Αγγελική Τουμπανάκη: «Να κουρδίσουμε ξανά στην εσωτερική οργανική μας ταχύτητα»

αγγελική-τουμπανάκη-να-κουρδίσουμε

Η World Jazz βοκαλίστρια και performer Αγγελική Τουμπανάκη από το 2005 συλλέγει ήχους, ερευνά, ονειρεύεται… και δημιουργεί μουσικές κολεκτίβες. Μαζί με εκλεκτούς συνεργάτες-μουσικούς, διασταυρώνουν ήχους, συναισθήματα, βιώματα, με όχημα την ελεύθερη έκφραση και την πηγαία χαρά για τη μουσική.

Με το πολυσυλλεκτικό «Crossovers», η Αγγελική Τουμπανάκη ανοίγει διάπλατα την καρδιά της και μας καλεί στα τραγούδια που την αφορούν και τη συγκινούν, καταθέτοντας το πάθος της για τον αυτοσχεδιασμό και την ανάγκη της για μουσική διάδραση.

Πέντε δεξιοτέχνες, γνώστες της παραδοσιακής και τζαζ μουσικής ενώνουν ετερογενείς μουσικές και παρουσιάζουν νέες πρωτότυπες συλλογικές συνθέσεις. Δημιουργούν ένα πολυδιάστατο ηχητικό σύμπαν με φυσικούς και ψηφιακούς ήχους, λούπες και πολυφωνίες. Σκοποί των Βαλκανίων, μελωδίες της Μεσογείου και της Ανατολίας αναμειγνύονται με κομμάτια της διεθνούς jazz και rock σκηνής, σε ένα εκρηκτικό μουσικό πρόγραμμα, διαδικτυακά από τη σκηνή του Half Note από τις 24 Απριλίου έως 30 Απριλίου.

Με αφορμή τις διαδικτυακές αυτές συναυλίες της, η Αγγελική Τουμπανάκη μίλησε στο Infowoman.

%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b4%ce%af%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b50

Πού σας πετυχαίνουμε εν μέσω πανδημίας;

Προσπάθησα από την αρχή να σταθώ με υπευθυνότητα και να αντιμετωπίσω με ψυχραιμία το πλήθος των πληροφοριών και το κυριότερο να παραμείνω «χρήσιμη» μέσω της μουσικής, να αξιοποιήσω την τεχνολογία και να εξασφαλίσω τη λειτουργικότητα του χρόνου.

Συνέχισα λοιπόν διαδικτυακά το σταθερό διδακτικό μου έργο, ενώ είχα τη χαρά να δεχτώ πρόσκληση από την ομάδα Greek Fringe που εδρεύει στην Αυστραλία, για να πραγματοποιήσω διαδικτυακά εργαστήρια σε ομογενείς στην Αυστραλία και όχι μόνο, με θέμα την ανατομία της φωνής, το φωνητικό αυτοσχεδιασμό αλλα και τραγούδια από την Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Παράλληλα συνέχισα τη μελέτη και συλλογή πληροφοριών για την έρευνά μου πάνω στη Φωνή.

Όσον αφορά στα μουσικά projects, συνέχισα να σχεδιάζω, να ονειρεύομαι, να συνθέτω και να γράφω μουσικές. Αυτό τον καιρό ηχογραφούμε με τον ντράμερ Ηλία Δουμάνη, προσωπικές μας συνθέσεις για τον επερχόμενο δίσκο του project μας «Drums Voice Jazztronica Duet». Το ιδιαίτερο αυτό ηλεκτρονικό-Jazz ντουέτο αποτέλεσε για μας μέσο πειραματισμού, αλλά και πεδίο έρευνας όσον αφορά στο πολυδιάστατο ρόλο των τυμπάνων και της φωνής, αλλά και στην ενορχηστρωτική μίξη του φυσικού και digital ήχου.

Σύντομα ξεκινάμε τις πρόβες μας για το μουσικοθεατρικό έργο “Καπετάν Μιχάλης”, του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Το έργο είναι μια παραγωγή της Περιφέρειας Κρήτης, συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ και με συνεργαζόμενους πολιτιστικούς φορείς τους 4 μεγάλους δήμους της Κρήτης. Αναμένεται να παρουσιαστεί τον Αύγουστο στην Κρήτη και στη συνέχεια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Είναι χαρά μου που θα συμπράξω για πρώτη φορά με τον συνθέτη Μαραμή πάνω στο σπουδαίο έργο του Καζαντζάκη.

