«Κακή φωτιά» τιτλοφορείται το νέο ψηφιακό άλμπουμ του ερμηνευτή Θανάση Χουλιαρά που περιλαμβάνει έντεκα ποιήματα σημαντικών Ελλήνων ποιητών σε μελοποίηση του συνθέτη και τραγουδοποιού Θοδωρή Καρέλλα και τη συμμετοχή του Μίλτου Πασχαλίδη και αποτελεί το πρώτο μέρος μιας ολοκληρωμένης συνθετικής εργασίας του Θοδωρή Καρέλλα, με γενικό τίτλο «Δοκιμασία». Η ποίηση τοποθετείται στο προσκήνιο ως το «κατεξοχήν αεικίνητο» μέσα από τα επιλεγμένα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, του Γιώργου Σεφέρη, του Κωστή Παλαμά, του Κώστα Καρυωτάκη, του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Μενέλαου Λουντέμη, του Κώστα Ουράνη και του Φώτη Αγγουλέ, σε μια προσπάθεια νέας ανάγνωσης μέσα από την μελοποιητική εφευρετικότητα, την τόλμη αλλά και τον σεβασμό των συντελεστών του άλμπουμ.
Εμείς με αφορμή τη νέα αυτή δουλειά μιλήσαμε με τον ερμηνευτή Θανάση Χουλιαρά.
Τι θα ακούσουμε στη νέα σας αυτή δουλειά;
Στο album «Κακή Φωτιά», το οποίο αποτελεί το πρώτο μέρος μιας ευρύτερης μουσικής εργασίας υπό τον γενικό τίτλο Δοκιμασία, θα ακούσετε 11 τραγούδια που αφορούν σε μελοποιήσεις Ελλήνων ποιητών. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνονται μελοποιήσεις ποιημάτων των Ρίτσου, Σεφέρη, Καρυωτάκη, Παλαμά, Καβάφη, Ουράνη, Λουντέμη και Αγγουλέ. Κάποιοι ποιητές «εκπροσωπούνται» με 2 ποιήματα, κάποιοι με 1, ενώ οι μελοποιήσει αγκαλιάζουν ένα ευρύ υφολογικό φάσμα ελληνικού τραγουδιού με πιο «παραδοσιακές» αλλά και πιο προκλητικές στιγμές.
Γιατί επιλέξατε να μελοποιήσετε ποιήματα;
Όλες οι μελοποιήσεις στο album είναι του Θοδωρή Καρέλλα. Άλλωστε η «Δοκιμασία» αποτελεί ένα δικό του φιλόδοξο συνθετικό – καλλιτεχνικό project, που περιλαμβάνει παραπάνω από 50 μελοποιήσεις Ελλήνων ποιητών. Με τον Θοδωρή είμαστε φίλοι και εκτιμώ ιδιαίτερα τόσο την τραγουδοποιητική του δουλειά, όσο και την γενικότερη στάση του χώρο. Με προσέγγισε το καλοκαίρι του 2019 παίζοντάς μου κάποιες από τις μελοποιήσεις του, οι οποίες με ενθουσίασαν εξαρχής. Με δεδομένο ότι ήμουν σε αναζήτηση αντίστοιχου υλικού για το επόμενό album μου, πολύ γρήγορα καταλήξαμε στην απόφαση να συνεργαστούμε σε μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά. Επιλέξαμε την μελοποιημένη ποίηση καθώς νιώσαμε από κοινού την ανάγκη, ιδίως σε μία τέτοια εποχή, να αντλήσουμε από την ανεξάντλητη και ασίγαστη φλόγα του ποιητικού λόγου.
Πώς έγινε η επιλογή των ποιημάτων;
Η επιλογή έγινε από την πλευρά μου, κυρίως, με ερμηνευτικά κριτήρια. Υπήρξαν τραγούδια που με κέρδισαν με το πρώτο άκουσμα αλλά και τα τραγούδια με το οποία επέλεξα συνειδητά να αναμετρηθώ μαζί τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόθεσή μας ήταν να στοιχειοθετείται ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα σε όλα τα επίπεδα.
Ποια πιστεύετε πως είναι η δύναμη της ποίησης; Γιατί είναι τόσο παρεξηγημένη στο ευρύ κοινό;
Η πραγματικά μεγάλη ποίηση έχει αυτή την εγγενή δυνατότητα να συνδιαλέγεται σε βάθος με επόμενες γενιές και εποχές. Αυτός είναι, άλλωστε, ένας από τους λόγους που σταθερά οι δημιουργοί καταπιάνονται με νέες μελοποιήσεις, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο επιτυχημένα. Κατά την γνώμη μου η ποίηση είναι παρεξηγημένη μόνο από κάποιον που δεν την «γνωρίζει». Οφείλουμε να την συστήνουμε διαρκώς στο ευρύ κοινό. Είναι καθοριστικής σημασίας να μάθουμε να ζούμε με την ποίηση στην καθημερινότητά μας, καθώς σε δύσκολες περιόδους όπως η σημερινή αποτελεί την ύστατη γραμμή άμυνας αλλά και ουσιαστικό παράγοντα προσωπικής και συλλογικής «αντεπίθεσης».
