4 γηροκομεία μετατρέπονται σε escape rooms – Μάθε για το πρωτοποριακό πρόγραμμα

4-γηροκομεία-μετατρέπονται-σε-escape-rooms-μάθε

Μπορεί ένα γηροκομείο να είναι escape room για μαθητές και νέους; Μπορούν οι ηλικιωμένοι να μας δώσουν την πληροφορία που χρειαζόμαστε για να λύσουμε το μυστήριο;  Μπορούμε να αλλάξουμε το τρόπο που βλέπουμε το κόσμο;

Μια καινοτομία που ξεκινάει από την Ελλάδα και ελπίζουμε να στηρίξουν όλοι οι εκπαιδευτικοί και άνθρωποι ώστε να αλλάξει η αντίληψη μικρών και μεγάλων για τα γηροκομεία και τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μυστήριο στο Γηροκομείο», το οποίο φτιάχτηκε από την CHALLEDU. Βασίζεται σε ευρωπαϊκά πρότυπα αλληλεπίδρασης παιδιών-φοιτητών και ατόμων τρίτης ηλικίας, το πρόγραμμα έχει στόχο τη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού των ηλικιωμένων και τη διαγενεακή αλληλεπίδραση.

Η Ασημίνα Μπρούζου, Ιδρυτικό μέλος της Challedu, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 για το πρόγραμμα και την στόχευσή του, είπε: «Το μυστήριο στο γηροκομείο είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάσαμε με κύριο στόχο την διαγενεακή αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και φοιτητών και νέων, με τους ηλικιωμένους που διαμένουν στα γηροκομεία. Είναι ένα πρόγραμμα που γίνεται σε συνεργασία με τέσσερις δομές την Παναγιά Ελεούσα, τον Καλό Σαμαρείτη, το Μερόπειο ‘Ιδρυμα και την Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου και στοχεύει στην άρση των προκαταλήψεων που έχουμε για τα γηροκομεία, που τα βλέπουμε συνήθως σαν ένα χώρο με ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν έχουν πια ζωή.

Εμείς θέλουμε ουσιαστικά να δούμε ξανά το φως της ζωής στα μάτια των ηλικιωμένων. Ετσι τα έχουμε μετατρέψει σε τέσσερα διαφορετικά escape rooms, με τέσσερις διαφορετικές ιστορίες μυστηρίου οι οποίες έχουν και σχέση με τέσσερις διαφορετικές ιστορικές περιόδους της Ελλάδας, με στόχους και εκπαιδευτικούς αλλά κυρίως στόχους ευαισθητοποίησης των μαθητών και των νέων προς την τρίτη ηλικία».

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν

Το «Μυστήριο στο Γηροκομείο» απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, σε εκπαιδευτικούς, σε φοιτητές αλλά και σε όλους όσους αγαπούν τις ιστορίες μυστηρίου και τα escape rooms.

«Οι ιστορίες είναι εμπνευσμένες και από τις αναμνήσεις των ηλικιωμένων, από κάποια εργαστήρια που κάναμε εδώ και τρεις μήνες για συλλογή διαφόρων ιστορικών γεγονότων και προσωπικών βιωμάτων. Στο παιχνίδι εμπλέκονται κυρίως σα μάρτυρες κάποιων εγκλημάτων όσο μπορούν και με τις δεξιότητες που έχουν, σαν ένας ρόλος που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να λύσουν τους γρίφους που τους τίθενται στο αρχικό μυστήριο» εξηγεί η κα Μπρούζου για τον ρόλο των ατόμων τρίτης ηλικίας.

Οι αντιδράσεις των παιδιών

Οι πρώτες αντιδράσεις των παιδιών είναι ενθουσιώδεις σύμφωνα με την κα Ασημίνα Μπρούζου: «Τα παιδιά ουσιαστικά δημιουργούν μικρές ομάδες που άλλα έχουν στόχο να ψάξουν έντυπα για να βρουν πληροφορίες αλλά πρέπει να συλλέξουν στοιχεία στο χώρο και να τα συνδυάσουν όλα αυτά για να λύσουν το μυστήριο.

Τώρα είμαστε στη φάση που επισκέπτονται οι πρώτοι μαθητές για κάνουμε play testing δηλαδή να διορθώσουμε κάποια πράγματα που πιθανώς δεν πηγαίνουν καλά αλλά ήδη έχουμε πολύ θετικές αντιδράσεις από τους μαθητές καθώς είναι κάτι πολύ ξεχωριστό να μπορούν να ζήσουν μια ιστορία μυστηρίου και να δουν το γηροκομείο με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο και κυρίως τους ανθρώπους που ζουν εκει. Υπάρχει μια πολύ θετική αλληλεπίδραση την οποία προσπαθούμε να ενισχύσουμε»

Δηλώσεις συμμετοχής:

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2111164892

Email: play@challedu.com

Περισσότερες πληροφορίες: http://challedu.com/

Σχετικά Άρθρα
Ελευθερία Αρβανιτάκη - Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Μαζί και το καλοκαίρι
Ελευθερία Αρβανιτάκη – Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Μαζί και το καλοκαίρι
Η Θηλιά: Η Δήμητρα Γαλάνη επιστρέφει στη δισκογραφία με μια δυνατή ροκ-μπαλάντα σε ραπ επίλογο
Η Θηλιά: Η Δήμητρα Γαλάνη επιστρέφει στη δισκογραφία με μια δυνατή ροκ-μπαλάντα σε ραπ επίλογο
Ο Μανώλης Χιώτης γεννήθηκε και πέθανε σαν σήμερα - Το συγκινητικό αφιέρωμα της Φίνος Φιλμ
Ο Μανώλης Χιώτης γεννήθηκε και πέθανε σαν σήμερα – Το συγκινητικό αφιέρωμα της Φίνος Φιλμ
Ο Andrea Bocelli για μία μοναδική συναυλία τον Ιούλιο στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας
Ο Andrea Bocelli για μία μοναδική συναυλία τον Ιούλιο στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας
"I'm Nothing Without You": Συγκινεί το νέο τραγούδι της Μόνικα για τα θύματα στα Τέμπη
“I’m Nothing Without You”: Συγκινεί το νέο τραγούδι της Μόνικα για τα θύματα στα Τέμπη
Ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης μάς συστήνουν την «Κόρη Αδάμαστη» στον Σταυρό του Νότου
Ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης μάς συστήνουν την «Κόρη Αδάμαστη» στον Σταυρό του Νότου

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του