Τέλος ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς και με λαχτάρα για το 8ο ενναλακτικό – ιστιοπλοϊκό «Αrtventure Camp» (18 με 24 Ιουλίου) στην εκπαιδευτική ομάδα του οποίου είμαι μέλος τα τελευταία 5 χρόνια, διδάσκοντας «φωνητικό κύκλο» και ρεπερτόριο της Μεσογείου-Βαλκανίων. Το Artventure Camp με ιδρυτή-διοργανωτή τον multiperscussionist και καθηγητή κρουστών Πέτρο Κούρτη, αποτελεί μια βιωματική, επιμορφωτική και περιβαλλοντική δραστηριότητα η οποία τιμήθηκε με το Χρυσό Βραβείο Τουρισμού για δύο συνεχόμενες χρονιές, 2019 και 2020.

Όλο αυτόν τον χρόνο της πολιτιστικής σιωπής, αναθεωρήσατε πράγματα και αξίες;

Η ανθρωπότητα υποτάχθηκε στην κυριαρχία ενός μικροοργανισμού που μπόρεσε και εισχώρησε στις ζωές μας, στις σχέσεις μας και βρήκε το δρόμο για τη ψυχή μας. Αναποδογύρισε τις έννοιες παντοδυναμία και ευαλωτότητα, διαπερνώντας σύνορα, αγνοώντας το φύλο, τη γεωγραφική, φυλετική, εθνοτική, θρησκευτική ή κοινωνική προέλευση των ανθρώπων. Μας υπενθύμισε και μας επιβεβαίωσε ότι ζούμε σε έναν ισχυρά διασυνδεδεμένο κόσμο. Εάν το δούμε ορθολογιστικά αποτελεί ναι μεν μία σκληρή πραγματικότητα, αλλα και μια ευκαιρία που ποτέ δεν μας έχει ξαναδοθεί τόσο μαζικά για να σκεφτούμε για εαυτούς και αλλήλους. Ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με αξίες όπως υπευθυνότητά, ευγένεια, σεβασμός της αξιοπρέπειας και της διαφορετικής γνώμης και με τις βασικές έννοιες Πολιτική, Κοινωνία, Πολιτισμός.

Η σιωπή από την μία ως παύση, μπορεί να δώσει την ευκαιρία να αφουγκραστούμε τον απόηχο της καθημερινότητας μας. Να κουρδίσουμε ξανά στην εσωτερική οργανική μας ταχύτητα. Να εστιάσουμε στην αξία των απλών πραγμάτων. Η παύση μας έβαλε φρένο για να επανοηματοδοτήσουμε ο καθένας προσωπικά τον άξονα ευτυχίας και ευημερίας. Από την άλλη έχει λειτουργήσει και ως αναγκαστική εκκωφαντική σιωπή. Η πανδημία αφήνει εμφανές τραύμα στον πολιτισμό και τις τέχνες, που θα επουλωθεί αργά. Για τους καλλιτέχνες είναι ζωτικής σημασίας η δημιουργία, η έκφραση, η επαφή, η ένωση με το κοινό.

Προσωπικά θέλω να σταθώ συνεπής απέναντι τα λόγια μου, στα πιστεύω μου, να παρατηρώ και να προσπαθώ να αποκωδικοποιώ με ενσυναίσθηση και την ίδια στιγμή να αναπροσαρμόζομαι με ευελιξία και θετικότητα διατηρώντας την ψυχική μου υγεία. Εύχομαι όταν απελευθερωθούμε από αυτό τον μικρο-εισβολέα να διαχειριστούμε τα θέματα με ψυχραιμία και να βγούμε πνευματικά και ηθικά εξελιγμένοι… ήμεροι.

%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b4%ce%af%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b52

Πώς κρίνετε το ξέσπασμα του ελληνικού πολιτιστικού #metoo; Πιστεύετε πως έπρεπε να γίνει; Ήταν αρκετό όλο αυτό για να εξυγιανθεί ο χώρος;

Το MeToo ξεκίνησε το 2006 στις ΗΠΑ, από την Αμερικανίδα ακτιβίστρια Tarana Burke που το χρησιμοποίησε αρχικά ως πλατφόρμα για παροχή βοήθειας σε θύματα σεξουαλικής βίας. Και καθιερώθηκε παγκοσμίως το 2017. Το κινημα MeToo αποτελεί μια μαζική πανίσχυρη φωνή αλληλεγγύης. Το θέμα είναι το κίνημα αυτό να δώσει δύναμη σε γυναίκες αλλά και άνδρες και αγόρια που έχουν υποστεί βία, σεξουαλική παρενόχληση, εργασιακό εκφοβισμό (bullying) να υψώσουν το ανάστημά τους και να μιλήσουν δημόσια.

