Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και συμπαράστασης στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που είναι στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, πολλά μουσεία θέλησαν να στηρίξουν την προσπάθειά τους με έναν πρωτότυπο τρόπο.
Πρόκειται για τη διεθνή καμπάνια με τίτλο #MuseumsThankHealthHeroes, που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, με πρωτοβουλία δύο γυναικών από το Εθνικό Μουσείο Γυναικών στην Τέχνη της Ουάσιγκτον, οι οποίες πρώτες ανέβασαν στα social media του μουσείου τη χαρακτηριστική φωτογραφία της Mary Ellen Mark «Nurses Working – Novartis China» υπογραμμίζοντας με νόημα: «Ένα ευχαριστώ σε όλο το ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό της πρώτης γραμμής που δουλεύοει 24 ώρες, επτά μέρες την εβδομάδα για να είμαστε υγιείς και ασφαλείς σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».
Το παράδειγμά τους ακολούθησαν αρκετά μουσεία και γκαλερί, από διάφορες γωνιές του κόσμου, τα οποία, με τη σειρά τους, ανέβασαν στις σελίδες των δικών τους social media έργα τέχνης, κυρίως πίνακες ζωγραφικής, με αντίστοιχη θεματολογία, συνοδευόμενα από συγκινητικά ευχαριστήρια μηνύματα.
Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης ανέβασε τον «Γιατρό της Επαρχίας», ένα έργο του Αμερικανού ζωγράφου Horace Pippin, στο οποίο απεικονίζεται ένας γιατρός να προχωρά μέσα στα χιόνια πιστός στο καθήκον παρά τις αντίξοες συνθήκες.
Η Γκαλερί Τέχνης του Οντάριο επέλεξε το εντυπωσιακό πορτραίτο «Μια ζωή αφοσιωμένη στο Νοσοκομείο και στο έργο του Ερυθρού Σταυρού», που φιλοτεχνήθηκε το 1918 από τον John Wentworth Russell και απεικονίζει μία νοσοκόμα, με γλυκιά όψη, να κάθεται σε ένα τραπέζι στολισμένο με τριαντάφυλλα.
Στην παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία ευγνωμοσύνης συμμετέχει και το Μουσείο Whitney με το έργο «Μελετώντας μια νοσοκόμα με παιδί στο πάρκο», φιλοτεχνημένο το 1900 από τον Edward Hopper, ενώ το Μουσείο Τέχνης Allentown της Πενσιλβάνια εξέφρασε τις ευχαριστίες τους στους ήρωες του κορωνοϊού με τον υπέροχο πίνακα «Αυγή της Ειρήνης» του Αμερικανού ζωγράφου George Wesley Bellows.
Google News