Food & Drink

“Η ελιά είναι Delacroix”: Μία μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Τι πραγματικά γνωρίζετε για το ελληνικό ελαιόλαδο και τις διαφορετικές ποικιλίες του; Αντλώντας έμπνευση από το έργο του Vincent van Gogh “Η συγκομιδή της ελιάς” που εκτίθεται στον πρώτο όροφο της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, στις 30 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται μια ξεχωριστή δράση γευσιγνωσίας ελαιόλαδου μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του chef Αριστοτέλη Μέγκουλα, η οποία θα πραγματοποιείται μια φορά τον μήνα στο Café-Restaurant του Ιδρύματος.

“Οι ελιές είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικές, κι αυτό ακριβώς αγωνίζομαι να πετύχω. Μιλώ για ένα ασημί πότε γαλάζιο, πότε πρασινωπό, μπρούντζινο, ασπριδερό σε έδαφος κίτρινο, ροζέ, βιολετί ή πορτοκαλί, μέχρι το θαμπό κόκκινο της ώχρας. Αλλά πολύ δύσκολο, πολύ δύσκολο. Μου ταιριάζει πάντως, και με γοητεύει να δουλεύω μες στο χρυσαφί ή το ασημί”, γράφει ο Van Gogh στον αδελφό του τον Απρίλιο του 1889 και κλείνει “Η ελιά είναι άλλο πράγμα, είναι Delacroix, αν θέλουμε να τη συγκρίνουμε με κάτι”.

Ξεκινώντας από τους γαλλικούς ελαιώνες που ενέπνευσαν τον Van Gogh, μεταφερόμαστε στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ελαιόλαδου, με ξεναγό τον Αριστοτέλη Μέγκουλα. Μαζί με τον διακεκριμένο chef θα μάθουμε πώς να αναγνωρίζουμε ένα ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας μέσα από τα γευσιγνωστικά του χαρακτηριστικά, ενώ μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του θα μυηθούμε σε ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της ελληνικής γαστρονομίας.

Πώς γίνεται το πέρασμα από την ελιά στο ελαιόλαδο; Πώς η διαδικασία αυτή τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα, τα έθιμα και τις παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα, ποιος είναι ο ρόλος του ελαιόλαδου σήμερα και πώς άραγε θα εξελιχθεί στο μέλλον;

“Η ελιά είναι Delacroix”: Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή – Μία μοναδική εμπειρία

Ανακαλύψτε τους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ελαιόλαδο – κάποιους από τους οποίους μπορεί να μην τους είχατε καν φανταστεί. Δοκιμάστε βραβευμένες ποικιλίες ελαιόλαδου από όλα τα μέρη της Ελλάδας συνοδεύοντάς το με φρέσκο ζυμωτό ψωμί από το εστιατόριο ΑΚΡΑ, ψημένο στον ξυλόφουρνο, αλλά και φρεσκοψημένα καρβελάκια χωρίς γλουτένη από τον φούρνο Asterisque και γνωρίστε διαφορετικούς Έλληνες ελαιοπαραγωγούς.

Γεννημένος στο Παρίσι, μεγαλωμένος στον Πειραιά και με σπουδές στην γαστρονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, την Μπολόνια, ο Αριστοτέλης Μέγκουλας βρίσκεται ανάμεσα στους 100 επιδραστικότερους chef της δεκαετίας. Σήμερα η δημιουργική του βάση είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Κέρκυρα, όπου θα τον βρούμε στο βραβευμένο εστιατόριο Pomo d’ Oro Corfu, με 7 αστέρια στον οδηγό του FNL Guide. Μέσα από την ιδιαίτερη μαγειρική του και τους απρόσμενους συνδυασμούς υλικών που δοκιμάζει, στόχος του είναι η δημιουργία όμορφων αναμνήσεων γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο με νοστιμιές, κρασί και αγάπη.

*Σας προτείνουμε να μην έχετε πιει καφέ πριν από τη δράση, να μην φοράτε έντονα αρώματα και να μην έχετε πλύνει τα χέρια σας με αρωματικό σαπούνι.

Ημέρες διεξαγωγής:

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025

Τετάρτη 23 Απριλίου 2025

19:00-21:00

Τα σεμινάρια είναι αυτοτελή. 

Για πληροφορίες & κρατήσεις: https://goulandris.gr/el/events/olive-oil-tasting

Διαβάστε επίσης:

4 τρόποι για να αυξήσεις την αντοχή σου στο τρέξιμο

Βρείτε το κλειδί για έναν καλό ύπνο: Ένα ξεχωριστό workshop για να κοιμάστε σαν πουλάκι

chrisaskoura

Recent Posts

Απεβίωσε ο Πάπας Φραγκίσκος – Τελευταία δημόσια εμφάνισή του χθες

Απεβίωσε ο Πάπας Φραγκίσκος σε ηλικία 88 ετών Το πρωί της Δευτέρας, 21 Απριλίου 2025,…

8 ώρες ago

Είναι ασφαλές να φάμε κάτι που έπεσε κάτω;

Ας δούμε αν είναι ασφαλές να φάμε κάτι που έπεσε στο πάτωμα και αν ο…

13 ώρες ago

Πάτρα: Γιατρός τραυματίστηκε σοβαρά επιστρέφοντας από 36ωρη εφημερία

Πέρασε με κλειστή μπάρα και συγκρούστηκε με τον προαστιακό – «Δεν θυμάμαι τίποτα» Σε σοβαρό…

16 ώρες ago

Πεντανόστιμη εναλλακτική μαγειρίτσα για όσους δεν τρώνε κρέας!

Αν δεν είστε λάτρης της παραδοσιακής μαγειρίτσας ή του κρέατος γενικότερα, σας προτείνουμε ένα πιάτο…

2 ημέρες ago

Τι να φορέσετε την Κυριακή του Πάσχα – 5 outfits που συνδυάζουν άνεση και στυλ σε mood καλοκαιρινό

Ο χρόνος για την Κυριακή του Πάσχα μετρά αντίστροφα. Και μπορεί και φέτος να μη…

3 ημέρες ago

H πρώτη Ανάσταση γίνεται νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου

Η Ανάσταση του Χριστού εορτάζεται από την Εκκλησία από την στιγμή της καταβάσεώς Του στον…

3 ημέρες ago