Η Α.Β.Υ. Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και υψηλοί προσκεκλημένοι τίμησαν τον Μινωικό πολιτισμό στην Κρήτη! Το διήμερο αφιέρωμα στον Μινωικό πολιτισμό ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 στο Ηράκλειο και στην Κνωσό με μεγάλη επιτυχία, υψηλή συμμετοχή και ισχυρό αντίκτυπο.
Το διήμερο συνδιοργανώθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού Branding Heritage (ΒΗ), το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (Α.Μ.Η), τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και την Περιφέρεια Κρήτης, υπό τις αιγίδες των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τουρισμού και του ΕΟΤ. Τη διοργάνωση και το συντονισμό των εκδηλώσεων ανέλαβε η εταιρεία Μίλητος Συμβουλευτική Α.Ε..
«Cooking like Minoans» παρουσία Α.Β.Υ. Πρίγκιπα της Ουαλίας (11/05/2018, Κνωσός)
Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα βιωματική αναπαράσταση της Μινωικής γαστρονομίας μέσα από γεύμα εμπνευσμένο από τη διατροφή των Μινωιτών πραγματοποιήθηκε στον Κήπο Ερευνητικού Κέντρου Κνωσού καθώς η Βρετανική Σχολή Αθηνών ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, από την αρχαιολόγο και ιδρύτρια του Minoan Tastes, Δρ. Jerolyn Morisson. Τη δράση τίμησε με την παρουσία του ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, συνοδευόμενος από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, τη Γενική Γραμματέα ΥΠΟΑ Δρ. Μαρία Βλαζάκη την πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ, τον Διευθυντή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών καθηγητή John Bennet και τον Επιμελητή Κνωσού Δρ. Κωστή Χρηστάκη.
Το μενού που μαγειρεύτηκε με τον αρχαίο τρόπο μέσα σε πήλινα σκεύη, αντίγραφα μινωικών μαγειρικών σκευών, κατασκευασμένα από την αρχαιολόγο Jerolyn Morrison, περιελάμβανε φακές με σκόρδο, κόλιανδρο και μέλι, κοτόπουλο με σύκα και μέλι, χοιρινό με πετιμέζι και αχλάδια, χοιρινό με φασκόμηλο και αρνί με ξινό χόντρο (τραχανάς), κοτόπουλο με αμπελόφυλλα και σύκα.
Την Α.Β.Υ. υποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, Υποδιευθύντρια Δρ. Χρυσάνθη Παπαδοπούλου και Διευθύντρια του Fitch Laboratory Δρ. Ευαγγελία Κυριατζή, καθώς και η ιδρύτρια του Οργανισμού Πολιτισμού Branding Heritage, Δημοσιογράφος Κατερίνα Φρέντζου, η οποία του προσέφερε αντίγραφο κοσμήματος των Μελισσών των Μαλίων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι: Περιφερειάρχης Κρήτης και συνδιοργανωτής Σταύρος Αρναουτάκης, σύμβουλος Υπουργού Τουρισμού Μαρία Καλλίτση, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, τ. Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα, διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων Aegean Airlines Σταυρούλα Σαλούτση, συνιδρυτές ΑPIVITA Νίκος και Νίκη Κουτσιανά, συνιδιοκτήτρια και υπεύθυνη επικοινωνίας Creta Farms Έλενα Δομαζάκη, διευθύνουσα εταίρος της Μίλητος και ιδρύτρια της Κοιν.Σ.