“Οι μουσικές της Κρήτης” στο Ηρώδειο: Μια γιορτή ταξιδεύει από την Κρήτη για την Αθήνα!

οι-μουσικές-της-κρήτης-στο-ηρώδειο

μουσικές της κρήτης

Περισσότεροι από εκατό επαγγελματίες και ερασιτέχνες οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και χορευτές θα μεταφέρουν στη σκηνή του Ηρωδείου την ψυχή της Κρήτης, μέσα από ένα μουσικό πανόραμα,  που θα αναδεικνύει τον πλούτο και την ομορφιά της αυθεντικής κρητικής μουσικoχορευτικής παράδοσης, από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι.

Η σκηνή του ρωμαϊκού ωδείου θα πλημμυρίσει με  κρητική μουσική, μια μουσική που εξακολουθεί  να εμπνέει και να παραμένει ζωντανή, σε μία και μοναδική παράσταση, το βράδυ της Τετάρτης 28 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά δείγματα και τοπικές παραλλαγές των μουσικών ιδιωμάτων όλων των περιοχών της Κρήτης. Γνωστά κομμάτια των μεγάλων δασκάλων  της κρητικής μουσικής (Σκορδαλός, Μουντάκης, Καλογερίδης, Κλάδος, Χάρχαλης κ.ά.), κοντυλιές από την ανατολική Κρήτη και τον Ψηλορείτη, Μελαμπιανά συρτά. Ριζίτικα, σκοπούς του Αποκόρωνα, ταμπαχανιώτικα,    Βιαννίτικες καντάδες τραγούδια του γάμου από το Μαλεβίζι, την Πεδιάδα και τη Βιάννο,  αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο αλλά και ξεχασμένα ή ελάχιστα γνωστά τραγούδια που, αν και επιβιώνουν  μόνο στη συλλογική μνήμη,  εξακολουθούν ακόμη και  σήμερα να συγκινούν.

Σ’ αυτά περιλαμβάνονται μαντινάδες στολισμού της νύφης, νανουρίσματα και άλλα τραγούδια από τον κύκλο της ζωής, βιωματικά τραγουδισμένα από αυθεντικές γυναικείες φωνές, συμβολή στην ανάδειξη μιας όψης ελάχιστα  “προβεβλημένης” σε ανάλογες παρουσιάσεις:  της γυναικείας συμμετοχής στην κρητική μουσική.

Στην παράσταση, θα αναδειχθεί ακόμη ο πλούτος των μουσικών οργάνων που χρησιμοποιούνταν στο νησί: Η λύρα, το βιολί , η βιολόλυρα, το λαούτο, το μαντολίνο, η μαντόλα ( βασικό όργανο της Κρητικής ορχήστρας σε πολλές περιοχές, μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα, που στις μέρες μας έχει σχεδόν εκλείψει), η  ασκομαντούρα, το θιαμπόλι, το νταουλάκι κ.α.

Κρητική μουσική και χορός είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους,  γι’ αυτό στη σκηνή του Ηρωδείου θα παρουσιαστούν όλοι οι βασικοί χοροί του Κρητικού γλεντιού,  που  χορεύονται ακόμη  στις μέρες μας, αλλά και κάποιοι χοροί που έχουν στοιχεία  χορευτικού ιδιώματος και χορεύονταν  τοπικά με ιδιαίτερο τρόπο. Ανάμεσα σε αυτούς  ο Εθιανός πηδηχτός, ο Στειακός πηδηχτός, ο Κισσαμίτικος συρτός,  η Ρουματιανή σούστα και ο Γεργιανός πηδηχτός.

Η παράσταση «Οι Μουσικές της Κρήτης» είναι συνέχεια των επιτυχημένων εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης τα καλοκαίρια του 2014 και 2016, αντίστοιχα, από τον Κώστα Παντερή και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γωνιών Μαλεβιζίου, με την υποστήριξη του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης,  της Περιφέρειας Κρήτης και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

μουσικές της κρήτης1

Στο πρόγραμμα της βραδιάς συμμετέχουν τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές από όλη την Κρήτη, στις παρακάτω ενότητες.

