21 εφήβοι πρόσφυγες φωτογραφίζουν την Ελπίδα σε μία μοναδική έκθεση

Tην έκθεση φωτογραφίας «Εικόνες Ελπίδας», παρουσιάζουν από τις 15 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 το Hellenic American College (HAEC) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με την μη-κυβερνητική οργάνωση Faros παρουσιάζουν, στην γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

Στις «Εικόνες Ελπίδας» περιλαμβάνονται φωτογραφίες 21 προσφύγων, 13-17 ετών. «Είναι μια σπάνια ευκαιρία να δεις μέσα από τα μάτια τους», λέει η συνιδρύτρια της Faros, Patricia Kirk. «Στόχος της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις προκλήσεις και τα διαρκή ψυχοκοινωνικά τραύματα που υφίστανται τα παιδιά, έχοντας εγκαταλείψει τις χώρες τους εξαιτίας πολέμου ή διωγμού. Είναι, επίσης, απόδειξη των εκπληκτικών αποθεμάτων αντοχής τους καθώς απεικονίζονται οι ελπίδες και τα όνειρά τους να ξανακερδίσουν τη χαμένη τους παιδική ηλικία».

21-%ce%b5%cf%86%ce%ae%ce%b2%ce%bf%ce%b9-%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%cf%86%cf%85%ce%b3%ce%b5%cf%82-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b50

Οι φωτογραφίες είναι αποτέλεσμα σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν στον ξενώνα για ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες της Faros. Η ψυχολόγος του ξενώνα και πεπειραμένη φωτογράφος, Άρτεμις Μυλωνά, δίδαξε στα παιδιά τις βασικές αρχές της φωτογραφίας στο πλαίσιο του προγράμματος ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Χρησιμοποίησε τη φωτογραφία ως θεραπευτικό μέσο, αλλά και ως μέσο προσωπικής έκφρασης. «Οι έφηβοι αυτοί κουβαλούν πολλές “συναισθηματικές αποσκευές” και αρνητικές εμπειρίες, τις οποίες χρειάζεται χρόνος για να επεξεργαστούν και να εκφράσουν», σημειώνει η κα. Μυλωνά. «Η φωτογραφία ξεπερνά όλα τα γλωσσικά εμπόδια».

Στους νεαρούς φωτογράφους δόθηκαν διάφορα θέματα, όπως «η ελπίδα», «η ιστορία μου» και «το μέλλον», καθώς επίσης και ο επαγγελματικός εξοπλισμός για να φωτογραφήσουν. «Για τα περισσότερα παιδιά ήταν μια απελευθερωτική και θεραπευτική εμπειρία», προσθέτει η κα. Μυλωνά.

Η μη-κυβερνητική οργάνωση Faros

Η μη-κυβερνητική οργάνωση Faros παρέχει φροντίδα και εξατομικευμένη υποστήριξη σε ασυνόδευτα παιδιά και νέους πρόσφυγες στην Αθήνα. Αποστολή της είναι να τους προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον, να τους βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν την αξία τους και να τους κατευθύνει προς ένα καλύτερο για εκείνους μέλλον. Παρέχει στέγαση, πρόσβαση σε νομικές υπηρεσίες και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, πρόσβαση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και επιπλέον εξωσχολική εκπαίδευση.

Με την πίστη ότι η εκπαίδευση είναι κλειδί για την ενσωμάτωση των ασυνόδευτων παιδιών, τον Μάρτιο του 2020, η Faros εγκαινίασε την συνεργασία της με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College, για να δώσουν σε όλους τους επωφελούμενους εφήβους πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι δικαιούχοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό, δωρεάν εγγραφή σε εξετάσεις αγγλικής γλώσσας που διενεργεί η Ελληνοαμερικανική Ένωση και δωρεάν μαθήματα γενικής εκπαίδευσης, ώστε να αποκτήσουν, μέσω του Hellenic American College/Hellenic American University, το General Education Diploma (GED).

Info

15-30 Σεπτεμβρίου 2020

Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας

Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα)

Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 21:00, Σάββατο: 10:30 – 14:30, Κυριακή κλειστά

Είσοδος ελεύθερη με τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η αποφυγή συγχρωτισμού.

Ελληνοαμερικανική Ένωση, Διεύθυνση Πολιτιστικών: 2103680052, www.hau.gr/culture

Σχετικά Άρθρα
«100 χρόνια Γιώργος Χατζηνίκος» στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»
«100 χρόνια Γιώργος Χατζηνίκος» στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»
"Youjin Um": Αναζητήσεις στην Ύλη
“Youjin Um”: Αναζητήσεις στην Ύλη
"Προς το Φως": Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Ρίκας Πανά
“Προς το Φως”: Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Ρίκας Πανά
"Remake": Τα ερείπια μιας κλασσικής εποχής ενσωματώνονται στο σύγχρονο βιομηχανικό τοπίο
“Remake”: Τα ερείπια μιας κλασσικής εποχής ενσωματώνονται στο σύγχρονο βιομηχανικό τοπίο
Η γυναικεία χειροτεχνία και η συμβολή της στην οικονομία των νεότερων χρόνων
Η γυναικεία χειροτεχνία και η συμβολή της στην οικονομία των νεότερων χρόνων
Ένας διαφορετικός ύμνος στη φύση από την Τάνια Δρογώση την 1η Φεβρουάριου στην γκαλερί Αργώ
Ένας διαφορετικός ύμνος στη φύση από την Τάνια Δρογώση την 1η Φεβρουάριου στην γκαλερί Αργώ

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του