Κουέντιν Ταραντίνο: Ο “splatter” σκηνοθέτης που μισεί τη βία – Η φυλακή, ο σωσίας του Έλβις και οι…. ερωτικές ταινίες

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που περνούν όλη τους τη ζωή – ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται τέχνες, όπως το σινεμά– προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα αριστούργημα.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τον Κουέντιν Ταραντίνο, καθώς από την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, το “Reservoir Dogs” (1992) διεφάνη, ότι η συνέχεια ήταν σπαρμένη από διαμάντια.

Είναι από κάθε άποψη ένας από τους πιο ταλαντούχους, επιτυχημένους, αλλά και διαχρονικούς σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Ακόμη και οι πιο «σκληροπυρηνικοί» φαν του μπορει να μην γνωρίζουν πολλά για τον γεννημένο στο Knoxville σκηνοθέτη. Πώς πήρε το όνομά του; Πώς εξελίχθηκε ως ένας από τους πιο επιτυχημένους κινηματογραφιστές; Ποιο ήταν το ξεκίνημά του; Ή ακόμα ποιος τον βοήθησε οικονομικά στις αρχές της καριέρας του;

Μπορεί από “Pulp Fiction” μέχρι το «Άδωξη Μπάσταρδη» και το “Once upon a time in Hollywood” οι ταινίες του να συγκαταλέγονται στις all time classic, ωστόσο και η ζωή του Ταραντίνο, σίγουρα θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από κινηματογραφικό σενάριο.

Ποια είναι η προέλευση του ονόματός του

Μπορεί να ακούγεται σαν καλλιτεχνικό -χωρίς αμφιβολία είναι μοναδικό όνομα- παρόλα αυτά είναι πραγματικό. Το όνομά του είναι Κουέντιν Τζερόμ Ταραντίνο. Η μητέρα του τού έδωσε το όνομα Κουέντιν από τον χαρακτήρα Quint Asper που ενσάρκωσε ο Μπαρτ Ρέινολντς στην τηλεοπτική σειρά “Gunsmoke”. Το επώνυμό του ήταν του -με ιταλικές ρίζες- πατέρα του, Τόνι Ταραντίνο, ωστόσο μεγάλωσε χρησιμοποιώντας ως επώνυμο Zastoupil (του πατριού του).

«Δεν ήξερα, ότι είχα το όνομα Ταραντίνο. Zastoupil ήταν το επώνυμό μου. Αυτό ήξερα πάντα», είχε αναφέρει παλαιότερα ο σκηνοθέτης, ο οποίος μεγάλωσε χωρίς τον βιολογικό του πατέρα. Αν και η μητέρα του είχε ξαναπαντρευτεί τον μουσικό Curtis Zastoupil, όταν ο Κουέντιν ήταν στα τέλη της εφηβείας του άρχισε να χρησιμοποιεί το επίθετο του βιολογικού του πατέρα, επειδή ήταν πιο… κουλ. «Όταν πήρα το όνομα Ταραντίνο γύρω στα 18-19 μου, ήταν απλά επειδή μου ακουγόταν πιο κουλ. Ήταν ιταλικό. Κουέντιν Ταραντίνο ακούγεται αρκετά κουλ. Δεν έχει να κάνει ούτε με τον πατέρα μου, ούτε με την οικογένειά μου», είχε αναφέρει.

Δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του

Ο Ταραντίνο γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1963 και μεγάλωσε στην Καλιφόρνια. Η μητέρα του γνώρισε τον πατέρα του σε ένα ταξίδι στο Λος Άντζελες στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Παντρεύτηκαν, αλλά χώρισαν σύντομα και έτσι γύρισε πίσω στο Knoxville στους γονείς της. Επέστρεψαν στο Λος Άντζελες, όταν ο Κουέντιν ήταν περίπου 3 ετών. «Δεν γνώρισα ποτέ τον πατέρα μου. Ήθελε να γίνει ηθοποιός, αλλά τώρα είναι ηθοποιός μόνο λόγω του επωνύμου μου. Ποτέ δεν υπήρξε στη ζωή μου, δεν τον γνώρισα, δεν τον συνάντησα ποτέ», είχε πει σε συνέντευξή του στην Telegraph το 2010, ο σκηνοθέτης.

Η ταραχώδης σχέση του με τη μητέρα του

Ωστόσο, και η σχέση του με τη μητέρα του δεν ήταν και η καλύτερη. Όπως και ο ίδιος είχε πει το 2021, αρνήθηκε να τη βοηθήσει οικονομικά, λόγω των αναμνήσεων που είχε από εκείνη στην παιδική του ηλικία και επειδή αποθάρρυνε τη συγγραφική του καριέρα. «Η μητέρα μου πάντα δυσκολευόταν πολύ με τη σχολική μου ανικανότητα», ενώ είπε ότι κάθε φορά που δυσκολευόταν να γράψει τα σενάριά του η μητέρα του τον ειρωνευόταν και του έλεγε: «Αυτή η μικρή συγγραφική καριέρα που κάνετε, δεν τελείωσε;Και όταν μου το έλεγε με αυτόν τον σαρκαστικό τρόπο, σκεφτόμουν: “Εντάξει, κυρία. Όταν γίνω πετυχημένος συγγραφέας, δεν θα δεις ποτέ ούτε μία δεκάρα από την επιτυχία μου. Δεν θα υπάρχει σπίτι για σένα. Δεν θα υπάρχουν διακοπές για σένα, ούτε Cadillac. Δεν θα πάρεις τίποτα. Γιατί είπες αυτό”», είχε αναφέρει.

