Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Επιτέλους άνοιξε και μας… περιμένει!

εθνικό-μουσείο-σύγχρονης-τέχνης-επιτ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) είναι πλέον Ανοιχτό για το κοινό του. Έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες, με τη μόνιμη συλλογή του, τις εκθέσεις και τις δράσεις του με ελεύθερη είσοδο έως ότου ολοκληρωθεί η δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας του.

Πιο συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου θα είναι ανοιχτοί όλοι οι όροφοι που στεγάζουν τη μόνιμη συλλογή, που θα είναι προσβάσιμη στο κοινό σε μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ελληνική και διεθνή σύγχρονη τέχνη.

%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf-%cf%83%cf%8d%ce%b3%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%ad%cf%87%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%840

Μέχρι τα επίσημα εγκαίνια του μουσείου, σε λίγες εβδομάδες, η Υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε ότι θα γίνει διορισμός διευθυντή διετούς θητείας ενώ εντός του 2020 θα προκηρύξει το διεθνή διαγωνισμό, από τον οποίο θα προκύψει ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης ΤέχνηςΣτις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και βούληση του πρωθυπουργού όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού σε συνέντευξη Τύπου, είναι να περάσει το κτίριο στην ιδιοκτησία του ΕΜΣΤ. Το κτίριο του ΕΜΣΤ είναι μισθωμένο από την Αττικό Μετρό Α.Ε. με σύμβαση διάρκειας 50 ετών, η οποία είχε υπογραφεί το 2002 για τις τότε ανάγκες της κατασκευής του μουσείου (στα υπόγεια γκαράζ) και του μετρό Φιξ.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Θέλω να τονίσω ότι το Μουσείο δεν ανοίγει ούτε πρόχειρα, ούτε βιαστικά. Ανοίγει με τα έργα της μόνιμης συλλογής του, εκτεθειμένα κατ’ εφαρμογή των μελετών που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Μουσείων το 2019. Αυτή άλλωστε ήταν και η αποστολή της μεταβατικής διεύθυνσης του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Ο διευθυντής που θα τοποθετηθεί στη συνέχεια θα προβεί στις όποιες αλλαγές κρίνει ότι θα είναι προσφορότερες για να υποστηρίξουν το αφήγημα του Μουσείου.

Η δοκιμαστική λειτουργία την οποία προκρίναμε, δεν είναι δική μας πρωτοτυπία. Είναι διεθνής πρακτική και εφαρμόζεται σε αντίστοιχους τέτοιους μεγάλους θεσμούς. Αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε ως Υπουργείο Πολιτισμού για να εξασφαλίσουμε περισσότερο την ομαλή λειτουργία του Μουσείου -γιατί πάντοτε και το καταλαβαίνω είναι ανθρώπινο να υπάρχει ένας δισταγμός «μα μετά από τόσα χρόνια πως θα λειτουργήσουν τα πράγματα και γιατί να λειτουργήσουν καλύτερα»- αυτό το οποίο εγώ σας λέω, είναι ότι μέχρι τα εγκαίνια θα έχει διοριστεί νέος διευθυντής.

Η προκήρυξη για τον επόμενο διευθυντή θα δημοσιοποιηθεί εντός του 2020 με νομοθετική ρύθμιση. Άμεσα δημιουργείται θέση διοικητικού και οικονομικού Προϊσταμένου, όπως άλλωστε θα συμβεί και σε όλους τους άλλους εποπτευόμενους Οργανισμούς του Υπουργείου, είτε είναι το Εθνικό Θέατρο, είτε είναι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, είτε είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Επίσης με νομοθετική ρύθμιση και με εντολή του  ίδιου του Πρωθυπουργού, το κτήριο το οποίο σήμερα εξακολουθεί να ανήκει στην Αττικό Μετρό, θα μεταβιβαστεί οριστικά στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το Μουσείο πρέπει να έχει την ιδιοκτησία του κτηρίου του.

Το Υπουργείο Πολιτισμού θα αυξήσει τον προϋπολογισμό του Μουσείου για λειτουργικά έξοδα, κυρίως ενόψει προσλήψεων προσωπικού, οι οποίες πρέπει να γίνουν. Όμως θα φροντίσει, ήδη από το 2020, να εξασφαλίσει ένα ποσό που θα επιτρέψει στον διευθυντή του Μουσείου να σκεφτεί τη διοργάνωση των περιοδικών του εκθέσεων ακόμη και την αγορά έργων τέχνης».

