Culture

“Ευ-Λόγος Μουσική: Στους λαβυρίνθους της αγάπης”: Η μουσικός Κατερίνα Κτώνα στο Infowoman

Ιστορικές γυναικείες μορφές, που άφησαν το στίγμα τους στην μουσική και στον λόγο, διαμορφώνουν τον κύριο κορμό στο ρεσιτάλ-παράσταση της Κατερίνας Κτώνα, που θα δοθεί την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ακραίες εκδηλώσεις αγάπης-μίσους σε δύο από τις πιο διάσημες γυναίκες της ιστορίας του δυτικού κόσμου, όπως η Μήδεια και η Διδώ. Η προσωποποίηση της απόλυτης αγάπης στον θρήνο της Ιζόλδης για τον Τριστάνο. Στίχοι της Emily Dickinson, όπου αποτυπώνονται τα συναισθήματά της για μια αγάπη που θα ξεχαστεί. Λογοτεχνικά σπαράγματα από την Μήδεια του Ευριπίδη, την Αινειάδα του Βιργιλίου, από το λιμπρέττο του Richard Wagner για την ομώνυμη όπερά του Τριστάνος και Ιζόλδη, αλλά και από τον επικό μονόλογο του ισπανού ιππότη El Cid σε συνδυασμό με τα λόγια ενός ιππότη της Αναγέννησης, είναι μερικά από τα κείμενα που θα ακουστούν και θα πλαισιωθούν από έργα της εποχής μπαρόκ έως τις μέρες μας. Henry Purcell, Domenico Scarlatti, J.S.Bach, Jacques Duphly, Luys de Narvaez, Girolamo Frescobaldi κ.ά. είναι μερικοί από τους συνθέτες, η μουσική των οποίων έχει ιδιαίτερα επιλεγεί ούτως ώστε να συνδυάζεται με το ύφος και την υπόθεση των κειμένων.

Η ατμοσφαιρική σύζευξη των εν λόγω λογοτεχνικών κειμένων με μουσική σκοπό έχει, στην συγκεκριμένη περίπτωση, να υποδηλώσει τις διάφορες μορφές που παίρνει η αγάπη. Το ανθρώπινο αυτό αίσθημα, που πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε λαβυρίνθους, οι οποίοι συχνά δεν έχουν εύκολη διέξοδο.

Η συνέντευξη της Κατερίνας Κτώνα στο Ιnfowoman:

Ρεσιτάλ /παράσταση σε μια «ιδιαίτερη ημερομηνία; Τι θα δούμε στο Μέγαρο στις 14 Φεβρουαρίου;

Πρόκειται για ένα ρεσιτάλ τσέμπαλου που θα περιλαμβάνει επίσης και επιλεγμένα λογοτεχνικά κείμενα. Τα κείμενα αυτά θα ακούγονται σε απαγγελία στην αίθουσα και θα συνοδεύονται από την κέλτικη άρπα και το τσέμπαλο, αντίστοιχα. Η σύζευξη του λόγου με την μουσική, στην συγκεκριμένη εκδήλωση, σκοπό έχει να εκφράσει τις διάφορες εκφάνσεις της αγάπης, η οποία συνηθίζεται να εορτάζεται την 14 Φεβρουαρίου.

Πώς και γιατί έγινε η συγκεκριμένη επιλογή;

Η πρόταση που μου έγινε να παρουσιάσω ένα ρεσιτάλ τσέμπαλου την 14η Φεβρουαρίου, μου έδωσε το έναυσμα να φτιάξω ένα πρωτότυπο πρόγραμμα με μουσική και λόγο, όπου ο γιος της Αφροδίτης, ο Έρωτας, στέλνει πολλές φορές τα βέλη του σε λάθος πρόσωπα, δημιουργώντας ζήλειες και μίση, που πολλές φορές δηλώνουν την αγάπη διαφορετικά. Ας θυμηθούμε την τραγική ιστορία της Μήδειας ή της Διδούς, των προδομένων γυναικών, των οποίων το συναίσθημα της αγάπης οδηγεί σε λαβυρίνθους χωρίς διέξοδο.

Στην συγκεκριμένη εκδήλωση όμως, θα υπάρχει και το είδος της εξιδανικευμένης αγάπης, όπως την συναντάμε στην Βαγκνερική ηρωίδα Ιζόλδη, ή της γεμάτη από θαυμασμό αγάπης για μια γυναίκα, όπως αναφέρεται στους στίχους ενός παραδοσιακού τραγουδιού της Σικελίας, πάνω στους οποίους ο υπέροχος Νικόλα Πιοβάνι έγραψε μια πανέμορφη μελωδία.