Ήταν αυτοδίδακτος

Όσοι γνωρίζουν τον Ταραντίνο, ξέρουν το background του. Τη δεκαετία του 1980 ο Ταραντίνο εργαζόταν σε βίντεο κλαμπ, όπως έμαθε πώς να γυρίζει ταινίες. Περνούσε ώρες βλέποντας ταινίες ενώ ήταν στη δουλειά και μάθαινε πολλά από αυτές. Ο ίδιος είχε αποκαλύψει την αγάπη του για τις γαλλικές αστυνομικές ταινίες του Nouvelle Vague και του Χονγκ Κονγκ ενώ ήταν στο κατάστημα. Αργότερα θα ενσωμάτωσε πολλά στοιχεία που είχαν χρησιμοποιηθεί σε αυτές τις ταινίες, ενώ γύριζε τις δικές του.

Με αφοπλιστική ειλικρίνεια δήλωνε: «κλέβω από κάθε μεγάλη ταινία που γυρίστηκε ποτέ». Ο Ταραντίνο, ο οποίος άρχισε να εργάζεται στο βίντεο κλαμπ, όταν ήταν 22 ετών, έγραψε επίσης τα σενάρια για το “Natural Born Killers” και “True Romance” κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί.

Το «Άδωξη Μπάσταρδη» χρειάστηκε μία δεκαετία για να βγει στα σινεμά

Το «Άδωξη Μπάσταρδη» είχε μία από τις καλύτερες πλοκές των ταινιών του. Έλαβε διθυραμβικές κριτικές, προτάθηκε για οκτώ Όσκαρ και πολλά άλλα βραβεία από διαφορετικούς οργανισμούς, ενώ κέρδισε 340 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως έγινε γνωστό αργότερα, είχε γράψει το σενάριο το 1998 αλλά το άφησε στο ράφι. Αντ’ αυτού, επέλεξε να κάνει το Kill Bill και πέρασαν 11 ολόκληρα χρόνια για να να βγει η ταινία στους κινηματογράφους.

Ο σωσίας του Έλβις Πρίσλεϊ και οι πορνοταινίες

Σε ηλικία 24 ετών προσπαθούσε απεγνωσμένα να βρει δουλειά στο χώρο του θεάματος. Τελικά, κατέληξε βοηθός παραγωγής σε βιντεοταινία με ασκήσεις γυμναστικής, που παρουσίαζε ο ηθοποιός Ντολφ Λούντγκρεν, γνωστός από τον ρόλο του Ιβάν Ντράγκο στο «Ρόκι ΙV».

Μία από τις δουλειές του ήταν να καθαρίζει τα περιττώματα σκύλων από το γκαζόν. Την επόμενη χρονιά υποδήθηκε έναν σωσία του Έλβις Πρίσλεϊ σε επεισόδιο της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Τα Χρυσά Κορίτσια».

Και κάτι που ίσως πολλοί δεν γνωρίζαμε, είναι ότι ο λατρεμένος μας Κουέντιν έχει εργαστεί ως ταξιθέτης σε σινεμά, το οποίο πρόβαλλε ταινίες ερωτικού περιεχομένου.

Μπορεί οι ταινίες του να έχουν βία, εκείνος τη σιχαίνεται

Είτε τις λατρεύεις, είτε τις σιχαίνεσαι, δεν υπάρχει συζήτηση σε ένα πράγμα: Οι ταινίες του Ταραντίνο είναι αρκετά βίαιες με αρκετές splatterιές. Από το στεγνό κόψιμο του αυτιού του αστυνομικού με φαλτσέτα στο Reservoir Dogs μέχρι τη αναλέητη αιματοχυσία στο Kill Bill στη σκηνή της Νύφης vs Crazy88 αναμφισβήτητα σου σηκώνουν την τρίχα.

Όταν ο ίδιος είχε ερωτηθεί, γιατί τόση βία, πολλές φορές ο ίδιος είχε πει, ότι τη σιχαίνεται τη βία στην πραγματική ζωή και προτιμά να υπάρχει μόνο στις ταινίες. «Η βία στην πραγματική ζωή είναι βία στην πραγματική ζωή. Οι ταινίες είναι απλά ταινίες», ήταν η δήλωσή του.

