«Το Τραγούδι των Σκορπιών»: Μια ιστορία για έναν καταραμένο έρωτα που θα σας συγκλονίσει

το-τραγούδι-των-σκορπιών-μια-ιστορί

Πώς μπορείς να γλιτώσεις από το τσίμπημα σκορπιού; Πώς μπορεί η μουσική να παίξει βασικό ρόλο στη λύση του προβλήματος; Ο συνδυασμός ενός καταραμένου έρωτα, μιας εκδίκησης και της λυτρωτικής δύναμης ενός τραγουδιού αποτελούν τους θεμελιώδεις πυλώνες της ιστορίας.

Υπάρχει ένας αρχαίος μύθος, που λέει ότι στα βάθη της ερήμου του Τζαϊσαλμέρ, στο Ρατζαστάν, το τσίμπημα από τον τοπικό σκορπιό οδηγεί το θύμα στο θάνατο μέσα σε 24 ώρες. Το δηλητήριο του σκορπιού δημιουργεί μια πυρετώδη μελωδία μέσα στο θύμα. Ο μόνος τρόπος για να σωθεί αυτός που έχει τσιμπηθεί, είναι να βρει έναν σοφό τραγουδιστή, που μπορεί να «διαβάσει» αυτή τη μελωδία στον παλμό του, και στη συνέχεια να τραγουδήσει μια αντίθετη μελωδία.

%cf%84%ce%bf-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%8d%ce%b4%ce%b9-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%80%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af0

Το τραγούδι της Νουράν

Η Νουράν, ανέμελη και προκλητικά ανεξάρτητη, είναι μια όμορφη, νεαρή γυναίκα, που μαθαίνει την αρχαία τέχνη του θεραπευτή από τη -σεβαστή από τους πάντες- γιαγιά της, η οποία γνωρίζει πώς να τραγουδήσει για να σώσει κάποιον από το τσίμπημα των σκορπιών.

Όταν ο Άανταμ, που εμπορεύεται καμήλες στην έρημο του Ρατζαστάν, ακούσει τη Νουράν να τραγουδάει, την ερωτεύεται απεγνωσμένα. Αλλά πριν καλά καλά μπορέσουν να γνωριστούν περισσότερο μεταξύ τους, η Νουράν δηλητηριάζεται από μια αναίσχυντη προδοσία. Μια προδοσία που την οδηγεί σε ένα επικίνδυνο ταξίδι, από τη μία για να εκδικηθεί κι από την άλλη για να βρει το τραγούδι της.

Η αδίστακτη εκδίκησή της

Στην ταινία αυτή συναντάμε ανθρώπους που προδίδουν και γίνονται αδίστακτοι εξαιτίας της απεγνωσμένης επιθυμίας τους για αγάπη. Συναντάμε όμως και ανθρώπους που αξίζουν μονίμως το δώρο του τραγουδιού και διατηρούν την ελπίδα, ακόμα κι όταν ο κόσμος γύρω τους καταρρέει. Η ιστορία ξεδιπλώνεται σαν ένα παραδοσιακό παραμύθι, όπου η δεισιδαιμονία και η αλήθεια, η αγάπη και η εκδίκηση συχνά αντικατοπτρίζουν η μία την άλλη.

%cf%84%ce%bf-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%8d%ce%b4%ce%b9-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%80%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af2

Το τερατώδες μονοπάτι που επιλέγει ο Άανταμ προκειμένου να αποκτήσει την Νουράν, δεν της αφήνει παρά μόνον μία επιλογή έτσι ώστε να ελευθερώσει και να απολυτρώσει το σώμα της και τον εαυτό της: η εκδίκησή της πρέπει να είναι τόσο μεγάλη ώστε να ταιριάζει με την αγριότητά του. Πρέπει να του αφαιρέσει όλα όσα έχουν αξία και νόημα για εκείνον, ακριβώς όπως της το έκανε κι αυτός.