Φυσικά και έπρεπε να γίνει! Θεωρώ το MeToo ζωτικής σημασίας κίνημα σε όλους τους τομείς όχι μόνο στο πολιτισμό. Χαίρομαι που ενεργοποιηθήκαν σωματεία και όργανα διοίκησης και ελέγχου. Χρειάζεται όμως συνεχής μέριμνα και φροντίδα, συλλογική εγρήγορση και κοινωνικά αντανακλαστικά και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου. Εύχομαι όλο αυτό να λειτουργήσει ως ένα ισχυρό ανάχωμα που θα αποτρέψει άλλους εν δυνάμει θύτες – «ισχυρούς» άντρες να πράξουν ανάλογα. Πρέπει ως κοινωνία να μάθουμε τον σεβασμό στην ανθρώπινη υπόσταση και αυτό είναι το ζητούμενο κάθε τέτοιου κινήματος.

Ας πάμε όμως στα αμιγώς μουσικά. Πώς αισθάνεστε που θα κάνετε μία online συναυλία;

Είμαι πολύ χαρούμενη που το Half Note Jazz Club, μας προσκάλεσε στην online σειρά streaming εμφανίσεων με τίτλο «We stream our dream» μαζί με τους σπουδαίους μουσικούς Dimitri Kalantzi Quartet, Γιώργο Κοντραφούρη Trio, Πέτρο Κλαμπάνη Trio, Human Touch, Ανδρέα Πολυζωγόπουλο Quartet, Σωκράτη ΣινόπουλοςQuartet, Spiral Trio, Δημήτρη Τσάκα Quartet.

Ανυπομονώ να ξαναβρεθώ με τους εκλεκτούς συνεργάτες μου πάνω στη σκηνή. Ήδη από τις πρόβες μας υπήρξε ανάσα δημιουργίας, ένιωσα ότι ξανακουρδίζω το σώμα μου και την ψυχή μου. Όσον αφορά στην διαδικτυακή μετάδοση είναι μια διαφορετική εμπειρία – πρόκληση, η οποία δίνει την δυνατότητα στον κόσμο να μας ακούσει από κάθε σημείο της Ελλάδας κι όχι μόνο. Η πηγαία χαρά της μουσικής και το συναίσθημα μας είναι τόσο ισχυρό που θεωρώ ότι θα διαπεράσει τις οθόνες. …Μέχρι να ξαναβρεθούμε και να ενώσουμε τις φωνές μας.

Από πού εμπνέεστε αυτόν τον καιρό; Έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο που δημιουργείτε;

Οι βασικοί άξονες της μουσικής μου ενασχόλησης- εργασίας είναι το performing, η σύνθεση, η διδασκαλία και η έρευνα και είναι έντονα δομημένοι με οργανωμένη ροή. Συνεχώς αναζητώ και εμπνέομαι από την καθημερινότητα, τους συνεργάτες μου, τους μαθητές μου, από σεμινάρια που παρακολουθώ, από επιστημονικά άρθρα που διαβάζω. Στο performing και στη δόμηση σχεδιασμό των projects συνεχώς ανακαλύπτω και μελετώ παραδοσιακούς ήχους, ρυθμούς, μουσικά ιδιώματα και φωνήματα μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τη διεπιστημονική οδό. Παράλληλα με ενδιαφέρει η προσέγγισή μου στην μουσική να είναι σε διαλεκτική και συνθετική σχέση με τις παραστατικές/οπτικοακουστικές τέχνες και την εικαστική δημιουργία και να συνδέεται με κοινωνική προσφορά. Αυτό το καιρό στήνω ένα νέο διαμεσικό project και θα το ανακοινώσουμε με τους συνεργάτες μου σύντομα. Αυτό κυρίως που με απασχολεί είναι αυτό που δημιουργώ να αφορά στην αλήθεια μου και να αποτελεί ένα φυσικό καλλιτεχνικό βηματισμό, που να με κάνει να αισθάνομαι ελεύθερη.

Τι θα ακούσουμε στο «Crossovers» στο Half Note;

Δημιούργησα τη μουσική κολεκτίβα «Crossovers» το 2019, η οποία αποτελεί τη συνέχεια προηγουμένων projects μου (Βuzz Bastardz, Συνδέσεις Ulaloum). Και εδώ κινούμαι με το ίδιο τρόπο προσέγγισης και μουσικής συμπεριφοράς, δηλαδή τη συνδημιουργία και την αυτοσχεδιαστική διάδραση. Το «Crossovers» αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς της παραδοσιακής και τζαζ σκηνής, οι οποίοι είναι χρόνια συνεργάτες και φίλοι. Μαζί συνδέουμε μουσικές παραδόσεις με κομμάτια της διεθνούς jazz και rock σκηνής με βασικό όχημα την ελεύθερη βιωματική έκφραση. Διασταυρώνουμε τα μουσικά μας βιώματα, αλληλοσυμπληρωνόμαστε και ενορχηστρώνουμε με φυσικούς και ψηφιακούς ήχους και λούπες. Στο αγαπημένο Half Note Jazz club θα παρουσιάσουμε μουσικές του κόσμου και τραγούδια που μας αφορούν και μας συγκινούν. Επίσης θα παίξουμε για πρώτη φορά το καινούργιο μας κομμάτι με τίτλο «Βουτιά στ’ ανοιχτά» σε μουσική του Απόστολου Καλτσά και στίχους του Απόστολου και δικούς μου. Η ενορχήστρωση έγινε από όλη την ομάδα ενώ εγώ είχα επίσης την χαρά δημιουργήσω τη φωνητική ενορχήστρωση, χρησιμοποιώντας βοκαλισμούς και λούπες, κάτι που κάνω χρόνια κυρίως σε συνθέσεις των Drums Voice Jazztronica duet. Η παραγωγή του «Βουτιά στ’ ανοιχτά» θα γίνει από την εταιρεία Musarte.Art που ιδρύσαμε με το Σωτήρη Καραμεσίνη το 2019 με σκοπό την πολυθεματική καλλιτεχνική δημιουργία και την ερευνητική εκπαιδευτική και κοινωνική δράση.