Επ. knowl Όλγα Σταυροπούλου, ιδρύτρια της Minoan Spora Μαρία Αδαμάκη, Χριστίνα Χαλκιαδάκη, επικεφαλής της ομώνυμης αλυσίδας σουπερμάρκετ, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Δρ. Στέλλα Μανδαλάκη, επίτιμη διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Νώτα Δημοπούλου, επίσημη χορογράφος Τελετών Αφής & Παράδοσης Ολυμπιακής Φλόγας, Επιστημονική Σύμβουλος BH Άρτεμις Ιγνατίου, σύμβουλος Πολιτισμού και Πολιτιστικής Διαχείρισης Έλενα Μαυρομιχάλη, αρχαιολόγος και Πρόεδρος Κέντρου Έρευνας και Συντήρησης Αρχαιολογικού Υφάσματος ARTEX, Επιστημονική Σύμβουλος BH Δρ. Στέλλα Σπαντιδάκη, ιδρύτρια του BeyondCSRnet Παυλίνα Πρωταίου, βιομήχανος Κωνσταντίνος Φρέντζος, δικηγόροι Νίκος Γραμμένος, Ελένη Γιαννοπούλου, ιδρύτρια Porcelain Skin Ευγενία Πηλιάτη, δημοσιογράφοι Harriet Quick (Vogue UK), Γιώργος Τσίρος (αρχισυντάκτης περιοδικού Greece is), Έλις Κις (περιοδικό «Κ» & εφ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), Μελίσσα Στοΐλη (περιοδικό Γευσιγνώστης), Χριστίνα Πουτέτση (Protagon), Amanda Dardanis (Athens Insider), Αντώνης Νομικός (ΑΠΕ-ΜΠΕ), Ανδριανή Αγγελιδάκη (Κρήτη TV), Αθανασία Αγγελοπούλου (Ελεύθερος Τύπος) καθώς και σημαντικοί Έλληνες δημιουργοί που εμπνέονται από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, μέλη του Branding Heritage, μεταξύ των οποίων οι: διεθνούς φήμης σχεδιάστρια Σοφία Κοκοσαλάκη, συνιδρύτριες Zeus+Δione Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και Δήμητρα Κολοτούρα, σχεδιάστρια και συνιδρύτρια Αncient Greek Sandals Χριστίνα Μαρτίνη, αρχαιολόγος και σχεδιάστρια κοσμημάτων Πολίνα Σαπουνά-Έλλις, δημιουργός ενδυμάτων Φαίη Χατζή, εικαστικός και σχεδιάστρια κοσμημάτων Βούλα Καραμπατζάκη, ιδρύτρια Philomela Τζωρτζίνα Αλεξανδρή, ιδρύτρια Klotho Αλεξάνδρα Θεοχάρη.
Το γεύμα προετοιμάστηκε με προϊόντα της Κρητικής γης από τις εταιρίες Creta Farms (χοιρινό Εν Ελλάδι) και Minoan Spora (ελαιόλαδο και μέλι) καθώς και προϊόντα που προσέφεραν τα supermarket Χαλκιαδάκης. Τα κρασιά ήταν ευγενική προσφορά του οινοποιείου Λυραράκη. Η APIVITA προσέφερε στους προσκεκλημένους προϊόντα και αιθέρια έλαια από ελληνικούς καρπούς και βότανα, ενώ η Creta Farms και η Minoan Spora σειρά προϊόντων.
Δείτε το βίντεο του Branding Heritage (credits Στέφανος Παπαδάτος)
https://www.youtube.com/watch?v=sWSDqV3OVAM
Το αφιέρωμα στη Μινωική γαστρονομία διαδέχθηκε πλούσιος, ανοικτός, διαδραστικός πολιτιστικός διάλογος με μεγάλη συμμετοχή και θέμα «Contemporary Minoans: O Μινωικός πολιτισμός εμπνέει σύγχρονους δημιουργούς» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Την εκδήλωση σφράγισε η τιμητική διάκριση της διεθνούς φήμης Ελληνίδας σχεδιάστριας Σοφίας Κοκοσαλάκη για την προσφορά της στην ανάδειξη της ελληνικής κληρονομιάς και, ιδιαίτερα, της κρητικής της καταγωγής, από την ιδρύτρια του Branding Heritage, δημοσιογράφο Κατερίνα Φρέντζου και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Η Σοφία Κοκοσαλάκη μοιράστηκε με το κοινό την αγάπη της και τα βιώματα της από την ιδιαίτερη πατρίδα της Κρήτη και εξήγησε πώς τα σπουδαία ευρήματα του Μινωικού πολιτισμού έχουν σημαδέψει την προσωπικότητα και τη δημιουργία της. Η τιμητική πλακέτα ήταν μία Μινωική δημιουργία φιλοτεχνημένη από τον διακεκριμένο ζωγράφο και αγγειογράφο Δημήτρη Ζ. Σταθόπουλο.
Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Δρ. Στέλλα Μανδαλάκη, η οποία αναφέρθηκε στις γενικότερες δράσεις του Μουσείου στο πλαίσιο της έναρξης ενός γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στην αρχαία τέχνη και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Χαιρετισμό απηύθυναν οι: Γενική Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Δρ. Μαρία Βλαζάκη, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Δρ. Στέλλα Μανδαλάκη, Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη, τ. Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα και ιδρύτρια του Branding Heritage, δημοσιογράφος Κατερίνα Φρέντζου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη Τζίνα Μαμιδάκη, σημαντική υποστηρίκτρια της διοργάνωσης.
Το κοινό είχε τη δυνατότητα να ακούσει ενδιαφέρουσες ομιλίες από γνωστούς Έλληνες δημιουργούς που έχουν, κατά καιρούς, εμπνευστεί από τον Μινωικό πολιτισμό – Γιάννης Τσεκλένης (Σχεδιαστής – Επιστημονικός Σύμβουλος BH), Δήμητρα Κολοτούρα (Zeus+Δione), Χριστίνα Μαρτίνη (Ancient Greek Sandals), Γιώργος Παπαλέξης (Οίκος Ζολώτας), Πολίνα Έλλις (Αρχαιολόγος, Σχεδιάστρια κοσμημάτων), Φαίη Χατζή (Δημιουργός ενδυμάτων με αργαλειό), αλλά και από διακεκριμένους αρχαιολόγους – Νώτα Δημοπούλου (Αρχαιολόγος, Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου), Δρ. Bernice Jones (Αρχαιολόγος, Ιστορικός Τέχνης), Δρ. Στέλλα Σπαντιδάκη (Αρχαιολόγος, Πρόεδρος Κέντρου Έρευνας και Συντήρησης Αρχαιολογικού Υφάσματος ARTEX, Επιστημονική Σύμβουλος BH). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία της δημοσιογράφου Έλις Κις (περιοδικό «Κ», εφ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) για την επιρροή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού στην παγκόσμια σκηνή της μόδας, αλλά και του Νίκου Κουτσιανά (Πρόεδρος APIVITA) για το πώς το λογότυπο ελληνικής εταιρίας με παγκόσμια απήχηση, εμπνευσμένο από την Μέλισσα των Μαλίων, ταξιδεύει στον κόσμο. Την ημερίδα έκλεισαν ομιλητές, εκπρόσωποι τοπικών φορέων – Χρυσοβαλάντης Γιαλεσάκης (Σύνδεσμος Αργυροχρυσοχόων Νομού Ηρακλείου), Μαρία Στρατινάκη (ΙΕΚ Ρεθύμνου), καθώς και σύντομες παρεμβάσεις από μαθητές – Δουκένη Παπαφλωράτου, Γεώργιος Βουράκης, Ελένη Κουγιουμτζάκη (2ο Εργ/κό Κέντρο Ηρακλείου/5ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου), οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους σχετικά με Μινωικά σύμβολα στην Κρητική δημιουργία.
Τους συμμετέχοντες στην ημερίδα και τους ομιλητές που απηύθυναν χαιρετισμό καλωσόρισε η Δέσποινα Αβρονιδάκη από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η Όλγα Σταυροπούλου (Μίλητος Συμβουλευτική Α.Ε. & knowl, BH expert). Τα εικαστικά για την οπτική ταυτότητα της εκδήλωσης παραχώρησε στο Branding Heritage ο εικονογράφος Χρήστος Κούρτογλου. Όλες οι εκτυπώσεις του επικοινωνιακού υλικού πραγματοποιήθηκαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Με πρωτοβουλία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου η ημερίδα μεταδόθηκε με livestreaming με την υποστήριξη της Μονάδας Δικτύων και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Κρήτης (υπεύθυνος κ. Μανώλης Ζουράρης), πράγμα για το οποίο μερίμνησε η Προϊσταμένη του Τμήματος Εκθέσεων, Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας του Α.Μ.Η Κατερίνα Αθανασάκη. Το βίντεο θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου :http:/heraklionmuseum.gr. Ο αρχαιολόγος Δευκαλίωνας Μανιδάκης και ο συντηρητής Μιχάλης Παπαγιαννάκης, προσωπικό του Μουσείου, υποστήριξαν τεχνικά το livestreaming και την ηχοληψία με υποδειγματικό τρόπο, με την αρωγή του ηχολήπτη Δημήτρη Χατζάκη.
