Μουσική

Φιλ Κόλινς: Ρίγη συγκίνησης στην τελευταία του συναυλία – Τραγούδησε καθιστός και αποθεώθηκε (εικόνες+vid)

Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε σε όσους παρευρέθηκαν στην κατάμεστη «O2 Arena», αλλά τους απανταχού φαν του ο Φιλ Κόλινς,  ο οποίος έδωσε την τελευταία του συναυλία, εν μέσω των συνεχιζόμενων προβλημάτων υγείας του.

Ο 71χρονος τραγουδιστής εμφανίστηκε στην σκηνή του 02, παρέα με τους Mike Rutherford και Tony Banks των Genesis το βράδυ του Σαββάτου, τραγουδώντας καθιστός σε μια καρέκλα και εκανε πλάκα στο πλήθος λέγοντας: «Καλησπέρα Λονδίνο. Έχει περάσει πολύς καιρός που περιμέναμε να το πούμε αυτό», είπε κατά την έναρξη του σόου. Μετά το αποψινό, θα πρέπει όλοι να βρούμε πραγματικές δουλειές».

Το διάσημο συγκρότημα ενώθηκε ξανά φέτος για την περιοδεία «The Last Domino?», που είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και μετά από 14 χρόνια παύσης των ζωντανών εμφανίσεων.

Ο Φιλ Κόλινς έχει ταλαιπωρηθεί από διάφορα προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων μιας εξάρθρωσης σπονδύλων στο λαιμό του το 2007, που προκάλεσε βλάβη στα νεύρα των χεριών του.

Χρησιμοποιεί μπαστούνι από το 2015, όταν έκανε επέμβαση στην πλάτη, και τον Σεπτέμβριο αποκάλυψε ότι «μετά βίας κρατάει» πλέον την μπαγκέτα.

«Δεν κάνω τίποτα απολύτως. Δεν εξασκούμαι στο τραγούδι στο σπίτι, καθόλου. Οι πρόβες είναι η εξάσκηση. Το να τραγουδάω καθιστός αλλάζει τα πράγματα. Αλλά στις πρόσφατες σόλο περιοδείες μου διαπίστωσα πως δεν ήταν εμπόδιο. Το κοινό συνέχισε να ακούει και να ανταποκρίνεται», ανέφερε στον Guardian.

Οι Genesis ξεκίνησαν το 1967 και η φήμη τους εκτοξεύτηκε τη δεκαετία του 1970, πουλώντας πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους.

Ο Φιλ Κόλινς ήταν ντράμερ και του συγκροτήματος το 1970, πριν γίνει βασικός τραγουδιστής το 1975.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο ολόκληρη τη συναυλία του θρυλικού καλλιτέχνη:

Ο μύθος του In the Air Tonight

Αν ένα κομμάτι -ανάμεσα στα δεκάδες άλλα- που χαρακτήρισαν την πορεία του Φιλ Κόλινς ήταν το In the Air Tonight, ένα τραγούδι που πέρυσι 40 χρόνια μετά την κυκλοφορία του κατάφερε να ξαναγίνει viral. 

Από το «Miami Vice» μέχρι το «The Hangover» και την επάνοδό του στην εποχή των social media, η επιτυχία του τραγουδιού αποτελεί φαινόμενο που πολλοί συνάδελφοι του Κόλινς – έστω ανομολόγητα- θα ‘θελαν να γευτούν .

Το «In the air tonight» κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1981 και έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα κομμάτια όλων των εποχών.

Ήταν όμως κι ένα τραγούδι που γέννησε διάφορους αστικούς μύθους, ως προς το ερέθισμα που κινητοποίησε τον καλλιτέχνη να το συνθέσει.

Επί σειρά ετών γινόταν ιδιαίτερος λόγος για τη σημασία των στίχων και πώς αυτοί ήταν αποτέλεσμα έμπνευσης από ένα τραγικό γεγονός, στο οποίο ο Κόλινς ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

Ο «μύθος» με τα δύο σενάρια, λοιπόν, έλεγε ότι το κομμάτι αναφερόταν στον πνιγμό ενός ανθρώπου.

Το πρώτο σενάριο ήταν ότι ο Κόλινς βρισκόταν σε μια βάρκα με έναν φίλο του, όταν ο φίλος του έπεσε στη θάλασσα. Ο Κόλινς δεν μπορούσε να κολυμπήσει και φώναξε έναν άλλον τύπο που καθόταν στην αποβάρθρα. Εκείνος όμως παρακολουθούσε, ενώ ο φίλος του Κόλινς πνιγόταν.

