Η συγγραφέας επανέρχεται με το νέο βιβλίο “Μαυροδάφνη”

Τα όνειρά του ήταν καμωμένα από χώμα και αμπέλι και, λίγο μετά την άφιξή του…

9 ώρες ago

Το Infowoman σάς καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία με δράσεις για τα παιδιά (30/03)

Oι ανάγκες για αίμα δεν τελειώνουν ποτέ. Κάθε στιγμή, κάπου γύρω μας, υπάρχει κάποιος που…

9 ώρες ago

«Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω» στο Ρεκτιφιέ

Η παράσταση της Φένιας Προβελεγγίου, «Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω», είναι εμπνευσμένη από την…

9 ώρες ago

Μαλλιά πιο λεία και δυνατά σε 10 δευτερόλεπτα!

Η Aveda, με υπερηφάνεια παρουσιάζει, τη νέα προσθήκη στη σειρά Botanical Repair™ με την επανορθωτική…

10 ώρες ago