Μεγάλο μέρος της πρώτης του ταινίας καταστράφηκε

Η πρώτη ταινία του Ταραντίνο έχει τον τίτλο My Best Friend’s Birthday και έγραψε το σενάριο μαζί με έναν φίλο του. Δανείστηκε μια κάμερα από έναν φίλο σκηνοθέτη και χρησιμοποίησε 5.000 δολάρια που είχε εξοικονομήσει από το μισθολόγιο του για να πληρώσει το καστ και το συνεργείο. Ποιο ήταν το καστ; Οι συνάδελφοι του από το βίντεο κλαμπ που δούλευε. Η ερασιτεχνική ταινία χρειάστηκε περίπου τρία χρόνια για να γυριστεί και η τελική της μορφή κατέληξε να είναι περίπου 70 λεπτά. Ένα μεγάλο μέρος της όμως καταστράφηκε κατά τη διάρκεια μιας φωτιάς, αφήνοντας ανέγγιχτα, δυστυχώς, μόνο 36 λεπτά. Ευτυχώς, υπάρχει και το YouTube.

Είχε μπει τέσσερις φορές φυλακή

Εκκεντρικός, όπως και στις ταινίες του, έχει αρκετές φορές προακλέσει με την προσωπική του ζωή.

Σε ηλικία 15 ετών συνελήφθη, επειδή έκλεψε ένα βιβλίο, ενώ πριν το Reservoir Dogs, όταν δεν είχε λεφτά ούτε για να φάει, είχε μπει τριες φορές φυλακή, αφού δεν πλήρωνε πρόστιμα.

Το 1997 είχε επιτεθεί στον παραγωγό της ταινίας «Γεννημένοι δολοφόνοι», Ντον Μέρφι, χτυπώντας τον στο κεφάλι. Ο Μέρφι του έκανε μήνυση και ζητούσε 5 εκατ. δολάρια για αποζημίωση. Ο Ταραντίνο δεν τα έδωσε ποτέ και το επεισόδιο ξεχάστηκε.

Το φετίχ

Φήμες έλεγαν, ότι ο Ταραντίνο είχε φετίχ με τα δάχτυλα των ποδιών. Είχε τραβήξει άπειρα πλάνα με τα γυμνά πόδια της Ούμα Θέρμαν στις ταινίες “Pulp Fiction” και “Kill Bill”, ενώ έκανε το ίδιο με τις πρωταγωνίστριες του “Death Proof”.

Μάλιστα, στην ταινία “From Dusk til Dawn”, με συμπρωταγωνιστή τον Τζορτζ Κλούνεϊ, ο χαρακτήρας που ενσάρκωνε είχε γλείψει την τεκίλα από τα δάχτυλα της Σάλμα Χάγεκ, της εξωτικής χορεύτριας που θα μεταμορφωνόταν σε βαμπίρ.

Αργότερα είχε παραδεχτεί, ότι είχε αδυναμία στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος.

Ο Κουέντιν μέσα από τα βραβεία του

Το Pulp Fiction, με τους Τζον Τραβόλτα, Ούμα Θέρμαν, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Μπρους Γουίλις, Τιμ Ροθ, Ροζάννα Αρκέτ και Κρίστοφερ Γουόκεν, το οποίο βραβεύτηκε με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1994.

Η ταινία προτάθηκε για επτά Όσκαρ, εκ των οποίων κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου.

Διαβάστε επίσης:

Η καλοκαιρινή συλλογή που φέρνει αγάπη, ένταση και χρώμα κόντρα στα σκοτάδια της εποχής

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Το Θέατρο Σταθμός τιμά τη μνήμη της Μάγιας Λυμπεροπούλου

“Ανησυχία”: Έκθεση Φωτογραφίας των Shashin Lovers

Σχετικά Άρθρα
"Λεσβία": Έρχεται το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της Τζέλης Χατζηδημητρίου
“Λεσβία”: Έρχεται το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της Τζέλης Χατζηδημητρίου
«Η Χίμαιρα», «Το Αγόρι του Θεού» και άλλες πέντε ταινίες στα σινεμά
«Η Χίμαιρα», «Το Αγόρι του Θεού» και άλλες πέντε ταινίες στα σινεμά
kinds-of-kindness-%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf-teaser-trailer-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bd%ce%ad%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%850
“Kinds of Kindness”: Το πρώτο teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου
Η βραδιά που ο Μάρλον Μπράντο αρνήθηκε το Όσκαρ κι έστειλε μία Ινδιάνα στη θέση του
Η βραδιά που ο Μάρλον Μπράντο αρνήθηκε το Όσκαρ κι έστειλε μία Ινδιάνα στη θέση του
"Μυστήριο 175 Μέρες Κινηματογράφου": Έρχεται το 2ο τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ!
“Μυστήριο 175 Μέρες Κινηματογράφου”: Έρχεται το 2ο τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ!
«Τιτανικός»: «Χρυσό» πουλήθηκε το κομμάτι πόρτας που έσωσε την «Ρόουζ»
«Τιτανικός»: «Χρυσό» πουλήθηκε το κομμάτι πόρτας που έσωσε την «Ρόουζ»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του