Εργαστήρια στο πλαίσιο της εκδήλωσης
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια αρχαίων τεχνικών (αργαλειός: Αλεξάνδρα Θεοχάρη, Klotho, σφυρήλατο κόσμημα: Βούλα Καραμπατζάκη εικαστικός, σχεδιάστρια κοσμημάτων, Νήμα: Φαίη Χατζή, δημιουργός ενδυμάτων) καθώς και έκθεση πρωτότυπων σύγχρονων δημιουργιών (ενδυμάτων και κοσμημάτων) με Μινωικές αναφορές από τα brands Sophia Kokosalaki, Mary Katrantzou, Ancient Greek Sandals, Spyridon Tsagarakis, ZEUS+ΔIONE, Polina Sapouna Ellis, Croquis by Qupa, Faye Chatzi, Bernice R. Jones, Philomela, Klotho, Xenia Nefelly Vlachou – Marmarometry, Voula Karampatzaki, Anna Kitsou Ceramic Jewellery, Anaktae, προσβάσιμα από τους επισκέπτες του Μουσείου από διάφορες χώρες. Στην έκθεση των κοσμημάτων συμμετείχαν επίσης με έργα τους ο Σύνδεσμος Αργυροχρυσοχόων Νομού Ηρακλείου και το Δημόσιο Ι.Ε.Κ Ρεθύμνου.
Tην παρουσίαση των σύγχρονων κοσμημάτων επιμελήθηκε το προσωπικό του Μουσείου. Η στήριξη των εκθεμάτων υλοποιήθηκε από τους συντηρητές του Α.Μ.Η Μιχάλη Παπαγιαννάκη και Έφη Τσίτσα, και οι γραφιστικές συνθέσεις φιλοτεχνήθηκαν από τη σχεδιάστρια του Α.Μ.Η Πηνελόπη Στεφανάκη. Τη συνολική εποπτεία της έκθεσης των κοσμημάτων και της διαμόρφωσης του εκθεσιακού χώρου είχε η Διευθύντρια του Μουσείου Δρ. Στέλλα Μανδαλάκη.
Tην παρουσίαση των σύγχρονων κοσμημάτων επιμελήθηκε το προσωπικό του Μουσείου και την παρουσίαση των σύγχρονων ενδυμάτων η Σύμβουλος Πολιτισμού και Πολιτιστικής Διαχείρισης Έλενα Μαυρομιχάλη, με την πολύτιμη υποστήριξη της νέας αρχαιολόγου, μέλους της ομάδας του Branding Heritage, Μαριάννας Μαυροφοράκη. Το φυλακτικό και εργατοτεχνικό προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου υποστήριξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συνολική δράση.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου προσέφερε ελαφρύ γεύμα και καφέ σε όλους τους συμμετέχοντες στην ημερίδα στον κήπο του Μουσείου, καθώς επίσης πολυτελές λεύκωμα με τα σημαντικότερα έργα του Μινωικού πολιτισμού στους ομιλητές και επίσημους προσκεκλημένους
Η έκθεση θα διαρκέσει έως 12 Ιουνίου 2018.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία των: Aegean Airlines, APIVITA, Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη, Creta Farms, Μίλητος Συμβουλευτική Α.Ε., Minoan Spora, την ευγενική υποστήριξη των Μinoan Tastes, lovegreece.com, Zolotas, ZEUS+ΔIONE, Ancient Greek Sandals, Polina Sapouna Ellis, Philomela, Faye Chatzi, Croquis by Qupa, BeyondCSRNet, Angelina Mannequins, κρασιά Λυραράκης, super market Χαλκιαδάκης, Σιγανός Catering και των χορηγών επικοινωνίας: ΕΡΤ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΕΡΤ ΧΑΝΙΩΝ, ΕΡΤ3, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, New York Times – Kathimerini English Edition, GREECE IS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, The TOC, Athens Insider, DEAL news, InfoWoman, ΚΡΗΤΗ TV, ΝΕΑ Κρήτη, neakriti.gr, Radio 98.4 FM.
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News