«Η Τεθλασμένη του Κόσμου»: Στην πιο ανθρωποκεντρική της έκθεση έως σήμερα, η Ισμήνη Μίχα υμνεί τις γυναίκες. Οι δικές της γυναίκες είναι νεαρές, αλλά ώριμες, αποφασιστικές, σαγηνευτικές και συνειδητοποιημένες. Η εικαστικός, εμπνευσμένη από την Αναγέννηση, τοποθετεί τις ρεαλιστικές μορφές της σε ένα μπαροκικό, θεατρικό σκηνικό, προσδίδοντας τους μια μυστηριακή διάθεση. Τα πρόσωπα στα έργα της συνήθως δεν φαίνονται, δυσκολεύοντας τον θεατή να προσεγγίσει τα μάτια τους- τον καθρέφτη της ψυχής τους. Είναι, όμως, η γλώσσα του σώματός τους που μαρτυρά πολλά για τον εσωτερικό τους κόσμο…
Εμείς με αφορμή την έκθεσή της αυτή μιλήσαμε μαζί της…
Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;
Είναι τα μηνύματα που παίρνω με την παρατήρηση, το διάβασμα, τα μουσικά ακούσματα, τις μυρωδιές… Περασμένα μέσα από το δικό μου προσωπικό φίλτρο ανάλυσης και ερμηνείας. Είναι αυτό που λειτουργεί καθοριστικά για τη μεταφορά της εικόνας στον καμβά. Το σύνολο των αποφάσεων που παίρνω για ν’ απεικονίσω αυτό που έχω στο μυαλό μου, καταθέτοντας κομμάτια του εαυτού μου.
Τι σας ενέπνευσε για τη συγκεκριμένη έκθεση;
Θεματικός πυρήνας της έκθεσης είναι η γυναίκα. Με ενέπνευσε η πολλαπλότητα της γυναικείας φύσης, καθώς και οι διαφορετικοί ρόλοι πού καλείται να ενσαρκώσει ταυτόχρονα. Θέλησα ν’ αποτυπώσω την πολυμορφία της γυναικείας φιγούρας, η οποία ξεπερνά τα στερεότυπα της ηλικίας. Οι γυναίκες στους πίνακες μου είναι απρόσωπες γιατί τις βλέπω περισσότερο ως σύμβολα μιας ιδέας, παρά ως συγκεκριμένες μορφές.
Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο τίτλο;
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η γεωμετρία είναι το μέσον για να αντιληφθούμε καλύτερα τον κόσμο της ύλης μέσα από τις προσλαμβάνουσες των αισθήσεων. Η τεθλασμένη γραμμή είναι η αποτύπωση της πορείας που ακολουθεί ο ανθρώπινος βίος. Μία πορεία με μεταβολές, με μεταπτώσεις, με εναλλαγές. Είναι ένα σχήμα που περιέχει ένταση κίνηση ρυθμό.
Τι σας ώθησε να τιμήσετε τη γυναίκα μέσα από την τέχνη σας;
Η ώθηση μου να τιμήσω τη γυναίκα είναι όχι μόνο επειδή είναι η δημιουργός της ζωής, αλλά και επειδή έχει καταφέρει να διαμορφώσει τον κόσμο με δύναμη ομορφιά και αρμονία. Σ’ έναν κόσμο που βάλλεται από την έλλειψη στόχων που πονάει και υποφέρει από την μισαλλοδοξία την απληστία και τα συναισθηματικά αδιέξοδα, η γυναίκα είναι εύθραυστη και συνάμα δυνατή. Τροφοδοτεί με ζωή την ανθρωπότητα όπως η τέχνη με ομορφιά τον νου και την ψυχή. Πηγή έμπνευσης όλων των ειδών της τέχνης, σύμβολο αγάπης έρωτα τρυφερότητας και ονειρικής αιχμαλωσίας απέναντι στην ορθολογιστική σκέψη του άντρα.
Ποιος ο στόχος της έκθεσης αυτής; Τι συναισθήματα θέλετε να δημιουργήσετε;
Στόχος ενός Ζωγράφου είναι να βλέπει ο θεατής στους πίνακες του τον ίδιο τον δημιουργό, την προσωπικότητά του, τον πνευματικό και συναισθηματικό του κόσμο. Στην ίδια συχνότητα κινούνται και οι δικοί μου πίνακες. Θέλω να υμνήσω, να εξερευνήσω και ν’ αναδείξω τον πολυποίκιλο χαρακτήρα της γυναίκας.
