Περί ομορφιάς: Η Σάντρα στα 21 της φωτογραφίζεται πρώτη φορά χωρίς περούκα

Μια διαφορετική ανάρτηση του καθηγητή πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου Ηλία Μόσιαλου, παρασύρει για λίγο το μυαλό μας σε άλλους προβληματισμούς πέρα από την covid-19, που, η αλήθεια είναι, μας έχει κατακυριεύσει τους τελευταίους μήνες. Σκεφτόμαστε λοιπόν με αφορμή τη δημοσίευση που “πατά” πάνω σε θέματα αισθητικής, ομορφιάς και Τέχνης, έχοντας όμως ξανά στη βάση της, μια ασθένεια, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της γυναικείας ομορφιάς ή της ομορφιάς στην πιο γενικευμένη της εκδοχή εντέλει. Ποια τα πρότυπα ομορφιάς ανά τους αιώνες, τι την καθορίζει σήμερα και αν έχει εκπέσει ή φτάσει σε κάποια πιο ιδανική αντίληψη στη σύχγρονη εποχή.

Ας δούμε όμως τι γράφει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

“Ο διάσημος πίνακας του Ολλανδού ζωγράφου Johannes Vermeer με ‘Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι’, φαίνεται να εμπνέει ακόμα τους καλλιτέχνες όταν προσπαθούν να αποδώσουν τις ιδιαιτερότητες και την κλασική γυναίκεια ομορφιά.

%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af-%ce%bf%ce%bc%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%b9%ce%ac%cf%82-%ce%b7-%cf%83%ce%ac%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b1-21-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%810

Ίσως, η σύγχρονη Ολλανδή φωτογράφος Justine Tjallinks, που φωτογράφισε τη Σάντρα, να ήθελε χρησιμοποιώντας τα μαργαριτάρια να κάνει αυτή τη σύνδεση.

Η Σάντρα έχασε όλα τα μαλλιά της ως 4χρονη από αλωπεκία. Και για πολλά χρόνια δεν βγήκε από το σπίτι χωρίς περούκα. Σε αυτή τη φωτογραφία στα 21 της, είναι η πρώτη φορά που η Σάντρα άφησε να τη φωτογραφήσουν χωρίς μαλλιά.

Η Tjallinks με τη μακροχρόνια σχέση με τη βιομηχανία της μόδας, εξηγεί πως είναι πάντα οι λεγόμενοι ‘όμορφοι’ άνθρωποι που φωτογραφίζονται στη σκηνή. Ενώ οι λεγόμενοι ‘μη φυσιολογικοί’, αυτοί που δεν ταιριάζουν στην τυπική αντίληψή μας για την ομορφιά, συνήθως απεικονίζονται αλλού, πιο ωμά, όπως στα ντοκιμαντέρ. Γι’ αυτό ήθελε να προβάλει μια πιο περιεκτική αναπαράσταση των διαφορών της ομορφιάς.

Η Τέχνη καθορίζει την ομορφιά σε σημαντικό βαθμό

Η τέχνη διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αντίληψη μας για την ομορφιά λέει η Tjallinks. ‘Αυτή η σειρά δημιουργήθηκε για να αποδώσει τη διαφορετικότητα στη φυσική της μορφή. Η ποικιλομορφία των τύπων σώματος και ομορφιάς αλλάζει τα αισθητικά πρότυπα της εποχής μας και τους πολιτιστικούς μας κώδικες. Ίσως, μέσω μιας αισθητικής επανάστασης που μπορεί να φέρει μόνο η τέχνη, μπορούμε να αλλάξουμε το πώς κοιτάνε οι άνθρωποι τους άλλους.’

Σχετικά Άρθρα
Ελένη Ταπτά: Ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Amalias 36
Ελένη Ταπτά: Ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Amalias 36
«Σημείο φυγής… στο κόκκινο»: Η έκθεση της Άννας Τσαπάρα θα σας ταξιδέψει
«Σημείο φυγής… στο κόκκινο»: Η έκθεση της Άννας Τσαπάρα θα σας ταξιδέψει
%ce%ad%ce%ba%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%bf%cf%80%cf%8c%cf%81%ce%b5%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b30
Έκθεση για πρωτοπόρες γυναίκες φωτογράφους στο Λονδίνο
«Ανάμεσα»: Η Αλεξάνδρα Μπαρή παρουσιάζει την τέταρτη ατομική της έκθεση στο Κέντρο Τεχνών ΜΕΤΣ
«Ανάμεσα»: Η Αλεξάνδρα Μπαρή παρουσιάζει την τέταρτη ατομική της έκθεση στο Κέντρο Τεχνών ΜΕΤΣ
«100 χρόνια Γιώργος Χατζηνίκος» στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»
«100 χρόνια Γιώργος Χατζηνίκος» στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»
"Youjin Um": Αναζητήσεις στην Ύλη
“Youjin Um”: Αναζητήσεις στην Ύλη

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του