Πόσο μεγάλη ανάγκη έχει το κοινό τις Live συναυλίες;

Νομίζω η πανδημία μας στέρησε την επαφή και ο καλλιτεχνικός κόσμος όπως και το κοινό των συναυλιών, του θεάτρου κλπ έχει ανάγκη και λαχτάρα να νοιώσει ξανά αυτή την επαφή. Το βιωματικό κομμάτι, η μέθεξη είναι αναντικατάστατη. Δεν θα ήθελα, όμως, να ακυρώσω τις προσπάθειες όλων μας να επικοινωνήσουμε και να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας μέσω του διαδικτύου. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών που ταυτόχρονα κάνουν διαθέσιμη τη μουσική σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Είναι μια άλλη εκδοχή, ενδιαφέρουσα με τις ευκολίες και τις δυσκολίες της. Σίγουρα όμως μας έχει λείψει η φυσική παρουσία, η ένωση των σωμάτων, των φωνών αυτή η μαγεία της συναυλίας.

Τι σας έχει λείψει περισσότερο όλο αυτόν τον καιρό και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε όταν επιτέλους «ελευθερωθούμε»;

Το πολυφωνικό τραγούδισμα και οι φωνητικοί κύκλοι που οργανώνω. Η ελεύθερη αγκαλιά, το τσούγκρισμα των ποτηριών.

Μεγαλύτερος φόβος σας;

Ο φόβος αποτελεί ένα συναίσθημα που δεν έχει σχέση με το παρόν και αντίδραση σε μη πραγματική απειλή. Δε φοβάμαι και θωρακίζω την ψυχή μου με πίστη και αισιοδοξία.

Μέσα από την καρδιά μου Υγεία!

Ιnfo:

Αγγελική Τουμπανάκη CROSSOVERS 5tet @ Half Note

Από Σάββατο 24 Απριλίου και ώρα έναρξης 8μ.μ UTC+02 – Παρασκευή 30 Απριλίου

Παραγωγή: Half Note jazz Club & καλλιτεχνική εταιρεία «Μούσα»

Οργάνωση Παραγωγής: Toubanaki Music Projects Team

Επικοινωνία – Προβολή στα Media: Ειρήνη Μακρυωνίτη 6998529567

Εισιτήρια : viva.gr

Σχετικά Άρθρα
Led Zeppelin Symphonic στο Ηρώδειο!
Μία συναυλία γιορτή των Led Zeppelin κάτω από την Ακρόπολη
Good Job Nicky: Ο 25χρονος Έλληνας καλλιτέχνης-φαινόμενο live στο Ξέφωτο του SNF Nostos
Good Job Nicky: Ο 25χρονος Έλληνας καλλιτέχνης-φαινόμενο live στο Ξέφωτο του SNF Nostos
Ο Μίκης Θεοδωράκης κλείνει τα 96: Ο τελευταίος των «μεγάλων» που κέρδισε BAFTA και φλέρταρε με δύο Grammy
Ο Μίκης Θεοδωράκης κλείνει τα 96: Ο τελευταίος των «μεγάλων» που κέρδισε BAFTA και φλέρταρε με δύο Grammy
Τάνια Τσανακλίδου και Λίνα Νικολακοπούλου δίνουν ραντεβου στ΄αστέρια!
Τάνια Τσανακλίδου και Λίνα Νικολακοπούλου δίνουν ραντεβου στ΄αστέρια!
our-festival-7-%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%ae-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%b3%ce%b3%cf%8d%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%cf%830
Our Festival 7: Μία γιορτή αλληλεγγύης και πολιτισμού
Ακούστε την υπέροχη «Ουτοπία» του Πάνου Κατσιμίχα σε νέο remix
Ακούστε την υπέροχη «Ουτοπία» του Πάνου Κατσιμίχα σε νέο remix

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του