Καθώς επίσης, μέσα από τις δυσκολίες των καιρών, να δώσω μηνύματα αισιοδοξίας με χρώματα για τη ζωή που συνεχίζεται σ’ όλες τις συνθήκες. Θεωρώ ότι με όπλο την τέχνη μπορεί να αφυπνιστεί και να αλλάξει προς το καλύτερο η κοινωνία, γιατί ο καλλιτέχνης έχει λόγο και έκφραση μέσα από το έργο του.
Πώς αισθάνεστε σαν καλλιτέχνιδα στην περίοδο της πανδημίας;
Όπως όλοι οι άνθρωποι, νιώθω φόβο, ανησυχία και αμφισβήτηση. Ταυτόχρονα όμως αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τη θέλησή μου να αγωνιστώ και να ξεπεράσω τις παρούσες δυσκολίες. Εξάλλου, οι δυσχερείς συνθήκες και καταστάσεις τροφοδοτούν την τέχνη και τους δημιουργούς που νιώθουν όσο ποτέ την επιτακτική ανάγκη να στείλουν θετικά μηνύματα προς την κοινωνία.
Πόσο πιστεύετε πως έχει ανάγκη ο κόσμος την τέχνη αυτή την περίοδο;
Η τέχνη αποτελεί πολύτιμο στήριγμα του ανθρώπου σ’ όλες τις φάσεις της ζωής του. Μπορεί βέβαια σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως η τρέχουσα της πανδημίας, πολύς κόσμος να θεωρεί την τέχνη πολυτέλεια και να προτιμά άλλου είδους βοήθεια περισσότερο πρακτική και χρηστική. Όμως η τέχνη ανά τους αιώνες απευθύνεται στην ψυχή και το πνεύμα του ανθρώπου, τον ενισχύει και τον θωρακίζει ψυχολογικά και διανοητικά και πάνω από όλα του υποδεικνύει δρόμους και μονοπάτια για αυτεπίγνωση που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την υπέρβαση κάθε εμποδίου.
Με τι χρώματα θα ζωγραφίζετε την Ελλάδα του σήμερα;
Αυτή την εποχή τα χρώματα στην Ελλάδα αλλά και σ’ όλο τον πλανήτη έχουν θολώσει και γκριζάρει. Εγώ όμως σαν καλλιτέχνης που θέλω να γεμίσω τον κόσμο με αισιοδοξία και ελπίδα θα την ζωγράφιζα με τα πιο όμορφα και λαμπερά χρώματα. Με τις αποχρώσεις του μπλε του ουρανού και της θάλασσας, το χρυσοκίτρινο του ήλιου και με λίγο κόκκινο θα ζωγράφιζα τις άπειρες αποχρώσεις του μωβ στα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα της πατρίδας μας.
Υπάρχει κάποιο θέμα που θα θέλατε να ζωγραφίσετε και δεν το έχετε κάνει ακόμα μέχρι σήμερα;
Δεν ξέρω τι έχω φυλαγμένο στο κουτάκι του ψυχισμού μου. Οπότε κάθε ώρα και στιγμή μπορεί κάτι να δραπετεύσει και ν’ αποτελέσει θέμα για μελλοντικούς μου πίνακες. Μέχρι στιγμής ό,τι έχει αγγίξει την ψυχή μου και μου έδωσε έμπνευση το έχω αποτυπώσει με τα έργα μου.
Μελλοντικά σχέδια-φόβοι σας.
Η δημιουργία φυσικά. Ονειρεύομαι να συμβάλλω ενάντια σ’ ένα σύστημα που θέλει να περάσει και να δημιουργήσει μία κοινωνία όπως την θέλει, μία κοινωνία ελεγχόμενη. Να δείξω όχι μόνο αυτό που έχω μέσα μου, αλλά και ότι θα πρέπει να είναι ο κόσμος πολύχρωμος χαρούμενος και όχι μουντός και θλιβερός. Με φοβίζει η ανθρώπινη αλαζονεία και μισαλλοδοξία να κατακτήσει τον κόσμο με το όποιο τίμημα.
Πληροφορίες
Τίτλος: Η Τεθλασμένη του Κόσμου
Ατομική έκθεση της Ισμήνης Μίχα
Εγκαίνια: Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στις 19:00
Πού: Αίθουσα Τέχνης Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, Πλατεία Κολωνακίου 2, τηλ.: 210 3606231
Διάρκεια έκθεσης: Έως Τρίτη 20 Οκτωβρίου
Ώρες: Καθημερινές 10:00-14:00 και 18:00-21:00, Σαββατοκύριακα 10:00-20:00
Google News