Εμφανή τα αντίθετα στοιχεία της ιστορίας

Κι όμως, η ιστορία επιβεβαιώνει επίσης πως, όσο αδυσώπητη και άθλια μπορεί να είναι η ζωή, οι φωνές της εξύψωσης, του καλού χιούμορ, της συμπόνιας και της ακόρεστης δημιουργικότητας είναι ακαταμάχητες.

%cf%84%ce%bf-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%8d%ce%b4%ce%b9-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%80%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af4

Για να συμπληρώσει την αγριότητα του παραμυθιού, η ταινία χτίζεται με τους ευμετάβλητους ρυθμούς και τη μεγάλη καρδιά, την τρυφερότητα και το σεβασμό προς τη ζωή, που προτείνεται από τη μυστικιστική επιβεβαίωση του Κόσμου στην καρδιά της λαϊκής μουσικής.

Η ταινία μοιάζει με τη μουσική του πολιτισμού της ερήμου του Ρατζαστάν. Όπως και η μουσική, που αιωνίως παραπέμπει σε μια πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη από την προφανή, η ταινία χτίζεται με μικρές λεπτομέρειες, έντονα κλόουζ απ στην άμμο και το πρόσωπο, στο ξύλο και το υπέροχο σώμα, τις κινούμενες σκιές και το ανθεκτικό φως και τα χρώματα.

%cf%84%ce%bf-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%8d%ce%b4%ce%b9-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%80%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af6

Όλα αυτά οδηγούν στο μνημειώδες τοπίο της απειλής και της μη προβλεψιμότητας, ένα τοπίο που θέτει το επείγον ερώτημα: Τι είναι εξάρτηση και τι είναι αγάπη; Και κυρίως αυτό: Τι θα επιλέξουμε όταν προσπαθήσουμε πραγματικά να καταλάβουμε τι μας κάνει ανθρώπους: την εκδίκηση ή τη συμπόνια;

19 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους από την Seven Films

Δείτε το τρέιλερ:

Παίζουν: Γκολσιφτέ Φαραχαν

Ιρφάν Καν

Βαχίντα Ρεχμάν

Σκηνοθέτης: Ανούπ Σινγκ

Διάρκεια: 119′

Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Λοκάρνο

Σχετικά Άρθρα
%ce%b7-%ce%b9%ce%b6%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%ad%ce%bb-%ce%b9%cf%80%ce%ad%cf%81-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%81%ce%ad%cf%86%ce%b5%ce%b9-%cf%89%cf%82-%ce%bd%ce%bf%ce%bd%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bd0
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ επιστρέφει ως νονά της Νύχτας
Μετά από 10 ημέρες γεμάτες κινηκατογράφο, το 74ο Φεστιβάλ Καννών ολοκληρώθηκε και η κριτική επιτροπή της οποίας πρόεδρος είναι ο Σπάικ Λι, ανακοίνωσε τους φετινούς μεγάλους νικητές. 
Κάννες 2021: Στην πιο σοκαριστική ταινία της ιστορίας τους ο Χρυσός Φοίνικας- Όλοι οι νικητές
«Σμύρνη μου Αγαπημένη»: Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ φεύγει, μία άλλη πολύ σπουδαία ηθοποιός έρχεται
«Σμύρνη μου Αγαπημένη»: Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ φεύγει, μία άλλη πολύ σπουδαία ηθοποιός έρχεται
Το βιβλίο της Έλενας Ακρίτα γίνεται ταινία- Αυτές είναι οι 3 πρωταγωνίστριες
Το βιβλίο της Έλενας Ακρίτα γίνεται ταινία- Αυτές είναι οι 3 πρωταγωνίστριες
Θεσσαλονίκη: Από σήμερα μπαίνει στα γυρίσματα, πλάι στον Μπαντέρας, η Κέιτ Μπόσγουρθ
Θεσσαλονίκη: Από σήμερα μπαίνει στα γυρίσματα, πλάι στον Μπαντέρας, η Κέιτ Μπόσγουρθ
Ο κινηματογράφος ΑΒ, έπειτα από 30 χρόνια, ανοίγει ξανά στα Πατήσια
Ο κινηματογράφος ΑΒ, έπειτα από 30 χρόνια, ανοίγει ξανά στα Πατήσια

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του