Η Κορίνα Λεγάκη μιλά για τον «Νέο Κόσμο» του Γιώργου Ανδρέου και του Νίκου Ξυδάκη

Η Κορίνα Λεγάκη είναι μια νέα, πολυσύνθετη και εξαιρετικά ταλαντούχα ερμηνεύτρια που «τραγουδά» τη δημιουργική συνάντηση – σύμπραξη των δύο σημαντικών Ελλήνων συνθετών, αποτυπωμένη σε έναν κοινό κύκλο τραγουδιών με το τίτλο “Νέος Κόσμος” σε στίχους Γιώργου Ανδρέου, Θοδωρή Γκόνη, Κικής Δημουλά, Μάνου Ελευθερίου και Διονύση Καψάλη.

Ο “Νέος Κόσμος” περιέχει επτά τραγούδια του Γιώργου Ανδρέου (σε στίχους Θοδωρή Γκόνη, Κικής Δημουλά, Μάνου Ελευθερίου και δικούς του) και πέντε του Νίκου Ξυδάκη (τέσσερα σε στίχους Διονύση Καψάλη κι ένα σε στίχους Γιώργου Ανδρέου).

Εμείς μιλήσαμε με την Κορίνα Λεγάκη και μάθαμε όσο περισσότερα μπορούσαμε για τη νέα αυτή δουλειά…

%ce%b7-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%bb%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ac-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%bf0

Τι σημαίνει ο τίτλος «Νέος Κόσμος»;

Προέρχεται από έναν στίχο του Μάνου Ελευθερίου που φιλοξενείται στον νέο μας δίσκο.

Πώς προέκυψε η σύμπραξη του Γιώργου Ανδρέου και του Νίκου Ξυδάκη;

Ο Γιώργος Ανδρέου και ο Νίκος Ξυδάκης συναντήθηκαν πρώτη φορά στο ΣΕΙΡΙΟ του Μάνου Χατζιδάκι τον χειμώνα 1987-1988. Ο Νίκος Ξυδάκης παρουσίαζε εκεί τα τραγούδια του με ένα ορχηστρικό σχήμα κι ο Γιώργος Ανδρέου έπαιζε πιάνο συνοδεύοντας τον Νίκο Παπάζογλου. Η φιλία και η συνάφεια οδήγησαν σε αμοιβαία δημιουργική και παραγωγική συμμετοχή του ενός στα δισκογραφικά έργα του άλλου. Ο Ξυδάκης υπογράφει ένα χρόνο μετά την καλλιτεχνική παραγωγή στο Κορίτσι και γυναίκα, πρώτο προσωπικό δίσκο του Ανδρέου. Ο Ανδρέου παίζει, ενορχηστρώνει και συμμετέχει λίγα χρόνια αργότερα, στην καλλιτεχνική επιμέλεια παραγωγής στους δίσκους του Ξυδάκη Κάιρο – Ναύπλιο – Χαρτούμ, Βενετσιάνα, Προς τον κύριο Γεώργιο δε Ρώσση, Τένεδος. Επίσης συμμετέχει (1988-1992) στο μουσικό σύνολο των συναυλιών του Ξυδάκη, συνεργασία που επαναλήφθηκε πρόσφατα. Ποτέ ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχαν συμπράξει – με πρωτότυπο υλικό τους – δισκογραφικά. Επίσης, το 2015 είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε επί σκηνής (Ανδρέου-Ξυδάκης-Λεγάκη) και δίνουμε συναυλίες στην Αθήνα και ανά την Ελλάδα. Εκεί γεννιέται η ιδέα της δισκογραφικής μας συνεργασίας.

Τι θα ακούσουμε στη νέα αυτή δουλειά; 

12 τραγούδια σε μουσική Γιώργου Ανδρέου και Νίκου Ξυδάκη και στίχους των Γιώργου Ανδρέου, Θοδωρή Γκόνη, Κικής Δημουλά, Μάνου Ελευθερίου και Διονύση Καψάλη. Στο τραγούδι “Όλο μου” συμμετέχει ο Gautier Βελισσάρης και στο τραγούδι “The goldfish (A lullaby)” συμμετέχει η χορωδία από το Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αλσούπολης υπό την διεύθυνση του Θωμά Κοντογεώργη. Τις ενορχηστρώσεις και την καλλιτεχνική επιμέλεια του έχει αναλάβει ο Γιώργος Ανδρέου. Συμμετέχουν σολίστες μουσικοί, Έλληνες και ξένοι. Στο εξώφυλλο φιλοξενείται ένας πίνακας του Ανδρέα Γεωργιάδη (που υπογράφει την εικαστική επιμέλεια της έκδοσης). Ο “Νέος Κόσμος” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Μικρή Άρκτος”.

Ποια η εμπειρία που αποκομίσατε από αυτή τη συνεργασία;

Δεν είναι μόνο μία. Είναι πολύ περισσότερες κι έχουν όλες να κάνουν με την αγάπη μου για την μουσική και το τραγούδι. Και την σταθερή μου επιθυμία να τραγουδώ δημιουργίες σημαντικών ανθρώπων του χώρου μου.

Αγαπημένο τραγούδι και στίχος;

Πώς να εξαιρέσει κανείς κάποιο από τα πολύτιμα δώρα που του χαρίζονται τόσο γενναιόδωρα από σημαντικούς δημιουργούς; Όλα τα αγαπώ και τα τιμώ.

Σχετικά Άρθρα
20 καλοκαιρινά τραγούδια που σε... λυτρώνουν από τη ζέστη
20 καλοκαιρινά τραγούδια που σε… λυτρώνουν από τη ζέστη
Tο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου υποδέχεται στο Ηρώδειο την «πιο απόκοσμα όμορφη φωνή του πλανήτη», τον χαρισματικό κόντρα τενόρο Γιάκουμπ Γιοζέφ Ορλίνσκι.
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Υποδέχεται τον τενόρο Γιάκουμπ Γιοζέφ Ορλίνσκ για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Μίνως Μάτσας: Συναυλία στο Ηρώδειο με άσματα των αγνών και πληγωμένων ψυχών
Μίνως Μάτσας: Συναυλία στο Ηρώδειο με άσματα των αγνών και πληγωμένων ψυχών
Πέννυ Μπαλτατζή και Σταύρος Σαλαμπασόπουλος: Να ονειρευόμαστε…
Πέννυ Μπαλτατζή και Σταύρος Σαλαμπασόπουλος: Να ονειρευόμαστε…
Coldplay: Στον «αέρα» το πολυαναμενόμενο video clip στο Ηρώδειο
Coldplay: Κυκλοφόρησε το πολυαναμενόμενο video clip στο Ηρώδειο
Αδάμ Τσαρούχης: Ένα μοναδικό αφιέρωμα στην ελληνική τζαζ στην καρδιά του καλοκαιριού
Αδάμ Τσαρούχης: Ένα μοναδικό αφιέρωμα στην ελληνική τζαζ στην καρδιά του καλοκαιριού

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του