Θα μας πείτε κάτι για το τσέμπαλο; Ένα μαγικό όργανο, που όμως δεν είναι και ιδιαίτερα δημοφιλές.

Το τσέμπαλο είναι ένας πρόγονος συγγενής του σημερινού πιάνου. Ήταν το πιο δημοφιλές πληκτροφόρο όργανο της εποχής μπαρόκ , του 17ου-18ου αιώνα. Συνθέτες όπως ο Μπαχ, ο Σκαρλάτι, ο Βιβάλντι, ο Κουπερέν, έγραψαν αριστουργήματα για το όργανο αυτό. Κατά την εποχή του Κλασικισμού και του Ρομαντισμού την θέση του πήρε το πιάνο. Αυτός ήταν και ο λόγος που το τσέμπαλο παραμερίστηκε. Στον 20ο αιώνα όμως σύγχρονοι συνθέτες είδαν στο όργανο αυτό ηχητικά και εκφραστικά προσόντα, τα οποία τους έδωσαν την δυνατότητα να γράψουν έργα για το τσέμπαλο από μια σύγχρονη άποψη. Ο αγαπημένος συνθέτης Μάνος Χατζηδάκις συνέθεσε το έργο «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας», όπου το τσέμπαλο παίζει τον κύριο ρόλο στην ορχήστρα. Σήμερα στην χώρα μας η μπαρόκ μουσική κατέχει έναν σημαντικό ρόλο στα μουσικά δρώμενα, δίνοντας έτσι στο τσέμπαλο πάλι την ιδιαίτερη και σημαντική θέση που του ανήκει.

Τι σημαίνει να είσαι μουσικός γυναίκα σήμερα στην Ελλάδα;

Η γυναίκα μουσικός στην Ελλάδα σήμερα κατέχει, μεταξύ άλλων, εξέχουσα θέση σε όλες τις ελληνικές ορχήστρες. Έχουμε υπέροχες μουσικούς, συνθέτριες, σολίστ σε όλα τα όργανα, καθώς και αξιόλογες μαέστρους χορωδιών και ορχηστρών με διεθνή αναγνώριση και εμβέλεια. Στον κατάλογο θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις καθηγήτριες μουσικής στα ωδεία και τις μουσικές σχολές των πανεπιστημίων.

Διαβάστε επίσης:

ΜΑ: Μια παράσταση για τον αυτισμό στο Από Μηχανής Θέατρο

“Σκηνές από ένα γάμο”: Το έργο που αγαπήθηκε επιστρέφει για λίγες ακόμα παραστάσεις

chrisaskoura

Recent Posts

Η Έλλη Μερκούρη μιλά στο infowoman για την ανάγκη ενός θεάτρου που να είναι ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους

H Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα», παρουσιάζει την παράσταση «Κατάσταση Πολιορκίας» του νομπελίστα συγγραφέα Αλμπέρ…

10 ώρες ago

Μαρία Κατσανδρή για Πέτρο Φιλιππίδη: Τον είχε σπάσει στο ξύλο μπροστά στα μάτια μας

Η Μαρία Κατσανδρή ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και…

13 ώρες ago

Τόνια Σωτηροπούλου: Η θεραπεία που ακολουθεί για λαμπερή και ενυδατωμένη επιδερμίδα

Η Τόνια Σωτηροπούλου είναι ιδιαίτερα ενεργή στα social media και κυρίως στο instagram που πολύ…

13 ώρες ago

Μαρία Ναυπλιώτου: Κομψή, με denim και μαύρο βελούδινο σακάκι σε πρεμιέρα ταινίας

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη προβολή της ταινίας "Έχω κάτι να πω", όπου πρωταγωνιστούν η Ζέτα Δούκα…

13 ώρες ago

“Απαραίτητο φως”: Ενθουσίασε η avant première της νέας σειράς μυστηρίου της ΕΡΤ

Καθηλωτική για το κοινό ήταν η avant première της νέας σειράς μυστηρίου της ΕΡΤ «Απαραίτητο…

13 ώρες ago

Η Κατερίνα Παπουτσάκη αποκάλυψε τη νόσο από την οποία πάσχει – “Το σώμα μου αντιδρά…”

Η Κατερίνα Παπουτσάκη μίλησε σε συνέντευξή της για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε καθημερινό επίπεδο,…

14 ώρες ago