Με αποθέωση διάρκειας σχεδόν επτά λεπτών υποδέχθηκε το κοινό του 82ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «Bugonia», η οποία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της το βράδυ της 28ης Αυγούστου στη θρυλική αίθουσα Sala Grande.
Σύμφωνα με το Deadline, το χειροκρότημα κράτησε έξι λεπτά και 50 δευτερόλεπτα, με τον Έλληνα δημιουργό και το λαμπερό καστ να υποκλίνονται επανειλημμένα στο όρθιο κοινό.
Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς ήταν όταν η Έμα Στόουν, συγκινημένη από τη θερμή ανταπόκριση, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Η ηθοποιός, που βρισκόταν δίπλα στον σύζυγό της Ντέιβ ΜακΚάρι, ξέσπασε αμέσως μετά σε γέλια όταν αντίκρισε ένα πλακάτ από θεατή που της ζητούσε… να χορέψουν μαζί.
Ο Λάνθιμος και οι πρωταγωνιστές του αποχώρησαν από την αίθουσα πιασμένοι ο ένας από τον ώμο του άλλου, σχηματίζοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα – εικόνα που σφράγισε τη βραδιά.
Η εμφάνιση της Έμα Στόουν στο κόκκινο χαλί
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός έκλεψε τις εντυπώσεις στην πρεμιέρα, φορώντας μια λευκή, αέρινη μάξι δημιουργία του οίκου Louis Vuitton, με λεπτές τιράντες και ασημένιες λεπτομέρειες. Επέλεξε διακριτικό μακιγιάζ σε φυσικούς τόνους και ολοκλήρωσε το look με ένα εντυπωσιακό κοκτέιλ δαχτυλίδι.
Δίπλα της στο καστ συναντάμε τον Τζέσι Πλέμονς, τον Σταύρο Χαλκιά, τον Έινταν Ντέλβις και την Αλίσια Σίλβερστοουν.
Ένα πολιτικό μήνυμα από τον Λάνθιμο
Ο Έλληνας σκηνοθέτης συζητήθηκε ιδιαίτερα και για την επιλογή του να εμφανιστεί στο κόκκινο χαλί με κονκάρδα στα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, χαρακτήρισε την ταινία «καθρέφτη της εποχής μας», τονίζοντας ότι τα δυστοπικά στοιχεία που παρουσιάζει δεν αποτελούν αποκύημα φαντασίας, αλλά αντανάκλαση μιας πραγματικότητας που περιλαμβάνει πολέμους, την κλιματική κρίση, την αδράνεια απέναντι στα παγκόσμια προβλήματα αλλά και τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.
Το τρέιλερ και η υπόθεση
Μαζί με την πρεμιέρα, δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Focus Features και το πρώτο επίσημο τρέιλερ του φιλμ. Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία επιστημονικής φαντασίας, όπου μια ισχυρή CEO (Έμα Στόουν) απάγεται από δύο συνωμοσιολόγους που πιστεύουν ότι είναι εξωγήινη απεσταλμένη για να καταστρέψει τη Γη.
Η ταινία θα βγει στις αμερικανικές αίθουσες στις 24 Οκτωβρίου 2025, ενώ στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει στις 6 Νοεμβρίου 2025.
Η συνεργασία Στόουν – Λάνθιμου
Η «Bugonia» είναι η πέμπτη συνεργασία του σκηνοθέτη με την Έμα Στόουν και αποτελεί αγγλόφωνο ριμέικ της νοτιοκορεατικής ταινίας του 2003 «Save the Green Planet!». Στην παραγωγή συμμετέχει και ο Άρι Άστερ, ενώ το σενάριο υπέγραψε ο Γουίλ Τρέισι. Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Λάνθιμος είχε εκφράσει την επιθυμία να γυριστούν οι τελευταίες σκηνές στην Ακρόπολη, ωστόσο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απέρριψε το αίτημά του.
Από πού προέρχεται ο παράξενος τίτλος «Bugonia»;
Ο όρος προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «βοῦς» (βόδι) και «γόνος»/«γένεσις» (γέννηση) και παραπέμπει σε μια αρχαία δοξασία για την αναπαραγωγή των μελισσών: ότι μπορούσαν να γεννηθούν από το σώμα μιας νεκρής αγελάδας. Η ιστορία αυτή, καταγεγραμμένη στα Γεωπονικά, λειτουργούσε ως συμβολική διδασκαλία προς τους μελισσοκόμους.
Η σύνδεση με την ταινία πιθανώς σχετίζεται με τον χαρακτήρα του Τζέσι Πλέμονς, ο οποίος υποδύεται έναν μελισσοκόμο.
Yorgos Lanthimos wears a Palestine pin at the #VeniceFilmFestival premiere of “Bugonia.” pic.twitter.com/PR3e743BT8
— Variety (@Variety) August 28, 2025
#EmmaStone sings while walking the red carpet at the #VeniceFilmFestival premiere of “Bugonia.” pic.twitter.com/bYBgogglqZ
— Variety (@Variety) August 28, 2025





















Google News