Στην έκθεση παρουσιάζονται 172 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, από τα συνολικά 1300 έργα που αριθμεί η μόνιμη συλλογή. Αυτή συγκροτήθηκε με την έναρξη της λειτουργίας του ΕΜΣΤ, εδώ και μια εικοσαετία, από αγορές, δωρεές καλλιτεχνών ή συλλεκτών. Κατά καιρούς, κάποια παρουσιάστηκαν αποσπασματικά σε εκθέσεις (Μέγαρο Μουσικής, ΑΣΚΤ, Ωδείο Αθηνών), στα χρόνια της περιπλάνησης του ΕΜΣΤ. 

%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf-%cf%83%cf%8d%ce%b3%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%ad%cf%87%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%842

Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του, το 2000 και μία περιπετειώδης πορεία, με τη σταδιακή ενεργοποίηση των χώρων των περιοδικών εκθέσεων το 2016 και την αναστολή της λειτουργίας του ΕΜΣΤ πριν από ένα χρόνο, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες εγκατάστασης της μόνιμης συλλογής και η προετοιμασία για την πλήρη λειτουργία του μουσείου. 

Το ΕΜΣΤ καλεί το κοινό να συν – διαμορφώσει τη νέα του εποχή, στη μόνιμη στέγη του πλέον, και να το μετατρέψει σε αγαπημένο προορισμό.

Στις αίθουσες της μόνιμης συλλογής παρουσιάζονται 172 έργα 78 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με τρεις κατευθύνσεις: Αναφορές μνήμης – Διεκδικήσεις – Πολιτικές αφηγήσεις, Όρια και διελεύσεις και Ετεροτοπίες – Μυθολογίες του οικείου – Νέες προοπτικές.

Στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων στο -1 παρουσιάζεται έκθεση με τίτλο ΕΜΣΤ Ανοιχτό. Το ΕΜΣΤ και οι ιστορίες του, όπου παρουσιάζεται η ιστορία του μουσείου, μέσα από ένα Οπτικό Χρονολόγιο, από την έναρξη της λειτουργίας του. Οι εκθέσεις, οι δράσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και η μετακίνηση του μουσείου από χώρο σε χώρο καθόρισαν την πορεία του μέχρι την εγκατάστασή του στη μόνιμη στέγη του. Το Χρονολόγιο συστήνει ξανά στο κοινό το παρελθόν του μουσείου που διαμόρφωσε το παρόν του. Τους επόμενους μήνες η έκθεση θα πλαισιωθεί με επιπλέον δράσεις.

Στο Project Room του μουσείου, στο οποίο θα παρουσιάζονται νέα έργα και παραγωγές, φιλοξενείται η βιντεο- εγκατάσταση In Vitro των καλλιτεχνών Larissa Sansour και Soren Lind, μια ταινία διάρκειας 28’, η οποία ήταν η επίσημη συμμετοχή της Δανίας στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2019.

Ο διαγωνισμός για το καφέ και το εστιατόριο του μουσείου είναι σε εξέλιξη και οι χώροι αυτοί αναμένεται να είναι σε λειτουργία μέσα στον Μάρτιο.

Σχετικά Άρθρα
Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης δημιουργεί «Μορφές του ’21» στο Μουσείο Μπενάκη
Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης δημιουργεί «Μορφές του ’21» στο Μουσείο Μπενάκη
«Ντύσου επίσημα σαν Ελληνίδα» στο Αεροδρόμιο!
«Ντύσου επίσημα σαν Ελληνίδα» στο Αεροδρόμιο!
Φορεσιές ανεκτίμητης ιστορικής σημασίας βγαίνουν στο φως μετά από δύο αιώνες
Φορεσιές ανεκτίμητης ιστορικής σημασίας βγαίνουν στο φως μετά από δύο αιώνες
32 χρόνια χωρίς τον Γιάννη Τσαρούχη- Μπείτε στο ατελιέ του μέσα από αυτό το βίντεο
32 χρόνια χωρίς τον Γιάννη Τσαρούχη- Μπείτε στο ατελιέ του μέσα από αυτό το βίντεο
%cf%83%ce%b1%ce%bd-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%ae%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%b7-%cf%86%cf%81%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bb%ce%bf-%ce%b7-%cf%80%ce%b90
Σαν σήμερα γεννήθηκε η Φρίντα Κάλο, η πιο ασυμβίβαστη ζωγράφος στην ιστορία
you-and-ai-%cf%84%ce%b9-%ce%b4%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%ac-%ce%ad%cf%87%ce%b5%ce%b9-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%81%ce%b9%ce%bd%cf%8c%ce%ba%ce%b5%cf%810
You and AI: Τι δουλειά έχει ένας λευκός ρινόκερος στο Πεδίον του Άρεως;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του