Το άλλο σενάριο υποστηρίζει ότι ο Κόλινς είδε έναν άνθρωπο να πνίγεται και έτρεξε να τον βοηθήσει, ενώ ο άλλος που ήταν πιο κοντά απλά στεκόταν και κοίταζε το συμβάν.

Και, βέβαια, ο μύθος δεν τελειώνει εκεί. Λέγεται, ότι κάποια χρόνια αργότερα ο τύπος αυτός βρέθηκε σε μία από τις συναυλίες του στην πρώτη σειρά και ο καλλιτέχνης τραγούδησε το κομμάτι με εμφανή την αναφορά του στο πρόσωπό του, αποκαλύπτοντας τα όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα.

Η πραγματικότητα

Ο ίδιος ο Φιλ Κόλινς σε συνεντεύξεις του αρνήθηκε, φυσικά, τα πάντα, υπογραμμίζοντας, ότι δεν είχαν την παραμικρή δόση αλήθειας.

Είχε γράψει το κομμάτι, όντας θυμωμένος, μετά από το σκληρό διαζύγιό του με την Άντρεα Μπερτορέλι, με την οποία ήταν παντρεμένοι τέσσερα χρόνια, έχοντας αποκτήσει ένα γιο. Μάλιστα, όταν είχε επιστρέψει από περιοδεία, διαπίστωσε την απιστία της συζύγου του με έναν ζωγράφο.

«Έγραψα αυτό το τραγούδι αυθόρμητα. Δεν είμαι σίγουρος για τι πράγμα μιλάει, αλλά έχει πολύ θυμό, πολλή απόγνωση και πολλή απογοήτευση», είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του το 2016.

Το «In the air tonight» γράφτηκε το 1979, ηχογραφήθηκε το 1980 και έγινε γνωστό από την τηλεοπτική σειρά Miami Vice.  Πρωτοκυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1981 στο σόλο άλμπουμ του Collins «Face Value» και ως single γρήγορα ανέβηκε στη δεύτερη θέση του UK single charts, όταν το γκρέμισε –μετά θάνατον- ο Τζον Λένον με το « Woman».

Πούλησε πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ , σκαρφάλωσε στο τοπ 10 σε 13 χώρες παγκοσμίως, γεγονός που έκανε αυτό το τραγούδι κάτι παραπάνω από την προσωπική υπογραφή του.

Ο Κόλινς κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ την περασμένη χρονιά είχε απαγορεύσει στον Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιεί το τραγούδι στις συγκεντρώσεις και γενικότερα στην προεκλογική του εκστρατεία.

Ναυσικά Διαμαντοπούλου

Recent Posts

Στην εντατική ο Δημήτρης Κόκοτας – Σοβαρή η κατάστασή του

Στο νοσοκομείο Γεννηματάς, μετά από έμφραγμα που υπέστη, νοσηλεύεται ο 55χρονος τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας, ο…

5 ώρες ago

Ουγγαρία: Αλυσοδεμένη στο δικαστήριο η 38χρονη Ιταλίδα δασκάλα που επιτέθηκε σε νεοναζί

Απέρριψε η ουγγρική δικαιοσύνη την μετατροπή της προφυλάκισης  σε κατ' οίκον περιορισμό για την Ιλάρια…

10 ώρες ago

Αλέκα Ζωγράφου: Η συγγραφέας επανέρχεται με το νέο βιβλίο “Μαυροδάφνη”

Τα όνειρά του ήταν καμωμένα από χώμα και αμπέλι και, λίγο μετά την άφιξή του…

11 ώρες ago

Το Infowoman σάς καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία με δράσεις για τα παιδιά (30/03)

Oι ανάγκες για αίμα δεν τελειώνουν ποτέ. Κάθε στιγμή, κάπου γύρω μας, υπάρχει κάποιος που…

11 ώρες ago

«Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω» στο Ρεκτιφιέ

Η παράσταση της Φένιας Προβελεγγίου, «Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω», είναι εμπνευσμένη από την…

11 ώρες ago

Μαλλιά πιο λεία και δυνατά σε 10 δευτερόλεπτα!

Η Aveda, με υπερηφάνεια παρουσιάζει, τη νέα προσθήκη στη σειρά Botanical Repair™ με την επανορθωτική…

12 ώρες ago