Αγαπημένο ποίημα και ποιητής;
Με δεδομένο ότι στην «Κακή Φωτιά» περιλαμβάνονται ποιήματα κάποιων από τους εμβληματικότερους Έλληνες ποιητές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εκδηλώσω προτίμηση. Θα έλεγα ότι ο ποιητικός λόγος του Γιάννη Ρίτσου και του Κωστή Παλαμά, όπως αυτός αναδεικνύεται μέσα και τα ποιήματα που έχουμε συμπεριλάβει αποτελεί σίγουρα δομικό κομμάτι της αισθητικής αλλά και της ευρύτερης αντίληψής μου. Οφείλω να αναφέρω όμως, ότι το τραγούδι «Ο γυρισμός του ξενιτεμένου», σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, το οποίο ερμηνεύουμε μαζί με τον Μίλτο Πασχαλίδη είναι σαφώς μία από τις σημαντικότερες στιγμές της καλλιτεχνικής μου πορείας.
Τι συμβολίζει αυτή η «Κακή φωτιά», ο τίτλος του Πρώτου Μέρους της «Δοκιμασίας»;
Είναι η «κακή φωτιά» των δυσκολιών και της επιβίωσης που δυστυχώς μας καίει ακόμα, παραπάνω από έναν αιώνα από την περίοδο που γράφτηκε το ομώνυμο ποίημα του Κωστή Παλαμά. Είναι όμως και η «κακή φωτιά» της αντοχής, του πείσματος και της διάθεσης για ριζική αλλαγή που μας καίει ακόμα περισσότερο.
Πόσο σας έχει επηρεάσει ως μουσικούς η πανδημία του κορωνοϊού; Αντέχεται αυτή η μοναξιά, με το γεγονός ότι ξέρετε πως δεν υπάρχει κοινό;
Η αδυναμία πραγματοποίησης ζωντανών εμφανίσεων είναι σίγουρα μεγάλη πληγή τόσο με όρους οικονομικών απολαβών, όσο και με όρους μιας πιο ουσιαστικής επαφής με το κοινό. Προσπαθούμε βέβαια να αξιοποιούμε κάθε σύγχρονο μέσο αλλά θεωρώ ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως την ζωντανή εμφάνιση, που αποτελεί την πεμπτουσία της επαφής του καλλιτέχνη με τον αποδέκτη του έργου του. Ευτυχώς μέσα από την επαφή και την αμοιβαία στήριξη με δικούς μας ανθρώπους καταφέρνουμε να αντιπαλέψουμε την προσωπική μοναξιά και να μένουμε δυνατοί και δημιουργικοί. Η διατήρηση της ανθρώπινης επαφής και της αλληλεγγύης είναι καθοριστική παράγοντες με δεδομένο ότι τα πράγματα στον χώρο μας (όπως και σε πολλούς άλλους κλάδους άλλωστε) έχουν φτάσει να τίθενται, κυριολεκτικά πλέον, με όρους επιβίωσης.
Αισθάνεστε προστατευμένοι σήμερα από την Πολιτεία;
Αισθανόμαστε μάλλον παρατημένοι ή για να ακριβολογούμε ακυρωμένοι από την Πολιτεία. Η μη στήριξη, ή η καταφανώς ανεπαρκής στήριξη αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή από την πλευρά της Πολιτείας και ως τέτοια πρέπει να εκληφθεί, να κατανοηθεί και να απαντηθεί από τους ανθρώπους του κλάδου μας.
Τι πιστεύετε πως θα αφήσει πίσω της όλη αυτή η περιπέτεια; Θα βγούμε και θα είμαστε ίδιοι από αυτήν;
Δεν θα είμαστε και κατά κάποιο τρόπο δεν θα έπρεπε να είμαστε ίδιοι. Πέρα από την σφοδρότητα της κατάστασης ή μάλλον εξαιτίας αυτής είναι σημαντικό να εξαχθούν συμπεράσματα για όλα αυτά που μας φέραν ως εδώ, για τον τρόπο και τα κριτήρια αντιμετώπισης- διαχείρισής της και κυρίως γι αυτά που έπονται.
Ακούστε ολόκληρο το άλμπουμ στο youtube: https://www.youtube.com/user/thodoriskarellas
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News