Απίστευτο: Πίνακας του Καραβάτζιο παραλίγο να πουληθεί για 1500 ευρώ!

απίστευτο-πίνακας-του-καραβάτζιο-παρ

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Ένας μικρός πίνακας του Χριστού που είχε αποδοθεί στον Ισπανό καλλιτέχνη του 17ου αιώνα Χοσέ ντε Ριμπέρα και επρόκειτο να πωληθεί σε δημοπρασία στη Μαδρίτη για περίπου 1.500€ ήταν τελικά του σπουδαίου Ιταλού ζωγράφου Καραβάτζιο! Ευτυχώς μετά από υποψίες ότι ο πίνακας θα μπορούσε να είναι του εμβληματικού Ιταλού ζωγράφου, το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε «μη εξαγώγιμο» τον πίνακα που θα πουλιόταν και μπλόκαρε τη δημοπρασία.

Ο πίνακας αποσύρθηκε από τη δημοπρασία, όπως επιβεβαίωσε ο οίκος δημοπρασιών Ansorena, που είχε αναλάβει την πώλησή του. «Διάφοροι ειδικοί μελετούν επί του παρόντος το έργο», πρόσθεσε.

Το έργο θυμίζει έντονα εκείνα που ζωγράφισε ο Καραβάτζιο κατά τους πρώτους μήνες της παραμονής του στη Νάπολι, σύμφωνα με την Τερζάγκι. Έτσι, ο Πόντιος Πιλάτος, σε πρώτο πλάνο στον πίνακα, παραπέμπει στον Άγιο Πέτρο, όπως τον απεικόνισε στην «Παρθένο του Ροζαρίου», έργο που σήμερα φιλοξενείται στο Μουσείο Κουνστχιστόρισες της Βιέννης.

Σύμφωνα με τη Μαρία Κριστίνα Τερζάγκι, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ρόμα Τρε, ο πίνακας είναι σίγουρα έργο του Καραβάτζιο. «Είναι δικός του» διαβεβαίωσε, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica». «Ο πορφυρός μανδύας του Χριστού είναι της ίδιας ποιότητας με το κόκκινο της Σαλώμης (στον πίνακα ”Η Σαλώμη με το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή”) που βρίσκεται στο Πράδο της Μαδρίτης», εξήγησε.

Ο Ιταλός κριτικός τέχνης και πολιτικός Βιτόριο Σγκάρμπι δήλωσε ότι είχε αναγνωρίσει αμέσως τον πίνακα ως Καραβάτζιο τον προηγούμενο μήνα, όταν είδε την φωτογραφία του έργου. «Τον είδα και αμέσως σκέφτηκα ότι με τις κατάλληλες χορηγίες θα μπορούσε να τον επιστρέψω στην Ιταλία. Η τιμή του είναι γύρω στα 100-150 εκατομμύρια ευρώ αν πωληθεί ιδιωτικά και 50 εκατομμύρια αν πωληθεί σε μουσείο».

Ο Χοσέ ντε Ριμπέρα ήταν γιός ενός κατασκευαστή παπουτσιών στη Ρώμη και θαύμαζε πολύ τον Καραβάτζιο και ήταν αφοσιωμένος ακόλουθός του. Μάλιστα, χρησιμοποιούσε και ο ίδιος την τεχνική του «chiaroscuro», που περιλαμβάνει τις έντονες αντιθέσεις μεταξύ σκούρου και φωτεινού. Έτσι, η παρεξήγηση σχετικά με την πατρότητα του έργου είναι παραπάνω από κατανοητή, αφού ο λιγότερο γνωστός Ιταλός ζωγράφος μπορούσε να μιμηθεί πολύ καλά τον δάσκαλό του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που άγνωστοι ή «χαμένοι» πίνακες μεγάλων ζωγράφων επανεμφανίστηκαν ξαφνικά, βρέθηκαν ξεχασμένοι σε κάποιο πατάρι ή πουλήθηκαν για ψίχουλα σε δημοπρασίες, προκαλώντας αίσθηση στον κόσμο της τέχνης.

Σχετικά Άρθρα
«She's gone»: Στην Αθήνα η συγκλονιστική έκθεση με ρούχα δολοφονημένων γυναικών
«She’s gone»: Στην Αθήνα η συγκλονιστική έκθεση με ρούχα δολοφονημένων γυναικών
%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%85%cf%80%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c-%cf%88%ce%b7%cf%86%ce%b9%ce%b4%cf%89%cf%84%cf%8c-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%bd0
Ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό για τον Διονύσιο Σολωμό στα Τρίκαλα – Από γρανίτη και μάρμαρο (εικόνες)
Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Mario Botta στην Αθήνα - Στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins
Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Mario Botta στην Αθήνα – Στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins
Από την "χρυσή" Μαρία Κάλλας, στις αγνώριστες Αλίκη και πριγκίπισσα Νταϊάνα - Αγάλματα που προκάλεσαν αντιδράσεις
Από την “χρυσή” Μαρία Κάλλας, στις αγνώριστες Αλίκη και πριγκίπισσα Νταϊάνα – Αγάλματα που προκάλεσαν αντιδράσεις
«ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά»: Η εμβληματική, αρχαιολογική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
«ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά»: Η εμβληματική, αρχαιολογική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Body Worlds: Έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία παράξενη αλλά συναρπαστική έκθεση
Body Worlds: Έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία παράξενη αλλά συναρπαστική έκθεση

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του