Ποιος είναι ο Νίκος Σταμπολίδης, ο πρώτος Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως

Η Διεθνής Επιστημονική Επιτροπή, που συγκροτήθηκε με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, προκειμένου να αξιολογήσει τις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή στο Μουσείο Ακροπόλεως, ανακοίνωσε σήμερα στην Υπουργό, δια του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου και Προέδρου της Επιτροπής καθ. Δημήτρη Παντερμαλή, την επιλογή, στην οποία κατέλεξε.

Ο καθηγητής Αρχαιολογίας και Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκος Σταμπολίδης εξελέγη παμψηφεί ως πρώτος Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως.

Η διεθνής επταμελής επιτροπή, με πρόεδρο τον καθ. Δημ. Παντερμαλή και μέλη τον ακαδημαϊκό και καθηγητή Μανόλη Κορρέ, τον ακαδημαϊκό και τ. Διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου Αλαίν Πασκέ, τους καθηγητές Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη και Βασίλη Λαμπρινουδάκη, τον Γενικό Διευθυντή των Μουσείων του Βερολίνου δρ Αντρέας Σόλ και τον Γενικό Διευθυντή των Μουσείων της Ιταλίας δρ Μάσιμο Οσάνα, αξιολόγησαν με άριστα το έργο, την εμπειρία και την προσωπικότητα του Νίκου Σταμπολίδη.

Η Λίνα Μενδώνη, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παντερμαλή για την άψογη διαδικασία της εκλογής, παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι η πρώτη φορά που πληρούται με διεθνή διαγωνισμό η θέση Γενικού Διευθυντή σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αυτό από μόνο του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, καθώς ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα. Το Μουσείο Ακροπόλεως συμπεριλαμβάνεται στα καλλίτερα μουσεία του κόσμου, ενώ κατά την δωδεκαετή λειτουργία του δημιούργησε νέα δεδομένα στο μουσειακό τοπίο της χώρας. Η επιλογή του καθ. Νίκου Σταμπολίδη δημιουργεί νέες προοπτικές και προσδίδει δυναμική σε ένα Μουσείο που έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις και την προτίμηση των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων. Ο Νίκος Σταμπολίδης, αρχαιολόγος με βραβευμένο έργο, πέρα από επιστήμονας με εξαιρετική κατάρτιση, είναι ένας άνθρωπος με σύγχρονη αντίληψη τόσο για την αρχαιολογία, όσο και για τη σύνδεση του πολιτισμού με την κοινωνία. Διαθέτει τις γνώσεις, τη διάθεση και το όραμα, ώστε το Μουσείο Ακροπόλεως να συνεχίσει δυναμικά το ιδιαίτερα επιτυχημένο έργο του, να επεκτείνει και να πολλαπλασιάσει τις δραστηριότητές του».

Τις επόμενες ημέρες η σχετική με την αποδοχή της εκλογής του κ. Σταμπολίδη απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως ο νόμος ορίζει. Ο Γενικός Διευθυντής θα αναλάβει τα καθήκοντά του εντός τριών μηνών από την δημοσίευση της πράξης στο ΦΕΚ.

Ποιος είναι ο Νίκος Σταμπολίδης

O Nικόλαος Σταμπολίδης αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Πανεπιστήμιο της Βόννης (1975-1978) και εκπόνησε διδακτορική διατριβή σχετικά με την ελληνιστική πλαστική και αρχιτεκτονική (με τίτλο «Ο βωμός του Διονύσου στην Κω») στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου το 1982 του απονεμήθηκε Διδακτορικό Δίπλωμα στην Αρχαιολογία με άριστα.

Από το 1984, που εκλέγεται λέκτορας, διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 1987 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής, το 1990 Αναπληρωτής Καθηγητής και το 1994 Τακτικός Καθηγητής. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας (1991-1993), Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής (1994-1997) και συνδιευθυντής του Προγράμματος μεταπτυχιακών Σπουδών «Ο Αρχαίος Ελληνικός Κόσμος» και Διευθυντής από το 2005 κ.εξ.

Από το 1996 είναι συγχρόνως και Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Έχει οργανώσει και επιμεληθεί πολλές μεγάλες αρχαιολογικές εκθέσεις, όπως Η Πόλη κάτω απο την Πόλη (2000), ΠΛΟΕΣ… Από τη Σιδώνα στη Χουέλβα. Σχέσεις λαών της Μεσογείου 16ος-6ος αι. π.Χ. (2003), ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΣ: Αθλητισμός και Ολυμπισμός στην περιφέρεια του ελληνικού κόσμου, Κάτω Ιταλία και Σικελία (2004), Ελευθέρνα Πόλη – Ακρόπολη – Νεκρόπολη (2004/5), ΕΡΩΣ (2009). Επίσης έχει επιμεληθεί την έκθεση «Αριστουργήματα του Κυκλαδικού Πολιτισμού» που διοργανώθηκε στη Ρώμη το 2006 και στο Πεκίνο το 2008 καθώς και την έκθεση «Ανατολική Μεσόγειος, 16ος-6ος αι. π.Χ.», που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο το 1998 και στη Ρώμη το 2001.

Έχει ανασκάψει στην Βεργίνα, την Άκανθο της Χαλκιδικής, τη Ρόδο και την Κρήτη. Από το 1985 πραγματοποιεί συστηματικές ανασκαφικές έρευνες στην αρχαία Ελεύθερνα Κρήτης, στον Δυτικό Τομέα ΙΙΙ.

Έχει διοργανώσει σειρά Διεθνών Αρχαιολογικών Συνεδρίων και Συμποσίων και έχει εκδώσει, ορισμένες φορές και με άλλους συναδέλφους, τα πρακτικά τους.

Σχετικά Άρθρα
%ce%ad%ce%ba%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-50-women-over-50-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bb%ce%bf%cf%8d%cf%80%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb0
Έκθεση “50 women over 50” της Βάνιας Τλούπα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
%ce%b5%ce%b9%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ac%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%b70
«Εικαστικά Αγκαλιάσματα» στη Χώρα της Άνδρου με άρωμα γυναίκας
«Ένα κόσμημα για την Καρυάτιδα» H έκθεση που μάγεψε το κοινό εγκαινίασε η Άντζελα Γκερέκου
«Ένα κόσμημα για την Καρυάτιδα»: H έκθεση που μάγεψε το κοινό εγκαινίασε η Άντζελα Γκερέκου
Τιτάνες των αισθήσεων: Ένα μοναδικό εικαστικό γεγονός του καλλιτέχνη Θανάση Λάλα
Τιτάνες των αισθήσεων: Ένα μοναδικό εικαστικό γεγονός του καλλιτέχνη Θανάση Λάλα
ΕΛΤΑ: Τιμούν τα 50 Χρόνια από την Αποκατασταση της Δημοκρατίας
ΕΛΤΑ: Τιμούν τα 50 Χρόνια από την Αποκατασταση της Δημοκρατίας
"Cocktail": Mια διατομική έκθεση ζωγραφικής από τις Μαρία Αποστόλου-Νικολοπούλου και Τάνια Δρογώση-Νικολοπούλου
“Cocktail”: Mια διατομική έκθεση ζωγραφικής από τις Μαρία Αποστόλου-Νικολοπούλου και Τάνια Δρογώση-Νικολοπούλου

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του