Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης: Γιατί συμπίπτει με τη γέννηση του Λεονάρντο ντα Βίντσι;

H 15η Απριλίου έχει καθιερωθεί από το 2012 να τιμάται ως Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης. Καθόλου τυχαία η ημέρα αυτή δε συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του σπουδαίου αναγεννησιακού καλλιτέχνη, Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Ο εμβληματικός αυτός καλλιτέχνης – που για πολλούς είναι ο σημαντικότερος καλλιτέχνης όλων των εποχών- επελέγη ως σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης, της ελευθερίας της έκφρασης, της ανοχής, της συναδέλφωσης και της πολυπολιτισμικότητας.

Ποιος ήταν ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι;

%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%ad%cf%87%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%af%cf%80%cf%840
Μόνα Λϊζα

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι (14/15 Απριλίου 1452 – 2 Μαΐου 1519), ήταν Ιταλός πολυμαθής της Ύστερης Αναγέννησης που θεωρείται κατά κοινή ομολογία ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους όλων των εποχών παρά το περιορισμένο πλήθος των σωζόμενων έργων του. Η «Μόνα Λίζα» είναι το διασημότερο ζωγραφικό έργο του Λεονάρντο και το πιο διάσημο πορτραίτο στην ιστορία, ενώ ο «Μυστικός Δείπνος» του είναι ο πλέον ανατυπωμένος θρησκευτικός πίνακας· το σχέδιο του που έγινε γνωστό ως «Ο Βιτρουβιανός Άνθρωπος» συνιστά διάσημο πολιτιστικό σύμβολο.

%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%ad%cf%87%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%af%cf%80%cf%842
Μυστικός Δείπνος

Ο ντα Βίντσι είναι επίσης γνωστός για τα σημειωματάριά του, στα οποία καταχωρούσε σχέδια και σημειώσεις επιστημονικού περιεχομένου· σε αυτά περιλαμβάνεται πληθώρα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανατομίας, της χαρτογραφίας, της ζωγραφικής και της παλαιοντολογίας. Η συνεισφορά του Λεονάρντο στην εξέλιξη των τεχνών είναι συγκρίσιμη μόνο με εκείνη του σύγχρονού του Μιχαήλ Αγγέλου.

Ο Λεονάρντο ντι σερ Πιέρο ντα Βίντσι, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε εκτός γάμου από τον συμβολαιογράφο Πιέρο ντα Βίντσι και μια χωρική, την Κατερίνα, στο Βίντσι, στην περιοχή της Φλωρεντίας στην Ιταλία. Μαθήτευσε στο εργαστήριο του φημισμένου Ιταλού ζωγράφου Αντρέα ντελ Βερόκκιο. Μεγάλο μέρος της πρώιμης εργασιακής ζωής του το πέρασε στην υπηρεσία του Λουδοβίκου Σφόρτσα στο Μιλάνο· αργότερα εργάστηκε στη Ρώμη, την Μπολόνια και τη Βενετία. Πέρασε τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του στη Γαλλία όπου και πέθανε το 1519.

Παρότι δεν είχε επίσημη ακαδημαϊκή εκπαίδευση, πολλοί ιστορικοί και μελετητές θεωρούν τον Λεονάρντο ως το πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα του «Αναγεννησιακού Ανθρώπου» και έναν αληθινό «Homo Universalis», ένα άτομο «άσβεστης περιέργειας» και «πυρετώδους εφευρετικής φαντασίας». Θεωρείται ως ένας από τους πιο πολυτάλαντους ανθρώπους που έχουν γεννηθεί. Σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης Helen Gardner, το εύρος και το βάθος των ενδιαφερόντων του ήταν χωρίς προηγούμενο στην καταγεγραμμένη ιστορία, ενώ «το πνεύμα και η προσωπικότητά του μοιάζουν σε μας υπεράνθρωπα, αν και ο ίδιος ήταν μυστηριώδης και απόμακρος». Οι ακαδημαϊκοί ερμηνεύουν την οπτική του για τον κόσμο ως βασισμένη στη λογική, αν και οι εμπειρικές μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ανορθόδοξες την εποχή του.

Εκθειάστηκε συχνά για την τεχνολογική του επινοητικότητα. Ο ντα Βίντσι συνέλαβε την ιδέα των πτητικών μηχανών, σχεδίασε ενός είδους τεθωρακισμένο άρμα, πέτυχε να συγκεντρώσει την ηλιακή ισχύ, δημιούργησε μια μηχανή πρόσθεσης και εφηύρε το κύτος πλοίου με διπλά τοιχώματα. Σχετικά λίγες από τις εφευρέσεις του υλοποιήθηκαν, ενώ ελάχιστες θεωρήθηκαν πραγματοποιήσιμες από τους σύγχρονούς του, καθώς επιστημονικοί τομείς όπως η μεταλλουργία και η μηχανική ήταν στη νηπιακή τους ηλικία κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης. Ωστόσο, μερικές από τις πιο μικρές εφευρέσεις του όπως ενός είδους ροδάνι και μια μηχανή για τον έλεγχο της εφελκυστικής αντοχής ενός σύρματος έγιναν εξαιρετικά διαδεδομένες χωρίς να του δοθούν ιδιαίτερα εύσημα. Ακόμα, στον ντα Βίντσι αποδίδεται συχνά η εφεύρεση του αλεξίπτωτου και του ελικοπτέρου. Έκανε θεμελιώδεις ανακαλύψεις στην ανατομία, την πολιτική μηχανική, την γεωλογία, την οπτική και την υδροδυναμική αλλά δεν εξέδωσε επισήμως τα ευρήματά του που, ως εκ τούτου, επηρέασαν ελάχιστα έως καθόλου την εξέλιξη των αντίστοιχων επιστημών.

Σχετικά Άρθρα
%ce%ad%ce%ba%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-50-women-over-50-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bb%ce%bf%cf%8d%cf%80%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb0
Έκθεση “50 women over 50” της Βάνιας Τλούπα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
%ce%b5%ce%b9%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ac%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%b70
«Εικαστικά Αγκαλιάσματα» στη Χώρα της Άνδρου με άρωμα γυναίκας
«Ένα κόσμημα για την Καρυάτιδα» H έκθεση που μάγεψε το κοινό εγκαινίασε η Άντζελα Γκερέκου
«Ένα κόσμημα για την Καρυάτιδα»: H έκθεση που μάγεψε το κοινό εγκαινίασε η Άντζελα Γκερέκου
Τιτάνες των αισθήσεων: Ένα μοναδικό εικαστικό γεγονός του καλλιτέχνη Θανάση Λάλα
Τιτάνες των αισθήσεων: Ένα μοναδικό εικαστικό γεγονός του καλλιτέχνη Θανάση Λάλα
ΕΛΤΑ: Τιμούν τα 50 Χρόνια από την Αποκατασταση της Δημοκρατίας
ΕΛΤΑ: Τιμούν τα 50 Χρόνια από την Αποκατασταση της Δημοκρατίας
"Cocktail": Mια διατομική έκθεση ζωγραφικής από τις Μαρία Αποστόλου-Νικολοπούλου και Τάνια Δρογώση-Νικολοπούλου
“Cocktail”: Mια διατομική έκθεση ζωγραφικής από τις Μαρία Αποστόλου-Νικολοπούλου και Τάνια Δρογώση-Νικολοπούλου

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του