“Εγέλασέ με η χαραυγή, τ’ άστρα και το φεγγάρι”

Από τη μουσικοχορευτική παράδοση  της Κισσάμου & των Χανίων

Ριζίτικα τραγούδια από Χανιώτες τραγουδιστές

Φραγγεδάκης Θεόδωρος, Σταυρουλάκης Γιώργος, Κωνσταντουλάκης Ανδρέας, Ζουριδάκης Σταμάτης, Μπουρδάκης Διονύσης, Γιακουμάκης Νίκος, Πενταράκης Μανώλης, Λενταράκης Μανώλης, Μαρτσάκης ΛευτέρηςΝικολουζάκης Ελευθέριος, Νικολιουδάκης Απόστολος, Πετράκης Σταύρος, Χατζογιαννάκης Εμμανουήλ, Στεφανάκης Ιωάννης, Χαλικάκης Γεώργιος

Κισαμίτικοι χοροί : Κισαμίτικος Συρτός, Χανιώτικη (Ρουματιανή) Σούστα

Σκαράκης Στρατής (βιολί), Ανουσάκης Γιώργος (λαούτο), Ζαχαριουδάκης Χαρίλαος (λαούτο)

Χορεύει η α’ χορευτική ομάδα.

 “Ρεθεμνιανέ μου πλάτανε κι εσύ Φορτέτζας κάστρο”

Ρεθεμνιώτικες μελωδίες: Σούστα Ρεθεμνιώτικη του Αντώνη Παπαδάκη ή Καρεκλά, Μελαμπιανά συρτά αποδοσμένα με χαμπιόλι και μαντόλα

Παπαδάκης Αλέξανδρος (λύρα, χαμπιόλι), Ψαράκης Γιώργος (λαούτο, μαντόλα). Ρεθεμνιώτικη Σούστα χορεύει η α’ χορευτική ομάδα. 

 “Ένας καινούργιος άνεμος”

Συρτά Θανάση Σκορδαλού

Τσουρδαλάκης Γιάννης (λύρα), Νικάκης Δημήτρης (λαούτο) , Παπαδάκης Σπύρος (κιθάρα) 

 “Μα δεν υπάρχει πιο όμορφος απ’ το Μαλεβιζιώτη”

Μαλεβιζιώτης

Τσουρδαλάκης  Γιάννης (λύρα), Νικάκης Δημήτρης (λαούτο), Παπαδάκης Σπύρος (κιθάρα). Χορεύει η α’ χορευτική ομάδα.

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

28 Ιουνίου, 21:00

Σχετικά Άρθρα
Κριστιάννα Μπέτα: Η κόρη της Νατάσας Θεοδωρίδου είναι ζωγράφος και παρουσιάζει τη νέα ατομική της έκθεση
Κριστιάννα Μπέτα: Η κόρη της Νατάσας Θεοδωρίδου είναι ζωγράφος και παρουσιάζει τη νέα ατομική της έκθεση
Οι γυναίκες στηρίζουν την οργάνωση SHE- Society for Help & Empowerment με ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό δρώμενο
Φιλανθρωπική έκθεση: Υπέροχες καρτ ποστάλ εμπνευσμένες από τη γυναίκα στηρίζουν την οργάνωση SHE- Society for Help & Empowerment
"Ανησυχία": Έκθεση Φωτογραφίας των Shashin Lovers
“Ανησυχία”: Έκθεση Φωτογραφίας των Shashin Lovers
10 χρόνια Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου - Πλούσιο το επετειακό πρόγραμμα του 2023
10 χρόνια Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου – Πλούσιο το επετειακό πρόγραμμα του 2023
Εγκαίνια για το νέο χώρο Sissi’s Art Room και της έκθεσης MYTHO|PLASMA του Χρήστου Κατσίνη
Εγκαίνια για το νέο χώρο Sissi’s Art Room και της έκθεσης MYTHO|PLASMA του Χρήστου Κατσίνη
2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Κορυφαίες στιγμές της Τελετής Έναρξης
2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Κορυφαίες στιγμές της Τελετής Έναρξης

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του